Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

A może wystarczy np wywiew mechaniczny i nawietrzniki ciśnieniowe lub higrosterowane ,taka ulepszona grawitacja dla zapewnienia tego prostego procesu

Tak własnie myślałem ;-) rozumiem, że wszystko mi dobierzesz i zamontujesz ... ale na to wszystko przy budowie tez trzeba wydać kupę kasy ... więc dla czego nie WM? i dlaczego pozbawiać się wentylacji w lecie? A coraz więcej osób to docenia mając właśnie WM z GWC. Po za tym nie dziwie sie ze Twoi znajomi mają problem z WM jak ciągle coś przy nich grzebią i przestawiają. filtry wymieniasz raz na 3 m-ce czynność paro minutowa. A tysiace lat tamu ludzie żyli w jaskiniach i też nie mieli nawietrzników ciśnieniowych lub higrosterowalnych .... więc po co to zmieniliśmy? I znowu mała wpadka tomaszu związana z mała znajomościa tematu: rekuperator to opcjonalny element WM więc nie pisz o trzech osobnych systemach

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

więc nie pisz o trzech osobnych systemach

Nie wspominając już, że zna wyłącznie GWC powietrzny, pisząc o powietrzu w rurach zakopanych w ziemi.

Ale ja dopowiem swoje 3 grosze.

Uważam, iż chcąc mieć domek w miarę energooszczędny, nie ma bata. Musi być WM z odzyskiem ciepła.

Went. grawitacyjna czasem działa, czasem nie. Z reguły wystarcza by nie pojawił się grzyb. Z reguły.

ALE...

Totalnie niekontrolowalna. Miałbym rozszczelniać moje ciepłe okna po to by wpuszczać zimne powietrze?

Zrób 1wymianę na godzinę w całym domu przy zastosowaniu WG, a potem pokaż rachunek za ogrzewanie.

A co w lecie? Komfort puszczenia powietrza przez GGWC - nieoceniony.

Mały niuansik - przy temp. zewn. +5* - z ostatniego anemostatu wieje mi +18.5*. Przy -5* -> 17,5*. GWC aktualnie nie uruchomione więc to tylko z reku.

I ostatnia informacja na koniec.

Gdybym miał zapłacić 25-30tyś za GWC, WM i reku - nie zrobiłbym tego. Gdybym nie umiał sam zrobić - zapomniał bym o tym wszystkim i żałował za parę lat.

Robiąc wszystko absolutnie samodzielnie wydałem jakieś 10tyś (w tym reku za 5200zł, który mógłby poczekać przy braku funduszy).

Jak dasz GWC całe życie całe powietrze do domu idzie z rurki zakopanej pod ziemią,masz taką popartą praktyką wiedzę,że za 20lat będzie nadal takie jak powinno być (to powietrze)?

Poczytaj poje posty zanim mi coś zarzucisz.

Wiele razy pisałem że nie mam nic do wentylacji grawitacyjnej, każdy buduje sobie dom dla siebie z pełną odpowiedzialnością za swoje wybory.

Cytat powyżej mówi mi że wrogie nastawienie do wentylacji mechanicznej ogranicza Twoje myślenie, a szkoda bo blokujesz sobie tym samym dostęp do na prawdę dobrych i fajnych rzeczy.

Zniekształcenie rzeczywistości poparte brakiem wiedzy i chęci jej poznania - typowe i nie zamierzam z tym walczyć bo to Twój wewnętrzny PROBLEM .

Ja na siłę nie będę komuś wciskał bajerów za 30 tyś, nie o to chodzi.

Moim marzeniem jest budować domy przyjazne dla ludzi, dążę do tego od jakiegoś czasu i może kiedyś się to ziści .

I w tym marzeniu jest 90 % chęci zrobienia czegoś dobrego i 10 % zysku .

Taki już mam charakter .

Dlatego moje instalacje kosztują tyle ile powinny i świetnie działają .

PS. CAŁY DOWCIP O WENTYLACJI I JEJ OBSŁUDZE POLEGA NA TYM ŻE ABY WYSTEROWAĆ GRAWITACJĘ POTRZEBA NAPRAWDĘ SPORO MYŚLENIA, NIE WIEM CZY SAM BYM SOBIE Z TAKĄ PORADZIŁ.

Nie mam Piczman ABSOLUTNIE nic przeciwko WM , jestem przeciwny wciskaniu na tym forum przez sprzedawców i instalatorów różnych rzeczy ,między innymi

WM z reku i GWC jako jedynie słusznych rozwiązań ,do tego za sporą kasę najczęściej.90% super opinii o wszelkiej maści tego typu instalacjach pochodzi od instalatorów lub sprzedawców,a to forum pomału staje się targowiskiem,a szkoda bo to najlepsze forum jakie znam.

Ktoś przed chwilą pisał jakie to oszczędności,jakie ciepłe powietrze nawiewa dzięki reku-chłopie ,nie jesteś na bieżąco,już dawno wyliczono(na tym forum też i to kilka razy) ,że nie ma na tym oszczędności ,ma być komfort,a ten jest podobno bezcenny

Jak piszę o GWC, WM ,reku to mówią - a po co piszesz ,że aż trzy drogie ,skomplikowane systemy by zapewnić prosty proces,przecież nie musisz dawać np reku.Na inaczej postawione pytanie mówią-jak już robisz WM to głupotą było by nie zrobić reku.Soryy,ale pieprzenie.I to mnie denerwuje.

I jeszcze raz na koniec - nie twierdze ,że WM czy WM i reku to zło,może nawet zrobię je u siebie,zobaczymy dokładne wyceny i jeszcze pare innych rzeczy,natomiast mówię ,że zle jest wciskanie wszystkim ,że najlepsze jest WM z reku i do tego GWC za 20tys lub wiecej .Prawidlowo wykonana grawitacja bedzie zwyczajnie dzialac ,tak jak zwyczajnie dziala w milionach domow na calym swiecie od dziesiatek lat i nie bedzie wcale grzybow ani zlego komfortu.Przestancie juz z tym pieprzeniem bo nie da sie tego juz czytac,tylko o tym mowie.Zle wykonana grawitacja nie bedzie dzialac,zle wykonana WM tez.Tylko prosciej popsuc WM ,bo malo kto wie jak dobrze zrobic niz grawitacje,wiec moze byc,ze np czasem lepsza dobra grawitacja niz zepsuta WM.Roznie moze byc i nie zawsze najlepsze WM plus Reku i do tego GWC.

Dalej nic nie rozumiesz .

Ty naprawdę potrafisz zrobić tak aby wentylacja grawitacyjna była sterowalna i nie generowała strat ?

Mój rodzinny dom ma 3 kondygnacie i wysokie kominy, tam wentylacja jakoś kuleje i nawet grzyba nigdy nie było.

Ale to nie oznacza że działała zawsze i o każdej porze.

Co do oszczędności to im cieplejszy dom ( docieplenie przegród ) tym bardziej układ procentowy strat ciepła zbliża się do stwierdzenia że rekuperacja to absolutna podstawa.

Uważam że jak bym wyjął wymiennik to zamiast 1,5 tony brykietu musiał bym zużyć 3 tony aby uzupełnić straty ciepła.

Nie mówiąc już o przesuszeniu powietrza :)

Czy Ty na prawdę myślisz że nic się od setek lat nie zmieniło ?

Z choinki się urwałeś i namawiasz ludzi do budowania dziurawych i energożernych domów kiedy energia jest tak bardzo droga ?

I kto tu bredzi ?

Dalej nic nie rozumiesz .

Ty naprawdę potrafisz zrobić tak aby wentylacja grawitacyjna była sterowalna i nie generowała strat ?

Mój rodzinny dom ma 3 kondygnacie i wysokie kominy, tam wentylacja jakoś kuleje i nawet grzyba nigdy nie było.

Ale to nie oznacza że działała zawsze i o każdej porze.

Co do oszczędności to im cieplejszy dom ( docieplenie przegród ) tym bardziej układ procentowy strat ciepła zbliża się do stwierdzenia że rekuperacja to absolutna podstawa.

Uważam że jak bym wyjął wymiennik to zamiast 1,5 tony brykietu musiał bym zużyć 3 tony aby uzupełnić straty ciepła.

Nie mówiąc już o przesuszeniu powietrza :)

Czy Ty na prawdę myślisz że nic się od setek lat nie zmieniło ?

Z choinki się urwałeś i namawiasz ludzi do budowania dziurawych i energożernych domów kiedy energia jest tak bardzo droga ?

I kto tu bredzi ?

Cała prawda. W 100%.

Dokładnie o takie oszczędności mi chodziło. A kolega Tomek dalej miesza rzeczy. Pisane było, iż instalacja się nie zwróci, a nie że nie generuje oszczędności.

To delikatna różnica. I dokładnie tak jest, że w dobrze ocieplonym domku wentylacja generuje bardzo duże procentowo straty.

A od dziesiątek lat buduje się domy, ale jednak coraz oszczędniejsze domy. Czy 20 lat temu dążyło się do wybudowania termosu? Szczelnego, ocieplonego?

Daj spokój.

I ostatnia sprawa. Wierz mi, że dużo łatwiej spieprzyć WG niż WM. Duuuużo łatwiej.

Dobra,gadajcie dalej to co pisze w każdej ulotce reklamowej,ale czasem śmiesznie to brzmi, to raz i nie każdy jest obowiązany wierzyć w to na słowo,to dwa.Nie wmawiaj mi piczman rzeczy których nie powiedziałem ,nie przejaskrawiaj ,że ja kogoś namawiam do budowy dziurawych ,paliwożernych domów bo to bzdura.Namawiam do rozsądku i uruchomienia myślenia zanim zapłacimy 25tys za WM z reku albo 80 tys za pompę ciepła i jeszcze ktoś będzie wciskał nam bzdury o oszczędnościach ,dziurach w ścianie,grzybach ,lejących się ścianach, XXI wieku itp,itd.

Z mojej strony koniec tematu,bo dyskusja potrwa w nieskończoność ,a było ich wiele.W zasadzie nie potrzebnie zacząłem,zawsze jak się zacznie pojawia się grono montażystów i sprzedawców nawracających głoszącego herezje.

Może wycenicie i zrobicie u mnie WM.Zobaczymy co wtedy będzie,jak potwierdzi się to co pisze w ulotkach i jest głoszone na forum ,zobaczymy koszt w porównaniu do grawitacji (ponoć prawie taki sam)i inne rzeczy.Ktoś się podejmie?Założe się ,że nikt.A jeszcze raz podkreślam ,nie mam nic do WM ,to dobry system ,ale nie jedyny ,nie za każdą cenę i nie każdy musi go mieć i nie każdy kto go nie będzie miał, będzie miał grzyb,lejące ściany a za ogrzewanie zapłaci 5tys zamiast 2 ,a do takiego wniosku wielu chce podświadomie ludzi przekonać.

W ulotkach pisze o powietrzu z GWC +8 C a Ja twierdzę że to niemożliwe !!!

Piszą też o darmowej klimie i też się nie zgodzę.

O świeżym powietrzu tez naciągają a Ja wiem że nie zawsze jest swierze powietrze, np. w zimie co jest spowodowane małym wydatkiem powietrza a to z kolei jest wymuszone przez wilgotność względną za oknem !

Nie wmawiaj mi piczman rzeczy których nie powiedziałem

Proszę o to samo ,,,

Zapewne troche jest prawdy w tym co napisal @tomek131, sa wykonawcy i sprzedawcy na forach i lobbuja pod swoj interes -takie zycie.

Niestety sa tez tacy, ktorzy jak czegos nie maja to beda za wszelka cene udowadniac ze to nie jest potrzebne etc...

Ja nie mam klimatyzacji ale uwazam ze to dobra zecz -mam w pracy ale nie w domu.

Mam pompe ciepla i wentylacje mechaniczna z rekuperacja jak i GWC i wszystkie te rozwiazania zastosowalbym w nowym domu -jesli bym musial koleiny budowac. :)

Pzdr.

Namawiam do rozsądku i uruchomienia myślenia zanim zapłacimy 25tys za WM z reku albo 80 tys za pompę ciepła

Dla średniej wielkości domu i średniej klasy rekuperatora koszt WM na kanałach sztywnych wykonanej przez firmę instalacyjną wynosi ok. 15tys.

Dla średniej wielkości domu i średniej klasy pompy ciepła koszt jej zainstalowania wraz z DZ wynosi ok. 40-50tys.

Więc skąd wziąłeś kwoty łącznie o 40tys wyższe ?

Edytowane przez kerado28

Dla mnie entaliptyczny wymiennik to mieszanie wywiewu z nawiewem ... dodatkowo zapytaj przedstawiciela producenta jaka jest jego wytrzymałśćc i cena wymiennika na wymiane ...

Mieszanie nawiewu z wywiewem - rozwiń myśl ...

Nie znam ceny wymiennika, ale póki co ważniejsze jest czy on w ogóle działa jak o nim piszą - może ktoś wie ?

Mieszanie nawiewu z wywiewem - rozwiń myśl ...

Oglądałem na żywo wymiennik entaliptyczny na jakiś targach budowlanych i w bezpośredniej rozmowie jego producent potwierdził mi, że nie ma w nim rozdzielenia strug powietrza wywiewanego od nawiewanego. Nie wiem czy to dotyczy wszystkich wymienników tego typu, ale na pewno przyjnamniej w jakimś stopniu potwierdza to co pisze Vocatio

Oglądałem na żywo wymiennik entaliptyczny na jakiś targach budowlanych i w bezpośredniej rozmowie jego producent potwierdził mi, że nie ma w nim rozdzielenia strug powietrza wywiewanego od nawiewanego. Nie wiem czy to dotyczy wszystkich wymienników tego typu, ale na pewno przyjnamniej w jakimś stopniu potwierdza to co pisze Vocatio

A jeśli jest, to z celulozy i wtedy następuje to co pisał Piczman, wilgoć z wywiewanego powietrza przenika przez celuloze do powietrza nawiewanego,a co z sobą przenosi? Jeśli nie przesadzisz z wentylacją w zimie to nawilżanie Ci nie potrzebne, jeśli już - tdo raczej w pokojach typu sypialnia. Powieś mokry ręcznik na kaloryferze i będziesz miał o wiele "przyjemniejsze" nawilżanie.

Jeśli działa to nie jest trwały, podejrzewam że co kilka lat do wymiany, wyobraźcie sobie zapachy z kuchni wnikające wraz z tą wilgocią w wymiennik ,,,

Wymiana co kilka lat to raczej niewielki problem [przy cenie kilkuset zł - patrząc na cenę centrali pewnie tyle kosztuje], zwłaszcza gdy oszczędzimy na zakupie i eksploatacji nawilżacza.

Zapachy chyba przez niego nie przenikają [powinien wyłapać je filtr - zależy jakiej jest klasy bo np. EU9 nic nie przepuści, a i u mnie EU5 nie przepuszcza dymu z zewnątrz gdy sąsiad nasmrodzi plastikami].

Najlepiej jednak byłoby porozmawiać z kimś kto użytkuje taki od kilku lat ...

Jeśli nie przesadzisz z wentylacją w zimie to nawilżanie Ci nie potrzebne, jeśli już - tdo raczej w pokojach typu sypialnia. Powieś mokry ręcznik na kaloryferze i będziesz miał o wiele "przyjemniejsze" nawilżanie.

Jeśli masz nawet średni dom to zimą jest duża szansa na przesuszenie [w końcu trzeba usuwać CO2 i dostarczać świeże powietrze] - u mnie występuje nawet gdy wentylacja pracuje na minimum a do tego cyklicznie jest wyłączana.

Suszenie ręczników na wszystkich grzejników w domu kiepsko wygląda, a nawilżacz ultradźwiękowy powoduje osadzanie się białego nalotu w całym domu.