Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam się nad zrobieniem w swoim domku jednorodzinnym wentylacji mechanicznej. Przed podjęciem decyzji chciałbym pogadać na żywo z kimś kto ma w swoim domu rekuperator, żeby dowiedzieć się jak to wszystko wygląda w praktyce.

Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów byłby tak miły i zechciałby poświęcić mi chwilę czasu, ewentualnie pozwolić zobaczyć swój domek z rekuperacją (czy rzeczywiście świeżość powietrza i zmniejszona wilgotność są zauważalne??) to byłbym bardzo wdzięczny :). Proszę o informację na priv.

P.S.

Spośród różnych rekuperatorów najbardziej przypadły mi do gustu te z wymiennikiem spiralno-prądowym a w szczególności Bartosz i Nikol. Bezpośrednie doświadczenia z tymi rekuperatorami będą szczególnie przydatne :).

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów byłby tak miły i zechciałby poświęcić mi chwilę czasu, ewentualnie pozwolić zobaczyć swój domek z rekuperacją (czy rzeczywiście świeżość powietrza i zmniejszona wilgotność są zauważalne??) to byłbym bardzo wdzięczny :). Proszę o informację na priv.

.

Zapomniałeś napisać skąd jesteś.

W każdym razie jak chcesz zobaczyć Nikola w okolicy Jelcza to pisz na priv.

Zapomniałeś napisać skąd jesteś.

W każdym razie jak chcesz zobaczyć Nikola w okolicy Jelcza to pisz na priv.

Rzeczywiście. Mój błąd. Mieszkam w Krakowie, ale bywam również b. często na śląsku.

kangaxx dzięki za szybką odpowiedź :). Rzeszów trochę daleko, ale jeżeli nie znalazłbym nikogo w bliższej lokalizacji to chętnie skorzystam z możliwości pogadania.

kangaxx, SUSPENSER czy z waszego doświadczenia rekuperator jest słyszalny? Mam na myśli dźwięk z anemostatów i ewentualnie dźwięk z centrali, która w moim przypadku znajdowałaby się na strychu nieużytkowym (nad poddaszem użytkowym). Wiem, że było już o tym na forum wiele ale chodzi mi o praktyczne doświadczenia. Czy jak rano się obudzę w sobotę to czy spokój poranka może być zmącony cichym dźwiękiem nieustającej rekuperacji? Firma na którą chcę się zdecydować doradza rury sztywne (nie te całe flexy) więc trochę się obawiam o hałas.

każda centrala jest słyszalna lecz dobrze zrobiona instalacja nie jest słyszalna bo tłumi, można ją czasem usłyszeć tylko przy największym wysileniu gdy przewietrzasz chatę i z najkrótszych kanałów, ale i z tym można sobie poradzić, rury spiro wraz ze swoimi zaletami mają też wady, doskonale przenoszą dźwięki które generuje centrala, zachowanie niskich szybkości strugi nie generuje w kanałach ani anemostatach niczego co można by usłyszeć Edytowane przez kangaxx

kangaxx, SUSPENSER czy z waszego doświadczenia rekuperator jest słyszalny? Mam na myśli dźwięk z anemostatów i ewentualnie dźwięk z centrali, która w moim przypadku znajdowałaby się na strychu nieużytkowym (nad poddaszem użytkowym). Wiem, że było już o tym na forum wiele ale chodzi mi o praktyczne doświadczenia. Czy jak rano się obudzę w sobotę to czy spokój poranka może być zmącony cichym dźwiękiem nieustającej rekuperacji? Firma na którą chcę się zdecydować doradza rury sztywne (nie te całe flexy) więc trochę się obawiam o hałas.

Ja mam rury elastyczne i centralkę w garażu, z nawiewów nic nie słychać, ale w nocy na dole słychać centralkę zwłaszcza gdy pracuje na wyższych obrotach - ja bym się na lokalizację na poddaszu nie zdecydował.

Rzeczywiście. Mój błąd. Mieszkam w Krakowie, ale bywam również b. często na śląsku.

Reku jest slyszalne jak sie przy nim siedzi :) Na najwyzszym biegu jak stoje bezposrednio pod nim (reku na stryszku nad poddaszem uzytkowym )to tez go slysze, ale od pewnego czasu najwyzszy bieg nie byl potrzebny. Mam brinka 300, typowa wymiana z 1 biegu (cos kolo 125 m3/h) byla zbyt intensywna i zmniejszylem na 60m3/h. Jesli takiego bys chcial zobaczyc to zapraszam.

Podaj maila na priv to sie jakos mozemy umowic (najlepiej w weekend).

Pozdrawiam

Jak to zrobiłeś?

Zagladnij do instrukcji wszystko jest czarno na bialym, mozna tez znalesc sposob jak na 1 biegu ustawic wymiane 0 :)

http://www.brinkclimatesystems.ie/heatrecoveryproducts/documents/BCSI-EN002-Renovent%20medium-large-installation-manual.pdf

Strona 22. Na stronie 27 jest opisany parametr I2, ktorego ustawienie na 0, co daje to o czym pisalem powyzej.

pozdrawiam

rotgier jestem z drugiej części polski więc na ogledziny raczej daleko. nie wyobrażam sobie domu bez rekuperatora. po pierwsze szyby nie są mokre, jak wchodzisz do domu nie ma zaduchu, a ciepło za które płacisz nie ucieka Ci poprzez otwarte okna (wietrzenie). Moja centrala (mitsubishi) jest zamontowana w piwnicy, a przewody miekkie idą kominami na strych stamtąd są rozprwadzone po pokojach na piętrze. Nic nie słychać ani przy anemostatach na górze ani przy szczelinówkach na dole.centrali też nie słychać

A nie ma możliwości wygłuszenia centrali np. zamykając ją w dodatkowej skrzynce obłożonej materiałem wygłuszającym. Powieszeniem jej na amortyzowanych wieszakach czy jakoś inaczej? A po co w nocy centrala chodzi na wyższych obrotach?

Latem gdy jest w nocy gorąco centralka wraz z GWC robią za klimę i całkiem dobrze im to wychodzi :-)

Ciąg dalszy pomiarów reku Mistral 300duo.

Na sterowniku zaświeciła się kontrolka wymiany filtrów.

Po zdjęciu pokrywy reku sprawdziłem najpierw czujniki temp i okazało się,

że podczas docieplania kanałów czujnik temp wywiewu przesunął się i dotykał ścianki rury.

Tak podejrzewałem bo wartości pokazywane przez ten czujnik bardzo się zmieniały w zależności od temp na poddaszu.

09-03-2011

12:43 reku off; wymiana filtrów, poprawiłem ustawienie czujników temp, czujnik Twywiewu przeniosłem do reku

13:14 reku on

http://images37.fotosik.pl/659/f9b8bf60e1b907e5m.jpg

10-03-2011

http://images41.fotosik.pl/699/2672febd8678374dm.jpg

Skok temp o 15:00 to efekt pracy sterownika siłownika zaworu mieszającego

(zawsze o 15 otwiera i zamyka zawór).

http://images47.fotosik.pl/707/ad8bb36cdd48776em.jpg

Wykres z tygodnia

http://images50.fotosik.pl/706/6db8b77742ffa5d1m.jpg

Sprawność reku 10-03-2011 (dane z 1264 pomiarów chwilowych)

Tnawiew Twlotu Twywiew sprawność

17.50 ___ 0.96 ___ 20.13 ___ 84.84 _ min

18.14 ___ 3.05 ___ 20.36 ___ 87.22 _ śr

19.08 ___ 5.42 ___ 21.13 ___ 89.98 _ max

Twywiewu jest wyższa niż Twewn (domu) ponieważ czujnik Twewn jest zamontowany w przedpokoju (w salonie temp jest o 0,5 do 1 stopnia wyższa).

Temperatura w jednej łazience jest zależna od Tco (brak termostatu) i wynosi 23-25*C.

Edytowane przez k62

Witam,

Jestem pierwszy raz na forum, choć od dawna śledzę różne jego wątki.

Obecnie mam wylane fundamenty i w przyszłym tygodniu ruszam do góry.

Zastanawiam się nad instalacją WM z odzyskiem ciepła. Chciałbym prosić o opinie, czy warto inwestować w coś takiego ok. 16 tyś.

Jestem z okolic Płocka i poza opiniami na forum chętnie porozmawiałbym z kimś z moich okolich, kto tego używa.

Witam,

Jestem pierwszy raz na forum, choć od dawna śledzę różne jego wątki.

Obecnie mam wylane fundamenty i w przyszłym tygodniu ruszam do góry.

Zastanawiam się nad instalacją WM z odzyskiem ciepła. Chciałbym prosić o opinie, czy warto inwestować w coś takiego ok. 16 tyś.

Jestem z okolic Płocka i poza opiniami na forum chętnie porozmawiałbym z kimś z moich okolich, kto tego używa.

Troche niepoprawnie skierowana prosba, powinno byc: czy warto zainwestowac w wentylacje mechaniczna zamiast grawitacyjnej, inwestycja ta moze wcale nie byc drozsza niz w grawitacyjna, a czy warto to przy budowie nowego domu odpowiem: na pewno :) Podaj jakies parametry domu, bedzie mozna cos oszacowac, przymierzyc, policzyc.

Pozdrawiam

Troche niepoprawnie skierowana prosba, powinno byc: czy warto zainwestowac w wentylacje mechaniczna zamiast grawitacyjnej, inwestycja ta moze wcale nie byc drozsza niz w grawitacyjna, a czy warto to przy budowie nowego domu odpowiem: na pewno :) Podaj jakies parametry domu, bedzie mozna cos oszacowac, przymierzyc, policzyc.

Pozdrawiam

A jakie parametry konkretnie masz na myśli?

Np.czym grzejesz,jakie jest zapotrzebowanie domu na ciepło,jakie okna,kubatura :)

Rozważam grzanie kominkiem z PW+gaz i solary lub PC i zwykły kominek do grzania salonu. 21 grudnia 2010 zamieniła się Ustawa Prawo ochrony środowiska na mocy której samorządy mają dofinansowywać inwestycje typu PC, więc wtedy może PC.

Zapotrzebowanie na ciepło 14000 kw. Okna planuje o współczynniku U 1-1,1. Kubatura bydynku podana w projekcie to 572 m, ale będę dokładał jeden bloczek na poddaszu żeby podnieść ściankę kolankową -mam 77 cm i uważam, że trochę mało. Dom buduję z silki. Od jekiegoś czasu interesuję się budownictwem energooszczędnym i zastanawiam się, czy udałoby mi się wejść z moim projektem w standardy domu energooszczędNego czyli poniżej 70 kwh/m kw/rok.