Mice 13.03.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 W takim razie jeśli sztuka to jeszcze gorzej dla mnie bo tracę wszystkie punkty podparcia. Nabierz wiedzy jak najbardziej wskazane. Chcę tylko nabrać poprawnej wiedzy. "Śpiewać każdy może... a ja chcę troche lepiej" To pozostaje nabierać wiedzy ze zrozumieniem ... zrozumiesz jak to działa to bzdur i marketingu nie załapiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 13.03.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Dzięki Właśnie policzyłem sobie kubaturę budynku wyszło mi 511 m3 z kotłownią wiatrołapem i dodatkowym wejściem pod schodami. Nie uwzględniłem skosów poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 13.03.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 A ten "rozrys" umieści w projekcie budowlanym i da do PINBu ? w projekcie może mieć wentylacje grawitacyjna z kominami, których wcale nie musi potem budowac A masz na to jakieś konkrety czy tylko "wydaje mi się" ? pytałem o to architekta, nie należy to do zmian istotnych, jeśli założysz wentylację machaniczną, to tak po pierwsze, a po drugie, to ludzie nie takie zmiany robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.03.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 A ten "rozrys" umieści w projekcie budowlanym i da do PINBu ? w projekcie może mieć wentylacje grawitacyjna z kominami, których wcale nie musi potem budowac A masz na to jakieś konkrety czy tylko "wydaje mi się" ? pytałem o to architekta, nie należy to do zmian istotnych, jeśli założysz wentylację machaniczną, to tak po pierwsze, a po drugie, to ludzie nie takie zmiany robią. Problem w tym, że w urzędzie to po drugie to o kant tyłka a z tym pierwszym też byłbym ostrożny, możesz trafić na urzędnika, kominiarza, czy odbiór który to zaneguje. I po trzecie, odnośnie skreślania kominów - w wielu projektach kominy są częścią konstrukcyjną i nie można ich ot tak sobie wykreślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 13.03.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Problem w tym' date=' że w urzędzie to po drugie to o kant tyłka[/quote'] nic nie zaneguje, bo nie ma prawa. masz projekt instalacji mechanicznej, masz adnotacje w dzienniku o zamianie wentylacji grawitacyjnej na mechaniczna i masz kominiarza gdzies. w najgorszym razie dzwonisz po drugiego co do kwestii konstrukcji...przeciez nie usunę kominów bez wiedzy architekta/konstruktora. zreszta w moim projekcie wrysowane byly tylko dla pozwolenia, powiedzial, ze tak bedzie prosciej i szybciej. a co do urzedow... kiedy moj architekt zalatwiajac formalnosci chcial koniecznie zglosic budowe studni, pani urzedniczka powiedziala mu, zebysmy wykopali bez zglaszania, "przeciez wszyscy tak robia". [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.03.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Problem w tym, że w urzędzie to po drugie to o kant tyłka nic nie zaneguje, bo nie ma prawa. masz projekt instalacji mechanicznej, masz adnotacje w dzienniku o zamianie wentylacji grawitacyjnej na mechaniczna i masz kominiarza gdzies. w najgorszym razie dzwonisz po drugiego co do kwestii konstrukcji...przeciez nie usunę kominów bez wiedzy architekta/konstruktora. zreszta w moim projekcie wrysowane byly tylko dla pozwolenia, powiedzial, ze tak bedzie prosciej i szybciej. a co do urzedow... kiedy moj architekt zalatwiajac formalnosci chcial koniecznie zglosic budowe studni, pani urzedniczka powiedziala mu, zebysmy wykopali bez zglaszania, "przeciez wszyscy tak robia". [/code] widzisz i wszystko prawda tylko, że wcześniej była mowa o skrobnięciu komuś przez net rysunków i w tym kontekście zapytałem o konkretne podstawy. Po powyższym rozwinięciu jesteśmy zdaje się zgodni, wszystko można tylko trzeba to zrobić porządnie i z głową a nie iść na żywioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2010 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 "tracę wszystkie punkty podparcia."Coś już wiesz..."...a ja chcę troche lepiej" To już coś!Szukaj, czytaj, myśl...I tak kilka latek.... Zbuduj kilka różnych... porównaj...wyciągnij wnioski....I - masz co potrzebne! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.03.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Na upartego, można by próbować samemu coś zaprojektować i zrobić, ale trzeba mieć czas, wiedzę i umiejętności. Przecież meble są bardziej proste do wykonania, niż wentylacja, a mało kto robi sobie meble. Wentylacja nie musi mieć wyglądu tak jak meble ma tylko dobrze działać. Cala wiedza potrzebna jest na forum. Choć lenistwo to zaraźliwa choroba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 14.03.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Witam czasem to nie lenistwo a chroniczny brak czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 14.03.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Adam MK Spoko tyle że ja muszę zrobić wentylację w tym roku a sposób o którym mówisz zajmie mi kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.03.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 To musisz korzystać z doświadczenia innych, co problem już przerobili i nie wydziwiać tylko czytać - jak. Da się, jak się rozumie co się robi i po co... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 15.03.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Masz rację. Czytam właśnie i uczę się. Dobrze że są jeszcze na świecie tacy faceci jak Ty. Ja mam niestety doczynienia najczęściej z "męskimi panienkami";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 15.03.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 KTO MA REKUPERATOR KTÓRY JUŻ DZIAŁA!! miałam ale mi zdechł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 15.03.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 KTO MA REKUPERATOR KTÓRY JUŻ DZIAŁA!! miałam ale mi zdechł Zdarza się,wszystko się psuje,zwłaszcza w dzisiejszych czasach.Napisz coś więcej,co padło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 15.03.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 KTO MA REKUPERATOR KTÓRY JUŻ DZIAŁA!! miałam ale mi zdechł Zdarza się,wszystko się psuje,zwłaszcza w dzisiejszych czasach.Napisz coś więcej,co padło? no wiesz ja blondynka jestem ale ok spróbuję padł silniczek taki całkiem mały i niepozorny który poprzez pasek wprawia w ruch coś w rodzaju bębna wydawałoby się że bez takiej małej pierdułki powinno działać a tu klops mam nadzieję ze po wymianie silniczka Reku będzie jak nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DM01 16.03.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Witam ! Nie powiem, że sam rekuperator to coś złego, ale nigdy już do tego nie podejdę. Powód główny to mój rekuperator, który został źle zrobiony. Przy okazji tych kłopotów drążyłem temat i zbyt wielu ludzi odradza. Dziś nawet lekarz powiedział, że ten system albo wyjałowi powietrze albo rozniesie bakterie. Może się myli, ale w biurze mamy klimatyzację i jakoś po paru latach to powietrze jest "słabe". Domniemam, że w rekuperacji będzie to samo. A oto kilka fotek mojej instalacji:) byłej instalacji. http://rekuperator.fotosik.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 16.03.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Dziś nawet lekarz powiedział, że ten system albo wyjałowi powietrze albo rozniesie bakterie. Dziś lekarze przepisują "leki" homeopatyczne, a Ty ich pytasz o sprawy, o których się nie uczyli? Kto Cię tak urządził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 16.03.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 DM 01 Twój reportaż tylko dla ludzi o silnych nerwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.03.2010 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 ... Może się myli, ale w biurze mamy klimatyzację i jakoś po paru latach to powietrze jest "słabe". Domniemam, że w rekuperacji będzie to samo. ... Szkoda ze nie zainteresowales sie tematem szerzej, moze wowczas nie sial bys "popeliny". Dowiedz sie najpierw jak dziala rekuperacja i wogole wentylacja nawiewno-wywiewna i po lekturze napisz jakie odniosles wrazenie i czy przypomina klimatyzacje. Podpowiem, ze klimatyzacja w biurach "obrabia" powietrze z pomieszczenia a wentylacja jak nazwa wskazuje, wymienia je na swieze -jakim cudem powietrze moze sie popsuc i byc "slabe" gdy jest ciegle swieze? Odpowiedz sobie juz sam. Nie mzoesz winic systemu jako samego w sobie za bledy instalatorow, system jest dobry i sprawdza sie a wadliwie wykonac mozna wszystko, nawet sznurowki a nie oznacza to chyba ze przestaniesz wiazac buty? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 17.03.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam ! . Może się myli, ale w biurze mamy klimatyzację i jakoś po paru latach to powietrze jest "słabe". Domniemam, że w rekuperacji będzie to samo. źle domniemywasz. klimatyzacja to obieg zamknięty (przynajmniej znane mi systemy montowane u nas w biurach). ciągnie powietrze z biura (pomieszczenia) schładza je i spowrotem je wpompowywuje. innymi słowy mówiąc jak puścisz bąka to ten bąk ulegnie ochłodzeniu ale będzie krążył ciągle po pomieszczeniu. Rekuperator wymienia powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts