redlum 05.08.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) Czujniki temperatury to ma dwa czy cztery? I jak wygląda wyliczanie sprawności odzysku ciepła? Oraz co najważniejsze - jak jest z hałasem? Większość firm podaje głośność rekuperatora - w kanale nawiewnym, wywiewnym oraz przy maszynie. Zaś Nikol podaje tylko przy kratkach i anemostatach - co się wydaje nielogiczne - bo to zależy tez od wielkości, skomplikowania oraz materiałów użytych przy robieniu kanałów. EDIT: na pierwsze pytanie mam już odpowiedz: "Wbudowany czujnik temperatury pomieszczenia, czerpni, nawiewu i wywiewu" - czyli pewnie 4 czujki przy samym rekuperatorze. Na drugie pytanie też można sobie łatwo odpowiedzieć - pewnie sterowanie ma jakiś moduł co na podstawie tych 4 danych wylicza dynamicznie sprawność odzysku ciepła. Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez redlum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.08.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Ja mam starsza wersję i są w niej 2 czujniki - sama centralka nie podaje sprawności - kiedyś policzyłem po zmierzeniu temperatur w komorach centrali. Co do hałasu to zależnie od biegu np. na maksymalnym minimalnie słychać ją tuż za zamkniętymi drzwiami garażu w środku nocy, przy niższym już nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.08.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Zrezygnuj z kominów wentylacji grawitacyjnej i za zaoszczędzona kasę zrobisz WM i GWC. Jeśli zbraknie to dołożysz kilka tyś zł ! Pozwolę sobie odkurzyć. Z tym rezygnowaniem z kominów nie jest tak prosto - jasne, da się wyciąć niektóre kominy wentylacji grawitacyjnej, ale ciągle pozostają 'inne' kominy. U nas też poszliśmy w kierunku rezygnacji i skończyło się tym że: 1. musimy zostawić komin do kominka 2. musimy zostawić komin w kuchni, ponieważ będziemy mieli tam kuchenkę gazową 3. powinniśmy zostawić komin w kotłowni (choćby mały), bo pomimo że kocioł kondensacyjny, to nie bardzo się uśmiecha mieć wyrzutnia z kotła na ścianę domu (nad którą będzie sypialnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.08.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Każdy dom jest inny.Oceń sam ile zaoszczędzisz i czy warto !Nie zapominaj tez o wykończeniu kominów, u mnie było to droższe od wybudowania ich ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.08.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Każdy dom jest inny. To prawda Oceń sam ile zaoszczędzisz i czy warto ! W sumie się już nie dowiemy, bo nigdy ich nie projektowaliśmy (kominów wentylacyjnych) Natomiast tak mi się nasunęło tylko że zmiana grawitacyjnej na mechaniczną, nie zawsze umożliwi pozbycie się kominów (a tak czasami można wyczytać między wierszami tutaj na forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.08.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Natomiast tak mi się nasunęło tylko że zmiana grawitacyjnej na mechaniczną, nie zawsze umożliwi pozbycie się kominów . Ja jestem jednym z przypadków kiedy koszt wykonania kominów ( z których mogłem zrezygnować) był podobny do WM i GWC razem ! Jestem więc szczęściarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.08.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Koszt wykonania pojedynczego komina do samego kominka, wraz z wykończeniem to w przybliżeniu 2500 zł. Koszt wykonania potrójnego komina do: kominka + kotła + wentylacji grawitacyjnej to około 4500 zł. To oczywiście przybliżone wartości dla 8-9 metrów wysokości. W średniej wielkości domu są często dwa ciągi wentylacyjne, więc rezygnując z wentylacji grawitacyjnej oraz z kotłowni (np. pompa ciepła) oszczędzamy z pewnością jakieś 3000 zł, które możemy wpakować w rekuperator. Wszystko można orientacyjnie policzyć, ale rachunek zależy od projektu domu i tego, czy będzie kotłownia, czy pompa ciepła, kocioł kondensacyjny, kominek, itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 08.08.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 święte słowa, ale większość i tak nadal będzie załamywać ręce na kosztami wm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 08.08.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 WitamCzy na tym forum są spece od wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła? Bo porady potrzebuję. Mianowicie mam 2 projekty wykonania instalacji i każdy jest inny. Jeżeli się uda to zamieszczę obydwa projekty, jeżeli nie to wyślę zainteresowanym na maila, żeby przejrzeli i pomogli w wyborze. Problem w tym, że przygotowałem przewierty w stropie pod projekt firmy D...., doradca tej firmy twierdzi, że jest ok( nie może być przecież inaczej...). Skonfrontowałem ten projekt z firmą A...., która przysłała mi całkiem odmienny projekt i moje wykonane przewierty są do bani, trzeba zrobić w innych miejscach, a w domu już po tynkach... Znajdzie się ktoś kto doradzi? Pisać to wyślę projekty. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.08.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 glacjusz - najlepiej wrzuć je na imegeshack.us i wrzuć linka to zobaczy je kilka osób, a jak wiesz co kilka głów to nie jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 08.08.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Przyślij rzucę okiem ale oba projekty mogą być prawidłowe ,efet bedzie ten sam - skuteczna wentylacja - tylko inaczej. wszystko zależy od wizji projektanta i pomysłu. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 08.08.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Linki do pierwszego projektu: http://img155.imageshack.us/img155/3382/skanuj0007i.jpghttp://img841.imageshack.us/img841/4260/skanuj0006.jpghttp://img571.imageshack.us/img571/9061/skanuj0006y.jpghttp://img836.imageshack.us/img836/1210/skanuj0005.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/9870/skanuj0004ex.jpghttp://img831.imageshack.us/img831/7949/skanuj0003q.jpghttp://img412.imageshack.us/img412/6466/skanuj0002ph.jpghttp://img19.imageshack.us/img19/6100/skanuj0001fht.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 08.08.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Linki do drugiego projektu: http://img530.imageshack.us/img530/2595/ask1.pdfhttp://img340.imageshack.us/img340/2788/ask2.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 08.08.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Oglądajcie i piszcie, który jest dobry bo ręce opadają......Za wszelkie uwagi z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 08.08.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 (edytowane) moim skromnym zdaniem - temat nie jest przesądzony - ale projekt 2 ma jedną zdecydowaną wadę liniowy układ kanałów przez co na pierwszych anemostatach będzie duże ciśnienie do zdławienia - szumy i bardzo prawdopodobne druga sprawa to przy zredukowaniu wydajności działać będą tylko pierwsze anemostaty - plus to centrala w przestrzeni technicznej domu - mniejszy hałas do pomieszczeń mieszkalnych szczegółnie do sypialni. można w tym przypadku rozprowadzić kanały tak aby wyrównać ciśnienia bez dławienia na anemostatach - można zastosować przepustnice na kanałech wtedy szum będzie mniejszy, napewno łatwiejsze podłączenie GWC Projekt 1 to centralnie umieszczona centrala, czyli zrównoważone ciśnienia w instalacji ale na strychu w pobliżu sypialni to nie jest najlepsze rozwiązanie. do tego przy podłączaniu GWC powietrznego 2 sekcyjnego to następne dwa kanały które trzeba doprowadzić na poddasze. jednak jeżeli bez zmian wybierać to projekt nr 1 - ze względów hydraulicznych - przynajmniej są podane jakieś parametry, średnice ilości powietrza, pr nr 2 to maluneczek nic nie mówiący wiem że nic dalej nie wiesz ale taka jest technika że każde rozwiązanie ma plusy i minusy nie analizowałem ilości powietrza i doboru central, tylko układ kanałów. Piotr Edytowane 8 Sierpnia 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 08.08.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Oba projekty są prawidłowe.Pierwszy jest robiony na kanałach elastycznych.W pierwszym dzielimy struge zawsze na pół, dlatego jest ona wolniejszaDrugi na kanałach sztywnych, a powietrza kryzujemy na przepustnicach. A przy regulacji zawsze zaczynamy od najdalszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 08.08.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Trzeba jeszcze pamiętąć o trwałości instalacji o których piszesz!!Co raczej przy zabudowaniu kanałów jest dość ważne. Napewno łatwiej wykonać instalacje na flexach. A czy to napewno będzie lepiej? Najlepiej wyślij prośbę o wyceny wysyłając projekty - czasami okazuje się, że lepiej zamówić coś w firmie niż grzebać samemu. A liczyłeś ile będzie Ciebie kosztowała taka instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 09.08.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 WitamZamierzam wykonać instalację sam, jak się uda. I mam do Was pytanie: na jakich najlepiej kanałach? Tak, żebym za kilka lat nie musiał grzebać i wymieniać...Mam wycenę do projektu nr 2, 15 tys. netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 09.08.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 A liczyłeś już, ile taka instalacja będzie Ciebie kosztowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.08.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 2. musimy zostawić komin w kuchni, ponieważ będziemy mieli tam kuchenkę gazową Nie jestem ekspertem, więc zapytam: w jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts