Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

nie ma znaczenia czym grzejesz, ważne ile ciepła dostarczysz do domu, im więcej tym bardziej spadnie wilgotność i odwrotnie :) tak samo jest z wentylowaniem,

mając wm w domu zimą wyrzucasz z domu wilgoć produkowaną przez mieszkańców, część jej można odzyskać w reku "entalpicznym" a najlepiej jest nauczyć się tak stertować systemem by znaleźć granicę między indywidualnym poczuciem komfortu świeżego powietrza a szybkością przewietrzania domu, tego nie zrobi żaden instalator, to należy do ciebie i nie jest to trudne:)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie ma znaczenia czym grzejesz, ważne ile ciepła dostarczysz do domu, im więcej tym bardziej spadnie wilgotność i odwrotnie :) tak samo jest z wentylowaniem,

mając wm w domu zimą wyrzucasz z domu wilgoć produkowaną przez mieszkańców, część jej można odzyskać w reku "entalpicznym" a najlepiej jest nauczyć się tak stertować systemem by znaleźć granicę między indywidualnym poczuciem komfortu świeżego powietrza a szybkością przewietrzania domu, tego nie zrobi żaden instalator, to należy do ciebie i nie jest to trudne:)

Kangaxx dzięki

Najbardziej podoba się mi ostatnie zdanie!

Powiem szczerze że jestem wzruszona ludźmi na forum. Cierpliwie wszystkim wszystko tłumaczycie. Naprawdę super jesteście.

Jestem po kilku telefonach do urzędów i zaczynam "kochać" polskich urzędników jeszcze bardziej. Absurd goni absurd. Nieważne - dzięki jeszcze raz.

Pozdrawiam Alicja

Pewnie, masz trochę racji w tym, że nieprzegrzewanie pomieszczeń pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgotności powietrza.

Ogrzewanie płaszczyznowe (podłogówka) pozwala dodatkowo na obniżenie temperatury pomieszczenia o 1-2K w stosunku do temperatury odczuwalnej, a z fizyki pamiętasz, że przy niższej temperaturze wzrasta wilgotność względna.

Co do produkcji wilgoci bytowej to wyłuszczył już to kangaxx.

Małe dzieci np. powalają ją zwiększyć choćby przez większą intensywność koniecznych prań :D

PS.

Skróty w tekście odczytałaś prawidłowo :)

Kangaxx DZIĘKI SERDECZNE za odpowiedź.

A możesz mi jeszcze poradzić jak poradzić sobie z przesuszonym powietrzem?

Dotychczas przy przesuszeniu pomieszczeń (miało to miejsce przed zmianą okien na PCV) używałam nawilżacza, ale dobrze działał w małym pokoiku. Nie bardzo uśmiecha się mi kupowanie kilku nawilżaczy. Grzejników nie będzie, tylko podłogówka. Duża ilość kwiatów nie wchodzi w grę bo jestem uczulona na pleśnie, które lubią się gnieździć w ziemi w doniczkach.

Ja też jestem alergikiem tzn. byłem gdy mieszkałem w bloku - od kiedy zamieszkaliśmy w domu już nie jestem [może to też zmiana diety], filtry klasy F5 w reku robią swoje, nawet dym z ogniska zatrzymują :-)

Co do nawilżacza to mam ultradźwiękowy [jeden na cały dom] który zimą działał czasem przez całe dnie przez co potem miałem w domu mgłę, a na wszystkim biały nalot [trzeba jednak używać koniecznie wody destylowanej np. z filtra odwróconej osmozy].

Poza tym konieczne okazało się ustawienie wydajności reku na minimum i dopiero to w połączeniu z nawilżaczem dawało efekt.

Witam

Może ktoś będzie umiał mi pomóc.

Mam WM Bartosza i w zasadzie jestem zadowolny tylko mam jedno ale, mam wentylatory zmiennoprądowe i zastanawiam się głęboko nad stałoprądowymi.

Interesuje mnie wydajność na poziomie 700m3h +/- 100m3

Może ktoś z forumowiczów może mi pomóc

Pozdrawiam Eneash

Witam,

Chciałbym podpytać się innych użytkowników rekuperatorów, jak użytkujecie je w takie upalne lato jak mamy teraz, czyli kiedy na zewnątrz jest ok 30st C. Wyłączacie rekuperator i otwieracie okna żeby mieć przeciąg czy okna pozamykane i maszyna pracuje cały czas?

Pytam gdyż w moim przypadku niestety rekuperator w lato sprawdza się średnio.

Budynek choć dobrze ocieplony, nagrzewa się i gdy tylko pracuje rekuperator to w środku jest gorąco i duszno - zwłaszcza na poddaszu, gdzie temperatura dochodzi do 30st C. Uchylenie okien daje miłe poczucie chłodu ale za to do środka dostają się owady :/

Jak nie masz GWC to wyłącz centralę w dzień i załącz w nocy na Full .

Z gruntowym wymiennikiem nie ma problemu bo powietrze nawiewane zazwyczaj jest jeszcze niższe od temp. wewnątrz czyli można to nazwać chłodzeniem .

Przy ciągłym wentylowaniu bez schłodzenia to normalne że szybko robi się gorąco, tu izolacja nie ma znaczenia bo jest "dziurawa" !

Podejrzewam że i wilgotność masz sporą .

Z gruntowym wymiennikiem nie ma problemu bo powietrze nawiewane zazwyczaj jest jeszcze niższe od temp. wewnątrz czyli można to nazwać chłodzeniem .

Przy ciągłym wentylowaniu bez schłodzenia to normalne że szybko robi się gorąco, tu izolacja nie ma znaczenia bo jest "dziurawa" !

Podejrzewam że i wilgotność masz sporą .

Tak GWC nie mam, bo warunki do położenia średnie (mało miejsca) + koszt duży (a wydatków wiele) tak więc jest sam rekuperator NedAir HR 300 oraz orurowaniem NedAir TuboFlex.

Co do wilgotności to jak rekuperator chodził non stop na wiosnę gdy okien nie otwierałem bo w domu nie było za gorąco i duszno to wynosiła ona 3X%, teraz jak otwieram okna skoczyła do 4X%.

Z tym wyłączaniem centralki na dzień i załączaniem a noc to chyba dobry pomysł. Ma Renoventa 300 z bypassem i zastanawiam się nad dwoma kwestiami:

Macie może wnioski jak najkorzystniej ustawić bypass aby najkorzystniej działał latem, a jak go przestawić na porę zimową? - tu myślę że ustawienia standardowe są jednak najkorzystniejsze.

Czy można ustawić bez straty dla urządzenia wyłącznik czasowy na kablu zasilającym? Włączanie urządzenia o 22 a wyłączanie gdzieś o 7 - zastanawiam się jaki jest problem dla elektroniki że praktycznie co dzień będzie się ją wyłączało "na twardo".

Czy można ustawić bez straty dla urządzenia wyłącznik czasowy na kablu zasilającym? Włączanie urządzenia o 22 a wyłączanie gdzieś o 7 - zastanawiam się jaki jest problem dla elektroniki że praktycznie co dzień będzie się ją wyłączało "na twardo".

Nie jest to zalecane. Raczej pokombinuj z ustawieniami parametrów centrali (można ustawić je tak, aby na 1 biegu centrala się wyłączała) i z wyłącznikiem trójpozycyjnym, bo rozumiem, że sterownika czasowego nie masz.

w tej chwili po tyg otwartych okien mam 48% wilgotnosci w najgoretszym poludniowym pokoju bez zaslon. (ale jak pisalem wczesniej, na wiosne gdzie tylko reku chodzilo mialem 3X%)

piwopijco drogi, ty masz reku robione przez ta sama firme co i ja (chyba) - Gomar.

Dostales od nich pomiary przeplywu powietrza? skad wziales to 110m3? masz jakies urzadzonko do mierzenia tego?

.

Ja bym wyłączył w dzień, wieczorem gdy się ochłodzi ale latają komary ustawił na 100%, a po 22 gdy nie latają już owady na 0% i pootwierał okna, żeby wychłodzić i przewietrzyć dom.

Mam GWC i przez cały dzień wentyl nawiewny centrali pracuje na 100%, wywiew na 0% [dzięki temu mam maks. 25 st w domu w dzień a nie mam jeszcze roletek na oknach], a w godzinach 22-06 mam pouchylane okna i rano jest w domu przyjemnie chłodno.

Odłączyłem rurę nawiewu i przyczepiłem zrobiony z kartonu po podkaszarce tunel którym nawiewam powietrze bezpośrednio na korytarz parteru [+ to wyeliminowanie strat w instalacji, - to chłód głównie na dole ale właśnie tam przebywam w dzień].

Jestem ciekaw co Wy na to.

Wilgotność mam zbliżoną do zewnętrznej - np. dzisiaj 54%.