Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

W takim razie jeśli sztuka to jeszcze gorzej dla mnie bo tracę wszystkie punkty podparcia. Nabierz wiedzy jak najbardziej wskazane. Chcę tylko nabrać poprawnej wiedzy. "Śpiewać każdy może... a ja chcę troche lepiej"

To pozostaje nabierać wiedzy ze zrozumieniem ...

zrozumiesz jak to działa to bzdur i marketingu nie załapiesz :roll:

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ten "rozrys" umieści w projekcie budowlanym i da do PINBu ?

w projekcie może mieć wentylacje grawitacyjna z kominami, których wcale nie musi potem budowac

A masz na to jakieś konkrety czy tylko "wydaje mi się" ?

pytałem o to architekta, nie należy to do zmian istotnych, jeśli założysz wentylację machaniczną, to tak po pierwsze,

a po drugie, to ludzie nie takie zmiany robią.

A ten "rozrys" umieści w projekcie budowlanym i da do PINBu ?

w projekcie może mieć wentylacje grawitacyjna z kominami, których wcale nie musi potem budowac

A masz na to jakieś konkrety czy tylko "wydaje mi się" ?

pytałem o to architekta, nie należy to do zmian istotnych, jeśli założysz wentylację machaniczną, to tak po pierwsze,

a po drugie, to ludzie nie takie zmiany robią.

Problem w tym, że w urzędzie to po drugie to o kant tyłka :wink:

a z tym pierwszym też byłbym ostrożny, możesz trafić na urzędnika, kominiarza, czy odbiór który to zaneguje.

I po trzecie, odnośnie skreślania kominów - w wielu projektach kominy są częścią konstrukcyjną i nie można ich ot tak sobie wykreślić.

Problem w tym' date=' że w urzędzie to po drugie to o kant tyłka[/quote']

nic nie zaneguje, bo nie ma prawa. masz projekt instalacji mechanicznej, masz adnotacje w dzienniku o zamianie wentylacji grawitacyjnej na mechaniczna i masz kominiarza gdzies. w najgorszym razie dzwonisz po drugiego

co do kwestii konstrukcji...przeciez nie usunę kominów bez wiedzy architekta/konstruktora. zreszta w moim projekcie wrysowane byly tylko dla pozwolenia, powiedzial, ze tak bedzie prosciej i szybciej.

a co do urzedow... kiedy moj architekt zalatwiajac formalnosci chcial koniecznie zglosic budowe studni, pani urzedniczka powiedziala mu, zebysmy wykopali bez zglaszania, "przeciez wszyscy tak robia".

[/code]

Problem w tym, że w urzędzie to po drugie to o kant tyłka

nic nie zaneguje, bo nie ma prawa. masz projekt instalacji mechanicznej, masz adnotacje w dzienniku o zamianie wentylacji grawitacyjnej na mechaniczna i masz kominiarza gdzies. w najgorszym razie dzwonisz po drugiego

co do kwestii konstrukcji...przeciez nie usunę kominów bez wiedzy architekta/konstruktora. zreszta w moim projekcie wrysowane byly tylko dla pozwolenia, powiedzial, ze tak bedzie prosciej i szybciej.

a co do urzedow... kiedy moj architekt zalatwiajac formalnosci chcial koniecznie zglosic budowe studni, pani urzedniczka powiedziala mu, zebysmy wykopali bez zglaszania, "przeciez wszyscy tak robia".

[/code]

widzisz i wszystko prawda tylko, że wcześniej była mowa o skrobnięciu komuś przez net rysunków i w tym kontekście zapytałem o konkretne podstawy.

Po powyższym rozwinięciu jesteśmy zdaje się zgodni, wszystko można tylko trzeba to zrobić porządnie i z głową a nie iść na żywioł.

"tracę wszystkie punkty podparcia."

Coś już wiesz...

"...a ja chcę troche lepiej"

To już coś!

Szukaj, czytaj, myśl...

I tak kilka latek....

Zbuduj kilka różnych... porównaj...wyciągnij wnioski....

I - masz co potrzebne!

Adam M.

Na upartego, można by próbować samemu coś zaprojektować i zrobić, ale trzeba mieć czas, wiedzę i umiejętności. Przecież meble są bardziej proste do wykonania, niż wentylacja, a mało kto robi sobie meble.

Wentylacja nie musi mieć wyglądu tak jak meble ma tylko dobrze działać. Cala wiedza potrzebna jest na forum. Choć lenistwo to zaraźliwa choroba.

KTO MA REKUPERATOR KTÓRY JUŻ DZIAŁA!!

miałam ale mi zdechł :evil:

Zdarza się,wszystko się psuje,zwłaszcza w dzisiejszych czasach.Napisz coś więcej,co padło?

no wiesz ja blondynka jestem :oops: ale ok spróbuję :wink:

padł silniczek taki całkiem mały i niepozorny który poprzez pasek wprawia w ruch coś w rodzaju bębna :roll: wydawałoby się że bez takiej małej pierdułki powinno działać a tu klops :roll:

mam nadzieję ze po wymianie silniczka Reku będzie jak nowy :wink:

Witam !

Nie powiem, że sam rekuperator to coś złego, ale nigdy już do tego nie podejdę.

Powód główny to mój rekuperator, który został źle zrobiony.

Przy okazji tych kłopotów drążyłem temat i zbyt wielu ludzi odradza. Dziś nawet lekarz powiedział, że ten system albo wyjałowi powietrze albo rozniesie bakterie. Może się myli, ale w biurze mamy klimatyzację i jakoś po paru latach to powietrze jest "słabe". Domniemam, że w rekuperacji będzie to samo.

A oto kilka fotek mojej instalacji:) byłej instalacji.

http://rekuperator.fotosik.pl/ :o

... Może się myli, ale w biurze mamy klimatyzację i jakoś po paru latach to powietrze jest "słabe". Domniemam, że w rekuperacji będzie to samo. ...

Szkoda ze nie zainteresowales sie tematem szerzej, moze wowczas nie sial bys "popeliny".

Dowiedz sie najpierw jak dziala rekuperacja i wogole wentylacja nawiewno-wywiewna i po lekturze napisz jakie odniosles wrazenie i czy przypomina klimatyzacje.

Podpowiem, ze klimatyzacja w biurach "obrabia" powietrze z pomieszczenia a wentylacja jak nazwa wskazuje, wymienia je na swieze -jakim cudem powietrze moze sie popsuc i byc "slabe" gdy jest ciegle swieze?

Odpowiedz sobie juz sam.

Nie mzoesz winic systemu jako samego w sobie za bledy instalatorow, system jest dobry i sprawdza sie a wadliwie wykonac mozna wszystko, nawet sznurowki a nie oznacza to chyba ze przestaniesz wiazac buty?

Pzdr.

Witam !

. Może się myli, ale w biurze mamy klimatyzację i jakoś po paru latach to powietrze jest "słabe". Domniemam, że w rekuperacji będzie to samo.

źle domniemywasz. klimatyzacja to obieg zamknięty (przynajmniej znane mi systemy montowane u nas w biurach). ciągnie powietrze z biura (pomieszczenia) schładza je i spowrotem je wpompowywuje. innymi słowy mówiąc jak puścisz bąka to ten bąk ulegnie ochłodzeniu ale będzie krążył ciągle po pomieszczeniu.

Rekuperator wymienia powietrze.