Arek-L 12.02.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 jesli w kotłowni masz gaz to raczej reku ulokuj na strychu. Gazu nie mam, będzie pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 12.02.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 jesli w kotłowni masz gaz to raczej reku ulokuj na strychu. Dlaczego?. Ja mam zamiar dac reku w pomieszczeniu gosp, w którym bedzie piec na GZ50 z zamknieta komora spalania (turbo albo kondensat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 12.02.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 chyba by trzeba looknąć do Prawa Budowlanego.Nie wiem czy dotyczy to kotłów z zamkniętą komora spalania, gdzieś mam zapisane zdania dot. went. mechanicznej, postaram się poszukać i wkleić, zobaczymy co tam jest napisane, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 13.02.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witaj Arek L Może masz juz wycene na wentylacje mechaniczną z rekuperatorem renovent ????? (zrzera mnie ciekawość) pozdrawiam Słabo wypadli, jak na razie, wstępna oferta na niecałe 20kpln. To mniej więcej tyle co w rekuperatory.pl za system z lepszym sterowaniem, niż tylko trójstopniowe pokrętło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 11719502948 15.02.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Czy możecie porównać rekuperator Bartosza z rekuperatorem firmy Renovent?Nie wiem na jaki się zdecydować? Do tej pory myślałem o Bartoszu, instalator poleca mi Renovent. Ludziska pomóżcie w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.02.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Mnie zastanawia jedno - jak w takiej małej puszce Renovent niby te 95% odzyskuje? Coś mi tu smierdzi. Bartosz to kobyła i w ich sprawność jestem w stanie uwierzyć... Bartosz jest brzydki - to mój ulubiony argument [by Jezier zresztą] Jeśli stać Cie na Renoventa to bierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 15.02.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 a bartosz(vena) jest tańszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.02.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 bartosz jest brzydki, nieporęczny, przypomina ruską machinę oblężniczą. Moja Dziewczyna jak zobaczyła Bartosza to się w nim zakochała i juz nie mam wyboru rzecywiscie rozmiar pozwala sądzić że ta sprawność nie jest tylko na papierze. Ale to tylko moje subiektywne odczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 11719502948 15.02.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Wydaje mi się że są w podobnych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.02.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 http://www.bartoszsklep.pl/index.php?cat_id=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.02.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Dla mnie Bartosz jest tańszy - szczególnie, że mało kto robi takie jednostki, jaka mi jest potrzebna (na 600m3/h). Dla jasności - ja biorę Bartosza. Ładna skrzynka nie jest dla mnie żadnym argumentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 17.02.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 To może teraz porównanie Bartosz do Stiebel Eltron LWZ270 ? http://www.stiebel-eltron.com.pl/pliki/technika%20systemowa/asortyment/went/01-LWZ161+270.pdf Co o nim myślicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.02.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dla mnie za mały. Podejrzliwie podchodzę do tekstu "krzyżowy, przeciwprądowy". Albo, albo chyba, nie? Pewnie jest drogi. Ile kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 21.02.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 A z ciekawości - kto jeszcze ma reku Vallox? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 21.02.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dla mnie za mały. Podejrzliwie podchodzę do tekstu "krzyżowy, przeciwprądowy". Albo, albo chyba, nie? Pewnie jest drogi. Ile kosztuje? mały kosztuje 6tyś a ten większy którym ja się zainteresowałem 7 tyś. Z bypassem . Co do "krzyżowy, przeciwprądowy" sam nie wiem, może dwie technologie połączone???? Wiem od użytkownika że działa super i tyle tylko, ale szukam więcej na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.02.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 No właśnie. Jak sprawdzałem (może ceny poszły w górę), to Bartosz dla mnie kosztowałby 5600 netto. Czyli na gotowo pewnie z 7000. Ale to jest kobyła na 600m3/h. Vena 3 (350m3/h) - 4800 netto. Bartosze są opłacalne szczególnie w wersjach "dużych" - cena niewiele wzrasta wraz ze zwiększaniem wydajności. Technikalia - jak już jest zbudowany jako przeciwprądowy, to po co tam wkładać krzyżowość, która jest mniej wydajna? Ja sądze, że to marketingowy bełkot kryjący zwykły wymiennik krzyżowy. Tylko skąd te 90%??? Na pewno nie jest to zły sprzęt i jak go kupisz pewnie będziesz zadowolony. Choć pewnie z Dospela też są ludzie zadowoleni. Kluczem jest tu automatyka. Firmowa - droga. Lepiej spróbować zrobić samemu. Ja spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sli 21.02.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 No właśnie. Jak sprawdzałem (może ceny poszły w górę), to Bartosz dla mnie kosztowałby 5600 netto. Czyli na gotowo pewnie z 7000. Ale to jest kobyła na 600m3/h. Mam pytanie o jakim wymienniku Bartosza piszesz? Bo na ich stronie widzę 2 rodzaje: VENA3 - 350 m3/h VENA4 - 500 (550) m3/h A Ty piszesz o 600 m3/h - jest to jakiś model, którego nie ma na ich www? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 22.02.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Owszem - modeli Bartosza jest całe mnóstwo.Ja akurat piszę o CNWB 400/200 ST. Największa centrala o ofercie to CNWB 2x1300 ST o wydajnośći 14 000 m3/h (sic!) i cenie netto ponad 52 000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sli 24.02.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Ja akurat piszę o CNWB 400/200 ST. Dzięki za info. Napisz jeszcze jeśli możesz, co masz w cenie 5600 netto? Czy sam wymiennik, czy z wentylatorami i by-passem, czy może jeszcze z jakimś sterowaniem? Może będziesz robił GWC - jeśli tak to czy sterownik od Bartosza potrafi dodatkowo automatycznie obsłużyć przepustnicę przełączającą pomiędzy GWC a zwykłą czerpnią? Ach - i jeszcze jedno - czy znalazłeś gdzieś informację, jakie jest faktycznie zużycie prądu (przy jakiem wydatku powietrza) na poszczególnych biegach? Sorki za tyle pytań, ale chyba zaczynam mocniej myśleć właśnie o Bartoszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 24.02.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Nie mam akurat na tym komputerze tego cennika, który mi przesłali z Bartosza. W cenie na pewno jest wymiennik, bypass, filtry, wentylatory (sa to Venture industries albo Soler & Palau - chyba to to samo, albo jakas licencja), stelaż do montażu. Sterowanie Bartosza jest wszystkomogące (przelączanie GWC-czerpnia też robi), co zreszta mnie początkowo do tego rozwiązania przyciągnęło. Jest jednak bardzo drogie (coś ponad 1000 netto), co uznaję za lekkie przegięcie. Jak kupię nawet wypasiony sterownik PLC to mi wyjdzie taniej a będę mógł więcej z tym zrobić, Nie mówiąc o prostszych rozwiązaniach, które kosztują grosze, a też będą zapewne działać. A GWC planuje oczywiście zrobić, ale wciąż się biję z myslami, czy żwirowy czy rurowy. Niestety nie znalazłem konkretnych informacji o zużyciu prądu dla tych wentyli. Rozważam jednak zamówienie Bartosza z wentylami EBM-Papst, więc na razie się tak bardzo nad tym nie pochylałem. Maks biorą 170W, więc sporo i to jest własciwie jedyna słabość tej centrali. Dają jednak potężny spręż, więc coś za coś. Jak chcesz to mogę rzucić Ci to co mi przesłał Bartosz (cala karta katalogowa tej centrali i cennik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts