Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaczynam montaż wentylacji mechanicznej u siebie, będę robił też gwc glikolowe. Nagrzewnica (a właściwie chłodnica) CWR 400x200-4 promonta kosztuje 370 zł brutto + przesyłka - jest to goła chłodnica (do zabudowy w kanale) więc jeszcze dojdzie koszt obudowy z przejściem na przewód okrągły.

Rura PE32 100 m 280 zł

Koparka - będzie wykorzystana przy okazji wykonania przyłączy i niwelacji terenu ale koszt to ok 80zł/h jakieś 2 h -3 h ok 200 zł

Sterownik jakieś 150 zł (może uda się namówić jakiegoś znajomego automatyka, żeby mi zrobił sterowanie z reku, brink ma możliwość sterowania nagrzewnicą, może się uda :) wtedy koszt sterownika odpadnie).

pompa 300 zł

glikol 350 zł

+ dodatkowe materiały, robocizna szacuję na około 1000 zł

Z całością chce się zamknąć w granicach 2500 zł.

Zobaczymy czy się uda :)

Najbardziej to mnie zastanawia to chłodnica/nagrzewnica

Podaje, dla wiadomosci zainteresowanych, dokladne koszty wykonania GWC glikolowego u mnie:

- rura PE 32mm 85mb 270zl

- koparka 300zl

- robocizna 900zl (przy ukladaniu GWC i hydraulik za podlaczenia)

- glikol 330zl

- nagrzewnica 880zl

- sterownik 193zl

- izolacja zimnochronna 113zl

- pompa GWC 25-40 Leszno 334zl

- podlaczenia hydrauliczne materialy 400zl

- przejscia kwadrat-kolo (nagrzewnica-kanaly) 100zl

----------------------

Razem: 3.820 zl

Powieś sobie wszystko sam i zawołaj tylko kogoś kto spawać umie, lutować znaczy się .

Tak właśnie planuję. Mając już niejakie doświadczenie z fachowcami, wiem że nawet jeśli się im powie jak mają zrobić to i tak sp.. zrobią inaczej :)

W tym 1000 oprócz robocizny to są również złączki, kolanka, rurki i otulina itp.

Jutro zaczynam montaż wentylacji (tzn pomiary ile rur/kolanek/izolacji mi potrzeba i zamówienie wszystkiego a od poniedziałku/wtorku działamy) jeszcze się zastanawiam na rurami spiro/flex czy też system mieszany - instalacja na skrzynkach rozprężnych. Całość nad poddaszem (na stryszku) tylko zejścia na parter przy ściankach kolankowych.

Rury fi 125.

powierzchnia wymiany 6x25x2x3.14x0.0625x1.13=66 m2

ilość rur X długość X 2 PI r X współczynnik wzrostu powierzchni przy użyciu rur karbowanych

Ciekawi mnie jak połączyłeś te 6 rur w czerpni

i później za GWC. Jakie średnice czerpni i do reku?

Ciekawi mnie jak połączyłeś te 6 rur w czerpni

i później za GWC. Jakie średnice czerpni i do reku?

Pracownicy montującej mi ten GWC od strony czerpni skupili je w "pęczek" i nałożyli na nie ok 2 mb rury fi 600, obsypali ją ziemią z wykopu [uszczelnia od spodu], wypuścili tą rurę na 40 cm powyżej gruntu i nałożyli daszek z dziurkami które owinąłem włókniną [filtr wstępny], natomiast od strony reku rurę fi 600 zatkali przejściówką na fi 160 i uszczelnili.

Tak jak Arturo72 napisał drenażowe sa w zwojach po 50m, więc rozcinali je u mnie na pół - stąd 25 mb długości.

Lepiej dać 6 szt fi 125 niż tylko 2 szt fi 200, bo te pierwsze będą pobierać/oddawać energię z większej powierzchni gruntu.

" skrzynkach rozdzielczych/rozprężnych 6*125/200 " gdzie takie skrzynki można kupić ?

Wracając do swoich dylematów zastanawiam się nad następującym rozwiązaniem

Umieszczeniem pod fundamentami (dom 16,5 na 13,8 ) np 100-150 m przewodu na glikol (jaką długość sugerujecie na dom 160m2) jak sądze pod fundamentami temperatura gruntu będzie wyższa niżeli np w ogrodzie i stąd zakładam wyższą sprawność układu zimą

Natomiast w ogrodzie wyprowadzić np 4-6 rur drenażowych o dł mniej więcej 25-30m każda ,latem do chłodzenia większość czasu powinien wstarczyć system z samych rur a zimą powietrze czerpane do nagrzewnicy byłoby już wstępnie nagrzane

W upalne dni można wykorzystać oba układy w celu poniesienia sprawności ,ew okresowo wykorzystywać jedno

Czy popełniam gdzieś błąd w projekcie nie licząc kosztów wykonania i lekkiej ale jednek komplikacji systemu

Ile poniżej fundamentów powinienem umieścić przewód na glikol, w jakich odsępach umieszczać rurki (mniej więcej)

Gdzie i jakie kupić rury do GWC rurowego i podobne pytanko jesli chodzi o układ glikolowy ,gdzie jaki i ile metrów będzie optymalnie (+15% nie zaszkodzi )

Ew. prosze o Wasze sugestie i pomysły

Pracownicy montującej mi ten GWC od strony czerpni skupili je w "pęczek" i nałożyli na nie ok 2 mb rury fi 600, obsypali ją ziemią z wykopu [uszczelnia od spodu], wypuścili tą rurę na 40 cm powyżej gruntu i nałożyli daszek z dziurkami które owinąłem włókniną [filtr wstępny], natomiast od strony reku rurę fi 600 zatkali przejściówką na fi 160 i uszczelnili.

Zrobili spadek w kierunku czerni?

Latem przy schładzaniu powietrza będzie trochę wody.

Wracając do swoich dylematów zastanawiam się nad następującym rozwiązaniem

Umieszczeniem pod fundamentami (dom 16,5 na 13,8 ) np 100-150 m przewodu na glikol ...

Przeczytaj, powinno trochę rozwiać Twoje wątpliwości

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=4647976&viewfull=1#post4647976

W sprawie GWC więcej informacji znajdziesz w wątkach dedykowanych niż w wątku o rekuperatorach ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony

Zrobili spadek w kierunku czerni?

Latem przy schładzaniu powietrza będzie trochę wody.

czy dobrym pomysłem jest zrobienie spadku i puszczenie skroplin w kanalizę (już w budynku, w piwnicy, do kratki zasyfonowanej)? to chyba moze być mniej obsługowe rozwiazanie niż studnia pod czerpnią (tu przy małoprzepuszczalnym gruncie czy wysoką wodą konieczność odpompowywania wody)

Edytowane przez edde

czy dobrym pomysłem jest zrobienie spadku i puszczenie skroplin w kanalizę (już w budynku, w piwnicy, do kratki zasyfonowanej)? to chyba moze być mniej obsługowe rozwiazanie niż studnia pod czerpnią (tu przy małoprzepuszczalnym gruncie czy wysoką wodą konieczność odpompowywania wody)

pod warunkiem ze syfon nie będzie wysychał i będziesz miał do niego dostęp bo jeśli nie to niezła klima będzie :D Jeśli to będzie normalna kratka w podłodze powinno być ok.

Edytowane przez ProMyst

pod warunkiem ze syfon nie będzie wysychał i będziesz miał do niego dostęp bo jeśli nie to niezła klima będzie :D Jeśli to będzie normalna kratka w podłodze powinno być ok.

I uwzględniając spadek 3cm na 1 metrze rury, to przy dł 25 m

i zaczynając przy czerpni na głęb 1,5m, przy budynku mamy 2,25 m

poniżej poziomu gruntu. Masz tak głęboką piwnicę?

Dodatkowe zasyfonowanie powinno rozwiązać problem.

Sprawność wymiany może o coś tam spaść bo tracisz efekt, fakt że skromny, schładzania adiabatycznego.

Ale w przypadku niestabilnego poziomu wód gruntowych może i warto się pochylić w stronę odbioru skroplin przez kanalizę.