Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

Mam pytanie co do sprawności rekuperatora.

Jak to się w sumie liczy?

Mam tak:

Temp nawiewana do domu (czyste powietrze) -> 20,3st

Temp wywiewana z domu (powietrze brudne) -> 21,1st

Temp zewnętrza (reku pokazuje 6st) -> 2,3st

Temp wywiewana na zewnątrz -> 13,5st

Czy tak? n=(20,3-2,3)/(21,1-2,3)=96% ????

Jest to Brink Medium, pracujący na 90m3/h. GWC wyłączone.

Edytowane przez swistak81

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liczysz prawie tak, jak napisałeś, wzorem

sprawność = uzysk energii / wsad energii.

Wsad energii w Twoim przypadku to spadek temperatury z powietrza wywiewanego do temperatury powietrza z zewnątrz przed rekuperatorem.

Uzysk energii to wzrost temperatury z powietrza nawiewanego, w stosunku do temperatury powietrza z zewnątrz.

Gdyby sprawność wyniosła 100%, odzyskałbyś całe ciepło wywiewane, podgrzewając nawiew do tej samej temperatury, co wywiew.

A Tobie wychodzi

sprawność = (20,3-6) / (21,1-6) = 94,7%.

I swoją drogą, sporo Ci się podgrzewa powietrze z zewnątrz przed rekuperatorem...

Wlot do rekuperatora to jakieś 2m rury, niezaizolowanej. W kotłowni jest z reguły ok. 20st.

Czy to podgrzeje o 4st strumień 90m3/h?

Dzisiaj włączyłem 150m3/h - sprawność 94%, podgrzanie to już tylko 2st...

Termometry są elektroniczne, wcześniej leżały sobie w jednym miejscu i wskazywały taką samą temp. +-0,2st.

Jeden pokazywał mniej o prawie 2 st (widać było, że ma inny kabel) - odrzuciłem go i dałem do mierzenia temp. powrotu cyrkulacji...

W sumie to Brink Medium ma grzałkę? Nawet nie wiedziałem. Że Large ma to wiem.

Ale mimo wszystko przy +6st jakie dolatuje do reku to raczej grzałka się nie włączy...

Ilość energii odebranej z powietrza zużytego to 90m3 x1,2kg/m3x1,02KJx(21,1oC-13,5oC)=837,22KJ.W ciągu jednej godziny pracy rekuperatora powietrze zużyte pozbywa się 837,22KJ energii.Zakładając nawet 100% sprawność rekuperatora,przyrost temperatury powietrza świeżego powinien wynieść 7,6oC.Zatem temperatura powietrza świeżego po przejściu przez rekuperator powinna wynieść 7,6oC+2,3oC=9,9oC.Skąd temperatura powietrza świeżego wynosi 20,3oC ? Albo cud,albo termometry zepsute,albo w czerpni zgnieżdziły się jakieś stworzenia.

No jakby zgadza się. Mam w domu w tej chwili 57%.

Na górze, po nocy, gdy reku raz wyłączyłem - leci do 65%...

Dodam, że z anemostatu na poddaszu leci teraz 18,3st (kanały w styropianie poddasza).

A tak to wygląda w kotłowni.

http://img440.imageshack.us/img440/7370/p10601441024x768.jpg

Na zewnątrz +1, reku pokazuje +5st.

Termometry od lewej: nawiew do pomieszczeń, wywiew na pole, wywiew z pomieszczeń.

Te dwa z temp 17,3st to zatrzymany GWC.

Wilgotność przy włączonym rekuperatorze nie przekracza jednak 60% , w związku z tym nie następuje kondensacja wilgoci i nie ma uzysku energii z tego powodu.Zdjęcia natomiast pokazują ,że temp.mierzona jest na zewnętrznej stronie przewodów ,a to przekłamuje .I to cały cud.Jeżeli zmierzysz temp. w strudze powietrza to wtedy uzyskasz prawdziwą efektywność rekuperatora.

Ps.Ogrzewanie tej zimy nieżle będzie kosztowało:confused:

Opisywałem wcześniej jakie możemy otrzymywać wyniki

w zależności od tego gdzie umieścimy czujniki.

Wykres z 17-01-2011 (czujniki poza reku, wewnątrz rur)

sprawność chwilowa bliska 100%

http://images49.fotosik.pl/542/9836cf8bb89261fcm.jpg

18-11-2011 (czujniki wewnątrz reku, bez wpływu silników)

http://images37.fotosik.pl/1190/be84a4cccb8b7e6bm.jpg

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18098-KTO-MA-REKUPERATOR-KTÓRY-JU-DZIA-A!!&p=5023643&viewfull=1#post5023643

Edytowane przez k62

nie następuje kondensacja wilgoci i nie ma uzysku energii z tego powodu.

Pokazać ci ile wody się potrafi uzbierać przez noc...?

Zdjęcia natomiast pokazują ,że temp.mierzona jest na zewnętrznej stronie przewodów ,a to przekłamuje .I to cały cud.

Czujniki (może na to nie wygląda) są prostopadle do powierzchni rury, jakieś 5cm od ścianki.

SĄ W STRUDZE POWIETRZA, nie przy ściance!

Za to kolega k62 chyba wszystko w tej sprawie wyjaśnił.

Żadnego "cudu" nie ma.

Swistak mógłbyś podać temperaturę i wilgotność względną powietrza zużytego przed wejściem do rekuperatora i po wyjściu.

Niestety nie znam wilgotności powietrza zużytego po przejściu przez rekuperator. Temperatury natomiast zamieściłem powyżej.

Ale aktualnie mam w domu wilgotność 51% i różnica (powyżej na zdjęciu była 20,1* - 20,7*) jest już wyższa (19,5* - 20,6*).

Tak z ciekawości policzyłem sobie i wyszło mi,że powietrze wylotowe uSwistaka (parametry z 17.12.2011+założyłem wilgotność pow.zew.przy 2 oC.85%) będzie oscylowało w przedziale 50-60% wilgotności względnej.Efektywność energetyczna (a nie temperaturowa jak pisał Tomasz Lis) czyli ile procent energii zawartej w powietrzu brudnym zostało przekazane do powietrza czystego,wyniosła tego dnia 45%.Obrazowo pisząc to 0,58KW/h.rekuperator odbierał a0,72KW/h wypuszczał w niebo.Faktyczna sprawność rekuperatora to sprawność energetyczna,natomiast sprawność temperaturowa to tak bardziej marketingowa.Lepiej brzmi sprawność 95% niż 45%.

Czytałem gdzieś o rekuperatorach entalpicznych.To jest dopiero robienie z ludzi durniów .Na razie są na poziomie ok.110%sprawności:jawdrop:

Jeżeli w rekuperatorze występują skropliny, to wilgotność powietrza wywiewanego jest zbliżona do 100%.

takie filozoficzne ;) wątpliwosci mnie naszły: a nie jest tak, że wilgotność powietrza wyrzucanego na wyrzutnię z reku nie może być wyższa od wilgotności powietrza wywiewanego z pomieszczeń? bo dlaczego ma się ona zwiększać? skąd?reku sam wody nie wyprodukuje chyba?

albo jak się skrapla w reku to się z tego wywiewanego z pomieszczeń wykropli w reku, spłynie odpływem a na wyrzutnię pójdzie powietrze z mnijeszym % wilgotności?

takie filozoficzne ;) wątpliwosci mnie naszły: a nie jest tak, że wilgotność powietrza wyrzucanego na wyrzutnię z reku nie może być wyższa od wilgotności powietrza wywiewanego z pomieszczeń? bo dlaczego ma się ona zwiększać? skąd?reku sam wody nie wyprodukuje chyba?

albo jak się skrapla w reku to się z tego wywiewanego z pomieszczeń wykropli w reku, spłynie odpływem a na wyrzutnię pójdzie powietrze z mnijeszym % wilgotności?

Czasami zamiast filozofię warto sobie przypomnieć fizykę ;).

Ponieważ operujemy tu wilgotnością względną, to wcale większa wilgotność względna nie musi oznaczać większej ilości wilgoci w powietrzu.

Im chłodniejsze powietrze, tym mniejsza ilość wilgoci w nim występuje w stanie nasycenia, czyli przy wilgotności względnej 100%.

Jeżeli powietrze zostało w rekuperatorze ochłodzone do punktu rosy, to jego wilgotność jest bliska 100%.