Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
Ten temat był już wałkowany wiele razy.

Wsadź projekt - ocenimy

Proszę o ocenę rozmieszczenia wentylacji. Schematy może nieco mało czytelne ale ale powinno się udać.

Dodam tylko że oprócz wentylacji widoczna jest druga instalacja - ogrzewania nawiewowego dla salonu i przepokoju.

Zastanawia mnie brak wentylacji kuchni / będzie okap/ - czy nie warto byłoby dać tam jeszcze nitki wyciągowej? Nawiewało będzie z salonu. Resztki bigosu nie będą przynajmniej krążyły po mieszkaniu.

pozdr

wentylacja poglądowa.jpg

wentylacja.jpg

Bardzo nieczytelny ten schemat. Przydałaby się przynajmniej jakaś legenda. :)

Co do kuchni to oczywista oczywistość ze wywiew dołożyć lub okap do WM podłączyć.

Co do czytelności to pełna zgoda, ale nie można wrzucić nic większego. rysunek poglądowy jednakże jest dosyć czytelny. Część nawiewna wentylacji na niebiesko, część wywiewna na żółto-czerwono. Dodatkowo na rysunku jest klimakonwektor kanałowy wraz z przewodami ogrzewający salon- zielona instalacja - część zasysająca powietrze na żółtoczerwono.

Wentylacja została zaprojektowana tak że każdy pokój ma nawiew - niebieska instalacja na schemacie poglądowym - / nawiewniki szczelinowe pod oknami/

i wywiew - żółtoczerwona instalacja na schemacie poglądowym - /zwykłe zawory powietrzne w rogach pokoi/. - tutaj wydaje mi się że jest wszystko ok.

Łazienki nie są podłączone do wentylacji mechanicznej - mają mieć osobne wywiewy bezpośrednio nad dach przez kominki wentylacyjne - ewentualnie z wentylatorem. - też wydaje mi się że jest ok.

W kuchni jedynie okap kuchenny - i to mnie nieco zastanawia czy nie lepiej byłoby dać tam dodatkowej kratki podłączonej do nitki wyciągowej / bez nawiewu do kuchni - powietrze przypłynie z salonu i przedpokoju/.

Co sądzicie o tym rozwiązaniu? Dla chętnych do pomocy moge przessłać oryginalne rysunki.

pozdr

Masz właściwie dwie wentylacje. Grawitacyjną i WM. Dla mnie bez sensu.

Nawiew i wywiew w każdym pokoju to przerost formy nad treścią.

Jesteś wstanie dbać o szczelność każdego pomieszczenia (wszystkie drzwi szczelne, zawsze zamknięte) żeby strugi się równoważyły?

Przypuszczam że użytkowo jest to niewykonalne, (o sensownej rekuperacji można zapomnieć) tym bardziej że z opisu wynika że salon ma być otwarty.

Takie pomieszanie z poplątaniem. Projekt najogólniej mówiąc do bani.

Zdaje się że masz jeszcze czas na zmiany, więc bierz tego projektanta w cugle i niech się przyłoży do roboty.

Pozdrawiam

Czyli lepszym rozwiązaniem byłoby poprowadzenie kanałów tak zeby w pokojach był tylko nawiew a pomieszczeniach "brudnych" wywiew? Wydawało mi się że taki sposób wentylacji pomieszczeń jest sensowniejszy. Nie ma "przeciągów" pomiędzy pomieszczeniami, ile napłynie tyle się wyciągnie.

Sam już nie wiem co mam z tym począć. Mam jeszcze nieco czasu na ew. poprawki.

proszę o ew. sugestie

pozdr

hałas "dość" uciążliwy(taki huuuuuuuuuuuuuuuuuk) dochodzi z anemostatów nawiewnych,

Z jakiej rury masz instalację ? Sztywnej metalowej spiro, czy giętkiej flex z alufolii ? Jeśli ze sztywnej, to wstaw 2m giętkiego sonoducta między reku a resztą instalacji, to powinno znacznie zmniejszyć huczenie. Po metalowej rurze hałas się daleko niesie. Jak masz wszystko z flex-a, to kiszka...

mam pytanie czy stosuje się jakieś tłumiki hałasu w kanałach, bo ja w projekcie takowych nie mam.

Tłumik to kawałek (1-2m) giętkiej rury flex z małymi dziurkami w środku (np. rura sonoduct). Jak będziesz miał głośno, to sobie wstawisz takie coś między reku a resztą instalacji. Ja mam sztywne rury spiro i musiałem wstawić, bo się nosił hałas od wentylatorów. Po wstawieniu jest cicho.

Serwus. Mając wykonany (gotowy Dospela - musiałem go dopracować z doradcą technicznym) montuję wentylację samemu.

Analizując plan działania nasunęły się pytania

1.Czy ktoś z Was podłączał saunę (wywiew-wyciąg)bezpośrednio do centrali?

2. Czy ktoś z Was wentylował kotłownię nawiew-wywiew? Z tego co zauważyłem większość podłącza piec do wentylacji grawitacyjnej

3. Doczytałem w wątku kolegi adam-mk, że radzi podłączyć okap kuchenny do centrali reku. Hmm.. a tłuszcze?

4. Czy ktoś z Was montuje /montował lub planuje montować pakiet Wolfa (rury elastyczne dwuwarstwowe 75 mm)?

dzięki

pozdrawiam