Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Od jekiegoś czasu interesuję się budownictwem energooszczędnym i zastanawiam się, czy udałoby mi się wejść z moim projektem w standardy domu energooszczędNego czyli poniżej 70 kwh/m kw/rok.

Na pewno nie z oknami 1,1,jeśli nie BK to silkę dałbym 18cm na to ze 25cm styro,podłoga 20cm,strop 40cm i możesz liczyć,wtedy reku ma pole do popisu :)

Jeśli nie ma przeciwwskazań to dom posadowiłbym na płycie fundamentowej,ważna jest dokładność stawiania tych klocków ;)

Solary,PC jedynie z bardzo dużym dofinansowaniem,bo w takich warunkach cenowych nie ma sensu.

Edytowane przez Arturo72

Gdybyś po przeczytaniu wątku zasugerowanego przez Adama nie mogła się jeszcze zdecydować, :) to przejrzyj jeszcze te:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3814-Gruntowy-Wymiennik-Ciep%C5%82a

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony

a ten może Ci pomóc w wyborze

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153216-temperatura-za-GWC

Pozdrawiam

Grunt nie był basdany, ale jest piasek, wod gruntowych tez raczej nie było nigdzie przy wykopie widać. Szczerze mówiąc juz zdecydowaliśmy sie na wymiennik Rehau, ale zaoferowano nam wymiennik glikolowy w lepszej cenie niz rurowy, przedstawiono wiele argumentow za glikolowym ale nikt nie mowi nigdy przy ofercie o minusach i od was byśmy chcieli usłyszeć prawdziwe opinie. Pozdrawiamy

Witam, zejdę może na chwilę z tematu rekuperatora, ale myślę że to jest właściwe miejsce żeby zadac to pytanie. JAKI ZASTOSOWAĆ WYMIENNIK POWIETRZA RUROWY REHAU CZY GLIKOLOWY??? Czy może ktos i chciałby sie podzielic swoimi doświadczeniami??? Będziemy wdzięczni za każdą opinię.

Może rurowy robiony "własnymi rękami" w cenie ok 3 tys zł ?

możesz przecież zrobić wm bez gwc, że reku trochę pozamarza to tyle kłopotów,

możesz zamontować reku który nie zamarza (nikol, bartosz),

w cenie któregoś z nich masz tańszy inny reku z jakimś gwc, ale że masz słaby grunt to ja osobiście wolałbym rurę lub żwirowca, nie wiem dlaczego ten glikolowy wyliczyli ci taniej, sądzę że to miała być jakaś oszczędnościowo-niedoszacowana wersja, nie sugeruj się tym co piszę jednak, bo bez konkretnych danych można tylko zgadywać

wybór należy do ciebie, nie łam się że jest tyle możliwości bo i dom zbudować można na jeszcze więcej sposobów, trzeba czytać i myśleć, tu na forum na pewno nikt nie będzie cie chciał wpuszczać w maliny bo niby w jakim celu, prędzej wykonawca bo ma z tego kase

Ciekawe czy ktoś tak dokładnie policzył jak to jest z tym GWC. Gdzieś natknąłem się na obliczenia, że moc grzewcza uzyskiwana z GWC to zaledwie kilka kW. Wliczając koszt zużycia energii elektrycznej potrzebnej do przepchnięcia powietrza przez GWC spada pewnie do 1kW albo i mniej. Koszt, nawet robionego "tymi ręcami" to kilka tys zł. Stąd pytanie czy nie prościej dać nagrzewnicę. Myślę jeszcze nad rozwiązaniem ze studnią wodną i zraszaczem bo i tak będę miał studnię więc koszt doprowadzenia do niej rury niewielki a pompka do zraszacza kilkadziesiąt W pewnie wystarczy.

Mówisz zaledwie tylko kilka kW.:rolleyes:

Ale za to ciągle, w każdej minucie działania i za darmo.

Jak Tyś to obliczył że urządzenia wspomagające (zraszacz, sterowanie elektryczne przepustnic, sterowniki, pompa obiegowa przy GWC glikolowym)

zeżre tyle, że sumarycznie moc uzyskana spadnie poniżej 1kW, to nie wiem.

A jakieś dodatkowe wspomagania nawiewu generujące dodatkowe koszty to włóż między bajki.

A czy ktoś na tym forum sam robił żwirowy wymiennik? Może gdybyśmy zrobili go sami, to ta inwestycja będzie opłącalna? Gdzie szuać informacji krok po kroku?

Nie chcę być niegrzeczny, ale czy mogłabyś z tematem GWC przenieść się do wątku o GWC?

Jest ich na forum kilka, na pewno znajdziesz odpowiedni.

Ten wątek ma zupełnie inną tematykę, którą od kilku dni mocno sprowadzasz na tor poboczny :(

Gdzie szuać informacji krok po kroku?

Sorry, ale czytasz odpowiedzi które Ci koledzy udzielają?

Miałaś wcześniej podane propozycje wątków mówiących o interesującym Cie problemie.

To obszerne wątki więc na pewno znajdziesz tam wszystkie odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.

Dalsze wałkowanie tego tematu w tym wątku jest trochę :offtopic: