Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jako że jestem świeży w wentylacji a tym bardziej rekuperatorów oraz tematów z tym związanych mam kilka pytań.

Po przeczytaniu całego wątku - a troszkę już tego się nazbierało,

i tak oto moje pytania;

1) Jaki rekuperator warto kupić ( dobry stosunek jakości do ceny ) w miarę możliwości proszę o obiektywizm 140m2 i jakieś 450m3 - 2 kondygnacje dom energooszczędny współczynnik 0,14-0.16 konstrukcja szkieletowa

2) Czy połączenie reku z kominkiem ma jakieś wady a jeśli tak to jakie vs zalety

3) Czy w kuchni po podłączeniu okapu kuchennego do wyciągu trzeba montować jeszcze jeden wyciąg ??

4) Czy reku latem bez dokupywania klimatyzatora zapewni komfort cieplny 20/21*C

Jani_63 widziałem że jesteś z śląska stąd moje pytanie czy moglibyśmy się umówić chciałbym zobaczyć jaki działa reku no i jak jest głośny oczywiście jeśli to nie jest problem

Edytowane przez Gingeros

Nie. Niewielkie na to szanse są, gdy masz dobrze ocieplone ściany i ograniczysz zyski z energii słonecznej do minimum, ale nie liczyłbym na to.

Może i by się udało ale rolety w dół, wyjechać na wakacje i załączyć GWC od +20 C za oknem .

Przy normalnym użytkowaniu i wytwarzaniu zysków bytowych nieosiągalne.

Dobrym wynikiem jest nie przekroczyć 26 C po kilku tygodniach upałów .

Cały czas mowa o wentylowaniu 24/h .

Witam, odnośnie chłodzenia przez GWC, mam dom postawiony dość mało efektywnie bo plecami do południa (ślepa ściana na granicy działki) przez to spad dachu jest do północy ale ciekawostką jest że wcale nie jest bardzo energochłonny, ale za to latem temp. nie przekracza 23-24st. na samym GWC włączanym sterownikiem w ciągu dnia, w nocy nie chodził bo wentylatory szumiały. od lutego tego roku mam pełen wypas reku ze sterowaniem więc powinno być jeszcze ciekawiej. Jedynie kuchnia z oknami od zachodu łapała ok 26 stopni. Pozdrawiam Edytowane przez jasiek71

i tak oto moje pytania;

1) Jaki rekuperator warto kupić ( dobry stosunek jakości do ceny ) w miarę możliwości proszę o obiektywizm 140m2 i jakieś 450m3 - 2 kondygnacje dom energooszczędny współczynnik 0,14-0.16 konstrukcja szkieletowa

2) Czy połączenie reku z kominkiem ma jakieś wady a jeśli tak to jakie vs zalety

3) Czy w kuchni po podłączeniu okapu kuchennego do wyciągu trzeba montować jeszcze jeden wyciąg ??

1) Wg mnie Jan-gaz lub Nikol ok. 300 m3/godz

2) nie mam kominka, więc nie wiem

3) Ja mam pochłaniacz, ale z tego co pamiętam przy wyciągu trzeba zamontować klapkę i dodatkowy wentylator na górze, który będzie się włączał razem z wyciągiem, uchylał podciśnieniowo klapkę i wyciągał co trzeba na zewnątrz

4) W zeszłym roku przy długotrwałym upale miałem w domu maks 25 st [na zewnątrz doszło do 39,7 st w cieniu], teraz wentyluję słabiej i przy 27 st na zewnątrz dzisiaj mam 22,6 st - żeby mieć 20/21 st bez klimy [o ile nie masz super izolacji] musiałbyś mieć bardzo duży GWC i mocno przewymiarowany rekuperator, ale i tak słabo to widzę, bo przy tych 39,7 st na zewnątrz z GWC do centrali wlatywało u mnie powietrze o temp. 18 st.

Dzisiaj np. mam na wlocie 12 st.

Podsumowując - teoretycznie jest to do osiągnięcia, ale wszystko zależy od zapotrzebowania budynku i dobrze dobranej&wykonanej instalacji.

Kochani, mam pytanie w imieniu kuzynostwa. Kończą budowę i wybierają rekuperator.

Przeszukałam Foruma i niezbyt wiele znalazłam na temat producentów, których rozważają:

1. Renovent Large (wymiennik przeciwprądowy) - kilka osób ma, linki wysłałam,

2. Ventia 400 VE (wym. obrotowy) - brak danych na Forum,

3. Enervent Pingvin eco (wym. obrotowy) - tylko pierwszy człon nazwy udało się wyszukać i to występuje w zapytaniach.

Jeśli w międzyczasie ktoś zakupił któryś z tych produktów i nabył doświadczeń osobistych, to baaaaaardzo proszę o podzielenie się swoją wiedzą :yes:

Mam nadzieję, że jak zawsze na Forumowiczów można liczyć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :bye:

1) Jaki rekuperator warto kupić

1) NIE z wymiennikiem krzyżowym

3) można normalny wyciąg wpiąć do reku i nie powinno być przedmuchów do innych pomieszczeń (u mnie nie ma), chyba że wyciąg ma jakąś bardzo dużą wydajność, a reku działa na minimum

4) nie ma szans

Ludzie pomóżcie blondynce, która nic nie rozumie.

Kiedyś próbowałam już przebrnąć przez ten wątek ze zrozumieniem, ale połowę zapomniałam dochodząc do końca, a teraz wątek już się tak rozrósł, że mimo szczerych chęci nie dam rady czasowo. Już nie wiem czy to co wiem pochodzi stąd, czy ktoś mi coś powiedział... Już nie wiem co jest mitem, a co prawdą.

TEZA / PYTANIE BRZMI:

czy to prawda, że decydując się na rekuperację w domu rezygnuję z otwierania okien?

Rekuperacja to jest odzysk ciepła podczas wentylacji mechanicznej - dobrze rozumiem?

A teraz "okoliczności" sprawy: zastanawiam się czy robić rekuperację, bo

1. dowiedziałam się, że przy reku powietrze w domu jest suche (co nie byłoby dobre bo ja i dzieciaki alergicy i zbyt suche powietrze oznacza kaszel i podrażnienie śluzówek)

2. podobno reku "szaleje" gdy się otwiera okna w związku z tym nie powinno się przy niej tychże otwierać(a ja wiosną, latem, mroźną zimą nie wyobrażam sobie nie otworzyć okna - gdy ciepło szeroko i na długo by będąc w domu mieć kontakt z otoczeniem, słyszeć ptaszki, dzieciaki itp, gdy zimno chociaż na chwilę: dla świeżego powietrza)

3. wentylację mechaniczną jakąś muszę mieć bo połowę domu użytkową mam zatopioną częściowo w zboczu, ta część jest bez okien i grawitacja tu nie zadziała.

4. podobno może działać latem jak klimatyzacja, ale czy warto? (mam mieć pompę ciepła z pionowym odwiertami)

5. bo jest drogą inwestycją...

Jeżeli pkt 1 i 2 to prawda to jak sobie z tym poradzić.

Czy jest jakiś sposób nawilżania powietrza przy reku (coś się mi obija o mózgownicę, że GWC żwirowe służy do nawilżania??? - czy źle się mi obija czy dobrze?).

Czy można rekuperator wyłączyć na czas kiedy chcę pootwierać okna? Ale w sumie to bez sensu bo nie ma wtedy wymiany powietrza w pomieszczeniach bez okien, a to = grzyb, a tego się boję najbardziej, bo jest w obecnym domu.

Pomóżcie rozwikłać ten mętlik niewiedzy.

Mam nadzieję, że nie posypią się na mnie gromy pt: przeczytaj od początku a potem pytaj, skoro Cie nie stać to nie rób, itp.

Pozdrawiam Alicja

zgadza się rekuperacja to odzysk ciepła podczas pracy wm

1. zgadza się, przesusza, intensywność tego procesu w dużej mierze zależy od intensywności przewietrzania, ale nad tym można zapanować dość łatwo

2. nic nie szaleje, otwieranie okien zaburza zaprojektowaną cyrkulację powietrza w domu lecz nie znaczy to że wm nie działa, wentylatory działają więc wszystkie pomieszczenia zaopatrzone w anemostaty są wentylowane, możesz bez obaw pootwierać wszystkie okna, pomieszczenia "ciemnie" będą wentylowane

3. i słusznie

4. niestety aby uzyskać efekt klimy trzeba wiele większej krotności wymian a tego wm nie umie, można tylko ochłodzić powietrze nadmuchiwane do domu

5. cena zależna jest od projektu, tego kto wykonuje i na jakich materiałach, nie oznacza to jednak wcale, że wm koniecznie musi być droga

gwc żwirowy może nawilżać ale jest drogi, reku możesz również spokojnie wyłączyć przy otwartych oknach, w pomieszczeniach "ciemnych" otwórz drzwi i po kłopocie, szybko tam grzyba nie znajdziesz, chyba że w skutek błędu budowlanego

pozdrowienia dla blondynki :)

Kangaxx DZIĘKI SERDECZNE za odpowiedź.

A możesz mi jeszcze poradzić jak poradzić sobie z przesuszonym powietrzem?

Dotychczas przy przesuszeniu pomieszczeń (miało to miejsce przed zmianą okien na PCV) używałam nawilżacza, ale dobrze działał w małym pokoiku. Nie bardzo uśmiecha się mi kupowanie kilku nawilżaczy. Grzejników nie będzie, tylko podłogówka. Duża ilość kwiatów nie wchodzi w grę bo jestem uczulona na pleśnie, które lubią się gnieździć w ziemi w doniczkach.

Za produkcję wilgoci w domu (po za wilgocią technologiczną) odpowiadają mieszkańcy i ich styl życia.

WM z rekuperacją pozwala na kontrolę procesu wentylacyjnego, a więc przy świadomym użytkowaniu pozwala kontrolować wilgotność powietrza w domu.

GWC bezprzeponowe takie jak żwirowiec, GWC płytowe lub wodne, działają jako stabilizatory wilgoci.

Planując PCi możesz się pokusić o wykorzystanie DZ przy odpowiednim przewymiarowaniu jako GWC zabezpieczające rekuperator przed zamarzaniem zimą i bardzo wydajne (o dużej mocy) latem.

Takie rozwiązanie wymaga zastosowania nagrzewnicy dobrze obliczonej co do mocy w kanale nawiewnym WM

Za produkcję wilgoci w domu (po za wilgocią technologiczną) odpowiadają mieszkańcy i ich styl życia.

WM z rekuperacją pozwala na kontrolę procesu wentylacyjnego, a więc przy świadomym użytkowaniu pozwala kontrolować wilgotność powietrza w domu.

GWC bezprzeponowe takie jak żwirowiec, GWC płytowe lub wodne, działają jako stabilizatory wilgoci.

Planując PCi możesz się pokusić o wykorzystanie DZ przy odpowiednim przewymiarowaniu jako GWC zabezpieczające rekuperator przed zamarzaniem zimą i bardzo wydajne (o dużej mocy) latem.

Takie rozwiązanie wymaga zastosowania nagrzewnicy dobrze obliczonej co do mocy w kanale nawiewnym WM

Jani_63 dzięki.

Przyznam się że musiałam kilka razy przeczytać aby wszystko zrozumieć. (upewniam się co do skrótu DZ - dolne źródło?)

Własnie też zastanawiałam się czy można wykorzystać fakt PC i odwiertów do reku.

Powiem i wykonawcy reku i tym od pompy ze chciałabym zastosować takie rozwiązanie.

Przewymiarować to znaczy "dać za duże"? Czyli dolne odwierty powinny być głębsze niż zakłada projekt przy samej pompie?

Jeśli chodzi o wilgoć w domu to ja jestem z tych, którzy nie przegrzewają domu zimą przy obecnym piecu gazowym, staram się nie grzać więcej niż do 20-21 stopni. Ale mam kaloryfery. Mam nadzieję że przy podłogówce powietrze się tak nie wysusza. Ale jeszcze osobiście nie byłam zimą u nikogo kto ma takie rozwiązanie.

Pozdrawiam Alicja