Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

Ja ciesze sie,ze mam anemo zaciagajacy w wiatrolapie,choc mam przedzielony wiatrolap z kotlownia tylko szafa wnekowo-stojaca,zalatwia mi po czesci kotlownie,glownie wiatrolap.Na razie,za 3 tyg. beda u mnie drzwi wew. w calym domu.Poki co,swietnie wywiewa mi smrodki odziezowo-butowo-kotlowniane,po czesci,nawet zaciaga smrodki z kuchni,gdzie mam 2 anemo wyciagowe...Jestem bardzo zadowolony z pracy wm,nie kalkulowalem kosztow ogrzewania,nadal uwazam,ze mam za malo danych,budynek pierwszy sezon od zamieszkania,bez drzwi,elewacji,obrobek....Nie jest zle...

Ale w kotłowni nie może być wentylacja mechaniczna żadnego typu!!!

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

No właśnie kotłownia jest oddzielona szafą a nie np szczelnymi drzwiami

Witam wszystkich

Wiesz... na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad bezpieczeństwem takiego rozwiązania pod kątem pożaru. Kotłownia powinna być oddzielona od reszty budynku czymś więcej niż szafa.

Wiem, że OT, ale nie mogłem się powstrzymać :)

Pozdrawiam

Rafał

..to czemu kociol gazowy,wiszacy,czy stojacy,mozna powiesic w dowolnym mijescu?W kuchni np. ....U mnie kotlownia-to nazwa pomieszczenia w projekcie,ale nie jako miejsce ,gdzie stoi piec i kupa wegla...Mam gazowy ,wiszacy kondensat,a ,ze kilka rurek i zasobnik tez tam wpakowalem,to mam pomieszczenie wydzielone,pod nazwa kotlowni....Taki kociol,czy wiszacy na scianie,chyba niczym sie nie rozni....

Jesli nowoczesny kocioł gazowy to rozumiem, ryzyko znacząco mniejsze, musisz tylko dopilnować okresowych przeglądów komina i samego pieca.

Choć ja bym nie chciał mieszkać pod jednym dachem z kotłem bez oddzielenia solidną ścianą, ale ja to zboczony jestem na punkcie bezpieczeństwa :)

Pozdrowionka :)

..to czemu kociol gazowy,wiszacy,czy stojacy,mozna powiesic w dowolnym mijescu?W kuchni np. ....U mnie kotlownia-to nazwa pomieszczenia w projekcie,ale nie jako miejsce ,gdzie stoi piec i kupa wegla...Mam gazowy ,wiszacy kondensat,a ,ze kilka rurek i zasobnik tez tam wpakowalem,to mam pomieszczenie wydzielone,pod nazwa kotlowni....Taki kociol,czy wiszacy na scianie,chyba niczym sie nie rozni....

kazdy kociol z tzw. zamknieta komora spalania (czyli np. kondensacyjny) nie pobiera powietrza do spalania z pomieszczenia w ktorym stoi tylko z rury ktora jest wyprowadzona na zewnatrz (zazwyczaj razem ze spalinami) i dlatego mozna go powiesic wszedzie bo nie ma ryzyka zaczadzenia.

• 1 month później...

Witam,

Czy ktoś z grupowiczów posiada działającą już centralę rekuperacyjną firmy Bartosz, czy toto działa dobrze?

Jesli tak, to czy ma to połączone z GWC?

Podobno nie ma sensu robienia GWC stosując rekuperator tej firmy ponieważ przy temp. zewnętrznej -20 st.C i temperaturze powietrza wyciąganego z pomieszczeń na poziomie +20 st.C, powietrze świeże nadmuchiwane po przejściu przez reku ma temp. ok. +16 st. C??? Czy ktoś użytkował Bartosza w okresie zimowym i może potwierdzić?

Pozdrawiam,

Cooba 16

• 4 weeks później...

Witam.

Nie mam Bartosza, ale je montuję. Z parametrów producenta wynika iż przy tych temperaturach -20, +20 nawiew będzie min. +14 st.C z reguły jest więcej

Stosowanie GWC W zimie jest raczej mało ekonomiczne, uzyskamy max 2 - 3 st większą temp nawiewu, ale bedziemy musieli zużyć dodatkową energię na wentylatorze GWC , co się bardziej nam opłaca. Natomiast latem mamy miniklimatyzacją, ale należy przewidzieć więcej powietrza niż przy samej wentylacji( ile zależy od ocieplenia domu,szczelności - pasywności. ). Zazwyczaj można przewymiarować kanały nawiewne, powietrze by-passem omija wymiennik i zwiększa się ilość powietrza. W innycy opcjach można dać większe urządzenie lub chociaż sam wentylator nawiewny i wszystko oki.

Pozdrawiam

Marcin

Witam,

Czy ktoś z grupowiczów posiada działającą już centralę rekuperacyjną firmy Bartosz, czy toto działa dobrze?

Jesli tak, to czy ma to połączone z GWC?

Podobno nie ma sensu robienia GWC stosując rekuperator tej firmy ponieważ przy temp. zewnętrznej -20 st.C i temperaturze powietrza wyciąganego z pomieszczeń na poziomie +20 st.C, powietrze świeże nadmuchiwane po przejściu przez reku ma temp. ok. +16 st. C??? Czy ktoś użytkował Bartosza w okresie zimowym i może potwierdzić?

Pozdrawiam,

Cooba 16

Z tego co piszecie wychodzi, że sprawność temperaturowa Bartosza to 90%.

Dobrze zrobione GWC da sprawność na poziomie do 55%.

Biorąc jednak pod uwagę, że np. dla gazu podniesienie temperatury o 1 stopień w mieszkaniu to wydatek na paliwo o 6% większy ze względu na tyle wyższe spalanie.

Przyjmując, że działanie samego Bartosza jako efekt podstawowy, to jego połaczenie z GWC da 13,2% mniejsze spalanie i co za tym idzie sam rachunek. Sprawność takiego połączenia powinna oscylować w granicach 95,5%.

Co do dodatkowego wentylatora tylko dla GWC to nie bardzo rozumiem po co niby to? Ten co jest do standardowej czerpni nie radzi sobie?

Przyjmując, że działanie samego Bartosza jako efekt podstawowy, to jego połaczenie z GWC da 13,2% mniejsze spalanie i co za tym idzie sam rachunek. Sprawność takiego połączenia powinna oscylować w granicach 95,5%.

Poza stratami ciepła na wentylację są też straty przez okna, ściany, dach...

Poza stratami ciepła na wentylację są też straty przez okna, ściany, dach...

Są, ale dopóki rozpatrywany jest wątek o rekuperatorze i pojęcia powietrza nawiewanego za reku, wywiewanego przed reku straty są te pomijane. Dotyczą innych inwestycji i mają niewielki wpływa na warunki.

Czyli jesteś pewien, że jak dzięki GWC podniesiesz temperaturę powietrza nawiewanego o 2*C, to rachunki za gaz spadną Ci o 13%?

Nie o 13% a o 12%. Jak weźmiesz pod uwagę, że:

- możesz napuścić do domu powietrza 1 wymiana kubatury/h zimniejszego o 2 stopnie w stosunku do tego z GWC, to o ile więcej energii będziesz potrzebował by pokryć tę różnicę 2 stopni C?

- pozostałe warunki klimatyczne/cieplne są niezmienne (chodzi m.in. o to: "Poza stratami ciepła na wentylację są też straty przez okna, ściany, dach...")

- możesz napuścić do domu powietrza 1 wymiana kubatury/h zimniejszego o 2 stopnie w stosunku do tego z GWC, to o ile więcej energii będziesz potrzebował by pokryć tę różnicę 2 stopni C?

- pozostałe warunki klimatyczne/cieplne są niezmienne (chodzi m.in. o to: "Poza stratami ciepła na wentylację są też straty przez okna, ściany, dach...")

Bzdura.

Jedyne, co zmniejszysz o 12%, to zużycie gazu na pokrycie strat ciepła na wentylację. Czyli może sumaryczne rachunki o jakieś 3-4%, zależnie od tego, jak ocieplony masz dom.

Bzdura.

Jedyne, co zmniejszysz o 12%, to zużycie gazu na pokrycie strat ciepła na wentylację. Czyli może sumaryczne rachunki o jakieś 3-4%, zależnie od tego, jak ocieplony masz dom.

Bzduro, przeczytaj ze zrozumieniem o czym ja piszę. O rekuperatorze czy bilansie domu?

Te twoje 3-4% odnoszące się do bilansu całego domu to też bzdura bo nie uwzględniłeś takiego czynnika jak starty na samej instalacji wentylacji i nie jesteś w stanie powiedzieć ile dany dom traci ciepła prze jaką przegrodę i jaki udział ma w tym wentylacja. Co dom to inny rozkład.