Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

... piwopijco drogi, ty masz reku robione przez ta sama firme co i ja (chyba) - Gomar.

Dostales od nich pomiary przeplywu powietrza? skad wziales to 110m3? masz jakies urzadzonko do mierzenia tego?

Tak, Gomar mi wykonywal instalacje.

Nie mam wynikow pomiarow ale 110m3/h to taki "standrad" dla pracy nocnej, tzn. typowe ustawienie na I biegu. Mozesz to zmienic bo zalezne jest wlasnie od wymagan klienta i domu.

Dokladnie nie da sie zmierzyc tego w instalacji, zycie czasem weryfikuje ustawienia.

Ja zima chyba zmienial bede na 50m3/h (minimum tej centralki) i czasowo przelaczal na II bieg na 260m3/h. Chodzi o wilgotnosc powietrza w domu. Zima mialem ponizej 30% przy stalej pracy na 110m3/h wiec to chyba jak na moje warunki za duzo.

Niska wilgotnosc mam moze dlatego, ze caly czas centrala pracuje z GWC (zwirowcem) i osusza powietrza -jak widac skutecznie.

Wylaczanie urzadzen nie jest chyba dobrym sposobem, czy te wentylatory nie sa przystosowane do pracy ciaglej i kazdy start jest dodatkowym dla nich i niepotrzebnym obciazeniem?

BTW: Po dwoch tygodniach znowu czyscilem siatke od czerpni, tak sie zasyfila. Mimo zwirowca filtry w centrali tez sie brudza i wymieniam je po ok. 2-2,5 miesiacach - co by bylo bez GWC to wole nie myslec. Zalewam czasem woda zwirowca zeby go przeplukac i wychlodzic, troche zwiekszyc wilgotnosc w domu ale taki kurz na zewnatrz ze bez wymiany filtrow nie da rady.

Pzdr.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam wyniki pomiarow od tej firmy i zastanawiam sie czy dobrze dobrali i ustawili mi wszystko.

Mam reku NedAir HR 300, dom 156m2 pow. uzytkowej, 746,0 m3 kubatury.

na 3 biegu ilosc pow nadmuchiwanego:

parter: 142,8 m3/h

poddasze: 148,8m3/h

czyli na budynek: 291,6m3/h

ty piszesz ze masz 110m3/h na pierwszym biegu a ja 140m3/h na 3cim biegu... jak to wiec powinno byc?? jakie sa prawidlowe ilosc na kondygnacje/pokoj/osobe tych m3/h?

Edytowane przez RL

Moze tak, ja tzw. normatywne wentylowanie mam na II biegu. Jest to 260m3/h

Na I biegu mam ustawione wentylowanie "nocne" owe 110m3/h a na III biegu na max co daje mi jakies 330m3/h przy moich oporach instalacyjnych.

Mam Renoventa HR Large 400 z max. wydatkiem 400m3/h ale dla innych oprow niz moje stad max wydajnosc na III to 330m3/h.

Moja kubatura ma ok. 500m3 i mam ok. 175 m2 uzytkowej (215m2 po podlogach) bez garazu i to wentyluje.

Wydatki na poszczegolnych biegach to kwestia wtorna, masz chyba ustawione zgodnie z normami. Nie wiem jak ustalales z wykonawca (ja ustalalem szczegoly projektowe z ASK) ale mozna to pozmieniac, oczywiscie tak zeby jeden bieg spelnial normy. Jak wspomnialem u mnie jest to II bieg, I bieg to minimum a III bieg to max wentylacji.

Podajac wartosci mam na mysli wentylacje zrownowazona, tyle samo na wywiewie i nawiewie.

Pzdr.

Nie jest to zalecane. Raczej pokombinuj z ustawieniami parametrów centrali (można ustawić je tak, aby na 1 biegu centrala się wyłączała) i z wyłącznikiem trójpozycyjnym, bo rozumiem, że sterownika czasowego nie masz.

Tego właśnie się spodziewałem - nikt nie lubi być wyłączany "na twardo". Co prawda miałem pomysł żeby zastosować wyłącznik czasowy w gniazdku ale to na jedno wychodzi. Coś sobie przypominam że chyba nie zamówiłem z rekuperatorem opcji sterowania czasem ze względu na duże koszty urządzenia.

Swoją drogą, kupiłem dla stabilizacji prądowej urządzenie UPS, ale ostatnio też gdzieś poczytałem że sinusoida podawana przez ten sprzęt nie jest najlepsza dla elektroniki centralki. Inna sprawa to czy mniej uciążliwe są wahania napięcia od naszych dostawców prądu.

Witam.

Buduje dom i pomocne byłyby mi informacje jak wybieraliście system rekuperacji? Czy zrobiliscie to samemu czy jakis konkretny polecił Wam instalator? w jaki sposob dobieralisce rekuperator do Waszych potrzeb? itd. Wszystkie info beda mi pomocne.

Z gory dziekuje.

Pozdrawaim.

Witam

czy przy wentylacji mechanicznej trzeba podcinać drzwi do wiatrołapu także?

Mam osobne wejście z wiatrołapu do salonu oraz osobne wejście z wiatrołapu do gabinetu. W gabinecie i salonie bedzie wentylacja mechaniczna oczywiście. Rozumiem że w wiatrołapie nie montuje się anemostatu rzadnego i nie robi wm?

Dzięki za pomoc.

Chodzi właśnie o to ,że minimum wymiany to za dużo i się przesusza.Nie chcę klimatu jak w starych blokach z płyty zimą,że w nocy spać się nie da ,wszystko wysycha w gardle.A pytanie jest proste -da się utrzymać właściwą wilgotność przy WM z Reku bez GWC czy nie? I bez myślenia ,ustawiania ,kombinowania,nawilżaczy itp.Za dużo rzeczy na co dzień jest do myślenia i pilnowania.To ma ułatwiać życie ,nie utrudniać.Włączam i ma działać ,bez myślenia o tym.Tak jak jest przy grawitacji.Jak za duszno to podniosę went i tyle ,tak jak w grawitacji otworzę okno,ale bez myślenia ,kombinowania,codziennej kontroli higrometrem i tym podobnych bzdur.Da się czy nie

Włączam i ma działać ,bez myślenia o tym.Tak jak jest przy grawitacji.Jak za duszno to podniosę went i tyle ,tak jak w grawitacji otworzę okno,ale bez myślenia ,kombinowania,codziennej kontroli higrometrem i tym podobnych bzdur.Da się czy nie

Jest z tym pewien problem ;).

Przy wentylacji grawitacyjnej, jak w zimie otworzysz bezmyślnie okno, to bardzo szybko w domu spadnie temperatura, czego nie sposób zauważyć i wtedy okno zamykasz (także bezmyślnie).

Jeżeli przy wentylacji mechanicznej w zimie bezmyślnie ustawisz wentyle na max, to temperatura spadnie nieznacznie - prawdopodobnie tego wogóle nie zauważysz. Za to szybko spadnie wilgotność.

Jeśli chcesz możesz zrobić sobie prostą automatykę. Ja mam taką, aby nie przekraczać wilgotności w łazience. Gdy wilgotność przekracza określony poziom, centrala wentyalcyjna włącza się na wyższe obroty. Gdy wilgotność spadnie do przyzwoitego poziomu, obroty wracają do stanu "normalnego". Kosztowało mnie to coś ok. 200zł (sterownik z czujnikiem temperatury i przekaźnikiem czasowym + jeden przekaźnik + kilka metrów kabla) + oczywiście własny pomysł i robocizna. Ale oczywiście można wybrać droższą centralę, która podobną automatykę ma na wyposażeniu.

Jeżeli minimum wymiany powoduje przesuszanie domu, to najprawdopodobnie ten dom jest mało szczelny (albo jak wolisz be(z)szczelny ;) ).

Co robi ta automatyka jeśli poziom wilgoci jest za niski a chodzi już na najniższym biegu?

Tylko z takim problemem się spotkałem u wszystkich - za sucho przy WM (na najniższym biegu )bez GWC.Może wszyscy mają nieszczelne domy.

Niedługo ten dom stanie się tak skomplikowany ,że będę codziennie 2godz poświęcał na jego obsługę a co miesiąc będzie coś się psuło

Co robi ta automatyka jeśli poziom wilgoci jest za niski a chodzi już na najniższym biegu?

Tylko z takim problemem się spotkałem u wszystkich - za sucho przy WM (na najniższym biegu )bez GWC.Może wszyscy mają nieszczelne domy.

Niedługo ten dom stanie się tak skomplikowany ,że będę codziennie 2godz poświęcał na jego obsługę a co miesiąc będzie coś się psuło

Zawsze możesz zrobić sobie ziemiankę. Stabilna temperatura przez cały rok. Wilgotność także stabilna. Zero automatyki i cywilizacji.

Natomiast nie wiem, co to znaczy "wszystkich". Mam wentylację mechaniczną bez GWC i wilgotność nigdy nie spadła u mnie poniżej 40%. Zazwyczaj jest ok. 50%, latem nieco więcej.