Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

salik napisał:
Okapowym.

Tzn. będziemy podpinać okap znad kuchenki gazowej, do osobnego komina.

Do tego będzie ogólny wyciąg w kuchni z reku.

Czyli nie tyle "musicie" a raczej "chcecie". Przepraszam, wiem, że się czepiam, ale spodziewałem się, że może jest jakiś przepis nakładający taki obowiązek, którego nie potrafię sobie przypomnieć...

• 3 weeks później...

Witajcie,

Przeczytałem wątek i wiem, że nic nie wiem w temacie hałasu. Mam centrale Daikin VAM350 i hałas "dość" uciążliwy(taki huuuuuuuuuuuuuuuuuk) dochodzi z anemostatów nawiewnych, wywiewy pracują bezgłośnie.

Z tego co wyczytałem to generalnie powinno to wszystko być ciche...a nie jest. No to jak to ma być.

Glosny to moze byc ,w sensie uziazliwy,odglos pracujacego reku.Ale z anemo ,nie powinno tak halasowac.Z jednej strony ,ciesz sie,ze dobrze wieje :-),skoro tak halasuje,a moze wcale tak nie jest,z drugiej,trzeba to wyregulowac .Firma montujaca ma urzadzonka pomiarowe,cos poreguleuej,jesli nie jest za pozno,bo niezgodnosc w projekcie.Lepiej pomierz temp. nawiewu z reku i z anemo nawiewnych,potem pomeirz to zima,bo moze okazac sie,ze kolejne ciekawe wyniki lub efekty niekoniecznie dziekowe uzyskasz ......

Z głośnością instalacji to nie jest tak do końca :-)

W trybie nocnym rzeczywiście nic nie powinno być słychać, natomiast w trybie standardowym raczej się słyszy lekki szum (w przypadku instalacji na kanałach sztywnych - ocynk).

Inaczej to się ma w przypadku kanałów tuboflex oraz flex - są one napewno cichsze. Z czego te pierwsze są droższe, a drugie mało wytrzymałe..

Mam takie i takie,nic nie slychac.Kiedy mialem ocynkowane,dedykowane ,bez izolacji tlumiki na kroccach za reku,halas mialem slaby,ale mnie irytujacy,nie z anemo,ale przez sciane dzielaca garz i dom.Wymiana na nowej generacji lub wlasciwe tlumiki zniwelowala problem.To pojawialo sie przy wylaczonym gwc,maszyna miala mniejsze opory i chyba wibrowala...Poki co,nic nie halasuje,ale mam za duza wilgotnosc w domu.

Witam

Jestem na etapie projektowania domu przez architekta i muszę ustalić wysokość parteru co się wiąże z wyborem rodzaju kanałów wentylacji mechanicznej. Czy zastosować sztywne kanały o przekroju prostokątnym ułożone na stropie i zalane w wylewce, czy giętkie typu flex o przekroju okrągłym schowane w podwieszonym suficie. Czytałem już wiele i dalej mam wątpliwości, czy te kanały sztywne prostokątne nie spowodują , że będzie jakiś hałas czy szum. Ewentualnie jak je ułożyć i o czym pamiętać, aby się tego ustrzec?

Lookita napisał:
Flexy ,sonoducty,czy jakie zwal,ida poddaszem,ocynk-prostokatny przekroj ida zalane w stropie,bedac oblozonymi styro i dop.zalanymi wylewka.....Chodzilo mi o rodzaj materialu,z jakiego sa zbudowane.

Czy te kanały zalane w stropie obłożyłeś styro z każdej strony czyli na górę i pod nie też?