kangaxx 22.12.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 termodynamika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.12.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 I dlatego termodynamika podpowiada mi,że rekuperator(w obecnym stanie technicznym)jako urządzenie do oszczędzania moich pieniędzy jest urządzeniem na tyle niedoskonałym,że nie warto zawracać nim głowę.Natomiast rekuperatory tzw.entalpiczne to wynalazek marketingowców,którzy namawiają nas aby część pary wodnej z kibelka wracała na salony,co z kolei kłóci się z dobrym smakiem jajecznicy.A ja lubię jajecznice i nie lubię wydawać bezsensownie ciężko zarobionych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 23.12.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 nydar a ty łapiesz coś z tej termodynamiki że dajesz takie osądy? bo mnie się wydaje że mieszasz marketing z nią i stąd takie ciekawe konkluzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.12.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Kumam na poziomie możliwości obliczenia sprawności energetycznej rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 23.12.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 a wiesz że reku to tylko część całego systemu zwanego domem?, wydzieranie z tego zbioru rekuperatora i liczenie go jako układu zamkniętego prowadzi do błędnych wyników tak samo jak wyrwać zdanie z kontekstu i udowadniać że całość wypowiedzi była o czym innym,reku w jednych domach sprawdzi się lepiej w innych gorzej ale wm sprawdzi się dobrze w każdym, wątpię byś dysponował bodaj przybliżonymi danymi systemu zwanego twoim domem by na nich opierać wnioski że reku to marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.12.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Doskonale wiem.wiem,że zyski pasywne z tego że oddychasz,z tego że gotujesz rosół,że zmywarka i pralka działa,że suszysz pranie podnoszą wartość energetyczną powietrza zużytego.Aby wszystkie te elementy działały musisz dostarczyć energii.Wydać pieniądze na nią.Nieszczęściem producentów rekuperatorów jest ciepło utajone pary wodnej ,której w zimie produkujesz więcej niż uzyskujesz z powietrza świeżego.Dlatego bilans energetyczny rekuperatora obnaża jego nędzną sprawność.I na koniec najważniejsze.2+2 =4,a nie 5,648 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.12.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 leżę sobie najedzony i widzę że nie kumasz, bo ciepło utajone to akurat pomaga a nie przeszkadza, gratuluję ...Aby wszystkie te elementy działały musisz dostarczyć energii.Wydać pieniądze na nią.Nieszczęściem producentów rekuperatorów jest ciepło utajone pary wodnej ,której w zimie produkujesz więcej niż uzyskujesz z powietrza świeżego.Dlatego bilans energetyczny rekuperatora obnaża jego nędzną sprawność.I na koniec najważniejsze.2+2 =4,a nie 5,648 ja nie uprawiam marketingu, raczej ty siejesz złe informacje bo jakkolwiek u wielu sprzedawców faktycznie 2+2=5,648 to u ciebie 2+2=3,017 no i wesołych świąt tobie i wszystkim którzy święta obchodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Nieuważnie czytałeś.Pisałem,że nieszczęściem producentów jest ciepło utajone.To właśnie przez ciepło utajone rekuperatory mają nędzną sprawność energetyczną ponieważ nie potrafią tego ciepła odzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.12.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 A co się twoim zdaniem z tą wilgocią dzieje w rekuperatorze skoro nie jest odzyskiwane ciepło utajone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.12.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Jest usuwana na zewnątrz,niewykorzystana,powodując,że sprawność energetyczna rekuperatorów oscyluje wokół50%.Jeżeli uwzględni się energię elektryczną do napędu wentylatorów i grzałki do rozmrażania,to sprawność ta jest jeszcze niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 27.12.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 sprawność energetyczna rekuperatorów oscyluje wokół50% Może przedstawisz jakieś obliczenia? Do tej pory rzucasz tylko hasła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.12.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 nydar, gonisz w piętkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.12.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Jest usuwana na zewnątrz,niewykorzystana, I tu się mylisz. Zewnętrzne powietrze jest zimą suche zatem wewnętrzne musi ulec skropleniu w wymienniku oddając jednocześnie ciepło utajone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.12.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Ale tylko część wilgoci się istotnie skrapla, podczas gdy reszta jest usuwana na zewnątrz. Rzeczywiście, gdyby tę wilgoć zawrócić do powietrza nawiewanego, efekt energetyczny byłby lepszy. Liczyłem to tutaj:http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/sprawnosc-rekuperacji-odzysku-ciepla-w-wentylacji-mechanicznej/ale nie wiem, czy się nie pomyliłem czasem, bo z temperaturowej sprawności 95% wyszło mi 62% sprawności energetycznej. Byłbym wdzięczny za ewentualne sprawdzenie moich obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.12.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Czytałem, ale niestety trudno zgodzić się z tymi rachunkami.Wyrzucamy na zewnątrz powietrze o wilgotności względnej 50% czyli około 8.7 g/m^3. Natomiast pobieramy powietrze o temperaturze 0oC i zawartości wilgoci rzędu 3.6 g/m^3. W tym punkcie zgoda, ale dalej nie jest już tak różowo. Co się dzieje z 5.1g/m^3 pary? Nie może zostać wyrzucone na zewnątrz! Ulegnie skropleniu i zostanie wydalone do kanalizy oddając ciepło utajone w wymienniku. Niestety zysku z tego nie ma zbyt dużego (ale za to i straty też) gdyż skroplona woda zabiera ciepło utajone w postaci energii potencjalnej i zużywa do wydalenia na zewnątrz. Suma sumarum nie ma zysku ale nie ma i straty na skutek wydalenia wilgotnego powietrza na zewnątrz. Straty zaczynają się wraz z rozpoczęciem procesu zamarzania skroplin, ale tu może pomóc np wysoka sprawność wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.12.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Liczyłem wg.założeń Tomasza Lisa.Wg mnie entalpia pow.zewn. 9,0kJ/m3,pow.zużytego 46,211kJ/m3,pow.zregenerowanego 30,835kJ/m3.Czyli wyniki w zasadzie identyczne.Prawdopodobnie kolega Lis zaokrąglał.Nie mogę natomiast zgodzić się co do interpretacji tych wyników.Wg.mnie sprawność to ( 30,835-9,o) :46,211=47,25% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.12.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Co się dzieje z 5.1g/m^3 pary? Nie może zostać wyrzucone na zewnątrz! Ulegnie skropleniu i zostanie wydalone do kanalizy oddając ciepło utajone w wymienniku. I już to jest odzwierciedlone w różnicy entalpii powietrza wydmuchiwanego z domu (50% wilgotności względnej) i powietrza wydmuchiwanego, ochłodzonego do 0*C (100% wilgotności względnej, reszta wilgoci skroplona). Liczyłem wg.założeń Tomasza Lisa.Wg mnie entalpia pow.zewn. 9,0kJ/m3,pow.zużytego 46,211kJ/m3,pow.zregenerowanego 30,835kJ/m3.Czyli wyniki w zasadzie identyczne.Prawdopodobnie kolega Lis zaokrąglał.Nie mogę natomiast zgodzić się co do interpretacji tych wyników.Wg.mnie sprawność to ( 30,835-9,o) :46,211=47,25% Ja entalpii powietrza nie liczyłem, skorzystałem z programu komputerowego. Nie wiem, czemu chcesz dać w mianowniku 46,211, czyli entalpię powietrza zużytego -- raczej powinieneś dać różnicę między entalpią powietrza zużytego wychodzącego z domu a entalpią powietrza zużytego, ochłodzonego do temperatury zewnętrznej. Takie podejście dawałoby sensowne wyniki 100% w przypadku, gdyby udało się tę wymianę ciepła przeprowadzić idealnie, czyli gdy powietrze zostało schłodzone najniżej, jak się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 29.12.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Ja entalpii powietrza nie liczyłem, skorzystałem z programu komputerowego. I może właśnie w tym miejscu jest problem. Tobie się zdaje że coś uwzględniłeś a bilans energii dalej nie zgadza się! Nie ma cudów coś z energią skroplenia 5.1 g/m^3 pary musi się stać. I na pewno ta energia nie zostanie wyrzucona razem z parą przez czerpnię na zewnątrz, gdyż powietrze zimne nie jest w stanie przenieść takiej nadwyżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.12.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Która część bilansu energii Ci się nie zgadza? Suma energii wprowadzonej do wymiennika (powietrze zimne z zewnątrz i ciepłe zużyte) musi być równa energii z niego wyprowadzonej (świeże podgrzane, zużyte schłodzone) + straty. Energia ze skraplania pary wodnej z powietrza zużytego trafia do strumienia powietrza zimnego. Inaczej nie mielibyśmy w ogóle do czynienia ze skraplaniem. Po prostu przy uwzględnieniu wilgotności powietrza okazuje się, że nie mamy prostego przełożenia:podgrzewamy powietrze świeże o 18*C = schładzamy powietrze zużyte o 18*Ctylko spadek temperatury powietrza zużytego będzie mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 29.12.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Przy identycznym nawiewie oraz wywiewie temperatura powietrza usuwanego przez wyrzutnię będzie wyższa tak jak piszesz, ale jest możliwa też praca przy nierównym podziale strug, czyli lekkim nadciśnieniu a wówczas sprawność nam się zwiększa. Ciepło utajone jest też wykorzystywane do opóźnienia szronienia wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts