salik 15.08.2010 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) KrzysztofLis2 napisał: Nie jestem ekspertem, więc zapytam: w jakim celu? Okapowym. Tzn. będziemy podpinać okap znad kuchenki gazowej, do osobnego komina. Do tego będzie ogólny wyciąg w kuchni z reku. Edytowane 15 Sierpnia 2010 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 15.08.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Wcale nie musisz budować komina do okapu.Są tańsze rozwiązania jak np. kominek wentylacyjny w dachówce.Do niego się możesz podłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.08.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 salik napisał: Okapowym. Tzn. będziemy podpinać okap znad kuchenki gazowej, do osobnego komina. Do tego będzie ogólny wyciąg w kuchni z reku. Czyli nie tyle "musicie" a raczej "chcecie". Przepraszam, wiem, że się czepiam, ale spodziewałem się, że może jest jakiś przepis nakładający taki obowiązek, którego nie potrafię sobie przypomnieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 06.09.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Witajcie, Przeczytałem wątek i wiem, że nic nie wiem w temacie hałasu. Mam centrale Daikin VAM350 i hałas "dość" uciążliwy(taki huuuuuuuuuuuuuuuuuk) dochodzi z anemostatów nawiewnych, wywiewy pracują bezgłośnie. Z tego co wyczytałem to generalnie powinno to wszystko być ciche...a nie jest. No to jak to ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 07.09.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Glosny to moze byc ,w sensie uziazliwy,odglos pracujacego reku.Ale z anemo ,nie powinno tak halasowac.Z jednej strony ,ciesz sie,ze dobrze wieje ,skoro tak halasuje,a moze wcale tak nie jest,z drugiej,trzeba to wyregulowac .Firma montujaca ma urzadzonka pomiarowe,cos poreguleuej,jesli nie jest za pozno,bo niezgodnosc w projekcie.Lepiej pomierz temp. nawiewu z reku i z anemo nawiewnych,potem pomeirz to zima,bo moze okazac sie,ze kolejne ciekawe wyniki lub efekty niekoniecznie dziekowe uzyskasz ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.09.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 wiecie co, jak się robi instalację myśląc przy tym to ma chodzić dobrze i bez urządzonek pomiarowych a przy tym cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.09.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Przy prawidłowo wykonanej instalacji z anemostatów nie ma być nic słychać - chyba, że w nocy przystawisz do któregoś ucho Nie jest istotne czy to anemostat wyregulowany na małą czy dużą wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 08.09.2010 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Z głośnością instalacji to nie jest tak do końca W trybie nocnym rzeczywiście nic nie powinno być słychać, natomiast w trybie standardowym raczej się słyszy lekki szum (w przypadku instalacji na kanałach sztywnych - ocynk). Inaczej to się ma w przypadku kanałów tuboflex oraz flex - są one napewno cichsze. Z czego te pierwsze są droższe, a drugie mało wytrzymałe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.09.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Mam takie i takie,nic nie slychac.Kiedy mialem ocynkowane,dedykowane ,bez izolacji tlumiki na kroccach za reku,halas mialem slaby,ale mnie irytujacy,nie z anemo,ale przez sciane dzielaca garz i dom.Wymiana na nowej generacji lub wlasciwe tlumiki zniwelowala problem.To pojawialo sie przy wylaczonym gwc,maszyna miala mniejsze opory i chyba wibrowala...Poki co,nic nie halasuje,ale mam za duza wilgotnosc w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 08.09.2010 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Nie bardzo rozumiem stwierdzenie "mam takie i takie", ale najważniejsze jest, że masz spokój z hałasami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.09.2010 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Flexy ,sonoducty,czy jakie zwal,ida poddaszem,ocynk-prostokatny przekroj ida zalane w stropie,bedac oblozonymi styro i dop.zalanymi wylewka.....Chodzilo mi o rodzaj materialu,z jakiego sa zbudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 08.09.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 (edytowane) no jak mi wpadnie w oko to czytam, ogólnie to forum sprawia mi małe kłopoty, instrukcja obsługi by mi sie przydała , nic mi nie pokazuje ze dostałem jakiegoś priwa, od ciebie nic mi nie przyszło albo ja nie wiem gdzie szukać Edytowane 8 Września 2010 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 08.09.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 no i bądź tu mądry jeden pisze, że może hałasować inny, że nie. Dzwonie do instalatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 09.09.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Najlepiej podjedź do kilku osób które mają już instalacje wentylacji wykonaną i podłączoną i sam ocenisz, które wykonanie tobie najbardziej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 09.09.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 określenie :hałasuje" jest względne, jednemu mucha latająca w pokoju obok przeszkadza inny śpi a obok asfalt kują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 09.09.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Jak za oknem asfalt kują to jeszcze mogę spać, ale mucha mnie drażni niemiłosiernie. Ale ja podobno dziwny jestem jakiś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 09.09.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Hehe, święta racja, jeden lubi żonę drugi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 09.09.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 też. Z tym że to żona sąsiada. . Ale koniec dysputy o niczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 14.09.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Witam Jestem na etapie projektowania domu przez architekta i muszę ustalić wysokość parteru co się wiąże z wyborem rodzaju kanałów wentylacji mechanicznej. Czy zastosować sztywne kanały o przekroju prostokątnym ułożone na stropie i zalane w wylewce, czy giętkie typu flex o przekroju okrągłym schowane w podwieszonym suficie. Czytałem już wiele i dalej mam wątpliwości, czy te kanały sztywne prostokątne nie spowodują , że będzie jakiś hałas czy szum. Ewentualnie jak je ułożyć i o czym pamiętać, aby się tego ustrzec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 14.09.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Lookita napisał: Flexy ,sonoducty,czy jakie zwal,ida poddaszem,ocynk-prostokatny przekroj ida zalane w stropie,bedac oblozonymi styro i dop.zalanymi wylewka.....Chodzilo mi o rodzaj materialu,z jakiego sa zbudowane. Czy te kanały zalane w stropie obłożyłeś styro z każdej strony czyli na górę i pod nie też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts