Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na pewno nie z oknami 1,1,jeśli nie BK to silkę dałbym 18cm na to ze 25cm styro,podłoga 20cm,strop 40cm i możesz liczyć,wtedy reku ma pole do popisu :)

Jeśli nie ma przeciwwskazań to dom posadowiłbym na płycie fundamentowej,ważna jest dokładność stawiania tych klocków ;)

Solary,PC jedynie z bardzo dużym dofinansowaniem,bo w takich warunkach cenowych nie ma sensu.

A dlaczego strop 40, czu to ma jakieś znaczenie, skoro stropy są wewnątrz budynku. W projekcie miałem terivę, ale kierownik poleciał mi zamianę na żelbetowy, więc jest cieńszy.

Jestem zdecydowany na rekuperację z GWC

Samą instalacje GWC planowałem wykonać samemu jednak jak to bywa zaczynam napotykać problemy

Z tego co udało mi się znaleść a wskazówek za wiele nie znalazłem wynika że rury (jakie polecacie) powinno się zakopać na głębokości ok 1,5 m ,nie wiem czy głębiej ma sens czy sobie darować

Powinno się unikać tworzenia kątów prostych, odległość pomiędzy rurami nie mniej niz metr ,kąt ułożenia rur min 2st (w strone domu ?)

Być może istnieje sprawdzony i sugerowany krztałt układania rur w ziemi

Dom to ok 160 m2 + garaż 36 m2

Jeśli ktoś może mi podpowiedzieć jakie rury zastosować i ew źródło w rozsądnej cenie ,ile metrów bieżących będzie optymalnie

Póki co czytałem o rurach Awadukt (bardzo drogie) i Rehau (ceny nie znam ) Jeśli możecie zasugerować inne sprawdzone materiały,rozwiązania i ew popełniane błędy których powinienem się wysrzegać - z góry dzięki za wskazówki

I jeśli chodzi o same rekuperatory o co chodzi z tymi spiralno-prądowymi (Bartosz i Nikol jak dobrze kojarze) mają dobrą opinie ale nie wiem z czym się to je

Edytowane przez rosomakx4

Rodzaj GWC dopasowuje się głównie do warunków gruntowych, rurowy jest tani ( ale niekoniecznie ) i nadaje się na suche teren i ma jedną sporą wadę czyli połączenia odcinków rur.

Na ten typ gruntu najlepszy jest żwirowy, niestety koszt wykonania jest wyższy z powodu drogiego u nas kamienia .

Trzeba go też dobrze wypłukać .

Grunt mokry a zarazem najbardziej wydajny jest z kolei idealny dla GWC glikolowego jakiego ja zbudowałem .

Co masz u siebie ?

Mokro czy sucho ?

No to rurowy odpada.

Glikolowy to niebieska rurka wodociągowa zakopana na tych 1,5 m wychodząca w kotłowni lub pomieszczeniu gospodarczym a tam wymiennik ciecz-powietrze który wpięty jest między czerpnię powietrza a centralę.

powietrze przechodzi przez tą nagrzewnicę i ogrzewa/ochładza się a glikol krążący w rurkach i tej nagrzewnicy przenosi energię z gruntu do domu .

Minusem jest to ze to praktycznie oddzielna instalacja i wymaga pompy do napędzania glikolu, podczas pracy pobiera 20-40 W .

To tak w skrócie :)

rosomakx4 - proszę, to _nie_ jest wątek o GWC.

Czy tak trudno kliknąć kilka wątków niżej na liście wątków w tym dziale forum? :/

Czy ktoś z Was używa rekuperatora Storkair CA550 i mógłby się podzielić opiniami na temat użytkowania? (szczególnie zimą - jak się sprawuje wstępna nagrzewnica).