Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I dlatego termodynamika podpowiada mi,że rekuperator(w obecnym stanie technicznym)jako urządzenie do oszczędzania moich pieniędzy jest urządzeniem na tyle niedoskonałym,że nie warto zawracać nim głowę.Natomiast rekuperatory tzw.entalpiczne to wynalazek marketingowców,którzy namawiają nas aby część pary wodnej z kibelka wracała na salony,co z kolei kłóci się z dobrym smakiem jajecznicy.A ja lubię jajecznice i nie lubię wydawać bezsensownie ciężko zarobionych pieniędzy.

a wiesz że reku to tylko część całego systemu zwanego domem?, wydzieranie z tego zbioru rekuperatora i liczenie go jako układu zamkniętego prowadzi do błędnych wyników tak samo jak wyrwać zdanie z kontekstu i udowadniać że całość wypowiedzi była o czym innym,

reku w jednych domach sprawdzi się lepiej w innych gorzej ale wm sprawdzi się dobrze w każdym, wątpię byś dysponował bodaj przybliżonymi danymi systemu zwanego twoim domem by na nich opierać wnioski że reku to marketing

Doskonale wiem.wiem,że zyski pasywne z tego że oddychasz,z tego że gotujesz rosół,że zmywarka i pralka działa,że suszysz pranie podnoszą wartość energetyczną powietrza zużytego.Aby wszystkie te elementy działały musisz dostarczyć energii.Wydać pieniądze na nią.Nieszczęściem producentów rekuperatorów jest ciepło utajone pary wodnej ,której w zimie produkujesz więcej niż uzyskujesz z powietrza świeżego.Dlatego bilans energetyczny rekuperatora obnaża jego nędzną sprawność.I na koniec najważniejsze.2+2 =4,a nie 5,648

leżę sobie najedzony i widzę że nie kumasz, bo ciepło utajone to akurat pomaga a nie przeszkadza, gratuluję

...Aby wszystkie te elementy działały musisz dostarczyć energii.Wydać pieniądze na nią.Nieszczęściem producentów rekuperatorów jest ciepło utajone pary wodnej ,której w zimie produkujesz więcej niż uzyskujesz z powietrza świeżego.Dlatego bilans energetyczny rekuperatora obnaża jego nędzną sprawność.I na koniec najważniejsze.2+2 =4,a nie 5,648

ja nie uprawiam marketingu, raczej ty siejesz złe informacje bo jakkolwiek u wielu sprzedawców faktycznie 2+2=5,648 to u ciebie 2+2=3,017

no i wesołych świąt tobie i wszystkim którzy święta obchodzą

Ale tylko część wilgoci się istotnie skrapla, podczas gdy reszta jest usuwana na zewnątrz.

Rzeczywiście, gdyby tę wilgoć zawrócić do powietrza nawiewanego, efekt energetyczny byłby lepszy.

Liczyłem to tutaj:

http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/sprawnosc-rekuperacji-odzysku-ciepla-w-wentylacji-mechanicznej/

ale nie wiem, czy się nie pomyliłem czasem, bo z temperaturowej sprawności 95% wyszło mi 62% sprawności energetycznej.

Byłbym wdzięczny za ewentualne sprawdzenie moich obliczeń.

Czytałem, ale niestety trudno zgodzić się z tymi rachunkami.

Wyrzucamy na zewnątrz powietrze o wilgotności względnej 50% czyli około 8.7 g/m^3. Natomiast pobieramy powietrze o temperaturze 0oC i zawartości wilgoci rzędu 3.6 g/m^3. W tym punkcie zgoda, ale dalej nie jest już tak różowo. Co się dzieje z 5.1g/m^3 pary? Nie może zostać wyrzucone na zewnątrz! Ulegnie skropleniu i zostanie wydalone do kanalizy oddając ciepło utajone w wymienniku. Niestety zysku z tego nie ma zbyt dużego (ale za to i straty też) gdyż skroplona woda zabiera ciepło utajone w postaci energii potencjalnej i zużywa do wydalenia na zewnątrz.

Suma sumarum nie ma zysku ale nie ma i straty na skutek wydalenia wilgotnego powietrza na zewnątrz.

Straty zaczynają się wraz z rozpoczęciem procesu zamarzania skroplin, ale tu może pomóc np wysoka sprawność wymiennika.

Liczyłem wg.założeń Tomasza Lisa.Wg mnie entalpia pow.zewn. 9,0kJ/m3,pow.zużytego 46,211kJ/m3,pow.zregenerowanego 30,835kJ/m3.Czyli wyniki w zasadzie identyczne.Prawdopodobnie kolega Lis zaokrąglał.Nie mogę natomiast zgodzić się co do interpretacji tych wyników.Wg.mnie sprawność to ( 30,835-9,o) :46,211=47,25%

Co się dzieje z 5.1g/m^3 pary? Nie może zostać wyrzucone na zewnątrz! Ulegnie skropleniu i zostanie wydalone do kanalizy oddając ciepło utajone w wymienniku.

I już to jest odzwierciedlone w różnicy entalpii powietrza wydmuchiwanego z domu (50% wilgotności względnej) i powietrza wydmuchiwanego, ochłodzonego do 0*C (100% wilgotności względnej, reszta wilgoci skroplona).

Liczyłem wg.założeń Tomasza Lisa.Wg mnie entalpia pow.zewn. 9,0kJ/m3,pow.zużytego 46,211kJ/m3,pow.zregenerowanego 30,835kJ/m3.Czyli wyniki w zasadzie identyczne.Prawdopodobnie kolega Lis zaokrąglał.Nie mogę natomiast zgodzić się co do interpretacji tych wyników.Wg.mnie sprawność to ( 30,835-9,o) :46,211=47,25%

Ja entalpii powietrza nie liczyłem, skorzystałem z programu komputerowego.

Nie wiem, czemu chcesz dać w mianowniku 46,211, czyli entalpię powietrza zużytego -- raczej powinieneś dać różnicę między entalpią powietrza zużytego wychodzącego z domu a entalpią powietrza zużytego, ochłodzonego do temperatury zewnętrznej. Takie podejście dawałoby sensowne wyniki 100% w przypadku, gdyby udało się tę wymianę ciepła przeprowadzić idealnie, czyli gdy powietrze zostało schłodzone najniżej, jak się da.

Ja entalpii powietrza nie liczyłem, skorzystałem z programu komputerowego.

I może właśnie w tym miejscu jest problem. Tobie się zdaje że coś uwzględniłeś a bilans energii dalej nie zgadza się!

Nie ma cudów coś z energią skroplenia 5.1 g/m^3 pary musi się stać. I na pewno ta energia nie zostanie wyrzucona razem z parą przez czerpnię na zewnątrz, gdyż powietrze zimne nie jest w stanie przenieść takiej nadwyżki.

Która część bilansu energii Ci się nie zgadza?

Suma energii wprowadzonej do wymiennika (powietrze zimne z zewnątrz i ciepłe zużyte) musi być równa energii z niego wyprowadzonej (świeże podgrzane, zużyte schłodzone) + straty.

Energia ze skraplania pary wodnej z powietrza zużytego trafia do strumienia powietrza zimnego. Inaczej nie mielibyśmy w ogóle do czynienia ze skraplaniem. Po prostu przy uwzględnieniu wilgotności powietrza okazuje się, że nie mamy prostego przełożenia:

podgrzewamy powietrze świeże o 18*C = schładzamy powietrze zużyte o 18*C

tylko spadek temperatury powietrza zużytego będzie mniejszy.

Przy identycznym nawiewie oraz wywiewie temperatura powietrza usuwanego przez wyrzutnię będzie wyższa tak jak piszesz, ale jest możliwa też praca przy nierównym podziale strug, czyli lekkim nadciśnieniu a wówczas sprawność nam się zwiększa. Ciepło utajone jest też wykorzystywane do opóźnienia szronienia wymiennika.