pczub 05.02.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Dzieki za wskazówkę.Byłem na stronie którą podałeś http://www.anplast.pl, ale nic nie znalazłem na temat wentylacji mechanicznej z renovent.... Piszą o rynnachh itp, może cosik przeoczyłem ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 05.02.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 ASK mnie do nich skierowało, bzem u nich w piątek, czekam na ofertę. Mają sklep na Bartyckiej , z tego co widziałem, to rynien było mało a więcej drobiazgów związanych z wentylacją (anemostaty, rury itp.)Tam na stronie jest do nich tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pczub 07.02.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witaj Arek-L Jakiej powierzchni budujesz dom i z czego (pytam z ciekawości ?). Czy możesz masz juz wycene na wentylację mechaniczną ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 07.02.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 mam kilka ofert w przedziale od 15000-20000 za komplet z montażem bez GWC (z Link Air, rekuperatory.pl, i kilku innych)..Dom 585m3, pow. użytkowa 181m2, całkowita jakieś 240m2, z maxa.Czekam na ofertę na Renoventa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 08.02.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Czytam wątek i nasuwa mi się pytanie: czy nikt nie rozważał lub nie ma rekuperatora firmy Dospel? Co w nim złego? To, że oparty na częściach produkowanych w Chinach (podobno)? Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 08.02.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 WitamPytam użytkowników Bartosza:1. jak umyć to ustrojstwo?2. czy to prawda, że tak zwane niezamarzanie jest osiągane poprzez otwieranie przepustnicy i by-passu co oczywiście znacznie zmniejsza sprawność urządzenia?Pozdro. MergielJakoś nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na te pytania, a firma milczy jak zaklęta.W mojej okolicy nikt tego nie ma, musiałbym jechać 120km, żeby to obejrzeć.Jerszcze raz pozdro. Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Jak umyć? Bierzesz w jedną rękę, polewasz Ludwikiem i wkładasz pod kran.... Można potrząsnąć... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 08.02.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Jedną ręką, dobre sobie, pod kran, przecież to waży z 50kg i ma 1,5m długości.a co z tym niezamarzaniem, chyba to bujda.Pozdro Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Puść ciepłą... Nie zamarza!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 08.02.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Mergiel napisał: 2. czy to prawda, że tak zwane niezamarzanie jest osiągane poprzez otwieranie przepustnicy i by-passu co oczywiście znacznie zmniejsza sprawność urządzenia? Też o tym słyszałem... Mówił mi to facet, który to zakłada i odbywa się to dokłądnie w ten sposób w jaki to opisujesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Można . Tak od -15stC...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 08.02.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Teoretycznie jeżeli wymiennik jest dość długi , stoi pionowo i wlot/wylot ciepły jest na dole to może ta para kondensuje stopniowo i spływa w dół gdzie jest ciepło i dlatego nie zamarza łatwo. W wymiennikach krzyżowych zmiany temperatury występują na kilkukrotnie krótszej drodze, stąd ich zamarzanie. Taką teorię znalazłem w równoległym wątku, może być prawdziwa.Jak często trzeba myć rekuperator??Pozdro.Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Jak olejesz kontrolę filtrów i po jakimś czasie okaże się, ze się zatkał - to bym go wywalił a nie mył!Jak kontrolujesz filtry, to co jakieś 30 lat - tak myślę!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpus78 08.02.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Yatza napisał: Witam Znawców Rekuperacji i Wentylacji Zmechanizowanej! Najpierw opis sytuacyjny. Mam stan surowy, za tydzień będzie zamknięty. Co za tym idzie jest już częściowo zrobiona wentylacja grawitacyjna. Cóż, koszty poniesione, co prawda i tak oba kominy by powstały, bo jeden idzie do kominka, drugi do kotłowni, więc na wentylację przypada jakiś tam tylko % kosztów kominów. Przy przewodzie kominkowym są dwa przewody wentylacyjne - w tym jeden do okapu, drugi do kuchni, przy przewodzie kotłownianym jeden, ma wentylować łazienkę. Nie są zrobione jeszcze dwa kominki wentylacyjne niemurowane, więc jeszcze wszystkie koszty nie są poniesione. No i teraz (rychło w czas, wiem), zacząłem gdybać nad wentylacją mechaniczną i rekuperatorem. I tu pytania: 1. Czy da się jakoś wykorzystać istniejące przewody wentylacyjne, jako piony do wentylacji mechanicznej, po odpowiednim ich zamknięciu i odseparowaniu od końcówki/wylotu z komina? Wlot byłby jak do grawitacyjnej, a na poddaszu byłaby podłączona rura którą powietrze szło by do reku? Karkołomny pomysł pewnie, co? Tak kombinuję czy da się jakoś te piony wykorzystać. 2. Czy okap kuchenny podłącza się do rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 08.02.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Okapu nie podlaczasz do reku bo idzie tym syf, ew np firma Rekuperatory.pl ma specjalny okap nad kuchnie za...6tys. My bedziemy miec podlaczony do komina. Czesciowo mozna miec wykorzystane kominy do pplozenia rur wentyl, zalezy jak masz w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2008 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Przemyślałeś?!Popsuć jest łatwo...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pczub 11.02.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witaj Arek L Może masz juz wycene na wentylacje mechaniczną z rekuperatorem renovent ????? (zrzera mnie ciekawość) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazook 11.02.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 dorbie napisał: Okapu nie podlaczasz do reku bo idzie tym syf, ew np firma Rekuperatory.pl ma specjalny okap nad kuchnie za...6tys. My bedziemy miec podlaczony do komina. Robią go na zamówienie? Kowalstwo artystyczne? Biorą zwykły okap dają filtry za 200 zł i mają zysk 5500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 11.02.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 pczub napisał: Witaj Arek L Może masz juz wycene na wentylacje mechaniczną z rekuperatorem renovent ????? (zrzera mnie ciekawość) pozdrawiam jeszcze nie, czekam, nie miałem ostatnio czasu, zęby ich ścigać ("zarobiony jestem" ) - miała być w zeszłym tygodniu. W tym zadzwonię do nich. Tylko się zastanawiam, bo od razu zaproponowali centralę na poddaszu nieogrzewanym. Czy nie lepiej w "kotłowni"? Na górze trochę zimno może być, ale łatwiej rozprowadzić kanały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 12.02.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 jesli w kotłowni masz gaz to raczej reku ulokuj na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts