SUSPENSER 29.03.2011 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 czy dobrym pomysłem jest zrobienie spadku i puszczenie skroplin w kanalizę (już w budynku, w piwnicy, do kratki zasyfonowanej)? to chyba moze być mniej obsługowe rozwiazanie niż studnia pod czerpnią (tu przy małoprzepuszczalnym gruncie czy wysoką wodą konieczność odpompowywania wody) Jeśli kratka jest poniżej poziomu rur to zdecydowanie tak. Małoprzepuszczalny grunt czy wysokie wody powierzchniowe nie maja wpływu na zbieranie się wody w rurach [one muszą być szczelne inaczej wiosną możesz nie nadążyć z odpompowywaniem]. Wpływ na to ma przekroczenie punktu rosy [gdy na zewnątrz jest ciepło i wilgotno] przy chłodzeniu powietrza latem. W zeszłym roku bardzo intensywnie chłodziłem i pierwszy raz od 3 lat w rurach zebrała się woda [ok. 150 litrów] którą wyciągnąłem pompą ogrodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.03.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) kratkę w podłodze mam na poziomie ok. 2m ponizej terenu na zewnątrz, dodatkowo delikatny spadek działki od planowanej czerpni do domu czyli wygląda na to, ze skropliny w kanalizę to dla moich warunków najlepsze rozwiązanie... Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DM01 31.03.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 To gratuluję ! Rekuperator na nieizolowanym poddaszu?! U mnie założył taki Pan Gajowniczek z firmy IMPRESJA Lublin. A tu są zdjęcia : http://www.rekuperator.fotosik.pl/ a sprawa w sądzie ... ponoć sam tak chciałem mieć zainstalowany... Co do pytania AVID... z racji moich problemów rozmawiałem z 10 tkami fachowców z tej branży. Jednego nie zapomnę cyt" Panie zakładam to już ładnych parę lat, ale u siebie w życiu tego nie założę.." Jeśli ktoś chec mieć 10 - tki metrów rur, których nigdy dobrze nie wyczyści i oddychać tym niby świeżym powietrzem to czemu nie... Póki co świat klimatyzacji odchodzi od systemów kanałowych właśnie z tego powodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DM01 31.03.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Firmy IMPRESJA Lublin. A tu są zdjęcia : http://www.rekuperator.fotosik.pl/ kataklizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.04.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 rozmawiałem z 10 tkami fachowców z tej branży. Jednego nie zapomnę cyt" Panie zakładam to już ładnych parę lat, ale u siebie w życiu tego nie założę.." Jeśli ktoś chec mieć 10 - tki metrów rur, których nigdy dobrze nie wyczyści i oddychać tym niby świeżym powietrzem to czemu nie.. Nie ma to jak wiara w to co się robi w Życiu i w to że robi się to dobrze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.04.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) ..." Panie zakładam to już ładnych parę lat, ale u siebie w życiu tego nie założę.." Jeśli ktoś chec mieć 10 - tki metrów rur, których nigdy dobrze nie wyczyści i oddychać tym niby świeżym powietrzem to czemu nie... Póki co świat klimatyzacji odchodzi od systemów kanałowych właśnie z tego powodu... no i te pare zdań świadczy o tym panu, że jest ślepy ale o kolorach twardo naucza, stąd właśnie twoje wiaderka pod anemostatami a to z kolei mówi że wymiana ciepła u ciebie odbywa się w kanałach a nie centrali można to poprawić a w zasadzie zrobić na nowo, nie licz na to jednak że ten pan zdzisiu zrobi to poprawnie, nawet gdy sąd mu to nakaże i na dodatek będzie ku temu miał szczere chęci, nie zrobi bo nie umie, po prostu Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 01.04.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Fachman w młodości musiał dilować, ale nie zażywał, i mu takie nastawienie do oferowanego produktu zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lola 5 17.04.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Ja własnie buduje w okolicach Lublina, i mysle o rekuperacji. Po przeczytaniu postu ...........mam nie instalowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lola 5 17.04.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Ja tez bym chciala to wiedziec . Prosze o odpowiedz na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.04.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 instalować, byle nie przez tą firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 17.04.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 WM jest Ok, to instalator jest do .... zresztą dopowiedz sobie sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
userownik 21.04.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Helou helou No to stalo sie - po m-cu czytania napisze swoj pierwszy post na tym forum Prosba o porade. Jak to jest z umiejscowieniem rekuperatora na poddaszu nieuzytkowym. Mam zamiar wlasnie go tam ustawic. Poddasze bedzie ocieplone i wydaje mi sie, ze warunki tam panujace bede odpowiednie. Przynajmniej zima. Ale tak sie zastanawiam, przeciez latem na tym poddaszu to pomimo izolacji dachu bedzie upal niesamowity. Czy to czasem nie wplynie negatywnie na mozliwosci chlodzenia korzystajac z GWC? Zakladam, ze kanaly wentylacyjne beda w welnie 5cm ale to chyba wciaz nie bedzie wystarczajacym zabezpieczeniem przed ogrzewaniem sie powietrza z GWC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 26.04.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Wpadł mi do głowy pewien pomysł na podniesienie sprawności układu zimąDwa obwody glikolu (a może coś innego? ) z zaworkami do przełączania - jeden w grucie a drugi w kominie -pewnie miedziana rurka Spodziewam się że rozwiązanie ma wady i dlatego pisze o tym na forum Czy drugi układ umieszczony w kominie (ogrzewanie gazowe lub eko groszek) gdzie ogrzewała by się ciecz a potem schładzała w nagrzewnicy przed rekuperacją ? W sumie zimą czy kominek czy ogrzewanie zasadnicze zawsze działa i ciepło z komina jest jakgdyby darmowe Czekam na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.04.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Wpadł mi do głowy pewien pomysł na podniesienie sprawności układu zimą Dwa obwody glikolu (a może coś innego? ) z zaworkami do przełączania - jeden w grucie a drugi w kominie -pewnie miedziana rurka Spodziewam się że rozwiązanie ma wady i dlatego pisze o tym na forum Czy drugi układ umieszczony w kominie (ogrzewanie gazowe lub eko groszek) gdzie ogrzewała by się ciecz a potem schładzała w nagrzewnicy przed rekuperacją ? W sumie zimą czy kominek czy ogrzewanie zasadnicze zawsze działa i ciepło z komina jest jakgdyby darmowe Czekam na opinie Możesz spróbować - sam odzyskuję trochę ciepła spalin kierując nawiew do kotłowni na czopuch, ale musisz uważać bo można tu przesadzić i wychłodzić komin co zmniejszy jego ciąg, no i nie wiem czy nie zacznie się w nim coś wykraplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 26.04.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Masz rację. Łatwo przesadzić.Spaliny opuszczające komin na wylocie nie powinny mieć mniej niż 50-70oC, a i to raczej przy całkowitym - czystym (prawie) spalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 26.04.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Tylko w kominie nie bardzo można cokolwiek umieszczać, przynajmniej przy kotle węglowym, bo raz na czas może się sadza zapalić i wtedy pod 1000'C się robi - żaden glikol tego nie wytrzyma, w najlepszym razie zepsuje wymiennik... Wymiennik musi być oczywiście dostosowany do montażu w kominie, inaczej można to życiem przypłacić. W kominie z kotła gazowego - jak najbardziej, tylko nie w kondensacyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 26.04.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 tak na marginesie to w kominie nie wolno zdaje się niczego umieszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.04.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) tak mi się przypomniało, ze 2 miesiące temu w rzeszowie były targi budowlane i może ze 3 firmy sprzedające lub/i montujące wm z reku, najciekawszą pozycją był rekuperator z wymiennikiem krzyżowym wielkości pudełka na buty, króćce 160 i elektryczną grzałką do rozmrażania, co było w nim ciekawego? ano to że wołali za niego 11000,- nie żartuję, 11 tysięcy za coś czego wartość nie powinna przekroczyć nawet 3500,-gdyby to była firma rekuperatory.pl to bym się nie dziwił ale to był ktoś inny, nie pamiętam już nazwy, nawet nie interesowało mnie z czego był ten wymiennik (chyba złoto), uciekłem... Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 27.04.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Srebro panie Dziejku, srebro, a przynajmniej ani chybi posrebrzany do kompletu z takimi sami rurami do GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 28.04.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 No to mamy już rury do GWC srebrne, srebrny wymiennik (no bo skoro 11 kafli za taki wynalazek to chyba nie wstawili plastiku ), ciekawe kiedy zaczną ludziom wciskać kit, że i rury wewnątrz muszą być srebrne, coby "bakterie i wirusy" po nich nie chodziły ))) Ostatnio klient prosił mnie o wycenę GWC na Rehale. Skończyło się na popularnych słowach "o kur...". Jak klient zobaczył wycenę samego materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts