mazar 18.08.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 a ile ma pracować? a na jakiej taryfie?a na którym biegu?a nie mam kalkulatora pytanie skierowane jest do użytkowników, czyli wg ich taryfy, czasu pracy etc. jeżeli masz reku to proszę podaj ile cie to kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.08.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 a ile ma pracować? a na jakiej taryfie?a na którym biegu?a nie mam kalkulatora pytanie skierowane jest do użytkowników, czyli wg ich taryfy, czasu pracy etc. jeżeli masz reku to proszę podaj ile cie to kosztuje... Chyba nie sądzisz, że ktoś ma opomiarowaną samą centralę wentylacyjną. To ile energii zuzyje centrala wentylacyjna zależy od sposobu jes uzytkowania. Moja pobiera do 120W energii. Zazwyczaj chodzi na mniejszej wydajności. Szacuję, że średnio jej moc wynosi 80W. Resztę chyba potrafisz policzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoch 30.08.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 witam, rozmawiałem dzisiaj z jedną firmą nt. rekuperatora renovent. W ulotce napisane jest, że istnieje możliwość podłączenia modułu chłodzącego. Interesuje mnie czy ktoś ma doświadczenia z tym modułem - czy w lecie to to działa jak klimatyzator ? pozdrawiam z uznaniem dla 'wątkowiczów' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.08.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 rozmawiałem dzisiaj z jedną firmą nt. rekuperatora renovent. W ulotce napisane jest, że istnieje możliwość podłączenia modułu chłodzącego. Interesuje mnie czy ktoś ma doświadczenia z tym modułem - czy w lecie to to działa jak klimatyzator ?W typowej wentylacji mechanicznej to nigdy nie będzie działało jak klimatyzator ze względu na dużo mniejsze wydatki powietrza, a tym samym moc chłodniczą takiego urządzenia. W typowym układzie wentylacji w domu jednorodzinnym przepływy powietrza są rzedu 150-500 m3/h, w najmniejszym klimatyzatorze przepływy powietrza są kilkukrotnie większe. Oczywiście mozna zrobić instalację klimatyzacji kanałowej z funkcją wentylacji, ale to już zupełnie inna bajka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoch 31.08.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 dzięki za odp. mam świadomość, że klimatyzatora z reku nie zrobię, interesuje mnie jednak jak taki moduł chłodzący działa w praktyce - czego można od tego urządzenia spodziewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.08.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 dzięki za odp. mam świadomość, że klimatyzatora z reku nie zrobię, interesuje mnie jednak jak taki moduł chłodzący działa w praktyce - czego można od tego urządzenia spodziewać Obniżenia temperatury max o 5 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.09.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 We wnętrzach...Struga da się schłodzić bardziej, ale jest nikła i w bilansie ogólnym wyjdzie te z 5stC.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puchos 19.10.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Witam Wszystkich!Krótkie pytanko. Czy przy zastosowaniu rekuperatora zrezygnowaliście z kominów wentylacyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Zaczynasz czy jesteś w trakcie? Wielu w trakcie budowy postanawia zmienić system wentylacji na mechaniczną.Wtedy najczęściej kominy już stoją. Bywa, że jakiś tam kanał da się wykorzystać, ale zwykle większość się zaślepia.Jak ktoś wie czego chce zanim zacznie - to wcale ich nie buduje a kasę pcha w system kanałów nawiewu i wywiewu. Zostają tylko dymowe.Te wentylacje (mechaniczna i grawitacyjna) się wzajemnie wykluczają (przepisy!!!). Po co komu niepotrzebne kominy? No, chyba że już ma - to zaślepia!Wtedy są straty i nieoptymalne gospodarowanie środkami płatniczymi...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.10.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Po co komu niepotrzebne kominy? No, chyba że już ma - to zaślepia! Wtedy są straty i nieoptymalne gospodarowanie środkami płatniczymi... Dodatkowo taki komin, nawet zaślepiony to potężny mostek termiczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 20.10.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Ja już chyba zdecydowałem się na reku (po zgłębieniu tematu wykonania mam zamiar zrobic to sam). Co do kominów-w pomieszczeniu z kominkiem nie robię dodatkowego kanału, natomiast w pomieszczeniu z piecem gazowym chyba jednak muszę go zrobić, komin i tak wyprowadzę ponad dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puchos 20.10.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 jestem na etapie adaptacji projektu i mogę pozbyć się kominów wentylacyjnych.Staram się odwiedzić kilka firm zajmujących się sprzedażą i instalacją reku. i co nie którzy proponowali zostawić kominy "na wyrazie czego....."mam wrażenie że nie znają się do końca w tym temacie.Ale cały czas mam dylemat bo nikt mi nie udzielił pełnej odpowiedzi co do rozprowadzenia przewodów na parterze przy użytkowym poddaszu (projekt Atos). Jutro wybieram się do firmy montującej reku Bartoszaka jestem ciekaw co oni mi na ten temat powiedzą. Kilka osób z grupy Toruńskiej ich poleca. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.10.2008 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Skoro koszty produkcji nie wzrosly o tyle to na jakiej podstawie podnosi sie ceny o 50-100%? - to przyklad akurat na materialy budowlane w zeszlym roku. Łoj! Z ekonomią to u kolegi kiepsko. Koszt wyprodukowania produktu ma daleko mniejszy wpływ na cenę niz sie ludziom zdaje. Często nie ma w ogóle wpływu. W gospodarce rynkowej cena jest wynikiem zalezności popyt - podaż. Na runku wentylacji mechanicznej jest mała podaż i tyle. Daleko inna sytuacja by była gdybysmy mieli w Polsce ze 4 pro venty i pięć dospelów a do tego firm montujących WM byłoby tyle ile hydraulików - zaręczam Ci - ceny spadłyby o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.10.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 W gospodarce rynkowej cena jest wynikiem zalezności popyt - podaż. Na runku wentylacji mechanicznej jest mała podaż i tyle. Daleko inna sytuacja by była gdybysmy mieli w Polsce ze 4 pro venty i pięć dospelów a do tego firm montujących WM byłoby tyle ile hydraulików - zaręczam Ci - ceny spadłyby o połowę.Z punktu widzenia potencjalnych wykonawców wygląda to podobnie. Na razie zainteresowanie wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła w domach jednorodzinnych jest niewielkie (nie piszę o Forum Muratora, ale o ogóle inwestorów), więc nie ma kalkuluje się otwierać nowych firm w tej branży (konieczność zakupu sprzętu, przeszkolenia pracowników, zapewnienia serwisu gwarancyjnego, itp.). Firmy, które już istnieją wolą spijać śmietankę - dyktują astronomiczne ceny, bo popyt na swoje usługi i tak mają (niekoniecznie w budynkach mieszkalnych). W ten sposób kółko się zamyka. Kiedy się coś w tej materii zmieni? Niestety dopiero wtedy, gdy zacznie się inwestorom opłacać zatrudniać nawet tych drogich instalatorów. Wtedy szybko pojawi sie konkurencja (większy popyt -> wyższa cena -> większa podaż -> spadek ceny i stabilizacja rynku na wyższym poziomie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczole 21.10.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Witam mam rekuperator od sierpnia 2007 i jestem zadowolony,centralka jest Bartosza i tak jak obiecywali odzysk jest na poziomie 80 %, nie ma dodatkowej grzałki i nie występowałoszronienie przy - 12 st. zimą, montaż całej instalacji i podłączenie centralki zrobiłem sam - przed montażem rozmawiałem z serwisem i bez problemu doradzali, projekt instalacji w cenie centralki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 21.10.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Witam mam rekuperator od sierpnia 2007 i jestem zadowolony, centralka jest Bartosza i tak jak obiecywali odzysk jest na poziomie 80 %, nie ma dodatkowej grzałki i nie występowało szronienie przy - 12 st. zimą, montaż całej instalacji i podłączenie centralki zrobiłem sam - przed montażem rozmawiałem z serwisem i bez problemu doradzali, projekt instalacji w cenie centralki, pozdrawiam Witam. Jeśli możesz to podaj typ rekuperatora i sterownika Przeczytałem dzisiaj cały wątek i prawie oczy wypatrzyłem ( ogromnie ciekawa lektura ) . Jestem na etapie projektu i z pełną świadomością zamontuję WM z rek +GWC, szukam tylko osoby , która wykonała instalację bez montażu sufitów podwieszanych lub zabudowy w kanale pod sufitem (moja żona ma alergię na takie wymuszone "elementy ozdobne") a więc w stropie. adam_mk mam prośbę , podaj namiary na kanały prostokątne, które opisywałeś, czy coś szczególnie polecasz? Dziękuję za każdą wskazówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 21.10.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 a zna ktoś te kanały alnora , bo wygląda to ciekawie http://alnor.com.pl/pliki/asortyment/spiroval/kanaly.jpg[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puchos 22.10.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Przyłączam się do prośby Ptryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczole 23.10.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Ptrk centralka Bartosza Vena 3, sterowanie też od nich,panel w pokoju na którym ustawiasz jaka ma być wydajnośćo której godzinie i jaki dzień tygodnia, zaznaczasz czy ma wykorzystywaćGWC, w ktorych godzinach regeneracja złoża, sam też sprawdzaco 3 godziny czy złoże nie jest wyczerpane i ewentualnie je wyłącza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 23.10.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Buczole,napisalem do Ciebie na priva,zajrzyj do skrzynki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts