Buczole 30.10.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 adam_mkjeżeli są lepsze sposoby to dlaczego nie piszesz ?to jakaś wiedza tajemna nie dla wszystkich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Brak zadania domowego! Nie poczytałeś! Trudno to 100 tysięcy razy powtarzać w każdym wątku. Zajrzyj tu: http://forum.muratordom.pl/o-wentylacji-co-i-po-co-wzdluz-i-w-poprzek,t134659.htm Żadna wiedza tajemna... Inwestor musi zrobić to raz jeden. Ja to robię stale i w wielu wariantach już ćwiczyłem ten problem. Nie ma dwóch takich samych domów. Są tylko takie same rury, kanały, kształtki... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczole 30.10.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 adam_mk Dzięki za link i informacje.Ale co do zadania domowego z szukania to spróbujznaleźć ten wątek przez wyszukiwarkę.Dopiero gdy podałeś linka to mogłem stwierdzić, że jest umieszczony w "Najczęściej zadawane pytania", niestety wyszukiwarka jest takinteligentna, że po wpisaniu hasła "o wentylacji" i wybraniu opcji"najczęściej zadawane pytania" też nie znajduje wątku....Czytam forum od 2003 r. i zgłaszałem już do administratora prośbyo poprawienie działania wyszukiwarki bo gdy chcesz coś znaleźć to musisz przeglądać wszystko "od deski do deski" a na to potrzeba duuuużo czasu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 30.10.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Czytam forum od 2003 r. i zgłaszałem już do administratora prośby o poprawienie działania wyszukiwarki bo gdy chcesz coś znaleźć to musisz przeglądać wszystko "od deski do deski" a na to potrzeba duuuużo czasu. Use the google, Buczole: http://www.google.pl/search?q=site%3Aforum.muratordom.pl+o+wentylacji teraz możesz już przeszukiwać forum jak sobie wymarzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Jakby to powiedzieć?... Tyż było! Cała dyskusja o szukaczce i jak wujkowi GOOGLE pokazać GDZIE i o co pytamy... Tu chyba już wszystko było... Dobre miejsce na szukanie informacji. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczole 31.10.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Adam Poco nazywasz mnie "wójkiem" Chcesz pokazać swoją wyższość czy pomagac innym ? Ze mną możesz się pokłocić, dom mam skończony bawię się tylko w dopieszczanie szczegółów ale mam dobrą pamięć i potrafię się wczuć w sytuację rozpoczynającego, wystarczy link tak jak podałeś ale poco komentarze ? są obraźliwe ! To tak jakbyś powiedział, że ktoś jest patałachem bo nie skorzystał z googli przy przeszukiwaniu forum. Długo przyglądam się temu forum i zawsze trafi się taki co wie i nie potrafi szanować tych co nie wiedzą ... Piszesz, że montujesz instalacje, czy w kontakcie ze swoimi klientami też pokazujesz, że są niedouczeni ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.10.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Myślałem o starym dobrym i przyjaznym wujku Google! Fakt, napisałem z "małej". Już poprawiam! Nie mam nic przeciwko Tobie czy komukolwiek! Nie miałem złych intencji. Przykro, że tak to odebrałeś. Adam M. http://www.google.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczole 31.10.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Adam Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamahuhu 31.10.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 witam wszystkich jestem nowicjuszka na forum, więc z góry dziek uje za wyrozumiałość przymierzam sie do budowy domu i rozważamy z mężem różne opcje ogrzewania i wentylacji. Dom ma być dość nowoczesny- płaski dach, w salonie duże przeszklenia- inspirowany modernizmem. Powierzchnia całk 270m2, użytkowa ok 200m2 Jesteśmy zdecydowani na wentylację mechaniczna z rekuperatorem i być może GWC, ale nasuwa sie nam pytanie - po jakim czasie taka inwestycja się by nam zwróciła? Czy oszczędzacie na ogrzewaniu dzięki rekuperatorowi i jesli tak to ile w %?? Przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie - mąż uparł sie na ogrzewanie podłogowe na parterze, na piętrze tradycyjne grzejniki. A ja zastanawiam się czy nie lepiej byłoby kosztem podłogówki zainstalować GWC i dla świętego spokoju zamontowac kilka dekoracyjnych grzejników w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 31.10.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 z moich obserwacji-dogrzewam domek piecem kondens. ,czesciej kominkiem z pw,codziennie,pale jakies 3-4 h., a gdy cieplej,jak wczoraj 15 st out,nie odpalam...mam w domu na dole 23 st. na gorze 21 w sypialni,w reszcie pokoi 21.4 st, glowice ust. na 3 na grzejnikach,reku na I biegu,z anemostatow nawiewnych wieje 21 st, na dole i 21.2 st....dol podlogowka,zasilanie jej okolo 28 st.na wejsciu...gwc zalaczany od temp. 10 i nizej....dom 180 m.kw. Ytong 40 cm,bez docieplenia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.10.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 MamahuhuJest tu cały wątek "czy opłaca się reku i kiedy się zwróci"....Wiele osób się tam wypowiedziało i uzasadniło to, co myślą....Ponownie zakładasz wątek z już wielokrotnie omówionym problemem. Zanim zapytasz, to jednak naprawdę poszukaj odpowiedzi...Zwykle ze 100 ich już padło.Masz gotowiec i bez czekania na reakcję innych.Adam M. Nie nie opłaca się!Nie! Nie zwróci się WCALE! Kiedy zwróci Ci się to nowe autko, którym jeździsz?Czemu nie jeździsz staruszkiem-maluchem?TEN by się zwrócił! Koszt zakupu ze 3 setki - a jedzie! Tu jest TAK SAMO!!!A. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata96 03.11.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Oj oj to się zagolopowałeś adam_mk.Tu nie chodzi o zwrot czy to że się opłaca.Ekonomia jest brutalna.Jest proste zadanie dostarczyc świeże powietrze, różnice w sprawności na poziomie 20% ciężko oszacowacKoszt tego powietrza tokoszt zakupu rekuperatora podzielony przez czas jego eksploatacjiplus koszty prądu.Czyli licząc dla dzis rekuperator Tywentu i Mistrala 600 duo z silnikami EC koszty zrównają się po ok 10 latach. Dodam że jeden kosztuje 3 Kpln drugi 12.10 lat w technice epoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 03.11.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Oj oj to się zagolopowałeś adam_mk. Khem, tego. Jesteś pewna, że odpowiadasz we właściwym wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 03.11.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Beata96, Jesli zalezy Ci tylko na świeżym powietrzu, to wymiennik wogole nie jest potrzebny. Mozna zaoszczedzic dodatkowe ladnych pare stow. Kazdy musi sam zdecydowac, okreslic czego potrzebuje, jesli zakceptujesz nizsza (w skrajnym przypadku zerowa ) sprawnosc w zamian za nizsza cene - to OK, Twoj wybor! Postaw wymagania i kup najtanszy reku, ktory je spelnia. Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.11.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 beata96 Naprawdę wiesz o czym piszesz, czy tylko tak Ci się wydaje? Wyraźnie nie wiesz po co jest wentylacja! Zastanów się i postaw problem to się pokiwamy nad nim. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata96 04.11.2008 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 czytam że niektórzy się ze mną zgadzają. Adam_mk napisz po co jest wentylacja, nie zapominając o pochodzeniu definicji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 http://forum.muratordom.pl/o-wentylacji-co-i-po-co-wzdluz-i-w-poprzek,t134659.htm Sugerujesz powszechność popełniania błędu? Wiem, że tak jest. Stale się z tym spotykam! Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.11.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Adamie - bardzo Cię lubie, ale czasem masz tendencję do wyrażania sie w sposób.... mało czytelny. Beata zreszta jak widać także. Mam wrażenie, że w ogóle nie rozumiecie o co Wam nawzajem chodzi, bo po mojemu, to mówicie mniej więcej to samo. Może wyjaśnijcie dokładnie i po ludzku, o co Wam chodzi? I to najlepiej używając polskich znaków, interpunkcji, wielkich liter i kropek. Choć mogą się wydawać bezsensownym utrudnieniem w klikaniu, to jednak, uwierzcie mi, wybitnie poprawiają czytelność wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Według życzenia! Wentylacja pomieszczeń zajmowanych przez ludzi nigdy nie służyła, nie służy i służyć nie będzie temu, aby się nie udusili! Wymiana powietrza na takie bardziej zdatne do oddychania to efekt uboczny! Marginalny! Korzyść przy okazji realizacji celu podstawowego. Podstawowym celem wentylacji jest panowanie nad wilgotnością wnętrz zajmowanych przez ludzi (i zwierzęta). Systemy wentylacji, tak w ujęciu historycznym, kształtowały się tak: Najpierw ludzie nie mieli "wnętrz", bo koczowali pod namiotami, w szałasach itp. Potem poznali konieczność wentylacji, jak zasiedlili jaskinie (o zimnych ścianach). Później wypracowali wentylację "naturalną". Kolejno - grawitacyjną i mechaniczną. Mechaniczna, nawiewno-wywiewna, zrównoważona jest "ostatnim krzykiem techniki" w tym zakresie. Oferuje najpełniejsze i najpewniejsze realizowanie celu wentylacji. Wentylacja grawitacyjna jest równoznaczna z ogrzewaniem okolicy, a DOPIERO POTEM wnętrz! W efekcie kosztuje tyle więcej jej utrzymanie o ile lepiej działa! Przewentylowanie wnętrz jest równie szkodliwe jak niedowentylowanie. Tak lepiej? Tylko... Podobno TE oczywistości, zwykle milcząco zakładane, powinny być naprawdę oczywistościami! Twierdzę, że nie są, bo stale ktoś podważa te stwierdzenia i udowadnia, że jest inaczej, lub że wie lepiej! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Dom powinien być najlepszy, jaki uda się zbudować za posiadaną kasę. Dom powinien być ciepły. Dom budujemy z ciepłych i solidnych materiałów. Dom otulamy i uszczelniamy z zewnątrz na ile potrafimy, aby było ciepło. Dom wyposażamy w wielokomorowe okna i najszczelniejsze, jakie uda nam się kupić. Wentylacja być musi! (ciekawe dlaczego?! , robią ją - to pewnie potrzebna ). Budujemy kominy wentylacyjne i wstawiamy kratki pod sufitami pomieszczeń. Nie dziurawimy tych superszczelnych i uszczelkowych okien wiertarką i sporym wiertłem, bo się zniszczą i będzie wiało. Nie budujemy dedykowanych nawiewników z tego samego powodu - szkoda ciepła! Piszemy posty i zakładamy wątki na tym forum - "pizga chłodem z kratek, które nawiewają zamiast wywiewać. RATUNKU!!!" Dyskutujemy kształt i konieczność "zetki" w kolejnych postach. Instalujemy sobie piec z otwartą komorą i psioczymy, że w pomieszczeniu z piecem robi się lodownia!!! Piszemy kolejne wątki i posty! Palimy w kominku i odkrywamy wszystkie powyżej opisane efekty plus dym z paleniska w salonie! Odkrywamy konieczność posiadania rury pod podłogą dla dopływu świeżego powietrza do kominka. Dom uszczelniamy WATĄ!!! Mineralną, ale watą! Hodujemy grzyba po kątach. Piszemy posty o wyższości Domestosa na innymi chlorowymi środkami na grzyba! No i co z tą cholerną wentylacją! Przecież kominy SĄ!!! Pizga z nich chłodem! Dochodzimy do wniosku, że ten pierwszy dom to dla wroga... drugi dla przyjaciela.. trzeci.... No kilka trzeba by zbudować! Było? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts