Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

Powiedziałbym że jesteś niepoprawnym optymistą, sądząc że nie masz strat na kanałach :)

Reku na nieocieplonym poddaszu bez dodatkowego ocieplenia i kanały przesyłowe z 7cm ociepleniem będzie rodzić straty na przesyle, tym większe im większa będzie różnica temperatur.

Twój układ na obecną chwilę osiąga sprawność 60%.

Jakbyś chciał sobie sprawdzić sprawność samego wymiennika musiałbyś zmierzyć temperatury zaraz w obrębie rekuperatora.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moj Mistral,pomimo izolacji kanalow na niezaizolowanym strychu,w war. duzych minusow,osiagnal kolo 76%.Wiecej nie dalem rady,nawet z gwc.Ten typ tak ma,chociaz,za te pieniadze,brak wlasciwej izolacji strychu,dziala calkiem ladnie,za rozsadna kase.....Kiedy ja kupowalem,teraz juz wsz. poszlo w gore mocniej....

Kiedy będe robił właściwą instalację na wszystkie pomieszczenia zrobie prawdopodobnie na mniejszych kanałach (prawdopodobnie 80mm) i dokładnie ocieple tak rury jak i reku. Mam dużo styropianu 5cm i myśle co by z nim zrobić. Można by np puścic rury w skrzynkach zrobionych ze styro a środek zasypać wełną w granulkach. to samo z rekuperatorem.

Najlepiej to puscic rury w izolacji i zabudowie we wnetrzu domu,czesci uzytkowej,a nie na wypizdkowie......To ma plusow iwecej,ale i minusow.Jesli strop zakumuluje cieplo,to w tej mizernej izolacji w nim biegnacych kanalow,niestety powietrze sie nagrzeje,uzyska temp. zblizona do domowej.Tu oczywiscie zalezy od wielu czynnikow wynikajacych z samej konstrukcji domu,jak i usytuowania np. wzgledem stron swiata,okien,gdzie i jak biegna kanaly w stropie.Zima jest jednak lepiej,tu rury jak zlapia wyzsze temp. tym lepiej.Reku musi miec rewizje,chyba kazdy,wiec upierdliwe byloby wyjmowanie go z tych granulkow i styro,chyba,ze skrzynka jakas ze zdejmowana pokrywa rewizyjna.

u mnie rury muszą iść strychem. Połowe ze 100 m2 mieszkania zrobiłem już na tip top i nie chciałbym cokolwiek tam ruszać.

Na reku myslałem zrobić jakąś skrzynie z płyt wiórowych i zasypać izolacją. Zagladał tam bede żadko a rękę wsadzić przez izolację żeby ustawić bypass to nie problem. Filtry mam zewnetrzene i właśnie z nimi problem będzie bo kilka razy bede musiał zagladać.

Witam wszystkich, jestem tu pierwszy raz i proszę o wyrozumiałość.

Zainteresował mnie bardzo temat rekuperatora może nie z własnej chęci ale z musu.

Mianowicie mam problemy z wilgocią w domu, rano na każdym oknie są skropliny na szybie przy dolnej części okna, małe dziecko co chwile choruje, na karton gipsach gdzie niegdzie wychodzi czarna mała plamka pleśni.

Mam więc pytanie do WAS, czy rekuperator rzeczywiście pomoże w takiej sytuacji???, bo najwyraźniej zwykła went. Grawitacyjna sobie nie radzi mimo iż założyłem wentylatorki elektryczne.

Proszę o odpowiedź.

Dom 180m, parter + poddasze, ocieplenie 15cm, wełna 30cm, szyby potrójne, wentylacja grawitacyjna, ogrzewane gazem ziemnym.

Mianowicie mam problemy z wilgocią w domu, rano na każdym oknie są skropliny na szybie przy dolnej części okna, małe dziecko co chwile choruje, na karton gipsach gdzie niegdzie wychodzi czarna mała plamka pleśni.

Grawitacyjna sobie nie radzi mimo iż założyłem wentylatorki elektryczne.

Otwórz okna w pomieszczeniach gdzie nie ma wyciągów wentylacyjnych.

Teraz taki rodzaj wentylacji ma idealne warunki żeby działać, w lecie już nic nie pomoże.

PS. Moje dziecko też choruje, to nie koniecznie wina wilgoci ,,,

Grawitacyjna sobie nie radzi mimo iż założyłem wentylatorki elektryczne.

Wentylacja grawitacyjna to nie tylko wywiew, ale także skuteczny nawiew świeżego powietrza z zewnątrz.

Wentylatorki mogą tu pomóc, ale także mogą zakłócić działanie wentylacji w innych pomieszczeniach.

Najprostszym sposobem byłoby podziurawienie Twoich okien z potrójnymi szybami i założenie w nich nawiewników.

Dużo lepszym sposobem będzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.

Zapewnia ona odpowiedni, regulowany w zależności od potrzeb poziom wentylacji, zarówno nawiewu i wywiewu.

Dodatkowo zmniejsza ona zapotrzebowanie budynku na ciepło do ogrzewania, chociaż nie to jest jej głównym zadaniem.

Niestety w wykończonym domu założenie takiej wentylacji nie odbędzie się bezboleśnie, ale problemów, o których piszesz na pewno skutecznie się pozbędziesz.

mierzenie wilgoci w domq to dobra sprawa, zawsze coś wiemy więcej ale para na oknach mówi to samo co wskaźnik wilgoci

wm wysusza powietrze w domu, jak bardzo to zależy od kilku rzeczy, najprościej ując to że im większy wydatek powietrza tym lepiej wysuszone powietrze czasem aż przesuszone, sam montaż to też kilka spraw

1. czy masz miejsce gdzie można umieścić centralkę

2. ile mieszkasz w tym domu

3. czy wszystkie pomieszczenia już wykończone

4. ile osób/zwierząt jest

dzieciak może być alergikiem stąd takie objawy i jak to ujął piczmen nie zawsze wilgoć ale grzybki lubią wilgoć a alergia znowu grzybki

może być kłopot z kładzeniem kanałów bo to jednak czasem trzeba się przebić przez strop lub ścianę, można kupić całkiem estetyczne kanały pcw, różnych przekrojów, nawet idące wierzchem nie rzucają się w oczy, oczywiście są droższe ale coś za coś :)

Można by kupić centralę dospela ( tą tanią Lunę) i pochować przewody.

Ile by babrania nie było to i tak warto !

Ze względu na dziecko, dom, koszty ogrzewania i komfort.

Też zachęcam do WM, to z otwieraniem okien tez pomoże, ale to nie wyjście na dłuższą metę.

W zeszłym roku na targach budowlanych we Wrocławiu widziałem mini centralki wentylacyjne do montażu w gotowych budynkach [wystarczy przyłącze prądu i dziura w ścianie w której montuje się centrakę] - pisałem o tym w tym wątku, więc poszukaj trochę wstecz to znajdziesz.

Co do przesuszania to dzisiaj rano wg mojego (raczej nie najlepszego bo z centralki pogodowej) higrometru osiągnąłem minimum tego sezonu: 20% wilgotności.

Przez cały dzień działał mały nawilżacz ultradźwiękowy (30W) i teraz mam już "aż" 28% (choć lekka mgiełka unosi się w całym domu).

Godz 23:30, Tzewn -10, Twlotu do reku -4,8, Tstrych -0,2.

Godz 14:30, Tzewn -3,9, Twlotu do reku -0,7, Tstrych +8,0.

Możesz zamiast GWC zrobić SWC, czyli "strychowy wymiennik ciepła" i zasysać powietrze do reku nie z zewnątrz, a z nieco cieplejszego strychu. Może wtedy reku nie będzie zamarzał ? U mnie SWC dobrze się sprawuje zwłaszcza gdy śnieg uszczelni dach.

1. czy masz miejsce gdzie można umieścić centralkę

Tak mam duży i wydeskowany strych na którym można stanąć nie uszkadzając przy tym głowy.

2. ile mieszkasz w tym domu

Trzy miesiące

3. czy wszystkie pomieszczenia już wykończone

Tak wszystkie pomieszczenia otynkowane,pomalowane, panele,meble,itd

4. ile osób/zwierząt jest

Dwoje dorosłych i dziecko 1,7roku bez zwierząt.

Już był u mnie (na wstępnej rozmowie) fachowiec od WM dałem Mu projekt i czekam na wstępny projekcik i wycenę. Powiedział że jest Ok, jest gdzie ustawić urządzenie i jak rozprowadzić rury. Na poddaszu to rzeczywiście nie problem bo sufit to karton gips gorzej z parterem tam dwa wyciągi będą puszczone kanałami WG a nawiewy trzeba doprowadzić przez strop. Zobaczę co mi zaproponuje i wrzucę na Forum.

Sam instaluję różne rekuperatory, ale u siebie zamontowałem Lunę Dospela za śmieszne pieniądze i jestem zadowolony. Musiałem nawet zainstalować (kupiłem używany dom ok. 110 m2), ponieważ wilgotność miałem ciągle >70%, mimo wietrzenia, wiecznie mokre okna itd. itp. Podstawiłem sobie wiaderko pod reku - aby prowadzić jakieś statystyki - na początku wynosiłem dwa razy w tygodniu po 12 L wody, teraz po wysuszeniu domu mam ok. 12 L na tydzień.

Parowanie szyb ustąpiło następnego dnia po odpaleniu reku - teraz wydajność reguluję tak (zmieniając wydajność wentylatorów), aby wynosiła ok. 50%.

Tak więc zdecydowanie warto.