Piczman 01.02.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Jak się obawiasz smrodu z gwc i masz mokry grunt to glikolowe i po sprawie ,,, Inaczej "GWC Wodny 1" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.02.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Pomiary z by-passem i bez,wyszczegolnie je,robione okolo 12ej,do 14ej,gdy out -1,reku I bieg non stop od 1.5 doby na wylaczonym by-passie,na zalaczonym gwc.....Prosiliscie o pomiary bez...innym razem,dzisiaj takie Pomiary z odzyskiem ciepla: GWC daje +4.7 C, Dol-podlogowka ok.100 m.kw. +22.5 st. C , anemo nawiewny,biegnacy w stropie + 21 C-najdalszy anemo od reku anemo najblizszy reku,w zasadzie ponad nim,ale rury idace na niezaizolowanym stryszku,oblozone welna ok. 7-8cm plus izolacja fabryczna-mizerna + 17.3 C, w tymze pomieszczeniu +21 C. Najdlaszy anemo od reku ,rura biegnaca stryszkiem,identycznie oblozona daje +17.5 C,takze temp. w pomieszczeniu +21. Zalaczone obejscie wymiennika-brak odzysku ciepla, pomiary po ok. 1 h pracy bez odzysku: Dol +16.3 C nawiew Gorny,najblizszy reku +9.3 C Gorny,najdalszy od reku +10 C Temp. nawiewu ,za reku ,na dom, w war. braku odzysku +6.6, nie zmierzylem jej przy odzysku..... Dodam,ze rury ida czesciowo w grazu -nawiewajace od reku do gory,tylko w izolacji fabrycznej,przez niezaizolowane tlumiki,dosc potezne.Co sadzicie o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper5 01.02.2009 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 muszę sobie do tego schemat narysować bo się zamotałem panie Łukaszu jaśniej plis pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Wyraźnie widać z pomiarów, że rury jednak BIORĄ udział w wymianie ciepła.Byłoby dziwne, gdyby nie brały, jeżeli cześć z nich jest w stropie parteru i wcale nie muszą być mocno izolowane. Tak naprawdę, to pomiar powinien obejmować nie anemostaty tylko wlot i wylot reku.To są "bramy" do tego systemu. Cała reszta jest we wnętrzach. Jak widać lwia część przemian zachodzi w reku - co jest bardzo dobrze! Miało nie pizgać chłodem - nie pizga!Miało podawać do domu "w plusie" - podaje! Widać, że jakby kto chciał a jakby też się dało (dostęp) to byłoby jeszcze co pooptymalizować. Poza bardziej równomiernym rozkładem temperatur nawiewów to niewiele do tej optymalizacji jest.Całość działa dobrze.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper5 01.02.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witam ponownie mam pytanie do pana z Leżajska widzę, że zamontował pan w układzie wentylacji nagrzewnice pomysł super ale..jak wygląda sprawa temperatur powietrza po przejściu przez owa nagrzewnicę.Czy są jakieś granice aby nie uszkodzić rekuperatora ja osobiście mocno zastanawiam się na zamontowani takiego urządzenia ale na wlocie z czerpni ściennej bo na GWC mnie na razie nie stać w domu będę miał dwie instalacje z dwoma reku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Pomysł z lekka niebezpieczny!JAKA będzie automatyka do pilnowania tej nagrzewnicy? Ja WIEM, że tak się robi. Parę lat pętałem się jako opieka takiego systemu i co i rusz jaką strzeloną (bo zamarzniętą) nagrzewnicę wymieniałem... Taki układ pogorszy warunki pracy rekuperatora. "Spłaszczy" mu warunki pracy.Można, tylko po co?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper5 01.02.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 panie Adamie rozważałem zamontowanie takich nagrzewnic bo wydawało mi się że w przypadku braku GWC będę miał możliwość podniesienia temperatury z zewnątrz, która w przypadku zimy będzie na minusie a automatyka ?? brałem pod uwagę bezpośrednie podłączenie do instalacji CO Co pan by zrobił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Co sadzicie o tym? W wątku : http://forum.muratordom.pl/post3049677.htm#3049677 chodziło o trochę inną sprawę. Padło tam pytanie ile kosztuje użytkowników wentylacja grawitacyjna. Przy wentylacji grawitacyjnej raczej nie stosuje się GWC. Twoje pomiary pokazują wyraźnie jak dużą różnicę temperatury nawiewanego powietrza można uzyskać poprzez odzysk ciepła z wentylacji. Żeby to przeliczyć na złotówki konieczny byłby jeszcze wydatek wentylacji i koszt wytworzenia ciepła w Twoim systemie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 saper5 Nie wiem jakie tam są urządzenia.Jak reku jest "takie sobie" co wprost wida z pomiarów temperatury, to da się podnieść temperaturę nawiewów wstawiając taką nagrzewnicę traktowaną jako kaloryfer ale w kanale nawiewnym. Pomiędzy reku a anemostatem nawiewnym.Ale może nie trzeba? Jakie są pomiary na reku?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.02.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 saper5 ! Mam nagrzewnicę w rekuperatorze ale tylko dlatego że reku będzie w kotłowni obok pieca,bufora,rozdzielacza i całej reszty CO ! Nie liczę na nią, nie wiem nawet czy podłączę ,,, Nagrzewnica w ścianie natomiast to GWC glikolowe, max +8 stopni zasilania, po to żeby wpadało "+" a nie "-" Jak to wszystko uruchomię to się okaże czy wymiennik wystarczy czy trzeba będzie i "kaloryfer" zagnać do roboty ,,, Co do nagrzewnicy podłączonej do CO jako czerpnia to tak jak pisał Adam, pilnować bo zamarznie i dupa W sumie wychodzi że często pomijane "GWC" jest całkiem potrzebne Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fikolek 01.02.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 witam serdecznie. Stoję przed poważnym wyzwaniem a mianowicie za pare dni zamierzam montować rekuperator i całą resztę w moim domku i mam pare pytań. Cały system miała mi montować firma która budowała mi dom (szkielet drewniany) ale niestety właściciel firmy swoim podejściem do budowy sprawił że po zakończeniu pewnego etapu został przezemnie wykopany. Została mi natomiast centrala komfovent Recu 300 rury wentylacyjne izolowane o przekrojach fi 200, fi 160 oraz fi 125 redukcje do nich 125/200 i dziewięc trojników. Mam do dokupienia anemostaty czerpnie i wyrzutnie. No i własnie zaczynają sie schody . Czy czerpnia i wyrzutnia może być o srednicy fi200 a nastepnie na wejsciu do centrali ( fi 125 ) zredukowana do fi 125 . Czy wywiewy ( dwie łazienki ,kuchnia, pralnia ) mogą być o średnicy fi 160 a nawiewy do sypialni fi 125 a do salonu fi 160. Jakoś tak to sobie wymyśliłem. Czytałem również o przepustnicach ale nie za barzdo wiem gdzie to montować i czy wogóle i jaką czerpnie i wyrzutnie kupić. Z góry dziekuję za jakiekolwiek informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fikolek 01.02.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 kurcze trochę chaotyczny ten mój post za co przepraszam ( jestem tu nowy). Najbardziej interesuje mnie temat przepustnic i czerpni i wyrzutni. Nie wiem jakie kupić tzn. jaka jest ich budowa itd. Mój domek jest powierzchni 119 m rozmieszczenie rur wentylacyjnych mam rozrysowane ale nie wiem co z tymi przepustnicami gdzie je montować. Jeszcze raz przepraszam za chaos w moich postach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi30 01.02.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 witam wszystkich zwolennikow oszczedzania energii temat ten jest tez obiektem moich poszukiwan jastem w trakcie budowy domu poczytalem troszeczke o wentylacji przewaznie teksty Adama M. Pokazuje temat wentylacji dzialania ,psucia itd. moj dom juz na starcie bedzie domem w ktorym grawitacyjna wentylacja raczej nie zadziala- jak mysle dlatego jestem tu mam nadzieje ze dobrze trafilem nie jestem mocarzem jesli idzie o bieganie po necieale konkretnie domek moj posiada w miare dobra warstwe ocieplenia no i ta welna na poddaszu +szczelne plastiki zamiast drewnianych okien.konieczne jest wykonanie instalacji wentylacji mechanicznej to wiem.musze usunac powietrze z pomieszczen brudnych lazienka garderoba itd.,za to miejsce najdzie prawdopodobnie powietrze z zewnatrz lecz zastanawiam sie nad rozprowadzeniem kanalow nadmuchowych jak w instalacji z rekuperatorem ostatni dylemat to wlasnie rekuperator jego cena + inne koszta a zwrot tych wydatkow w oszczednosciach dzieki jego pracy tu jestem lekkim sceptykiem kiedys bylem napalony na rekuper ale po wizycie w domu gdzie on funkcjonuje i dopytaniu o rach za opal lekko zwatpilem w sesownosc stosowania tej machiny chyba ze moge liczyc na kredyt preferencyjny lub czesciowa dotacje do takiej instalacji bede wdzieczny za pomoc pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi30 01.02.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 ps jesli te moje wypociny powinienem umiescic w innym miejscu forum to prosze o podpowiedz chetnie to skoryguje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.02.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 te drewniane okna,to...nie szkodza,wierz mi...a reszta coz,troszke duzo...musisz poczytac,pogadac,popytac....o oknach z Jareko lub Finlandia ale nie lam sie,drewniane ,te obecne sa naprawde warte uwagi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 01.02.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 w instalacji z rekuperatorem ostatni dylemat to wlasnie rekuperator jego cena + inne koszta a zwrot tych wydatkow w oszczednosciach dzieki jego pracy tu jestem lekkim sceptykiem kiedys bylem napalony na rekuper ale po wizycie w domu gdzie on funkcjonuje i dopytaniu o rach za opal lekko zwatpilem w sesownosc stosowania tej machiny chyba ze moge liczyc na kredyt preferencyjny lub czesciowa dotacje do takiej instalacji bede wdzieczny za pomoc pozdrawiam. Z tymi dopłatami to jest tak, że niektóre gminy mają ale raczej są to dopłaty do grzania a rekuperator i ocieplenie to zaprzeczenie grzania. Czyli generalnie im więcej chcesz dopłaty tym gorszy dom musisz wybudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 01.02.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witajcie, Mam takie pytanie: Co sądzicie o tym aby powietrze wyciągane wywiewać na poddasze nie użytkowe, które następnie wylatywałoby wywiewnikami dachowymi. Mam dom parterowy, nad całym domem jest nieużytkowe poddasze w formie graciarni. Zamiast wyrzucać powietrze na zewnątrz bezpośrednio, może warto by je skierować na poddasze co spowoduje zmniejszenie strat ciepła z parteru przez sufit. Tak żeby jeszcze je wykorzystać a nie oddawać w atmosferę. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper5 01.02.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 witam ja również byłem w domu w którym działał rekuperator w połączeniu z GWC z firmy rekuperatory .pl.Dom był spory ok 250m ogrzewanie gazowe z kotłem Kondensacyjnym pokazał mi rachunek za gaz za dwa m-ce grudzień2007/styczeń2008 ów rachunek opiewał na kwotę 520 zł średnia temperatur w tych m-cach to -9 Cpowiem szczerze ze zrobiło to na mnie wrażenieFakt że dom był mocno ocieplony czterowarstwowa ściana patrząc od zewnątrz 8cm st..pian/pustak Max 9cm/10cm st..pian/pustak Max 30cmpoddasze wełna 200mm + 3 cm styropianokna drewniane 3 szybowe w dachu Fakro na dole Urzędowski o grubych przekrojach kantówki a do tego rolety zewnętrzne zapewne wydał na to fortunę ale efekt jest i do tego jak właściciel powiedział "mam czyste raczki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.02.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 ktos chcial tak wietrzyc i zawilgacac garaz....podobno nie jest to dobre rozwiazanie-wilgoc.......zezre poddasze,moze nie auto...ale jego elektronike,wiec...mnie odradzono,wale w niebo-sasiada...ale jemu to zwisa.....podobno niezly efekt byl przy -25 ponad,gdy z mej wyrzutni mgla wrecz walila,mnie nie bylo,ale tesc dziwil sie )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 jogi30 Na czym Ci najbardziej zależy? Oszczędności to jedno, wentylacja w pełni sterowalna utrzymująca w domu stałą ( wybrana przez Ciebie wilgotność) to drugie! Każdy zna swoja cenę wentylacji, ja Ją zrobiłem bo kosztowała mnie tyle co kominy, u Ciebie może nie być tak wesoło! Musisz ocenić sam, a oceniając pamiętaj o oszczędności ale postaw ją na ostatnim miejscu na liście,,, Na miejscu pierwszym daj sobie komfort jaki daje wentylacja i inne ,,, Między czasie jeszcze jest sens ekonomiczny ,,, saper5 Dom, który opisujesz to dom przeciętny a nie mocno ocieplony ! Te 3-szybówki to chyba właścicielowi humor poprawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts