budowlany_laik 25.03.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Właśnie jakąś zimnochronną - thermaflex'em czy czymś w tym stylu. Był rozcinany na długości, nałożony na rurki i sklejony taśmą 'amerykańską'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 25.03.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Zaczynam montaż wentylacji mechanicznej u siebie, będę robił też gwc glikolowe. Nagrzewnica (a właściwie chłodnica) CWR 400x200-4 promonta kosztuje 370 zł brutto + przesyłka - jest to goła chłodnica (do zabudowy w kanale) więc jeszcze dojdzie koszt obudowy z przejściem na przewód okrągły. Rura PE32 100 m 280 zł Koparka - będzie wykorzystana przy okazji wykonania przyłączy i niwelacji terenu ale koszt to ok 80zł/h jakieś 2 h -3 h ok 200 zł Sterownik jakieś 150 zł (może uda się namówić jakiegoś znajomego automatyka, żeby mi zrobił sterowanie z reku, brink ma możliwość sterowania nagrzewnicą, może się uda wtedy koszt sterownika odpadnie). pompa 300 zł glikol 350 zł + dodatkowe materiały, robocizna szacuję na około 1000 zł Z całością chce się zamknąć w granicach 2500 zł. Zobaczymy czy się uda Najbardziej to mnie zastanawia to chłodnica/nagrzewnica Podaje, dla wiadomosci zainteresowanych, dokladne koszty wykonania GWC glikolowego u mnie: - rura PE 32mm 85mb 270zl - koparka 300zl - robocizna 900zl (przy ukladaniu GWC i hydraulik za podlaczenia) - glikol 330zl - nagrzewnica 880zl - sterownik 193zl - izolacja zimnochronna 113zl - pompa GWC 25-40 Leszno 334zl - podlaczenia hydrauliczne materialy 400zl - przejscia kwadrat-kolo (nagrzewnica-kanaly) 100zl ---------------------- Razem: 3.820 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.03.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 robocizna szacuję na około 1000 zł Powinno się udać za połowę tego . Powieś sobie wszystko sam i zawołaj tylko kogoś kto spawać umie, lutować znaczy się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 25.03.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Powieś sobie wszystko sam i zawołaj tylko kogoś kto spawać umie, lutować znaczy się . Tak właśnie planuję. Mając już niejakie doświadczenie z fachowcami, wiem że nawet jeśli się im powie jak mają zrobić to i tak sp.. zrobią inaczej W tym 1000 oprócz robocizny to są również złączki, kolanka, rurki i otulina itp. Jutro zaczynam montaż wentylacji (tzn pomiary ile rur/kolanek/izolacji mi potrzeba i zamówienie wszystkiego a od poniedziałku/wtorku działamy) jeszcze się zastanawiam na rurami spiro/flex czy też system mieszany - instalacja na skrzynkach rozprężnych. Całość nad poddaszem (na stryszku) tylko zejścia na parter przy ściankach kolankowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 25.03.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Nagrzewnice mam CWK, a nie CWR. 400x400 4-rzędowa. 880zl brutto z transportem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.03.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Masz jakiś namiar na tą izolację zimnochronną albo zdjęcie ?Gdzie to kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 25.03.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 To izolacja typu do rurek solarnych - gęsta, czarna pianka. Kupowalem w lokalnym sklepie z art. wentylacyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.03.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 A to już wiem.Adam_mk opisywał je.Są drogie ale przynajmniej izolują termicznie jako tako . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.03.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 (edytowane) Z rur drenażowych bez dziurek [zamówione u producenta]. zdradzisz jaki to producent? Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.03.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Jaka średnica rur? Nie rozumiem jak wyliczyłeś powierzchnię wymiany. Rury fi 125. powierzchnia wymiany 6x25x2x3.14x0.0625x1.13=66 m2 ilość rur X długość X 2 PI r X współczynnik wzrostu powierzchni przy użyciu rur karbowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.03.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 zdradzisz jaki to producent? Nie wiem, wykonawca mi tego nie wyjawił a sam nie szukałem, bo nie miałem potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 27.03.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Rury fi 125. powierzchnia wymiany 6x25x2x3.14x0.0625x1.13=66 m2 ilość rur X długość X 2 PI r X współczynnik wzrostu powierzchni przy użyciu rur karbowanych Ciekawi mnie jak połączyłeś te 6 rur w czerpni i później za GWC. Jakie średnice czerpni i do reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.03.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Ciekawi mnie jak połączyłeś te 6 rur w czerpni i później za GWC. Jakie średnice czerpni i do reku? Pracownicy montującej mi ten GWC od strony czerpni skupili je w "pęczek" i nałożyli na nie ok 2 mb rury fi 600, obsypali ją ziemią z wykopu [uszczelnia od spodu], wypuścili tą rurę na 40 cm powyżej gruntu i nałożyli daszek z dziurkami które owinąłem włókniną [filtr wstępny], natomiast od strony reku rurę fi 600 zatkali przejściówką na fi 160 i uszczelnili. Tak jak Arturo72 napisał drenażowe sa w zwojach po 50m, więc rozcinali je u mnie na pół - stąd 25 mb długości. Lepiej dać 6 szt fi 125 niż tylko 2 szt fi 200, bo te pierwsze będą pobierać/oddawać energię z większej powierzchni gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 28.03.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 " skrzynkach rozdzielczych/rozprężnych 6*125/200 " gdzie takie skrzynki można kupić ? Wracając do swoich dylematów zastanawiam się nad następującym rozwiązaniem Umieszczeniem pod fundamentami (dom 16,5 na 13,8 ) np 100-150 m przewodu na glikol (jaką długość sugerujecie na dom 160m2) jak sądze pod fundamentami temperatura gruntu będzie wyższa niżeli np w ogrodzie i stąd zakładam wyższą sprawność układu zimą Natomiast w ogrodzie wyprowadzić np 4-6 rur drenażowych o dł mniej więcej 25-30m każda ,latem do chłodzenia większość czasu powinien wstarczyć system z samych rur a zimą powietrze czerpane do nagrzewnicy byłoby już wstępnie nagrzane W upalne dni można wykorzystać oba układy w celu poniesienia sprawności ,ew okresowo wykorzystywać jedno Czy popełniam gdzieś błąd w projekcie nie licząc kosztów wykonania i lekkiej ale jednek komplikacji systemu Ile poniżej fundamentów powinienem umieścić przewód na glikol, w jakich odsępach umieszczać rurki (mniej więcej) Gdzie i jakie kupić rury do GWC rurowego i podobne pytanko jesli chodzi o układ glikolowy ,gdzie jaki i ile metrów będzie optymalnie (+15% nie zaszkodzi ) Ew. prosze o Wasze sugestie i pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 28.03.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Pracownicy montującej mi ten GWC od strony czerpni skupili je w "pęczek" i nałożyli na nie ok 2 mb rury fi 600, obsypali ją ziemią z wykopu [uszczelnia od spodu], wypuścili tą rurę na 40 cm powyżej gruntu i nałożyli daszek z dziurkami które owinąłem włókniną [filtr wstępny], natomiast od strony reku rurę fi 600 zatkali przejściówką na fi 160 i uszczelnili. Zrobili spadek w kierunku czerni? Latem przy schładzaniu powietrza będzie trochę wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 28.03.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Wracając do swoich dylematów zastanawiam się nad następującym rozwiązaniem Umieszczeniem pod fundamentami (dom 16,5 na 13,8 ) np 100-150 m przewodu na glikol ... Przeczytaj, powinno trochę rozwiać Twoje wątpliwości http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=4647976&viewfull=1#post4647976 W sprawie GWC więcej informacji znajdziesz w wątkach dedykowanych niż w wątku o rekuperatorach http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.03.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) Zrobili spadek w kierunku czerni? Latem przy schładzaniu powietrza będzie trochę wody. czy dobrym pomysłem jest zrobienie spadku i puszczenie skroplin w kanalizę (już w budynku, w piwnicy, do kratki zasyfonowanej)? to chyba moze być mniej obsługowe rozwiazanie niż studnia pod czerpnią (tu przy małoprzepuszczalnym gruncie czy wysoką wodą konieczność odpompowywania wody) Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 28.03.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) czy dobrym pomysłem jest zrobienie spadku i puszczenie skroplin w kanalizę (już w budynku, w piwnicy, do kratki zasyfonowanej)? to chyba moze być mniej obsługowe rozwiazanie niż studnia pod czerpnią (tu przy małoprzepuszczalnym gruncie czy wysoką wodą konieczność odpompowywania wody) pod warunkiem ze syfon nie będzie wysychał i będziesz miał do niego dostęp bo jeśli nie to niezła klima będzie Jeśli to będzie normalna kratka w podłodze powinno być ok. Edytowane 28 Marca 2011 przez ProMyst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 28.03.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 pod warunkiem ze syfon nie będzie wysychał i będziesz miał do niego dostęp bo jeśli nie to niezła klima będzie Jeśli to będzie normalna kratka w podłodze powinno być ok. I uwzględniając spadek 3cm na 1 metrze rury, to przy dł 25 m i zaczynając przy czerpni na głęb 1,5m, przy budynku mamy 2,25 m poniżej poziomu gruntu. Masz tak głęboką piwnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 28.03.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Dodatkowe zasyfonowanie powinno rozwiązać problem.Sprawność wymiany może o coś tam spaść bo tracisz efekt, fakt że skromny, schładzania adiabatycznego. Ale w przypadku niestabilnego poziomu wód gruntowych może i warto się pochylić w stronę odbioru skroplin przez kanalizę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts