tasciowa 20.03.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 mam pytanie czy ktoś ma zamontowany rekuperator w domu wykonanym z drewna ? jesli tak to prosze o opinie jak sie sprawdza i na co zwrócic uwage przy montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 20.03.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 ja mam chałupę drewnianą i to starą na dodatek, przy montażu trzeba zwracać uwagę na wszystko to na co i gdzie indziej , nie wyobrażam sobie nawet teraz domu bez tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 20.03.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 W domu z drewna instalacje wykonuje się identycznie - bez różnicy czy dom z bali, murowany, czy w konstrukcji szkieletowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.03.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Potwierdzam. Koszt samych rur oraz niezbędnych elementów do GWC Rehau na 250m3/h i przy suchym gruncie to ok. 13000 zł, a gdzie robocizna i koparka? Potwierdzam - drogo jak diabli - lepiej poczytać i zrobić samemu za max 3 000 zł na innych rurach [z robocizną i koparką]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas0311 21.03.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Na pewno nie z oknami 1,1,jeśli nie BK to silkę dałbym 18cm na to ze 25cm styro,podłoga 20cm,strop 40cm i możesz liczyć,wtedy reku ma pole do popisu Jeśli nie ma przeciwwskazań to dom posadowiłbym na płycie fundamentowej,ważna jest dokładność stawiania tych klocków Solary,PC jedynie z bardzo dużym dofinansowaniem,bo w takich warunkach cenowych nie ma sensu. A dlaczego strop 40, czu to ma jakieś znaczenie, skoro stropy są wewnątrz budynku. W projekcie miałem terivę, ale kierownik poleciał mi zamianę na żelbetowy, więc jest cieńszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.03.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 przenikalność cieplna przegród poziomych jest większa niż pionowych więc i ocieplenia więcej idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasciowa 21.03.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 a powiedz przyjacielu jakiej firmy i kto montował ile kosztowało możesz na priv bardo bym chciał dowiedzieć sie cos wiecej bo zaczynam w kwietniu fundamenty a w czerwcu mam ekipe cieśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.03.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 A dlaczego strop 40, czu to ma jakieś znaczenie, skoro stropy są wewnątrz budynku. W projekcie miałem terivę, ale kierownik poleciał mi zamianę na żelbetowy, więc jest cieńszy. Pewnie chodziło mu o "strop" pomiędzy budynkiem a strychem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas0311 22.03.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Pewnie chodziło mu o "strop" pomiędzy budynkiem a strychem A to tam 30 styro i wydaje mi się, że wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.03.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Chcesz dać 40 cm styropianu w strop między ogrzewanymi kondygnacjami ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.03.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 może góra nie jest grzana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 23.03.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 (edytowane) Jestem zdecydowany na rekuperację z GWC Samą instalacje GWC planowałem wykonać samemu jednak jak to bywa zaczynam napotykać problemy Z tego co udało mi się znaleść a wskazówek za wiele nie znalazłem wynika że rury (jakie polecacie) powinno się zakopać na głębokości ok 1,5 m ,nie wiem czy głębiej ma sens czy sobie darowaćPowinno się unikać tworzenia kątów prostych, odległość pomiędzy rurami nie mniej niz metr ,kąt ułożenia rur min 2st (w strone domu ?) Być może istnieje sprawdzony i sugerowany krztałt układania rur w ziemi Dom to ok 160 m2 + garaż 36 m2Jeśli ktoś może mi podpowiedzieć jakie rury zastosować i ew źródło w rozsądnej cenie ,ile metrów bieżących będzie optymalnie Póki co czytałem o rurach Awadukt (bardzo drogie) i Rehau (ceny nie znam ) Jeśli możecie zasugerować inne sprawdzone materiały,rozwiązania i ew popełniane błędy których powinienem się wysrzegać - z góry dzięki za wskazówki I jeśli chodzi o same rekuperatory o co chodzi z tymi spiralno-prądowymi (Bartosz i Nikol jak dobrze kojarze) mają dobrą opinie ale nie wiem z czym się to je Edytowane 23 Marca 2011 przez rosomakx4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.03.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 A dlaczego wybór padł na rurowy GWC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 23.03.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 W zasadzie czytam głównie o rurowym ,czy z rurowym jest coś nie tak ,są inne - lepsze rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 23.03.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 To wszystko zależy od warunków gruntowych.Jeśli masz niski poziom wód gruntowych to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie GWC bez przeponowe, np żwirowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.03.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Rodzaj GWC dopasowuje się głównie do warunków gruntowych, rurowy jest tani ( ale niekoniecznie ) i nadaje się na suche teren i ma jedną sporą wadę czyli połączenia odcinków rur.Na ten typ gruntu najlepszy jest żwirowy, niestety koszt wykonania jest wyższy z powodu drogiego u nas kamienia .Trzeba go też dobrze wypłukać . Grunt mokry a zarazem najbardziej wydajny jest z kolei idealny dla GWC glikolowego jakiego ja zbudowałem . Co masz u siebie ?Mokro czy sucho ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 23.03.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Mokro i gliniasto ,powiedziałbym że bardzo mokro i przez to nie moge mieć piwnicy ;(Na czym polega GWC Glikolowy i jakie są koszta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.03.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 No to rurowy odpada. Glikolowy to niebieska rurka wodociągowa zakopana na tych 1,5 m wychodząca w kotłowni lub pomieszczeniu gospodarczym a tam wymiennik ciecz-powietrze który wpięty jest między czerpnię powietrza a centralę. powietrze przechodzi przez tą nagrzewnicę i ogrzewa/ochładza się a glikol krążący w rurkach i tej nagrzewnicy przenosi energię z gruntu do domu . Minusem jest to ze to praktycznie oddzielna instalacja i wymaga pompy do napędzania glikolu, podczas pracy pobiera 20-40 W . To tak w skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 23.03.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Rozumie że tego typu rozwiązanie jest efektywniejsze niżeli GWC rurowy Jak wygląda kwestia chłodzenia powietrza latem w przypadku systemu opartego na "glikolowym" i kwestia kosztów Jaka jest faktyczna różnica w efekcie pomiedzy rurowym a glikolowym w przypadku mokrego podłoża ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 23.03.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 rosomakx4 - proszę, to _nie_ jest wątek o GWC.Czy tak trudno kliknąć kilka wątków niżej na liście wątków w tym dziale forum? :/ Czy ktoś z Was używa rekuperatora Storkair CA550 i mógłby się podzielić opiniami na temat użytkowania? (szczególnie zimą - jak się sprawuje wstępna nagrzewnica). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts