SUSPENSER 12.03.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ja polecam rury drenarskie tyle, że bez dziurek - wystarczy zamówić u producenta. Wychodzi taniej, układa się łatwiej i szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 12.03.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 PCV ok - a jak zapewnisz tą całą antybakteryjność? Rozumiem że może to być chwyt marketingowy ale czy ktoś spróbował tłoczyć przez 40lat powietrze przez rurę pcv - jak się będzie zachowywać? Za boga chińskiego nie chcę żeby do domu wpadały mi jakieś syfy choć chciałbym też zaoszczędzić. Nie wiem jak to się bedzie zachowywać pod względem higienicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 12.03.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Nie jestem także przeczulony na punkcie czystości i uważam że trochę pyłków i kurzu uodparnia ale grzybów i pleśni sie boję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.03.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 czy ktoś spróbował tłoczyć przez 40lat powietrze przez rurę pcv - jak się będzie zachowywać? A może ktoś próbował już tłoczyć powietrze przez 40 lat przez rury antybakteryjne REHAU? Na świecie są instalacje WM działające znacznie dłużej niż zbawienne rury firmy "R" są produkowane. Czytałeś gdzieś żeby w kanałach WM jakaś mutacja wyrosła, a potem się rozpełzła po świecie? Ja nie słyszałem, ale może dlatego że nie czytam gazet typu "SUPER jakiś tam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 12.03.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Co to za instalacje ? te działające 40lat? Co do rehau naturalnie masz racje nikt ich nie przetestował i nie upieram się a chętnie zrobię coś równie dobrego lecz tańszeg chcębyć tylko na 110% przekonany że robię dobrze. Stąd dyskusja i pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 12.03.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Na rurach Rehau jest dużo rurowców...Tak samo jak na rurach PCV...I oba działają identycznie.Sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 12.03.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Czyli pcv? Ok a może żwirowiec? Rurowiec wybrałem bo czasem na 120 cm poniżej terenu jest woda? Ale może popełniam błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 12.03.2010 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 GWC zawsze dobieraj do rodzaju terenu i gleby, jeśli mało wody to rurowiec albo żwirowiec, jesli mokro to wodny (choć chyba najtrudniejszy do wykonania), ale jesli poczytasz, pogoglujesz to zrobisz sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 12.03.2010 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Co to znaczy mało wody?Mam dwie piwnice - takie ziemianki. jedna głęboka na 120cm druga na 180cm poniżej terenu w płytszej raz w ciągu 20 lat była woda w głębszej kilka razy. Mam także studnię taką z kręgów dno 5,8 m poniżej poziomu, ale wiosną czasem bywa tylko ok 1,5 kręgu (nie każdej wiosny). Biorąc to pod uwagę nie wiem jaki GWC wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 13.03.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 SUSPENSER PostWysłany: Pią, 12 Marzec 2010 22:20 Temat postu:Ja polecam rury drenarskie tyle, że bez dziurek - wystarczy zamówić u producenta. Wychodzi taniej, układa się łatwiej i szybciej.[/code] Czy połączenia tych rur są szczelne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 13.03.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Z tymi rurami drenarskimi bez dziurek to bzdura jakaś.Nadają się może na odpływ deszczówki,ale na pewno nie na GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Oj jkr80 !!!Zadania domowego nie odrobiłeś! WSZYSTKIE pytania, które tu postawiłeś mają na forum po kilka wątków dyskusji i rozważań!Piszesz na ten przykład: "ale grzybów i pleśni sie boję."Pomyśl!Wszelkie lęki biorą się z braku wiedzy!Nie wiesz - to się boisz... Zdarzyło Ci się pleśń zobaczyć, kiedyś, gdzieś... UMIESZ SOBIE TAKĄ SAM ZROBIĆ?PRÓBOWAŁEŚ? WIESZ JAK? Zacznij porządnie czytać od samego początku na temat GWC, wentylacji, rekuperatorów itp...Poczytasz to zrobisz i nawet nie zauważysz kiedy...A te książki do obliczeń to sobie też przeczytaj... A potem odstaw na pułeczkę i zrób co trzeba, bogatszy o to co i tam napisali... Albo płać i płacz i wierz , ze jest dobrze - jak zrobią Ci to inni... (co poczytali co i jak się robi). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 13.03.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 tak mi się właśnie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 A z tą pleśnią to ja BARDZO POWAŻNIE GADAM!!! Duży chłopczyk jesteś.. Wiesz co nieco (a raczej Ci się tak wydaje)... To sprawdź sam siebie i zrób se jakąś pleśń! Tak testowo! Ja wiem, że w 9 przypadkach na 10 NIC z tego Ci nie wyjdzie!!! (nie teraz!) BARDZO Cię to doświadczenie rozwinie! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 13.03.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Adam MK Wiem że informacji w intenecie jest masa. Jest także cała masa sprzecznych lub niepełnych. O wentylacji przeglądałem już niejeden wątek ale co chwilę mówi ktoś co innego. I tak np jeżeli chodzi o pozim wód gruntowych * Czy jest jakaś ścisła granica?. Z tego co wyczytałem Ty jesteś zwolennikiem żwirowego gwc. Ja też myślę że byłby on tańszy i lepszy ale nie chciałbym żeby stał mi w wodzie nawet raz na 30 lat. stąd pomysł na rurowy. Uwierz mi zmieniam zdanie co chwilę i szczerze juz mam dość. Co do wentylacji to wydaje mi się że mówisz trochę z przekąsem o książkach (może się mylę) ale dla mnie jest to najpewniejsze źródło informacji nikomu nie ubliżając. Odnośnie ścisłości doboru i książeczek to jestem obliczeniowcem z zawodu i być może mam zboczenie na punkcie ścisłości ale to chyba nie grzech. Odnośnie pleśni i grzybów to właśnie dlatego że nic o nich nie wiem to wolę dmuchać na zimne. Generalnie zrobię jak mi radzisz. ewentualnie poproszę Cię o opinię. * "Mam dwie piwnice - takie ziemianki. jedna głęboka na 120cm druga na 180cm poniżej terenu w płytszej raz w ciągu 20 lat była woda w głębszej kilka razy. Mam także studnię taką z kręgów dno 5,8 m poniżej poziomu, ale wiosną czasem bywa tylko ok 1,5 kręgu (nie każdej wiosny). Biorąc to pod uwagę nie wiem jaki GWC wybrać" A cały ten bałagan dlatego, że chcę zrobić tanio i dobrze za pierwszym razem nie mając ani kszty doświadczenia. Nie mam dwóch lewych rąk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 "dlatego, że chcę zrobić tanio i dobrze za pierwszym razem nie mając ani kszty doświadczenia. " TO SE NEDA PANE!!! Odpuść, płać i płacz, albo.... Nabierz wiedzy! Jesteś obliczeniowcem. O.K. To wiesz co to "Fuzzy Logic" To tu masz to w czystej postaci! Bardzo wolnozmienne procesy, równania z wieloma niewiadomymi bardzo silnie ze sobą powiązanymi.... Oblicz to! WSZELKIE obliczenia to tylko mniej lub bardziej udana aproksymacja! Ja też czytałem te i podobne książeczki. Wiele czytam, bo lubię. NAPRAWDĘ chcesz w swoim domu zbudować instalację z zachowaniem warunków budowy podanych w tych podręcznikach?! ŚCISŁYM ZACHOWANIEM? Wiesz... To ja bym w takim domu nie chciał mieszkać... Przyjmij, że wentylacja to bardziej sztuka niż nauka. W pełni dla ludzi! Wszak "śpiewać każdy może..." Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 13.03.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 W takim razie jeśli sztuka to jeszcze gorzej dla mnie bo tracę wszystkie punkty podparcia. Nabierz wiedzy jak najbardziej wskazane. Chcę tylko nabrać poprawnej wiedzy. "Śpiewać każdy może... a ja chcę troche lepiej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.03.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Znów nie będę oryginalny , ale ; Zanim zaczniesz projektować określ swoje potrzeby i oczekiwania w zakresie GWC. Po co Ci on – bo może spełniać różne wymagania: - tylko jako układ przeciwzamarzający dla wymiennika rekuperatora, - chcesz mieć „cieplejszy” nawiew zimą, - chcesz mieć zimniejszy nawiew latem, - chcesz mieć wszystko co wyżej. Jak to sobie określisz, to już 50% ważnych ustaleń dokonano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 13.03.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Witam chcę mieć wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.03.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 A ten "rozrys" umieści w projekcie budowlanym i da do PINBu ? w projekcie może mieć wentylacje grawitacyjna z kominami, których wcale nie musi potem budowac A masz na to jakieś konkrety czy tylko "wydaje mi się" ? Co do rur Rehau antybakteryjnych, poczytajcie co mają w sobie i jak ktoś nosi soczewki kontaktowe to zobaczcie opakowanie po kilku miesiącach codziennego szczelnego składowania w nim soczewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts