Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

A co do budynków wielorodzinnych, to nie tylko Ty, HenoK, tak twierdzisz, tylko to jest ogólnie znana prawda. Nie wnikając w szczegóły od razu się rzuca lepszy współczynnik A/V, więcej ludzi na mniejszej przestrzeni itp.
Ogólnie znana prawda, które nie dociera do decydentów. Buduje się kolejne budynki wielorodzinne z wentylacją grawitacyjną, a właściwie bez wentylacji, bo ze szczelnymi oknami, bez nawiewników :evil: .

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ogólnie znana prawda, które nie dociera do decydentów. Buduje się kolejne budynki wielorodzinne z wentylacją grawitacyjną, a właściwie bez wentylacji, bo ze szczelnymi oknami, bez nawiewników :evil: .

Dotarło :lol: od 01.01.09. Rozporządzenie w sprawie WT

w § 155 ust. 3 otrzymuje brzmienie:

„3. W przypadku zastosowania w pomieszczeniach innego rodzaju wentylacji niż wentylacja mechaniczna nawiewna lub nawiewno-wywiewna, dopływ powietrza zewnetrznego, w ilosci niezbednej dla potrzeb wentylacyjnych, należy zapewnic przez urzadzenia nawiewne umieszczane w oknach, drzwiach balkonowych lub w innych czesciach przegród zewnetrznych.”;

I bardzo "fajne" uzasadnienie:

6. Zmiany w § 155 ust. 3 oraz w pkt 2.3.2. załacznika w nr 2 w nowym brzmieniu powoduja wyeliminowanie możliwosci stosowania okien z opcja mikroszczelin, niezapewniajaca - poprzez powszechny brak korzystania z tej opcji - własciwego przepływu powietrza w pomieszczeniu. Niewykorzystywanie przez użytkowników okien i drzwi balkonowych opcji mikroszczelin prowadzi do zawilgocenia pomieszczen, czego skutkiem jest pojawianie sie plesni i grzybów prowadzace do destrukcji zasobów budowlanych.

Dotarło :lol: od 01.01.09. Rozporządzenie w sprawie WT
w § 155 ust. 3 otrzymuje brzmienie:

„3. W przypadku zastosowania w pomieszczeniach innego rodzaju wentylacji niż wentylacja mechaniczna nawiewna lub nawiewno-wywiewna, dopływ powietrza zewnetrznego, w ilosci niezbednej dla potrzeb wentylacyjnych, należy zapewnic przez urzadzenia nawiewne umieszczane w oknach, drzwiach balkonowych lub w innych czesciach przegród zewnetrznych.”;

Ten przepis oczywiście znam (pisałem o nim wcześniej ;)), jednak widzę problem z interpretacją określenia "urządzenia nawiewne".

Dodam, że obowiązuje też zmiana przepisów wprowadzona Rozporządzeniem MI z dnia 6 listopada 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego wprowadza dodatkowe wymogi precyzujące co powinno znaleźć się w projekcie budowlanym (także domu jednorodzinnego) - § 11 ust. 2 pkt 7 :

... założenia przyjęte do obliczeń instalacji oraz podstawowe wyniki tych obliczeń, z uzasadnieniem doboru, rodzaju i wielkości urządzeń, przy czym należy przedstawić:

a) dla instalacji ogrzewczych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych lub chłodniczych - założone parametry klimatu wewnętrznego z powołaniem przepisów techniczno-budowlanych oraz innych przepisów w tym zakresie,

b) dobór i zwymiarowanie parametrów technicznych podstawowych urządzeń ogrzewczych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych i chłodniczych oraz określenie wartości mocy cieplnej i chłodniczej oraz mocy elektrycznej związanej z tymi urządzeniami;

Teraz nie wystarczy już wrysować przewodu wywiewnego wentylacji grawitacyjnej 14x14cm, trzeba uzasadnić, że zastosowany w tym miejscu będzie miał odpowiednia wydajność (w pomieszczeniach na poddaszu użytkowym może to być problemem).

Może się komuś przyda. Obowiązują zapisy PN-83/B-03430/Az3:2000 pkt.2.1.5 Dopływ powietrza zewnętrznego do pokojów mieszkalnych oraz kuchni z oknem zewnętrznym powinien być zapewniony.......

- nawiewniki - mogą być usytuowane w górnej części okna (w ościeżnicy, ramie skrzydła, między ramą skrzydła a górną krawędzią szyby zespolonej), lub w otworze okiennym (między nadprożem a górną krawędzią ościeżnicy, w obudowie rolety zewnętrznej), lub w przegrodzie zewnętrznej pod oknem.

Strumień objętości powietrza, przepływający przez całkowicie otwarty nawiewnik, przy różnicy ciśnień po obu jego stronach 10 Pa, powinien mieścić się w granicach:

- od 20 m3h do 50 m3/h, jeśli zastosowana jest wentylacja grawitacyjna,

- od 15 m3/h do 30 m3/h, jeśli zastosowana jest wentylacja mechaniczna wywiewna

Strumień powietrza przepływającego przez nawiewnik, którego element dławiący znajduje się w pozycji całkowitego zamknięcia, powinien zawierać się w granicach od 20 do 30% strumienia przy jego całkowitym otwarciu.

Biorąc to pod uwagę nawet przy całkowicie zamkniętym nawiewniku musi on „przepuszczać” od 4 do 15m3/h – w przypadku wentylacji grawitacyjnej, i od 3 do 9 m3/h - w przypadku wentylacji mechanicznej wywiewnej.

Jako ciekawostka (z cytowanej PN):

- powinna istnieć możliwość łatwego regulowania strumienia powietrza napływającego do pomieszczenia;

- system regulacyjny powinien działać niezależnie od obecności i woli mieszkańców, bez angażowania energii zewnętrznej.

- system regulacyjny powinien działać niezależnie od obecności i woli mieszkańców, bez angażowania energii zewnętrznej.
To by było raczej trudne do osiągnięcia na dłuższą metę :lol: .

Och, sterowanie higroskopijne na ten przykład :roll:

• 2 weeks później...
Drodzy Forumowicze, dostałam właśnie projekt rekuperacji mechanicznej....i zastanawia mnie jedna rzecz: czy w wiatrołapie o pow. 4m (będzie ogrzewany- ogrzewanie podłogowe, szafa z rzeczami, buty) należy umieścić wyciąg? Z drugiej strony zauważyłam zaprojektowany wyciag w spiżarce o powierzchni 1,5m- co o tym sądzicie?

Czy potrzebna komu jest wentylacja....

- foliowy worek od śmieci na łeb i taśma wokół szyi. Po 5 minutach jest odpowiedź i PEŁNE przekonanie.

Czy potrzebny jest wywiew w wiatrołapie...

- W tenże foliowy worek jaki ciuch, ale noszony ze 2 dni a nie świeżo prany. Zrosić go odrobiną wody, w worek go i taśma. Potem go na półkę jaka wyższą w kuchni (żeby się trochę ogrzał).

Otwierasz po jakich trzech dniach - i już wiesz!

Też masz PEŁNE przekonanie CO wiesz.

TAM dałbym i nawiew i wywiew. Malutkie. Takie ledwo-ledwo.

Adam M.

Bardzo przemawiające....:-), dziękuję Adamie. O konieczności posiadania wentylacji w wiatrołapie- pytanie czy korzystniej dołączyć pomieszczenie do rekuperacji mechanicznej czy pozostawić grawitacyjną- być może pytanie retoryczne- jakaś wentylacja być musi!Koniecznie, teraz mam przykład przedsionka gdzie nie ma żadnej wentylacji (klatka schodowa w budynku wielorodzinnym, szczelne drzwi) i zaduch tam panuje paskudny :-(

Czy potrzebna komu jest wentylacja....

- foliowy worek od śmieci na łeb i taśma wokół szyi. Po 5 minutach jest odpowiedź i PEŁNE przekonanie.

Czy potrzebny jest wywiew w wiatrołapie...

- W tenże foliowy worek jaki ciuch, ale noszony ze 2 dni a nie świeżo prany. Zrosić go odrobiną wody, w worek go i taśma. Potem go na półkę jaka wyższą w kuchni (żeby się trochę ogrzał).

Otwierasz po jakich trzech dniach - i już wiesz!

Też masz PEŁNE przekonanie CO wiesz.

TAM dałbym i nawiew i wywiew. Malutkie. Takie ledwo-ledwo.

Adam M.

:o

"Ponownie spróbuję łopatą...

Wentylacja - proces polegający na częściowej (w danej jednostce czasu) wymianie powietrza w danym wnętrzu w celu utrzymania jego stałej wilgotności.

I NIC WIĘCEJ!!!

Nie ma w tym ani jednego słowa o tym czy się kto nie udusi.

Bo tego problemu nie ma. Nie istnieje taki problem.[...]"

...

U mnie w wiatrołapie nie ma anemostatu ale .... przecież kilkanaście razy dziennie otwierane są drzwi na zewnątrz i wtedy następuje bardzo dokładne przewietrzenie wiatrołapu.

Odnośnie spiżarki to też miałem w niej tylko wywiew, ale zaciągane pod drzwiami powietrze z kuchni było bardzo ciepłe i wilgotne i wszystko w spiżarni szybko pleśniało.

Odnośnie spiżarki to też miałem w niej tylko wywiew, ale zaciągane pod drzwiami powietrze z kuchni było bardzo ciepłe i wilgotne i wszystko w spiżarni szybko pleśniało.

Jurek_Z- jak sobie poradziłeś z problemem w spiżarce?Dodałeś kratkę od wentylacji grawitacyjnej, nawiew do reku czy pozostawiłeś bez wentylacji?

A propos wiatrołapu, moje obawy wynikają z tego, że mam przejście z garażu do domu więc te kilkanaście razy dziennie o których piszesz może u mnie być mocno ograniczone...

Ja ciesze sie,ze mam anemo zaciagajacy w wiatrolapie,choc mam przedzielony wiatrolap z kotlownia tylko szafa wnekowo-stojaca,zalatwia mi po czesci kotlownie,glownie wiatrolap.Na razie,za 3 tyg. beda u mnie drzwi wew. w calym domu.Poki co,swietnie wywiewa mi smrodki odziezowo-butowo-kotlowniane,po czesci,nawet zaciaga smrodki z kuchni,gdzie mam 2 anemo wyciagowe...Jestem bardzo zadowolony z pracy wm,nie kalkulowalem kosztow ogrzewania,nadal uwazam,ze mam za malo danych,budynek pierwszy sezon od zamieszkania,bez drzwi,elewacji,obrobek....Nie jest zle...