kerado28 09.10.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Za przepustnice z obejściem? Czy zwykłą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 11.10.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 A czym się rożni ta "z obejściem" od zwykłej? Wpisałem w googlach i jakoś nie widzę tego "obejścia".Chyba zwykłą więc kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronowianka 17.10.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Witam! Na początku bardzo proszę o wyrozumiałość bo mimo iż czytałam wątek to nie mam tytułu inż. ani fizyka nie jest mi specjalnie bliska:) Z powodu warunków jakie panują w obecnym domu (wszechobecna wilgoć, wodospad na szybach..) jestem skłonna zdecydowac sie na wm w moim nowym domu. Dopiero przymierzamy sie do budowy ale zbieram już info żeby nie obudzić sie z przysłowiową ręką w nocniku:) watek ten obfituje w szereg technicznych informacji do których póki co sie nie zabieram.. Ogólną zasadę działania wm chyba znam... Ale bardzo chcemy budować dom parter+ poddasze, pow. 130m2, z garażem ze względu na niewielką dzialkę. Budować będziemy standardowo pototherm lub pustaki max min 25, styropian min. 15. Planujemy kocioł kondens. dwufunkcyjny, kominek z DGP. I tu moje pytania: 1. czytałam tu w wątku że jest możliwośc podlączenia wentylacji do kominka. w jakim celu się to robi?Czy dobrze rozumiem, że ciepłe powietrze rozprowadzane jest przez wm? Czy dzięki temu rezygnuje się z pierwotnych kanałów DGP? 2. czy konieczny jest GWC do działania wm z rekuperatorem? mamy ograniczony budżet dlatego obcinamy "zbędne" wydatki( nie wiem czy słusznie) Co mi daje GWC? czy tylko komfort chłodzenia w lecie? 3. czytałam, że w rekup. znajduje sie jakaś grzałka... Czy to standard? czy jest ona konieczna?? Pewnie bez tego powietrze nawiewane będzie chłodniejsze ale czy nie bardziej opłaca się dogrzać tego powietrza do powiedzmy 20 st. już przez piec gazowy?Bo ktoś pisał , że grzałka podgrzewa powietrze do 20 stopni, to w takim razie po co mi piec gazowy skoro funkcje grzania spełnia reku? Grzanie gazem jest tańsze z tego co mi wiadomo.. czy to znowu chodzi o to że będzie odczuwało się chłodny wiatr?? A może własnie GWC przejmuje zadanie tej grzałki? 4. Gdzie najlepiej umieścić rekuperator? Czy zajmuje on duzo miejsca? Podaję link do rzutów planowanego domu: http://s5.dobry-dom.com/projekty/dobre-domy/0zAt7NjEokvU9vHSxFAzcSvw6ZxopPBy.jpeg Na paterze widać tylko 2 kominy (kominek, piec gaz.) Nie widzę kominów went grawit. chyba, ze nie są one widoczne? Ale na wizualizacji widać takie jakieś małe kominki na dachu... http://www.dobredomy.pl/projekty/pliki/amfora/w1_h194.jpg Domyślam się, że to własnie wyciągi went graw. 5. czytałam gdzieś również takie zestawienie cen, sugerujące że koszty wykonania wm i graw. są porównywalne bo sam koszt budowy kominów jest wysoki a w wm rezygnuje się z nich. Ale czy te "kominki" które widać na wizualizacji sa tak drogie?? Czy faktycznie zrezygnowanie z nich to taka duża oszczędność? Przepraszam, jeżeli uznacie że moje pytania są proste i głupie... ale trudno mówic o pierwiastkowaniu jeśli nie zna sie mnożenia i dzielenia... Pozdrawiam, Bronowianka Edytowane 17 Października 2011 przez bronowianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.10.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Sporo tego jak widzisz .Łączenie kominka z WM to pomyłka, dobrze się tego NIE DA zrobić .Gdzieś tu na forum latają linki ze zdjęciami tego co może się stać.Natomiast umieszczanie wyciągu W POBLIŻU obudowy kominka to IMHO gra nie warta świeczki . Gaz zostaw dla ogrzewania, wentylację do wentylowania !!! GWC da Ci odpowiednie warunki dla pracy centrali wentylacyjnej.O grzałkach zapomnij, najlepiej ją odbezpieczyć, no chyba że stać Cię na te kilka KW przez około 3 miesiące w roku .GWC to pewny koszt ale jego COP jest ogromny !!! Pytaj powoli i po kolei, tak będzie łatwiej dla Ciebie i dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronowianka 17.10.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Piczman to po kolei choc nie wiem czy moje pytania mogą byc jeszcze prostsze i głupsze... czyli nie ma sensu podłączać rur z wentylacji do kominka? osobno robić instalacje do wentylacji i osobno do DGP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.10.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Po kiego Ci system rozprowadzenia powietrza z kominka ?Masz fobię tę sama co wielu inwestorów, narobić kupę instalacji zupełnie nie potrzebnych "na wszelki wypadek" .Moje zdanie, ogrzewanie grzejnikowe lub podłogowe i wentylacja mechaniczna żeby wilgoci w domu nie było i trochę ciepła wróciło .Proste i skuteczne, bez niepotrzebnych gratów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vocatio 17.10.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Witam! Na początku bardzo proszę o wyrozumiałość bo mimo iż czytałam wątek to nie mam tytułu inż. ani fizyka nie jest mi specjalnie bliska:) Kto pyta nie błądzi ... 1. czytałam tu w wątku że jest możliwośc podlączenia wentylacji do kominka. w jakim celu się to robi?Czy dobrze rozumiem, że ciepłe powietrze rozprowadzane jest przez wm? Czy dzięki temu rezygnuje się z pierwotnych kanałów DGP? fizycznie jest taka możliwość, ale odradzam, rekuperator nie jest przystosowany do transportu powietrza o wysokiej temperaturze, zakłada się co prawda przepustnice, które mają zabezpieczać, ale co jak nie zadziała? Przy kominku należy pamiętać, aby doprowadzić powietrze z zewnątrz bezpośrednio do wkładu tak aby do spalania, nie było używane powietrze z pomieszczenia. 2. czy konieczny jest GWC do działania wm z rekuperatorem? mamy ograniczony budżet dlatego obcinamy "zbędne" wydatki( nie wiem czy słusznie) Co mi daje GWC? czy tylko komfort chłodzenia w lecie? GWC nie jest niezbędne, ale przydatne. GWC przede wszystkim w zimie podnosi nam temperaturę zasysanego powietrza, także do rekuperatora dochodzi temperatura powyżej 0, a nie np -20st. Ma to szczególne znaczenie przy słabszych rekuperatorach, np z wymiennikiem krzyżowym - mamy większą szanse, że nie zamarzną. Przy lepszych oczywiście przekłada się to na wyższą temperaturę powracającego powietrza. Napewno nie jest to zbędny wydatek, ale można przygotować podejście do centrali, a GWC wykonać/podłączyć później 3. czytałam, że w rekup. znajduje sie jakaś grzałka... Czy to standard? czy jest ona konieczna?? Pewnie bez tego powietrze nawiewane będzie chłodniejsze ale czy nie bardziej opłaca się dogrzać tego powietrza do powiedzmy 20 st. już przez piec gazowy?Bo ktoś pisał , że grzałka podgrzewa powietrze do 20 stopni, to w takim razie po co mi piec gazowy skoro funkcje grzania spełnia reku? Grzanie gazem jest tańsze z tego co mi wiadomo.. czy to znowu chodzi o to że będzie odczuwało się chłodny wiatr?? A może własnie GWC przejmuje zadanie tej grzałki? I znowu wracamy do rekuperatorów z wymiennikiem krzyżowym, mają tendencje do zamarzania w mroźne dni i tu często potrzebna jest grzałka wstępna, która podgrzeje powietrze wpadające do rekuperatora. z tymi 20-oma stopniami to może chodziło, ż podgrzewa nam te 20stopni gdy temperatura zewnętrzna jest rzędu -20st. Stosuje się również grzałki , nagrzewnice do ogrzewania powietrza za rekuperatorem w nawiewie, lecz jak Pani wspomniała w Pani przypadku jest to ekonomicznie mało zasadne. Jak Pani zauważyła tą rolę przejmuje GWC 4. Gdzie najlepiej umieścić rekuperator? Czy zajmuje on dużo miejsca? Podaję link do rzutów planowanego domu: http://s5.dobry-dom.com/projekty/dobre-domy/0zAt7NjEokvU9vHSxFAzcSvw6ZxopPBy.jpeg Na paterze widać tylko 2 kominy (kominek, piec gaz.) Nie widzę kominów went grawit. chyba, ze nie są one widoczne? Ale na wizualizacji widać takie jakieś małe kominki na dachu... http://www.dobredomy.pl/projekty/pliki/amfora/w1_h194.jpg Domyślam się, że to własnie wyciągi went graw. Ma Pani kanały wentylacyjne przy kominie od Pieca CO (kwadratowe otwory), kotłownie wyłącza się z wentylacji mechanicznej, podobnie z garażem i zapewne te dwa kominy mają tam swoje zastosowanie, kominki na dachu mogą być od kanalizacji, wentylacji strychu. Rekuperatory w zależności od możliwości instaluje się w piwnicach, pomieszczeniach gospodarczych,strychach, garażach. U Pani są co najmniej 2 możliwości, wielkość zależy od wydajności i rodzaju rekuperatora. 5. czytałam gdzieś również takie zestawienie cen, sugerujące że koszty wykonania wm i graw. są porównywalne bo sam koszt budowy kominów jest wysoki a w wm rezygnuje się z nich. Ale czy te "kominki" które widać na wizualizacji sa tak drogie?? Czy faktycznie zrezygnowanie z nich to taka duża oszczędność? Oszczędności na braku elementów wentylacji grawitacyjnej, tj. brak kominów, nawiewników, mikroszczelin w oknach bądź wstawienie okien nieotwieralnych, tam gdzie to możliwe, to oszczędności, które na pewno powinny pokryć koszt instalacji wm, lecz raczej należy się nastawić na dopłatę do dobrej centrali. Przepraszam, jeżeli uznacie że moje pytania są proste i głupie... ale trudno mówic o pierwiastkowaniu jeśli nie zna sie mnożenia i dzielenia... Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi , aczkolwiek ważne jest to czy przed ich zadaniem próbowało się odnaleźć na nie odpowiedzi ... Pozdrawiam, Bronowianka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vocatio 17.10.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Piczman to po kolei choc nie wiem czy moje pytania mogą byc jeszcze prostsze i głupsze... czyli nie ma sensu podłączać rur z wentylacji do kominka? osobno robić instalacje do wentylacji i osobno do DGP? Wtrącę się. Można, ale jak napisał Piczman - po co. Dajesz nawiew w okolicy kominka, tak aby przepływające powietrze mieszało się dodatkowo z podgrzanym przez kominek i rozniosło dodatkowe ciepełko po okolicy, do tego dobry rekuperator, aby nie wyrzucać go za dużo. A tradycyjnym CO uzupełnić w innych pomieszczeniach. Weź też pod uwagę, że w sypialniach nie potrzebujesz takiej temperatury jak w salonie, do łazienek i tak nie doprowadzasz DGP. Wiem, że to ciepełko jest o wiele przyjemniejsze niż z grzejników, ale klimat w domu i tak będzie dobry. Jeśli szukasz zbędnych wydatków, to właśnie DGP możesz uznać za jedno z pierwszych. I żeby nie było, sam mam u siebie DGP i sobie chwale, ale jak przyjdzie czas na budowę to będzie kominek, WM z GWC i brak DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.10.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 kotłownie wyłącza się z wentylacji mechanicznej, podobnie z garażem i zapewne te dwa kominy mają tam swoje zastosowanie Tu nie będzie kotłowni więc można zainstalować WM . Garaż niestety zostaje z grawitacją . Mamy więc 2 kominy, jeden spalinowy w salonie a drugi wentylacyjny w garażu, tyle że nie wiem jak będzie wyglądał komin o wymiarach 20x20 cm ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronowianka 17.10.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Vocatio dziekuję Myśle, że to nie fobia a raczej niewiedza:P No to dalej... Jeżeli w centrali następuje wymiana energii i powietrze pobierane z zewnątrz ma temperaturę ujemną to powietrze odprowadzane z domu nie ogrzeje tego pierwszego do nie wiadomo jakiej temp.... Załóżmy że temp powietrza na zew ma -10st a wewnątrz domu 20st to do jakiej temperatury średnio może być nagrzane powietrze przez reku? Zakładając że nie mam GWC (jeśli ma jakikolwiek wpływ) i "odbezpieczoną" =" nieużywaną" grzałkę? czy tak skonstruowana wm będzie dobra? Edytowane 17 Października 2011 przez bronowianka uzyskana odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.10.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 a jeśli będę chciała palić tylko w kominku to jak mi sie poddasze nagrzeje?? ;/ Nie nagrzeje się ! Co do pytania o temp. nawiewu przy -10 C to chyba szukasz potwierdzenia ze GWC nie jest potrzebne !? Zły kierunek, zadaj pytanie : czy centrala będzie pracowała prawidłowo przy takim mrozie i jak często zadziała automatyka przeciwzamrożeniowa ? Na podstawie samych temp. niewiele wywnioskujesz, przed rekuperatorem GWC potrafi podnieść temp. o 15-20 C, za rekuperatorem 2-5 C . Mamy tu do czynienia z sytuacją że GWC zmniejsza nam sprawność rekuperatora, powodem jest zmniejszenie gradientu temperatur który napędza wyminę energii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vocatio 17.10.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Tu nie będzie kotłowni więc można zainstalować WM . Garaż niestety zostaje z grawitacją . Mamy więc 2 kominy, jeden spalinowy w salonie a drugi wentylacyjny w garażu, tyle że nie wiem jak będzie wyglądał komin o wymiarach 20x20 cm ,,, Wybacz Piczman, ale dla mnie pomieszczenie z piecem GAZOWYM to kotłownia, może gdybyśmy mieli info, że jest to piec z zamkniętą komorą spalania, to traktowałbym je inaczej, ale po własnych doświadczeniach z tego rodzaju piecami, nie wciągałbym go do WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.10.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Z tą zamkniętą komorą spalania to strzeliłem, skuteczność 99 % !Może lepiej zapytaj jaki będzie kominek ?Bo tu skuteczność jest mniejsza, wiele osób instaluje sobie otwarte palenisko !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vocatio 17.10.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Myśle, że to nie fobia a raczej niewiedza:P Nigdy domu nie budowałam, a znajomi posiadają płaszcz wodny albo DGP.... i przekonują do swoich racji.. Płaszcz wodny odpada na pewno. Czyli nie robić też DPG.. a jeśli będę chciała palić tylko w kominku to jak mi sie poddasze nagrzeje?? ;/ No to dalej... Jeżeli w centrali następuje wymiana energii i powietrze pobierane z zewnątrz ma temperaturę ujemną to powietrze odprowadzane z domu nie ogrzeje tego pierwszego do nie wiadomo jakiej temp.... Załóżmy że temp powietrza na zew ma -10st a wewnątrz domu 20st to do jakiej temperatury średnio może być nagrzane powietrze przez reku? Zakładając że nie mam GWC (jeśli ma jakikolwiek wpływ) i "odbezpieczoną" =" nieużywaną" grzałkę? A ja sie nie zgodzę, że poddasze się nie nagrzeje .... po pierwsze komin ceramiczny, nad sobą mam dwóch sąsiadów, których dogrzewam i to tak, że sami mi o tym mówią, mimo, iż DGP wyciąga sporo tego ciepła, a u ciebie idzie komin centralnie. Po drugie są systemy do rozprowadzenia ciepła w "ścianach" poprzez, spory odzysk ciepła ze spalin, ale to już inny wątek i koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronowianka 17.10.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Piczman jesli tak to interpretujesz to owszem- to jest pretekst by wykluczyć GWC z obiegu. Powiedzmy, że narazie nie stać mnie na to cacko i mogę przygotować podejście pod GWC ale perspektywicznie przez np 2 lata system będzie musiał jakoś funkcjonować mimo tego.Więc jak ma tu wyglądać ten zestaw żeby wszystko działało poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vocatio 17.10.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Z tą zamkniętą komorą spalania to strzeliłem, skuteczność 99 % ! Może lepiej zapytaj jaki będzie kominek ? Bo tu skuteczność jest mniejsza, wiele osób instaluje sobie otwarte palenisko !!! Hej Piczman nie podbieraj mnie, myślę, że bronowianka jest na tyle świadoma, że przy WM nie planuje otwartego kominka Nie wspomnę o bezsensowności stosowania w takim przypadku DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.10.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Kiedyś z kimś korespondowałem i radziłem, po 20 listach dowiedziałem się że będzie kotłownia a nie salon. Już mnie nic nie zdziwi bronowianka , koszt wentylacji wraz z GWC to 12-15 tyś . Przy pewnej oszczędności na kominach można to chyba przełknąć ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vocatio 17.10.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 bronowianka nie chce cię martwić, ale tak się przyglądnąłem temu Twojemu domkowi i z tego kominka to ty nie wiele skorzystasz. Lokalizacja tragiczna, na salon tylko promieniowanie, a w kuchni będziesz się męczyć, bo ciepło będzie zabierane do niej. opcją może być namiastka DGP czyli poprowadzenie kanałów grawitacyjnych przez strop do pokojów na piętrze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronowianka 17.10.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Vocatio dzięki:)Nie planujemy otwartego kominka.... Może Ty odpowiedz na moje pytanie konkretnie? Ponieważ Piczman mimo dobrych chęci nie byłby najlepszym dydaktykiem:) Ja w szkole tlumaczę dzieciom dlaczego nie wlewa się wody do kwasu tylko odwrotnie a nie dziwię się, że oni tego nie wiedza:PHmmm nie bardzo rozumiem dlaczego tak mówisz? To chyba normalne że kominek znajduje się w salonie gdzie przestrzeń dzienna jest otwarta i jeszcze nie spotkałam sie z takim stwierdzeniem..;/Piczman widziałam różne ceny... i średnio 13 000zł było bez GWC.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vocatio 17.10.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Kiedyś z kimś korespondowałem i radziłem, po 20 listach dowiedziałem się że będzie kotłownia a nie salon. Już mnie nic nie zdziwi bronowianka , koszt wentylacji wraz z GWC to 12-15 tyś . Przy pewnej oszczędności na kominach można to chyba przełknąć ,,, Dokładnie, kominek w salonie to kotłownia, wiem bo mam. ale mi nie przeszkadza, zapach palonego drewna przy otwarciu kominka, czy drewno ułożone kolo niego. 5 minut sprzątania też nie tragedia. Jak ktoś nie poczuje tego ciepła to nie zrozumie. Ładnie ujęła to moja żona, ciepło z kominka jest jak kołderka, w którą jak się człowiek zawinie, to siłą go nie można z niej wyciągnąć. A co do wyceny to chyba dość optymistyczna, albo w cenach netto, albo centrala z niskiej półki. Jakie GWC tu wkalkulowałeś? pomijając fakt, że nie wiemy co u koleżanki można zrobić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts