Jarek_P 07.01.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 uwazaj na firme KLIMA-POL z Poznania, nie trzymaja terminow, nie odbieraja telefonow, kompletna olewka klienta, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igrek1 09.01.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Witam,zainstalowałem u siebie w domureku Vena 3 firmy Bartosz, reku znajduje sie na nieogrzewanym poddaszu kanaly takrze ida na poddaszu ocieplone welna rockwool z folia aluminiowa, grubosc 2 cm (dalem ciensza bo wiedzialem ze taniej wyjdzie docieplic np 20 cm normalnej welny). domek jest po tynnkach jedtesmy na etapie krecenia zabudow a went myka poniewaz trzeba pozbyc sie do konca wilgoci z tynkow gipsowych.Reku zasysa powietrze z bezposrednio z zewnatrz.Reku nie ocieplony - tak jak przyjechal z fabryki tak ustawiony na zimmnym poddaszu. Moje spostrzerzenia: etap I - instalacja znajduje sie na podadaszu przewody ocieplone jedynie welna do wentylacjy grubosc 2 cm. temp w domu okolo +15temp na zewnatrz -10temp zazysanego powietrza (wg reku) -6 temp nawiewu (wg reku) +10,5temp w ostatnim anemostacie +5 -----------------------------------Etap II - instalacja docieplon welna mineralna ulozona wzdluz rur i przykryta dywanikime z welny grubosc 10cm temp w domu okolo +15temp na zewnatrz -10temp zazysanego powietrza (wg reku) -6 temp nawiewu (wg reku) +12,2temp w ostatnim anemostacie +11,4 ------------------ Teraz wnioski docieplenie kanalow znacznie podniosło sprawność okładu myślę nad dociepleniem jeszcze reku ale zastanawiam sie jak to zrobic....Nie wiem skad różnice miedzy tem zew a zasysana przez reku... czerpnia znajduje sie przy ścianie budynku na wysokości około 2,7m a temp zew podawałem z odczytu termometru samochodowego którego czujnik jest 0,3m nad ziemia .... możne to jest taka różnica ? Pomiary wykonane w ciągu ostatniego tygodnia. Jeśli macie jakies sugestie to czekam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 09.01.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Nie wiem skad różnice miedzy tem zew a zasysana przez reku... czerpnia znajduje sie przy ścianie budynku na wysokości około 2,7m a temp zew podawałem z odczytu termometru samochodowego którego czujnik jest 0,3m nad ziemia .... możne to jest taka różnica ? Pomiary wykonane w ciągu ostatniego tygodnia. Jeśli macie jakies sugestie to czekam .... Różnice miedzy temperaturą przy gruncie, a mierzoną na wysokości 2 m mogą bez problemu sięgać 2,5 - 3 st. Do tego różne dokładności termometrów i już praktycznie masz te 4 st różnicy, które wychodzi Ci z odczytów. Obłóż swoją Venę (nietwórczą) wełną i owiń szczelnie folia stretch. To rozwiązanie bardzo dobrze się sprawdza także przy ocieplaniu kanałów wentylacyjnych. Folia zamyka powietrze w warstwie ocieplającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igrek1 09.01.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Dzieki za rade bede musial probowal w najblizszym czsie narazie wywalilo mi uczulenie na Welne .... musze zbastowac pare dni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biedny_inwestor 09.01.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Witam Czy ktoś może mi polecić firmę z Poznania, która zaprojektuje i zrobi rekuperację? Z góry wielkie dzięki U mnie robiła firma Klimat-System i jak na razie jestem bardzo zadowolony zarówno ze współpracy jak i urządzenia. Uruchomienie miało miejsce 16 grudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutca 09.01.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 A ma ktoś coś takiego? Chyba jedyny taki wymiennik na rynkuhttp://www.tywent.pl/index.php-3,6,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 09.01.2010 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 To rekuperator entalpiczny.Firma Storkair ma produkt o nazwie:ComfoAir 350 z wymiennikiem entalpicznym COMFOHYGRO.http://www.wentylacja.com.pl/technologie/technologie.asp?id=8199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.01.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 A! Odpowiadając na pytanie tytułowe: Tak, mam rekuperator który działa. Jestem szczęśliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igrek1 10.01.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 A czy ktoś z Was ma porównanie jak wyglądały temp nawiewu bez ocieplenia reku ? w przypadku gdy znajduje się na poddaszu nie ogrzewanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 10.01.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Dzisiaj temp w salonie na wys. 0,5m - 21,5 st C na wys. 2m - 23 st C Temperatura powietrza nawiewanego - 21,5 st C (przy najcieplejszym anemostacie) Warto dodać, że wyciągane powietrze z dolej łazienki podgrzewa się w kominie bo kanał biegnie obok kanału spalinowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutca 10.01.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 To rekuperator entalpiczny. Firma Storkair ma produkt o nazwie: ComfoAir 350 z wymiennikiem entalpicznym COMFOHYGRO. http://www.wentylacja.com.pl/technologie/technologie.asp?id=8199 No dobrze, ale jak to się sprawdza w użytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 10.01.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Googlarka Ci pomoże w znalezieniu odpowiedzi Komputer, kawka, piwko, czy co tam chcesz, no i trochę czasu http://forum.muratordom.pl/rekuperator-z-wymiennikiem-entalpicznym-opinie,t122401.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 11.01.2010 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 To rekuperator entalpiczny. Firma Storkair ma produkt o nazwie: ComfoAir 350 z wymiennikiem entalpicznym COMFOHYGRO. http://www.wentylacja.com.pl/technologie/technologie.asp?id=8199 No dobrze, ale jak to się sprawdza w użytkowaniu? Hejka tez planuje taki zainstalowac tylko w systemie InFloor , czy moze jakies cenne uwagi na temat tego rozwiazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chase 11.01.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Czy ktoś zastosował u siebie czerpnię i wyrzutnię dachową (z użyciem kominka wentylacyjnego)? Jak takie rozwiązanie sprawdza się w praktyce? Czy może lepiej z poddasza nieużytkowego ciągnąć kanały do czerpni i wyrzutni "piętro niżej" i przebijać się przez ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 11.01.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Hejka tez planuje taki zainstalowac tylko w systemie InFloor , czy moze jakies cenne uwagi na temat tego rozwiazania Tanie to nie jest, niestety. Szczególnie w rozwiązaniu na FULL. Myślisz zastosować taki kombajn u siebie, czy tylko kanały? http://www.zehnder.pl/comfosystems/Centrala%20energetyczna.pdf,v57_pl_PL_file_o135_34.pdf,fileport.html ftp://www.pol-stowest.com.pl/klima/Zehnder_comfosystems_cennik_srodek.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 11.01.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Dobre rzeczy kosztuja niestety Zdecydowalam sie na firme http://www.rekuperatory.pl ... jesli cos robic to porzadnie i zlecic to fachowcom ,Aeris CA 350 ERV EASE + GWC Comfofond-L 300 razem z calym ustroistwem troszke wyjdzie , w planach jest jeszcze pompa ciepla ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.01.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Zdecydowalam sie na firme http://www.rekuperatory.pl ... jesli cos robic to porzadnie Ja to same złe rzeczy o Nich czytałem na FM dlatego popytaj jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 11.01.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Dobre rzeczy kosztuja niestety ..... Tylko że cena nie zawsze idzie w parze z jakością i podejściem do klienta o czym wspomniał Piczman. Między innymi dlatego w przykładzie podałem inną firmę która robi podobny system. Ale jak już wybrałaś... P.S. Swoją drogą ciekawe czemu nie wkleja linków prawidłowo? Próbowałem kilka razy i nic. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.01.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 http://www.zehnder.pl/comfosystems/Centrala%20energetyczna.pdf,v57_pl_PL_file_o135_34.pdf,fileport.html ftp://www.pol-stowest.com.pl/klima/Zehnder_comfosystems_cennik_srodek.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 11.01.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Dzięki Wielkie ! Muszę się przyjrzeć skąd ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts