Vocatio 17.10.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Vocatio dzięki:) Nie planujemy otwartego kominka.... Może Ty odpowiedz na moje pytanie konkretnie? Ponieważ Piczman mimo dobrych chęci nie byłby najlepszym dydaktykiem:) Ja w szkole tlumaczę dzieciom dlaczego nie wlewa się wody do kwasu tylko odwrotnie a nie dziwię się, że oni tego nie wiedza:P Hmmm nie bardzo rozumiem dlaczego tak mówisz? To chyba normalne że kominek znajduje się w salonie gdzie przestrzeń dzienna jest otwarta i jeszcze nie spotkałam sie z takim stwierdzeniem..;/ TAk masz rację, ustawienie kominka jest dobre, ale nie dla Cibie, zauważ, że ty będziesz miała wymuszony przepływ powietrza. Twój kominek jest położony w środkowej części, pomiędzy kuchnią, a salonem. Weź teraz rzut parteru, zaznacz nawiewy, które będą w salonie w pobliżu przeciwległej ściany do ścianki z kominkiem, wywiewy będą w kuchni, to narysuj sobie teraz strzalki od nawiewów do wywiewów ...widzisz co się dzieje z ogrzanym powietrzem? ostatnio miałem w ręku projekt, w którym kominek był zlokalizowany w salonie w prawym górnym rogu (odnoszę się do Twojego projektu) w pierwszej chwili pomyślałem, co za bałwan umieścił w takim miejscu kominek. Ale po chwili uznałem, że jest to dobre miejsce przy WM, bo dając koło niego nawiew, rozprowadzam to ciepło po salonie Piczman widziałam różne ceny... i średnio 13 000zł było bez GWC.... I tu się zgodzę, dobra centrala renomowanej polskiej firmy dla Twojego domu to ok 8700 netto. oczywiście można kupić i centrale za połowę tej ceny, ale bez GWC będzie kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronowianka 17.10.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Vocatio mój świat się zawalił..... A to jest taki idealny domek dla mnie (jeślo chodzi o rozmieszczenie pomieszczeń) Na stronie pracowni http://www.dobredomy.pl/schemat-wentylacji-mechanicznej sa podane schematy wm... Jak Ci się chce to możesz zaglądnąć dla domku Arkadia....No faktycznie jest tak jak mówisz.... Ale będzie aż tak źle? No to nie wiem.. w tym momencie nie wiem juz nawet co napisać;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vocatio 17.10.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Rozumiem Bronowianka, że problemem jest to, że planowałaś, używanie kominka jako podstawowego źródła ciepła. Jak pisałem wcześniej. Ta lokalizacja kominka pozwoli ci ciepło rozprowadzić po poddaszu grawitacyjnie, z kratkami w podłodze.NA salon będzie trochę ciepła promieniowało, ale nie zmienisz kierunku przepływu powietrza. Z pozytywów: centrala w zimie pracuje na niskich obrotach więc nie będzie mocno ciągnąć, weź pod uwagę, że przy wydajnym rekuperatorze dużo ciepła do Ciebie wróci, więc stracone nie będzie. NIe wiem na jakim etapie jesteście, ale może jest jeszcze możliwość zmian i przestawienie kominka w miejsce, o którym pisałem..., Jeśli nie to pokusiłbym się o pociągnięcie spod czopucha rury (pod czopuchem strefy - osobna na salon i piętro) i wyrzuceniem go w okolicy najdalszego anemostatu - myślę, że na takiej odległości to powinno zadziałać, u mnie działało ... - warte przemyśleniaProjekt wentylacji mnie nie dziwi, bo widziałem to podobnie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 17.10.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Nie nagrzeje się ! To zależy. Np. moje poddasze nagrzewa się dzięki paleniu w malutkiej kozie umieszczonej na parterze blisko klatki schodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronowianka 17.10.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Vocatio może nie głównym ale nie chcę też kominka dla ozdoby... Teść twierdzi że nawet nie trzeba zaawansowanego DGP, tylko myslał chyba tak jak Ty, żeby jakoś tak to grawitacyjnie poprowadzić i nawet nie do wszystkich pokoi a na korytarz poddasza, stwierdził że to wystarczy. Domu jeszcze nie budujemy, na razie załatwiamy wszelkie formalności papierkowe, projektu tez nie kupiliśmy póki co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 17.10.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Jak dasz GWC ,powietrze do twego domu już całe życie będzie biegło jakimiś rurami pod ziemią,czy tam się coś nie rozwinie w tych rurach?Mówią,że nie powinno,ale czy mają to powiedzmy 30lat i sprawdzali?NIe ma to jak zawsze świeże (choć dziś już takiego nie ma) bezpośrednio z pola Jak nie dasz GWC zamarznie reku i przesuszy ci chałupę ,trza miski z wodą stawiać Na pewno musisz mieć specjalistę od takiego rozwiązania ,a takich wielu nie jest.Jak WM z Reku zrobi ci byle Józek ,zasilisz grono pytających na tym forum czemu nie działa ,albo zle działa. WM to kolejna rzecz o którą trzeba dbać,serwisować,ustawiać jej parametry działania Zwracaj uwagę bo wiele zapewnień jakie to dobre,oszczędne itp pochodzi od instalatorów lub sprzedawców (także na tym forum). Teraz patrz jak pojadą po mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vocatio 17.10.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Vocatio może nie głównym ale nie chcę też kominka dla ozdoby... Teść twierdzi że nawet nie trzeba zaawansowanego DGP, tylko myslał chyba tak jak Ty, żeby jakoś tak to grawitacyjnie poprowadzić i nawet nie do wszystkich pokoi a na korytarz poddasza, stwierdził że to wystarczy. Domu jeszcze nie budujemy, na razie załatwiamy wszelkie formalności papierkowe, projektu tez nie kupiliśmy póki co... To jeszcze wszystko przed wami ... jak się uprzecie na ten projekt, to ja bym kombinował z rura na piętro tak jak sugeruje twój teść i z druga rurą aby to ciepło przerzucić na drugą stronę salonu. Tu na forum jest sporo wiedzy czytajcie i budujcie się świadomie Edytowane 17 Października 2011 przez Vocatio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 17.10.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) bronowianka też tutaj podczytuję w celach uświadamiajacych Ale także podczytuję w dziale "Kominki" i z tego, co wywnioskowałam to DGP to juz przeszłość. Teraz przyszłościa są tzw. ciepłe kominki z szamotem i innymi masami akumulacyjnymi, a nie zbudowane z gipskartonu z wełną i rurami do rozprowadzania ciepłego powietrza po domu, ukrytymi w zabudowach z gipskartonu. W DGP podobno brudzi się (kurzy) w pomieszczeniach ogrzewanych, ale o tym mogą wypowiedzieć się tylko osoby, które taki system uzywają. Vocatio.. to jak brudzi się, czy nie? Tak BTW bronowianka: jak patrzę na ten dach z wizualizacji Twojego domu, to az slabo mi sie robi ile wydasz.... Edytowane 17 Października 2011 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.10.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 bronowianka , koszt wentylacji wraz z GWC to 12-15 tyś . Przy pewnej oszczędności na kominach można to chyba przełknąć ,,, Ciekaw jestem co sądzicie o centrali wentylacyjnej Tywent [wentyle EBM, wymiennik entalpiczny (do wyboru) Heatex i zadziwiająco niska cena] - link: http://www.tywent.pl/pl/rekuperatory,grupa,6.html?PHPSESSID=00703cafa9deb83cba0c935eb6e70efd Widziałem taką centralę "na żywo" i całkiem ciekawie wyglądała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.10.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Jak nie dasz GWC zamarznie reku i przesuszy ci chałupę ,trza miski z wodą stawiać Na pewno musisz mieć specjalistę od takiego rozwiązania ,a takich wielu nie jest.Jak WM z Reku zrobi ci byle Józek ,zasilisz grono pytających na tym forum czemu nie działa ,albo zle działa. Wyjaśnij proszę co ma GWC do "przesuszenia chałupy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 18.10.2011 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Hm... chyba odwrotnie, jak przestanie dzialac reku (wentylacja) to "utopisz sie" a nie "wysuszy chalupe"Brak wentylacji to wilgoc a nie susza, zbyt intensywna wentylacja to "susza". Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igrek1 18.10.2011 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 WitamWidze ze jakos koldzy i kolezanki odbiegli od tematu...ja posiadam reku, bartosza, mam gwc i "chlodnice" przed nim ale nie uruchamialem narazie bo po zrobieniu testu w zeszla zime wyszlo ze bartosz czy dostanie z dworu -10 czy +5 to na wyjsciu ma temp okolo 18-19 stopni przy temp w domu na poziomie 21.Zaznaczam ze reku na nie ogrzanym poddaszu... chodnica przyda sie w lato ale narazie finanse sie skonczyly na glikol.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vocatio 18.10.2011 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 (edytowane) bronowianka też tutaj podczytuję w celach uświadamiajacych Ale także podczytuję w dziale "Kominki" i z tego, co wywnioskowałam to DGP to juz przeszłość. Teraz przyszłościa są tzw. ciepłe kominki z szamotem i innymi masami akumulacyjnymi, a nie zbudowane z gipskartonu z wełną i rurami do rozprowadzania ciepłego powietrza po domu, ukrytymi w zabudowach z gipskartonu. W DGP podobno brudzi się (kurzy) w pomieszczeniach ogrzewanych, ale o tym mogą wypowiedzieć się tylko osoby, które taki system uzywają. Vocatio.. to jak brudzi się, czy nie? Tak BTW bronowianka: jak patrzę na ten dach z wizualizacji Twojego domu, to az slabo mi sie robi ile wydasz.... Aleksandryta Z tym brudzeniem jest jak z wspomnianym przez tomek131 wysuszaniem powietrza przez zamarznięty rekuperator, najgorzej jak ktoś coś uslyszał ... Napisze krótko, kurzy się tak samo jak przy WM, w końcu tak Ci po domu wieje, że kurz śmiga tam i z powrotem i nie ma nawet szans osiąść. Przy grawitacyjnej (teraz mam z turbiną) na suficie nad kratkami umieszczonymi w ścianie robiło mi się ciemno-szaro (kratka umieszczona praktycznie przy suficie), aczkolwiek jest to bardziej efekt traktowania sufitu "wysoką" temperaturą, żeby mi ktoś zaraz nie wmówił, że to sadza Teraz mam anemostaty w suficie podwieszanym, lub kratki przy podłodze i już tego nie obserwuję. A teraz odniesienie do stwierdzenia kominki akumulacyjne, a DGP. Z mojego punktu widzenia - dwie różne sprawy. Dlaczego? bo szamoty i inne "akumulatory" mają absorbować ciepło i później je oddawać gdy w kominku wygaśnie, a DGP ma rozprowadzić ciepło po mieszkaniu. Oczywiście przy zwartej bryle budynku i kominku w centralnym miejscu tak jak u bronowianki akumulacja w ścianach ma sens (wspominałem o tym wczesniej). Trzeba jednak pamiętać, że jeśli doprowadzimy do wychłodzenia szamotu, to później trochę trzeba się napalić, aby kominek zaczął grzać, bo najpierw akumulator będzie absorbować ciepło, więc jak ktoś długo pracuje i rozpala wieczorem, to nie bawiłbym się w akumulację ... (zaznaczam, że w praktyce nie sprawdziłem więc mogę się mylić) No to tyle off-topu No i jeszcze o dachu - z 40% wartości stanu surowego zgadzasz się ze mną Aleksandryta? i bronowianka szuka oszczędności Kto bogatemu zabroni .... Edytowane 18 Października 2011 przez Vocatio skrócenie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronowianka 18.10.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 No cóż, myślę, że wiem już to czego się chciałam dowiedzieć Dziękuję bardzo za nieocenione rady!!! Będę dalej czytać... a póki co uciekam aby nie zaśmiecać wątku innym potrzebującym:) Pozdrawiam!!!! Ola Ps. Na pewno zlikwidujemy wszystkie jaskółki i balkony a wstawimy okna połaciowe albo wybierzemy wariant z dachem dwuspadowym (Ambrozja) choć mniej mi się podoba. Najchętniej bym chciała parterówkę ale działka za mala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.10.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Gadacie tu jak potłuczeni z czego nic nie wynika. Napisałem że kominek grawitacyjnie nie ogrzeje poddasza i jest to prawda. Ogrzaniem poddasza użytkowego nazywamy temp. pokojową w każdym pomieszczeniu na drugiej kondygnacji a nie kilka C przez klatkę schodową do hollu i pokoju, tu zależy od rozmieszczenia . GWC glikolowe bo o takim pisałem nadaje w przeciwieństwie do innych typów wymiennika gruntowego nadaje się do KAŻDEGO domu !!! Jego wydajność zależy od rodzaju gruntu w jakim zakopiemy kolektor poziomy i to wszystko . Co do kosztów to jeśli chcecie zakładać PORZĄDNE centrale za 10 tyś brutto to proszę bardzo. Takie cudo będzie tylko trochę lepsze od 2 wentylatorów kanałowych za 100 zł każdy i dodatkowo odzyska ciepło. Można też zainstalować tanią centralę z dobrym wymiennikiem za 4 tyś Brutto i wtedy to już różnicy nie ma żadnej. No chyba że sterownik z duperelami Was kręci, mnie nie . Mówimy o wentylowaniu domu a nie o wieszaniu zabawek na ścianie !!! GWC to podstawa i powinien być montowany w komplecie z centralą wentylacyjną. Taki układ daje nam bardzo dobrą wentylację, sprawną i bezawaryjną na wiele lat . Jak dasz GWC ,powietrze do twego domu już całe życie będzie biegło jakimiś rurami pod ziemią,czy tam się coś nie rozwinie w tych rurach?Mówią,że nie powinno,ale czy mają to powiedzmy 30lat i sprawdzali?NIe ma to jak zawsze świeże (choć dziś już takiego nie ma) bezpośrednio z pola Jak nie dasz GWC zamarznie reku i przesuszy ci chałupę ,trza miski z wodą stawiać Jeśli nie wiesz o czym piszesz to lepiej przejdź do innego działu, może są rzeczy które Cię interesują i masz odpowiednią wiedzę żeby o nich pisać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vocatio 18.10.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Gadacie tu jak potłuczeni z czego nic nie wynika. Z każdego gadania coś wynika, ale nie każdy widzi w nim sens dla siebie. Nie widzę sensu to ignoruję A to oceni bronowianka bo ona podniosła wątek szukając odpowiedzi. Mówimy o wentylowaniu domu a nie o wieszaniu zabawek na ścianie !!! GWC to podstawa i powinien być montowany w komplecie z centralą wentylacyjną. Taki układ daje nam bardzo dobrą wentylację, sprawną i bezawaryjną na wiele lat . Piczman My tu też rozmawiamy o maks, wykorzystaniu produkowanego ciepła przy okazji wentylowania, a tego nie załatwią nawet dwa wentylatory za 1000zł. Słabe centrale za 4000 też nie najlepiej sobie z tym radzą, szczególnie jak ktoś nie robi GWC. Wiesz również dobrze, że są tereny gdzie zrobienie GGWC może być delikatnie mówiąc kłopotliwe. Zgodzę się z Tobą z tym, że GWC bardzo usprawnia działanie centrali i ja również uważam je za podstawowy element systemu wentylacji. Skusiłbym się o stwierdzenie, że lepszy efekt może dać GWC z dwoma wentylatorami za 100zł (jeśli mowa tylko i wyłącznie o wymianie powietrza - choć i tak będzie trudno w tej cenie znaleźć sensowne) niż podrzędna centrala bez GWC. Jednak budownictwo u nas wygląda jak wygląda i nie każdy da się przekonać do zrobienia GWC kosztem zmiany np. dachu na dwuspadowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.10.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Co do kosztów to jeśli chcecie zakładać PORZĄDNE centrale za 10 tyś brutto to proszę bardzo. Takie cudo będzie tylko trochę lepsze od 2 wentylatorów kanałowych za 100 zł każdy i dodatkowo odzyska ciepło. Można też zainstalować tanią centralę z dobrym wymiennikiem za 4 tyś Brutto i wtedy to już różnicy nie ma żadnej. No chyba że sterownik z duperelami Was kręci, mnie nie . GWC to podstawa i powinien być montowany w komplecie z centralą wentylacyjną. Taki układ daje nam bardzo dobrą wentylację, sprawną i bezawaryjną na wiele lat . No właśnie - skoro np. centrala Jan-gaz jest zbudowana na tych samych wentylach i wymiennikach to czy warto płacić za nią 2 razy tyle co za Tywent o której wspomniałem ? Czy warto dołożyć jeszcze więcej i kupić Nikol z lepiej odzyskującym ciepło wymiennikiem spiralnym, ale nie odzyskującym wilgoci jak entalpiczny wymiennik w Tywent ? Czy to odzyskiwanie wilgoci faktycznie działa czy to taki "chwyt marketingowy" [może ktoś zna jakieś fachowe opracowania na ten temat bo odnoszę wrażenie, że producenci/sprzedawcy mówią i piszą to co IM pasuje] ? Ja także uważam, że GWC to podstawa bo jest tanie w wykonaniu [gdy się poszuka rozsądnego rozwiązania lub wykona go samemu] i dużo daje, więc lepiej wybrać tańszą centralę + GWC niż super hiper centralę bez GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 18.10.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Piczman a gdzie napisałem nieprawdę?Jak nie dasz GWC reku zamarza Jak dasz GWC całe życie całe powietrze do domu idzie z rurki zakopanej pod ziemią,masz taką popartą praktyką wiedzę,że za 20lat będzie nadal takie jak powinno być (to powietrze)?A przesuszania powietrza bez GWC nie ma?Myślisz,że wszyscy zrobią i zaprojektują sobie WM i reku i GWC sami?Może ktoś jest kardiochirurgiem ale o wentylacji nie ma pojęcia.Zawoła firmę.Ile jest takich ,które zrobią całe to ustrojstwo dobrze?Jaka szansa ,że na taką trafi?Jak znajdzie to forum to zasili grono mających wiele problemów z tym niby cudem po montażu przeprowadzonym przez pewnie 80% specjalistów z tej branży.Nie każdy ma takie samo hobby.Nie każdy ma czas by cudować myśleć i ustawiać cały ten system GWC +WM i do tego reku i wydawać na niego (powtarzam-większość zleca wykonanie takich rzeczy)20albo30tys.I skończ z tym pierdzieleniem- GWC se zrobisz za parę złotych,wezmiesz koparkę ,rurkę i gotowe.Może Ty.Ale nie każdy.Większość musi zlecić wykonanie kilku skomplikowanych dla nich elementów jak GWC jak WM jak reku ,a potem to ustawiać zmieniać filtry i myśleć.Setki lat jest grawitacja ,znam 20 nowych domów i nikomu żadne grzyby nie rosną ,żadna wilgoć nie leje się po ścianach i nikt nie narzeka na brak komfortu.Skończcie z tymi bajkami bo są denerwujące.Ktoś wyda 30 tys na znany i działający od setek lat prosty proces i jeszcze będzie musiał pilnować,ustawiać ,zmieniać filtry itp.Jesteś przekonany ,że na pewno zrobi dobrze?O zwrocie tego nawet nie wspominam.A może wystarczy np wywiew mechaniczny i nawietrzniki ciśnieniowe lub higrosterowane ,taka ulepszona grawitacja dla zapewnienia tego prostego procesu ,a nie budowanie mu (temu procesowi)trzech osobnych systemów GWC , WM i do tego reku.Na pewno nie jest to przerost formy nad treścią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.10.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Piczman a gdzie napisałem nieprawdę? Jak nie dasz GWC reku zamarza Jak dasz GWC całe życie całe powietrze do domu idzie z rurki zakopanej pod ziemią,masz taką popartą praktyką wiedzę,że za 20lat będzie nadal takie jak powinno być (to powietrze)? A przesuszania powietrza bez GWC nie ma? Myślisz,że wszyscy zrobią i zaprojektują sobie WM i reku i GWC sami?Może ktoś jest kardiochirurgiem ale o wentylacji nie ma pojęcia.Zawoła firmę.Ile jest takich ,które zrobią całe to ustrojstwo dobrze?Jaka szansa ,że na taką trafi?Jak znajdzie to forum to zasili grono mających wiele problemów z tym niby cudem po montażu przeprowadzonym przez pewnie 80% specjalistów z tej branży. Nie każdy ma takie samo hobby.Nie każdy ma czas by cudować myśleć i ustawiać cały ten system GWC +WM i do tego reku i wydawać na niego (powtarzam-większość zleca wykonanie takich rzeczy)20albo30tys.I skończ z tym pierdzieleniem- GWC se zrobisz za parę złotych,wezmiesz koparkę ,rurkę i gotowe.Może Ty.Ale nie każdy.Większość musi zlecić wykonanie kilku skomplikowanych dla nich elementów jak GWC jak WM jak reku ,a potem to ustawiać zmieniać filtry i myśleć.Setki lat jest grawitacja ,znam 20 nowych domów i nikomu żadne grzyby nie rosną ,żadna wilgoć nie leje się po ścianach i nikt nie narzeka na brak komfortu.Skończcie z tymi bajkami bo są denerwujące.Ktoś wyda 30 tys na znany i działający od setek lat prosty proces i jeszcze będzie musiał pilnować,ustawiać ,zmieniać filtry itp.Jesteś przekonany ,że na pewno zrobi dobrze?O zwrocie tego nawet nie wspominam.A może wystarczy np wywiew mechaniczny i nawietrzniki ciśnieniowe lub higrosterowane ,taka ulepszona grawitacja dla zapewnienia tego prostego procesu ,a nie budowanie mu (temu procesowi)trzech osobnych systemów GWC , WM i do tego reku.Na pewno nie jest to przerost formy nad treścią? bawię sie tymi zabawkami( bardziej z ciekawości) od jakiegoś czasu... jest trochę prawdy w tym co tu jest napisane..., no z wyjątkiem GWC bo w wersji Piczmana jest to GGWC a to jest zasadnicza różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vocatio 18.10.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 [quote=SUSPENSER;4954942 Czy warto dołożyć jeszcze więcej i kupić Nikol z lepiej odzyskującym ciepło wymiennikiem spiralnym, ale nie odzyskującym wilgoci jak entalpiczny wymiennik w Tywent ? Dla mnie entaliptyczny wymiennik to mieszanie wywiewu z nawiewem ... dodatkowo zapytaj przedstawiciela producenta jaka jest jego wytrzymałśćc i cena wymiennika na wymiane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts