Jarek_P 15.12.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 moj dom powierzchnie użytkowa 207m2, (doł 135m2), (dóra 72m2 po podłodze, sa skosy), kubatura budynku według projektu 618m3, firma instalująca rekuperary Bartosza zaproponowała mi VENA 4,z tego co wyczytałem to ten reku ma 500-550m3/h,czy wystarczy on do mojej kubatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.12.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Jak otworzysz w nim garkuchnię lub urządzisz salę modlitewną dla lokalnego kółka różańcowego - to nie!Jak zamieszkasz sam z rodziną nie większą nad 9 osób - to tak!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper5 28.01.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 witam panie Adamie a jak sprawa wygląda z zapaszkami wciaganymi z zewnątrz przez wentylację mechaniczną. Mieszkam na wsi i w promieniu 150 m od domu mam jednego rolnika i sąsiadów którzy pala w CO węglem i drzewem a i pewnie jakiś plastik się trafi bo za wiele to w koszu nie maja a segregacja śmieci to dla nich czarna magia Czy są jakieś skuteczne filtry bo nie chciałbym się kiedyś nie obudzić jak mi dymek od domu wciągnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 28.01.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 witam panie Adamie a jak sprawa wygląda z zapaszkami wciaganymi z zewnątrz przez wentylację mechaniczną. Mieszkam na wsi i w promieniu 150 m od domu mam jednego rolnika i sąsiadów którzy pala w CO węglem i drzewem a i pewnie jakiś plastik się trafi bo za wiele to w koszu nie maja a segregacja śmieci to dla nich czarna magia Czy są jakieś skuteczne filtry bo nie chciałbym się kiedyś nie obudzić jak mi dymek od domu wciągnie Jak Ty takich rzeczy się obawiasz to na Twoim miejscu bałbym się wychodzić z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper5 28.01.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 żeby to chodziło o odwagę to bym się nie martwił ale szkoda wywalić tyle kasy jak mi dioksyny w domu będą wirować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 28.01.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 żeby to chodziło o odwagę to bym się nie martwił ale szkoda wywalić tyle kasy jak mi dioksyny w domu będą wirować Rekuperator przecież ma jakieś filtry, a jak się obawiasz tych dioksyn które do ciebie dolecą przez 150m od sąsiada to daj lepsze filtry dla świętego spokoju i Twojego polepszenia samopoczucia. Przesadzasz z tym i to grubo moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper5 30.01.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 witama kolega ma takie urządzenie w domku czy tylko czysto teoretycznie podchodzi do sprawy. Bo z tego co słyszałem, dymiący sąsiad to spory problem w użytkowaniu takiej wentylacji W domu czuje się spaleniznę a na to filtrów chyba nie ma pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 30.01.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Bo z tego co słyszałem, dymiący sąsiad to spory problem w użytkowaniu takiej wentylacji W domu czuje się spaleniznę a na to filtrów chyba nie ma pozdrawiam No rozumiem, że jak masz inną wentylację (jakąkolwiek) to owej spalenizny nie czuć. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 30.01.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 witam a kolega ma takie urządzenie w domku czy tylko czysto teoretycznie podchodzi do sprawy. Bo z tego co słyszałem, dymiący sąsiad to spory problem w użytkowaniu takiej wentylacji W domu czuje się spaleniznę a na to filtrów chyba nie ma pozdrawiam 150m to sąsiad by musiał nieźle hajcować, żebyś coś poczuł. Jakby to był problem to by ludzie w ogóle wentylacji mechanicznej nie robili, a robią i to z powodzeniem w o wiele gęstszej zabudowie niż u Ciebie na wsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 30.01.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Odnośnie "smrodku" to miałem inny przypadek. Za niewielkim laskiem polali pole gnojówką. Mam gwc płytowy i rekuperator. W domu nie było żadnego zapaszku, a na taras wyjść się nie dało tak waliło w całej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pierre Dolnik 01.02.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 witam a kolega ma takie urządzenie w domku czy tylko czysto teoretycznie podchodzi do sprawy. Bo z tego co słyszałem, dymiący sąsiad to spory problem w użytkowaniu takiej wentylacji W domu czuje się spaleniznę a na to filtrów chyba nie ma pozdrawiam 150m to sąsiad by musiał nieźle hajcować, żebyś coś poczuł. Jakby to był problem to by ludzie w ogóle wentylacji mechanicznej nie robili, a robią i to z powodzeniem w o wiele gęstszej zabudowie niż u Ciebie na wsi. Widzę, że kolega postepuje w myśl zasady "jedzćie gó..., milony much nie może sie mylić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 01.02.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 witam a kolega ma takie urządzenie w domku czy tylko czysto teoretycznie podchodzi do sprawy. Bo z tego co słyszałem, dymiący sąsiad to spory problem w użytkowaniu takiej wentylacji W domu czuje się spaleniznę a na to filtrów chyba nie ma pozdrawiam 150m to sąsiad by musiał nieźle hajcować, żebyś coś poczuł. Jakby to był problem to by ludzie w ogóle wentylacji mechanicznej nie robili, a robią i to z powodzeniem w o wiele gęstszej zabudowie niż u Ciebie na wsi. Widzę, że kolega postepuje w myśl zasady "jedzćie gó..., milony much nie może sie mylić". Bez takich porównań, jak nie masz co napisać to lepiej nie pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.02.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Pisalem,kolo mnie,za plotem kopca syfem w piecach,u mnie ni sladu w wechu smrodku....Pieknie dziala gwc i filtry,calosc -komfortowa sprawa....Tez tak myslalem,dopoki nie przezylem i lata ,i jesieni,i zimy wlasnie z reku...pierwsze me odoczucia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 01.02.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Pisalem,kolo mnie,za plotem kopca syfem w piecach,u mnie ni sladu w wechu smrodku....Pieknie dziala gwc i filtry,calosc -komfortowa sprawa....Tez tak myslalem,dopoki nie przezylem i lata ,i jesieni,i zimy wlasnie z reku...pierwsze me odoczucia... A możesz napisać szczegóły ? Jaki Reku i GWC ? Swoją drogą masz ładnie zrobioną podbitkę możesz napisać z czego to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pierre Dolnik 01.02.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 witam a kolega ma takie urządzenie w domku czy tylko czysto teoretycznie podchodzi do sprawy. Bo z tego co słyszałem, dymiący sąsiad to spory problem w użytkowaniu takiej wentylacji W domu czuje się spaleniznę a na to filtrów chyba nie ma pozdrawiam 150m to sąsiad by musiał nieźle hajcować, żebyś coś poczuł. Jakby to był problem to by ludzie w ogóle wentylacji mechanicznej nie robili, a robią i to z powodzeniem w o wiele gęstszej zabudowie niż u Ciebie na wsi. Widzę, że kolega postepuje w myśl zasady "jedzćie gó..., milony much nie może sie mylić". Bez takich porównań, jak nie masz co napisać to lepiej nie pisz. Chciałem właśnie abyś taki wniosek wyciągnął wobec swojej wypowiedzi w tym wątku. Dziękuję pozostałym uzytkownikom za konstruktywne wypowiedzi poparte doświadczeniem. Czy ktoś może podzielilić się podobnymi wnioskami jak koledzy Jurek_Z i Lookita ale posiadający wentylację mechaniczną bez GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.02.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Wlasnie robie pomiar nawiewow przy odzysku ciepla,na I biegu,potem zalacze by-passa,znow pomierze....Tak mnie naszlo,ktos pisal kilka dni temu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Wlasnie robie pomiar nawiewow przy odzysku ciepla,na I biegu,potem zalacze by-passa,znow pomierze....Tak mnie naszlo,ktos pisal kilka dni temu.... Pisał, pisał ... . http://forum.muratordom.pl/post3049677.htm#3049677 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper5 01.02.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 witam TO MOŻE NAPISZCIE KOLEDZY NAPRAWDĘ JAK TO JEST Z TA WENTYLACJĄ BO MNIE JUŻ GŁOWA PĘKA Z CZYTANIA TYCH POTÓW ( BĘDZIE ŚMIERDZIAŁO CZY NIE ) POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.02.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.02.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)ale jak masz gwc sp...y ,to z niego moze walic,poziom wod,brak drenazyka..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts