Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

zainstalowałem u siebie w domureku Vena 3 firmy Bartosz, reku znajduje sie na nieogrzewanym poddaszu kanaly takrze ida na poddaszu ocieplone welna rockwool z folia aluminiowa, grubosc 2 cm (dalem ciensza bo wiedzialem ze taniej wyjdzie docieplic np 20 cm normalnej welny). domek jest po tynnkach jedtesmy na etapie krecenia zabudow a went myka poniewaz trzeba pozbyc sie do konca wilgoci z tynkow gipsowych.

Reku zasysa powietrze z bezposrednio z zewnatrz.

Reku nie ocieplony - tak jak przyjechal z fabryki tak ustawiony na zimmnym poddaszu.

Moje spostrzerzenia:

etap I - instalacja znajduje sie na podadaszu przewody ocieplone jedynie welna do wentylacjy grubosc 2 cm.

temp w domu okolo +15

temp na zewnatrz -10

temp zazysanego powietrza (wg reku) -6

temp nawiewu (wg reku) +10,5

temp w ostatnim anemostacie +5

-----------------------------------

Etap II - instalacja docieplon welna mineralna ulozona wzdluz rur i przykryta dywanikime z welny grubosc 10cm

temp w domu okolo +15

temp na zewnatrz -10

temp zazysanego powietrza (wg reku) -6

temp nawiewu (wg reku) +12,2

temp w ostatnim anemostacie +11,4

------------------

Teraz wnioski docieplenie kanalow znacznie podniosło sprawność okładu myślę nad dociepleniem jeszcze reku ale zastanawiam sie jak to zrobic....

Nie wiem skad różnice miedzy tem zew a zasysana przez reku... czerpnia znajduje sie przy ścianie budynku na wysokości około 2,7m a temp zew podawałem z odczytu termometru samochodowego którego czujnik jest 0,3m nad ziemia .... możne to jest taka różnica ?

Pomiary wykonane w ciągu ostatniego tygodnia. Jeśli macie jakies sugestie to czekam ....

Nie wiem skad różnice miedzy tem zew a zasysana przez reku... czerpnia znajduje sie przy ścianie budynku na wysokości około 2,7m a temp zew podawałem z odczytu termometru samochodowego którego czujnik jest 0,3m nad ziemia .... możne to jest taka różnica ?

Pomiary wykonane w ciągu ostatniego tygodnia. Jeśli macie jakies sugestie to czekam ....

Różnice miedzy temperaturą przy gruncie, a mierzoną na wysokości 2 m mogą bez problemu sięgać 2,5 - 3 st. Do tego różne dokładności termometrów i już praktycznie masz te 4 st różnicy, które wychodzi Ci z odczytów. :)

Obłóż swoją Venę (nietwórczą) wełną i owiń szczelnie folia stretch.

To rozwiązanie bardzo dobrze się sprawdza także przy ocieplaniu kanałów wentylacyjnych.

Folia zamyka powietrze w warstwie ocieplającej.

Witam

Czy ktoś może mi polecić firmę z Poznania, która zaprojektuje i zrobi rekuperację?

Z góry wielkie dzięki :D

U mnie robiła firma Klimat-System i jak na razie jestem bardzo zadowolony zarówno ze współpracy jak i urządzenia.

Uruchomienie miało miejsce 16 grudnia.

To rekuperator entalpiczny.

Firma Storkair ma produkt o nazwie:

ComfoAir 350 z wymiennikiem entalpicznym COMFOHYGRO.

http://www.wentylacja.com.pl/technologie/technologie.asp?id=8199

No dobrze, ale jak to się sprawdza w użytkowaniu?

Hejka

tez planuje taki zainstalowac tylko w systemie InFloor , czy moze jakies cenne uwagi na temat tego rozwiazania

Hejka

tez planuje taki zainstalowac tylko w systemie InFloor , czy moze jakies cenne uwagi na temat tego rozwiazania

Tanie to nie jest, niestety.

Szczególnie w rozwiązaniu na FULL.

Myślisz zastosować taki kombajn u siebie, czy tylko kanały? :wink:

http://www.zehnder.pl/comfosystems/Centrala%20energetyczna.pdf,v57_pl_PL_file_o135_34.pdf,fileport.html

ftp://www.pol-stowest.com.pl/klima/Zehnder_comfosystems_cennik_srodek.pdf

Dobre rzeczy kosztuja niestety

Zdecydowalam sie na firme http://www.rekuperatory.pl ... jesli cos robic to porzadnie i zlecic to fachowcom ,Aeris CA 350 ERV EASE + GWC Comfofond-L 300 razem z calym ustroistwem troszke wyjdzie , w planach jest jeszcze pompa ciepla .....

Dobre rzeczy kosztuja niestety .....

Tylko że cena nie zawsze idzie w parze z jakością i podejściem do klienta o czym wspomniał Piczman.

Między innymi dlatego w przykładzie podałem inną firmę która robi podobny system.

Ale jak już wybrałaś...

P.S.

Swoją drogą ciekawe czemu nie wkleja linków prawidłowo? :-?

Próbowałem kilka razy i nic. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam :(