rotgier 04.03.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Witam, zastanawiam się nad zrobieniem w swoim domku jednorodzinnym wentylacji mechanicznej. Przed podjęciem decyzji chciałbym pogadać na żywo z kimś kto ma w swoim domu rekuperator, żeby dowiedzieć się jak to wszystko wygląda w praktyce. Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów byłby tak miły i zechciałby poświęcić mi chwilę czasu, ewentualnie pozwolić zobaczyć swój domek z rekuperacją (czy rzeczywiście świeżość powietrza i zmniejszona wilgotność są zauważalne??) to byłbym bardzo wdzięczny . Proszę o informację na priv. P.S. Spośród różnych rekuperatorów najbardziej przypadły mi do gustu te z wymiennikiem spiralno-prądowym a w szczególności Bartosz i Nikol. Bezpośrednie doświadczenia z tymi rekuperatorami będą szczególnie przydatne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.03.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 jeśli chce ci się zaglądnąć do rzeszowa to bartosz czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.03.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów byłby tak miły i zechciałby poświęcić mi chwilę czasu, ewentualnie pozwolić zobaczyć swój domek z rekuperacją (czy rzeczywiście świeżość powietrza i zmniejszona wilgotność są zauważalne??) to byłbym bardzo wdzięczny . Proszę o informację na priv. . Zapomniałeś napisać skąd jesteś. W każdym razie jak chcesz zobaczyć Nikola w okolicy Jelcza to pisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rotgier 04.03.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Zapomniałeś napisać skąd jesteś. W każdym razie jak chcesz zobaczyć Nikola w okolicy Jelcza to pisz na priv. Rzeczywiście. Mój błąd. Mieszkam w Krakowie, ale bywam również b. często na śląsku. kangaxx dzięki za szybką odpowiedź . Rzeszów trochę daleko, ale jeżeli nie znalazłbym nikogo w bliższej lokalizacji to chętnie skorzystam z możliwości pogadania. kangaxx, SUSPENSER czy z waszego doświadczenia rekuperator jest słyszalny? Mam na myśli dźwięk z anemostatów i ewentualnie dźwięk z centrali, która w moim przypadku znajdowałaby się na strychu nieużytkowym (nad poddaszem użytkowym). Wiem, że było już o tym na forum wiele ale chodzi mi o praktyczne doświadczenia. Czy jak rano się obudzę w sobotę to czy spokój poranka może być zmącony cichym dźwiękiem nieustającej rekuperacji? Firma na którą chcę się zdecydować doradza rury sztywne (nie te całe flexy) więc trochę się obawiam o hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.03.2011 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 (edytowane) każda centrala jest słyszalna lecz dobrze zrobiona instalacja nie jest słyszalna bo tłumi, można ją czasem usłyszeć tylko przy największym wysileniu gdy przewietrzasz chatę i z najkrótszych kanałów, ale i z tym można sobie poradzić, rury spiro wraz ze swoimi zaletami mają też wady, doskonale przenoszą dźwięki które generuje centrala, zachowanie niskich szybkości strugi nie generuje w kanałach ani anemostatach niczego co można by usłyszeć Edytowane 5 Marca 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.03.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 kangaxx, SUSPENSER czy z waszego doświadczenia rekuperator jest słyszalny? Mam na myśli dźwięk z anemostatów i ewentualnie dźwięk z centrali, która w moim przypadku znajdowałaby się na strychu nieużytkowym (nad poddaszem użytkowym). Wiem, że było już o tym na forum wiele ale chodzi mi o praktyczne doświadczenia. Czy jak rano się obudzę w sobotę to czy spokój poranka może być zmącony cichym dźwiękiem nieustającej rekuperacji? Firma na którą chcę się zdecydować doradza rury sztywne (nie te całe flexy) więc trochę się obawiam o hałas. Ja mam rury elastyczne i centralkę w garażu, z nawiewów nic nie słychać, ale w nocy na dole słychać centralkę zwłaszcza gdy pracuje na wyższych obrotach - ja bym się na lokalizację na poddaszu nie zdecydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.03.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 A nie ma możliwości wygłuszenia centrali np. zamykając ją w dodatkowej skrzynce obłożonej materiałem wygłuszającym. Powieszeniem jej na amortyzowanych wieszakach czy jakoś inaczej? A po co w nocy centrala chodzi na wyższych obrotach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.03.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Rzeczywiście. Mój błąd. Mieszkam w Krakowie, ale bywam również b. często na śląsku. Reku jest slyszalne jak sie przy nim siedzi Na najwyzszym biegu jak stoje bezposrednio pod nim (reku na stryszku nad poddaszem uzytkowym )to tez go slysze, ale od pewnego czasu najwyzszy bieg nie byl potrzebny. Mam brinka 300, typowa wymiana z 1 biegu (cos kolo 125 m3/h) byla zbyt intensywna i zmniejszylem na 60m3/h. Jesli takiego bys chcial zobaczyc to zapraszam. Podaj maila na priv to sie jakos mozemy umowic (najlepiej w weekend). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 07.03.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Mam brinka 300, typowa wymiana z 1 biegu (cos kolo 125 m3/h) byla zbyt intensywna i zmniejszylem na 60m3/h.Pozdrawiam Jak to zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.03.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Jak to zrobiłeś? Zagladnij do instrukcji wszystko jest czarno na bialym, mozna tez znalesc sposob jak na 1 biegu ustawic wymiane 0 http://www.brinkclimatesystems.ie/heatrecoveryproducts/documents/BCSI-EN002-Renovent%20medium-large-installation-manual.pdf Strona 22. Na stronie 27 jest opisany parametr I2, ktorego ustawienie na 0, co daje to o czym pisalem powyzej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 07.03.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Zagladnij do instrukcji Ja mam Mistral 300duo i szukam sposobu zmniejszenia wydajności do ok 60m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 07.03.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 rotgier jestem z drugiej części polski więc na ogledziny raczej daleko. nie wyobrażam sobie domu bez rekuperatora. po pierwsze szyby nie są mokre, jak wchodzisz do domu nie ma zaduchu, a ciepło za które płacisz nie ucieka Ci poprzez otwarte okna (wietrzenie). Moja centrala (mitsubishi) jest zamontowana w piwnicy, a przewody miekkie idą kominami na strych stamtąd są rozprwadzone po pokojach na piętrze. Nic nie słychać ani przy anemostatach na górze ani przy szczelinówkach na dole.centrali też nie słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.03.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 A nie ma możliwości wygłuszenia centrali np. zamykając ją w dodatkowej skrzynce obłożonej materiałem wygłuszającym. Powieszeniem jej na amortyzowanych wieszakach czy jakoś inaczej? A po co w nocy centrala chodzi na wyższych obrotach? Latem gdy jest w nocy gorąco centralka wraz z GWC robią za klimę i całkiem dobrze im to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 11.03.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 (edytowane) Ciąg dalszy pomiarów reku Mistral 300duo. Na sterowniku zaświeciła się kontrolka wymiany filtrów.Po zdjęciu pokrywy reku sprawdziłem najpierw czujniki temp i okazało się, że podczas docieplania kanałów czujnik temp wywiewu przesunął się i dotykał ścianki rury.Tak podejrzewałem bo wartości pokazywane przez ten czujnik bardzo się zmieniały w zależności od temp na poddaszu. 09-03-201112:43 reku off; wymiana filtrów, poprawiłem ustawienie czujników temp, czujnik Twywiewu przeniosłem do reku 13:14 reku on http://images37.fotosik.pl/659/f9b8bf60e1b907e5m.jpg 10-03-2011http://images41.fotosik.pl/699/2672febd8678374dm.jpg Skok temp o 15:00 to efekt pracy sterownika siłownika zaworu mieszającego (zawsze o 15 otwiera i zamyka zawór).http://images47.fotosik.pl/707/ad8bb36cdd48776em.jpg Wykres z tygodniahttp://images50.fotosik.pl/706/6db8b77742ffa5d1m.jpg Sprawność reku 10-03-2011 (dane z 1264 pomiarów chwilowych)Tnawiew Twlotu Twywiew sprawność 17.50 ___ 0.96 ___ 20.13 ___ 84.84 _ min18.14 ___ 3.05 ___ 20.36 ___ 87.22 _ śr19.08 ___ 5.42 ___ 21.13 ___ 89.98 _ max Twywiewu jest wyższa niż Twewn (domu) ponieważ czujnik Twewn jest zamontowany w przedpokoju (w salonie temp jest o 0,5 do 1 stopnia wyższa).Temperatura w jednej łazience jest zależna od Tco (brak termostatu) i wynosi 23-25*C. Edytowane 11 Marca 2011 przez k62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas0311 17.03.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Witam, Jestem pierwszy raz na forum, choć od dawna śledzę różne jego wątki. Obecnie mam wylane fundamenty i w przyszłym tygodniu ruszam do góry. Zastanawiam się nad instalacją WM z odzyskiem ciepła. Chciałbym prosić o opinie, czy warto inwestować w coś takiego ok. 16 tyś.Jestem z okolic Płocka i poza opiniami na forum chętnie porozmawiałbym z kimś z moich okolich, kto tego używa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.03.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Witam, Jestem pierwszy raz na forum, choć od dawna śledzę różne jego wątki. Obecnie mam wylane fundamenty i w przyszłym tygodniu ruszam do góry. Zastanawiam się nad instalacją WM z odzyskiem ciepła. Chciałbym prosić o opinie, czy warto inwestować w coś takiego ok. 16 tyś. Jestem z okolic Płocka i poza opiniami na forum chętnie porozmawiałbym z kimś z moich okolich, kto tego używa. Troche niepoprawnie skierowana prosba, powinno byc: czy warto zainwestowac w wentylacje mechaniczna zamiast grawitacyjnej, inwestycja ta moze wcale nie byc drozsza niz w grawitacyjna, a czy warto to przy budowie nowego domu odpowiem: na pewno Podaj jakies parametry domu, bedzie mozna cos oszacowac, przymierzyc, policzyc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas0311 17.03.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Troche niepoprawnie skierowana prosba, powinno byc: czy warto zainwestowac w wentylacje mechaniczna zamiast grawitacyjnej, inwestycja ta moze wcale nie byc drozsza niz w grawitacyjna, a czy warto to przy budowie nowego domu odpowiem: na pewno Podaj jakies parametry domu, bedzie mozna cos oszacowac, przymierzyc, policzyc. Pozdrawiam A jakie parametry konkretnie masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.03.2011 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 A jakie parametry konkretnie masz na myśli? Np.czym grzejesz,jakie jest zapotrzebowanie domu na ciepło,jakie okna,kubatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas0311 18.03.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Np.czym grzejesz,jakie jest zapotrzebowanie domu na ciepło,jakie okna,kubatura Rozważam grzanie kominkiem z PW+gaz i solary lub PC i zwykły kominek do grzania salonu. 21 grudnia 2010 zamieniła się Ustawa Prawo ochrony środowiska na mocy której samorządy mają dofinansowywać inwestycje typu PC, więc wtedy może PC. Zapotrzebowanie na ciepło 14000 kw. Okna planuje o współczynniku U 1-1,1. Kubatura bydynku podana w projekcie to 572 m, ale będę dokładał jeden bloczek na poddaszu żeby podnieść ściankę kolankową -mam 77 cm i uważam, że trochę mało. Dom buduję z silki. Od jekiegoś czasu interesuję się budownictwem energooszczędnym i zastanawiam się, czy udałoby mi się wejść z moim projektem w standardy domu energooszczędNego czyli poniżej 70 kwh/m kw/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota_N 18.03.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Witam, zejdę może na chwilę z tematu rekuperatora, ale myślę że to jest właściwe miejsce żeby zadac to pytanie. JAKI ZASTOSOWAĆ WYMIENNIK POWIETRZA RUROWY REHAU CZY GLIKOLOWY??? Czy może ktos i chciałby sie podzielic swoimi doświadczeniami??? Będziemy wdzięczni za każdą opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts