Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

witam

po ociepleniu wszystkich kanałów temperatura powietrza wywiewanego osiąga 9st:( czyli szału nie ma. Reku wisi w kotłowni gdzie jest ok 15st więc póki co nie jest ocieplone. Zastanawia mnie czy instalacja jest dobrze wyregulowana. Jakie macie parametry centrali?U mnie na 1 biegu ciśnienie wentylatora nawiewnego wynosi 16-30, a wywiewnego 80-120 Pa, taka różnica jest normalna?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie - czemu tylko nocą? :)

Pomyliłeś By-pass reku z By-pass'em GWC

Latem, w dzień przy wyższych temperaturach przepuszczasz powietrze przez GWC otrzymując przyjemny chłodek, a nocą przełączasz się (może to robić oczywiście sterownik) na czerpnię zewnętrzną przez która zasysasz chłodniejsze bo nocne powietrze z zewnątrz.

W tym momencie oszczędzasz GWC pozwalając mu się zregenerować, jeśli jest taka potrzeba.

Rekuperacja jako taka nie działa (nawiew z pominięciem wymiennika).

Reku nic nie psuje :)

By_pass rekuperatora odcina wymiennik żeby nie podgrzewać chłodnego powietrza przez cieplejsze pochodzące z wywiewu.

Sytuacja jaką opisujesz ma miejsce w momencie braku GWC, gdzie gorący nawiew jest ochładzany chłodniejszym powietrzem wywiewanym jakie "zgromadziłeś" wewnątrz przez intensywne wietrzenie nocą.

niczego nie pomyliłem, raczej nie dopisałem wszystkiego, po to jest bajpas na reku (o nim pisałem) by reku nie psuł tego co daje noc lub gwc czyli chłodniejsze powietrze, skoro psuje to jednak wychodzi na moje, jeśli ktoś ma gwc czynny cały czas i latem i zimą to latem bajpas otwarty dzień i noc zimą zamknięty, ja wrzuciłem wszystko do jednego wora (skrót myślowy) co wyłapałeś i dzięki, nic o bajpasie gwc nie chciałem pisać :)

Edytowane przez kangaxx

ad-3 - Stabilizacja wilgotności powietrza nawiewanego występuje przez cały czas pracy takiego GWC.

Latem następuje ochłodzenie powietrza nawiewanego a co za tym idzie wykroplenie nadmiaru wilgoci do wartości bezwzględnej dla uzyskanej temperatury po przejściu przez wymiennik;

zimą po podgrzaniu powietrze ma możliwość większej absorpcji wilgoci do stanu nasycena, a ma do niej dostęp bo nie jest oddzielone żadna przeponą od niej.

Rurowiec tego nie potrafi.

latem zmniejsza wilgotność lecz zimą zwiększenie tejże już tak różowo nie wygląda, nie ma czegoś takiego jak "po podgrzaniu powietrze ma możliwość większej absorpcji wilgoci do stanu nasycenia" powietrze o temperaturze minusowej już nagrzewając się a nie po nagrzaniu pobiera wilgoć z gwc w postaci pary a tej w chłodnym gwc jest na lekarstwo, więc zaraz tam będzie sucho, dyfuzja z gruntu jest zbyt powolna a wilgoć w postaci cieczy (gdyby tam była) przy parowaniu pobiera dużo energii a tej w chłodnym gwc tez nie ma za dużo więc zaraz zamieniłaby się w lód, stąd bardzo słabe nawilżanie nie mniej jednak jest, dokładając dalej nagrzewanie w wymienniku wilgotność znowu maleje i mamy sucho, wyraźnych ilości wilgoci dostarcza nam dopiero dom czyli to co się tam dzieje, aby zwiększyć wilgotność w domu możemy użyć dodatkowych nawilżaczy lub zmniejszyć wymianę powietrza w centrali, na nawilżanie w gwc nie liczyłbym zbytnio

Edytowane przez kangaxx

(..) nie ma czegoś takiego jak "po podgrzaniu powietrze ma możliwość większej absorpcji wilgoci do stanu nasycenia"

Tylko mi nie mów że tak nie jest, bo zmienię o Tobie zdanie :D

Powietrze o wyższej temperaturze ma możliwość przenosić znacznie większą ilość wilgoci, choć wilgotność względna może być nawet mniejsza.

W dobrze zaprojektowanym wymienniku bezprzeponowym struga powietrza płynie na tyle wolno, a powierzchnia wymiany jest na tyle duża (tutaj prym wśród wymienników ziemnych wiedzie żwirowiec, bo liderem wydaje się być tkz. WODNY2:D), że ma czas na absorpcję tej wilgoci, bo zjawisko dyfuzji pary wodnej występuje stale.

Zmienna jest tylko dynamika z jaką to zjawisko zachodzi, dlatego napisałem że GWC bezprzeponowe stabilizuje wilgotność.

Inaczej przebiega kiedy różnica temperatur między GWC a powietrzem wynosi 2K, a inaczej jeśli 25K.

Mimo że jak to ująłeś w chłodnym GWC tej wilgoci jest mało (to pojęcie już względne), to jest jej znacznie więcej niż niesie ze sobą mroźne powietrze do niego trafiające.

W wymienniku przeponowym powietrze nie ma skąd pobrać tej wilgoci i jako suche (wilgotność względna) trafia na pokoje.

Taki sposób nawilżania może okazać się oczywiście niewystarczającym, dlatego montuje się układ nawilżania złoża, a co poniektórzy użytkownicy nawet z niego korzystają :D

Dopiero kiedy taki sposób pozyskiwania wilgoci jest niewystarczający, a "produkcja" wilgoci w domu jest zbyt mała montuje się dodatkowe nawilżacze, które podnoszą wilgotność powietrza we wnętrzu.

Wszystkie te zabiegi maja de facto jeden cel. Zapewnienie komfortu bytowego :yes:

Jani_63: wg Kangaxx GWC psuje wydajność reku. No bo psuje - ale to chyba nie kupujemy dobrego reku - dla samej wydajności - tylko po to aby temperatura nawiewu była jak najbardziej zbliżona do domowej. Jeśli kangaxx woli mieć wydajność reku 95%, ale temperaturę nawiewu (w zimie) będzie miał niższa o 2C - to jego wybór. Ja wole mieć niższą wydajność ale wyższą temperaturę - a to daje GWC.

o rety, nie ma że "wolę", ja mam reku bez gwc bo nie chciałem rozwalać urządzonego podwórka, mieszkam w starym domu i gwc odpadł na starcie przy remoncie, jakbym kopał gwc to nie wstawiał bym veny4 tylko np jakiegoś selena 600

p.s. jani nie rozumiemy się, cieplejsze powietrze ma większą "nośność", ja twój tekst odczytałem że powietrze najpierw się ogrzewa a potem pobiera wilgoć a oba te procesy następują jednocześnie stąd moje "nie ma czegoś takiego" ale w skuteczne nawilżanie zimowe w gwc jakoś nie bardzo wierzę, natomiast przekonuje mnie nawilżanie po gwc, gdzie powietrze ma już wartości dodatnie i niczego nie zamrozi nawet mając 100% wilgotności, adam mk tu kiedyś pisał coś o studni ze zraszaczami

Witam. Robię różne próby i pomiary z temperaturami. Ostatnio przy w miarę stabilnej temp. zewnętrznej sprawdzałem czy praca rekuperatora ma wpływ na spadek temp. wewnątrz. Ogrzewanie w ciągu dnia mam wyłączone bo przymierzam się do dwóch taryf. Spadek temp. to 0,1 stopnia na godzinę bez względu na czy rekuperator cały czas pracuje czy jest wyłączony. Jedyna korzyść wyłączenia czasowego reku to trochę mniejsze zużycie prądu przez reku. Nie zauważyłem różnicy w wychładzaniu pomieszczeń. Może jest minimalna ale w domowych warunkach trudno to zmierzyć. Przypomnę, że reku z gwc.Liczyłem, że może wychładzanie będę miał mniejsze ale nic z tego. Przy całych pomiarach praktycznie brak zysków bytowych. pozdrawiam adam

Jedyna korzyść wyłączenia czasowego reku to trochę mniejsze zużycie prądu przez reku. Nie zauważyłem różnicy w wychładzaniu pomieszczeń. Może jest minimalna ale w domowych warunkach trudno to zmierzyć. Przypomnę, że reku z gwc.Liczyłem, że może wychładzanie będę miał mniejsze ale nic z tego. Przy całych pomiarach praktycznie brak zysków bytowych. pozdrawiam adam

Wydaje mi się, że tym sposobem porównałeś wychładzanie przy sprawnej wentylacji (z reku, wentylacja włączona) z tym bez żadnej wentylacji (wentylacja wyłączona) - w tym wypadku przy wyłączony straty ciepła powinny być nawet mniejsze, bo w ogóle nie tracisz nic wentylacją (bo jej nie ma).

Chcąc zmierzyć różnice powinieneś chyba porównać sytuację z centralą wentylacyjną pracującą normalnie z pracą gdy pominiesz rekuperator i GWC, a wentylacja będzie działała (otwarty by-pass lub założony wkład letni).

U mnie stale nawiew w najdalszym koncu instalacji ok. 13-14 st.,rosnie wraz z wygrzaniem domu kominkiem, przy temp. od -12 do ok. +1-2 out.Stale temp. ok. 20-20.5 w sypialni,dol ok.22.Wilgotnosc mam ok. 31%,2x zalaczalem nawilzanie przy -15 i wiecej.Przesuszam powietrze ogrzewaniem kominkowym,przy kotle nie mam az takich skrajnosci.Poki co,z gwc stale wieje ok. 5-6 st. , przy -20 ok. 4.5 st.Zostaly mi do owiniecia jeszcze folia stretch kanaly od i do reku w garazu.Tam wylaczone mam ogrzewanie calkowicie,srednio ok. 8-9 st. mam przy minusach na zew.Robilem w tamtym roku proby zima przy zalaczonym i gwc, i bypassie i przy wylaczonych.U mnie przed izolacja kanalow na poddaszu wialo o kilka stopni mniej niz po izolacji,sytuacja sie poprawila.Reku chodzi na programie czasowym,wg. mnie zaprogramowanym,srednio co 2-3 godz. na II bieg wskakuje.Tylko te szybkosc uzywam.

Nie.....ale podobno,przy zlych anemo,zlej regulacji,moze byc slyszalny.Za to moze byc slyszalny dziwke pracy reku,gdy jest w poblizu,gdy sa jakies wibracje na dolotach ,przy zlych tlumikach.Mowie o reku polozonym poza czescia mieszkalna,np. w garazu.Dla mnie szum z kotlowni w poblizu salonu czy ciagu komunikacyjnego bylby slyszalny i intrygujacy-mam czuly sen i sluch,ale dramatu nie ma.

• 2 weeks później...

Ciąg dalszy pomiarów reku Mistral 300duo

Dołączyłem pomiary temp zewnętrznej i wewn.

2011-02-13

http://images49.fotosik.pl/638/27ed16ca772a92eam.jpg

Ok 22.00 pierwszy raz reku przeszedł w tryb rozmrażania.

Do północy 4 razy po ok 4 min pracował tylko wentylator wywiewu.

Godz 23:30, Tzewn -10, Twlotu do reku -4,8, Tstrych -0,2.

2011-02-14

http://images40.fotosik.pl/621/7b62b14324aeebf3m.jpg

Przez cały dzień reku przeszedł w tryb rozmrażania 54 razy na ok 5 do 7 minut.

(razem ok 324 min, czyli ok 5,5 godz)

Godz 14:30, Tzewn -3,9, Twlotu do reku -0,7, Tstrych +8,0.

2011-02-15

http://images40.fotosik.pl/621/937d4932560bb3d6m.jpg

Do 11.00 reku więcej czasu rozmraża się niż pracuje.

Godz 04:25, Tzewn -13,5, Twlotu do reku -9,1, Tstrych -4,5.

2011-02-16

http://images50.fotosik.pl/640/8c69f5815e325406m.jpg

Od 7:00 do 16:00 reku cały czas pracuje w trybie rozmrażania. Zamarzł!!!

18.38 reku OFF, 19.38 reku ON

2011-02-17

http://images35.fotosik.pl/455/0aaf77d7fddd91b2m.jpg

13.30 reku rozmroził się.

Cały tydzień

http://images49.fotosik.pl/638/998aecd15b6b2756m.jpg

Edytowane przez k62

Wnioski z powyższych pomiarów:

1. Nie ma sensu mówić o tym, że GWC obniża sprawność reku.

2. GWC warto wybudowć by reku mógł spokojnie pracować, a jeśli ktoś sam potrafił go zbudować to i koszty nie były wielkie.

3. Nie wystarczy na krótko wyłączyć GWC podczas mrozów by mówić o tym, że reku pracuje nawet przy -20.

Pomiary muszą być długie, by cała instalacja "poczuła zimno".

Witam. Podłączyłem u siebie lune 200 narazie tylko sypialnia nawiew, korytarz wyciąg. Reku na strychu nieocieplonym, przewody termoflex docieplone 5cm wełny. Na zwenątrz jest teraz 2 st , na anemostacie wywiewnym 22 na nawiewnym 14.

Nie wiem jak mają inni użytkownicy luny ale mi wydaje się mały odzysk.

Mierzyłem temp podczas docieplania i najwieksza strata byla na filtrze zew. do niego przy zasysaniu 20 st dochodziło troszke ponad 19 a wychodzilo ok 16. Owinolem caly filtr(dospel) wełną. mierzyłem temp wylotu przy samym reku i wychodziło właśnie ok 14 st więc strat na przewodach raczej nie mam.

Jedynie przy minimalnej predkości czuć zimniejsze powietrze. Moze to być wina przewodów 100mm przez które bardzo wolno płynie powietrze i się wyziębia.

Edytowane przez adamzzz