KrzysztofLis2 30.12.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Ale ten wzrost sprawności okupujesz wzrostem strat ciepłego powietrza, bo przecież powietrze Ci się w domu bilansuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 31.12.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 (edytowane) kolejny dobry temat ale znów jest rozmywany przez fachowców-teoretyków,znów multum niepotrzebnych wyliczeń,spekulacjii ,jakichs obserwacjii wywalonych z kontekstu.Sam mam dylemat jesli chodzi o wentylacje i pewnie normalnie zrobił bym reku tylko niepokoi mnie jeden fakt...cięzko znależć uzytkowników w pełni zadowolonych i ciezko przykryć wady reku-zaletami...nie rownowazy sie to biorac pod uwage cene . Za to sukcesywnie czytam opisy ludzi zdecydowanie niezadowolonych.A między tymi niezadowolonymi i zadowolonymi ciągłe spekulacje znawców. A temat powinien byc raczej prosty .Albo reku jest zdecydowanie lepsze niz zwykła grawitacja i bez problemu zalety usprawiedliwiaja wysoka cene systemu,albo jednak analizując za i przeciw nie jest to takie oczywiste.Skoro reku wieje,skoro zuzywa duzo pradu(100-200W non top),skoro wysusza powietrze(alergicy itp.),skoro kosztuje 3-4 razy wiecej niz grawitacja,skoro ryzyko błednego montazu tak samodzielnie jak i przez firme jest tak wysokie a efekt mizerny to...może trzeba na to spojrzec trzezwym zimnym okiem.Swieże poiwietrze to jest na wsi , w górach lub w srodku puszczy nad jeziorem, czy naprawde nie ma lepszego rozwiazania niz przesuszone powietrze z instalacjii za 8-10 tys zł?Panowie fachowcy,albo zaczniecie pisac konkretnie i prosto albo wiele osób po prostu przymknie oko i sie usmieje z politowaniem.Ostatnio ogladałem videoblog pana Lisa(obecnego tu na forum),w temacie wad i zalet wentylacjii...no i niektóre argumenty naprawde były niepowazne wreecz komiczne. Wiecej powagi w takim temacie bpo potem ludzie za to płacaą Nno chyba że Luna od Dospela za 1670 zl z darmowym montazem..ale to tez trzeba sie zastanowic czy to nie bedzie lipa.pozdrawiam Edytowane 31 Grudnia 2011 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sidi 31.12.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Też jestem zadowolonym użytkownikiem. I pisze to nie dlatego że już "wywaliłem" kasę na WM z GWC ale dlatego, że ja żadnych innych minusów poza ceną nie widzę (a i tak ten minus mógłby być mniejszy gdybym pomyślał o WM przed rozpoczęciem budowy). Hałas jest żaden - nawet na 5 biegu trzeba by zupełnej ciszy żeby coś usłyszeć. Z wysuszeniem powietrza na razie nie mam problemu, bo to nowy dom więc i wilgoci sporo. I jak widzę grzyb w łazience znajomych i rodziny to nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na WM. I jeśli nie przechwalę tego wynalazku i mi się nic nie spierniczy to będę gorąco polecał Chłopak, który mi to instalował tak mi zaplanował wywiewy i nawiewy, że siedząc w salonie (otwartym na kuchnię) 4 metry od smażących się frytek nie wyczuję co tam żona pichci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 31.12.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 WM uwzgledniona na etapie projektu jest droższa od WG o koszt rekuperatora. Jestem zadowolonym użytownikiem, drugi raz też na pewno bym zrobił WM zużywa na standardowym 1 biegu 21-23W napisz cos wiecej dlaczego jestes zadowolony,bo ja pisaem kiedys w jednym watku ze takze jestem mega zadowolony przebywajac w domu z WG...wiec napisz z czego ty jestes zadowolony,w domu z WM pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.01.2012 01:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 napisz cos wiecej dlaczego jestes zadowolony,bo ja pisaem kiedys w jednym watku ze takze jestem mega zadowolony przebywajac w domu z WG...wiec napisz z czego ty jestes zadowolony,w domu z WM pozdrawiam Ja tez jestem zadowolony, bo: - zawsze w domu jest swieze powietrze, - bo nigdzie mi zimnym nie wieje, - bo nie musze spac przy otwartym oknie zima (przy WG zawsze musialem, teraz nie musze patrz punkt 1), - bo mi cieplo odzyskuje, - bo sie martwic nie musze czy zamknalem okna czy nie przed wyjsciem (praktycznie otweira sie tylko okno tarasowe zeby wyjsc po drewno do kominka). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 01.01.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Też jestem zadowolonym użytkownikiem. I pisze to nie dlatego że już "wywaliłem" kasę na WM z GWC ale dlatego, że ja żadnych innych minusów poza ceną nie widzę (a i tak ten minus mógłby być mniejszy gdybym pomyślał o WM przed rozpoczęciem budowy). Hałas jest żaden - nawet na 5 biegu trzeba by zupełnej ciszy żeby coś usłyszeć. Z wysuszeniem powietrza na razie nie mam problemu, bo to nowy dom więc i wilgoci sporo. I jak widzę grzyb w łazience znajomych i rodziny to nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na WM. I jeśli nie przechwalę tego wynalazku i mi się nic nie spierniczy to będę gorąco polecał Chłopak, który mi to instalował tak mi zaplanował wywiewy i nawiewy, że siedząc w salonie (otwartym na kuchnię) 4 metry od smażących się frytek nie wyczuję co tam żona pichci w porzdku...ale miało być cos o plusach a tutaj...przy WG jest takze cisza jak makiem zasiał,ja mam u siebie w mieszkaniu WG i od 30 lat nie widziałem grzyba,wiec to oznacza ze WG takze moze byc tak zaprojektowana by grzyba nie było, uzytkujesz reku krótko wiec uwazasz ze zaleta jest to że dom jest jeszcze ,,mokry,, dlatego reku jest ok bo nie czuc ze wysusza powietrze? super:) Moja babcia,potem mama a teraz zona jak cos gotuje to jest to w 99,9% zapach który powoduje że nabieram apetytu,to bardzo przyjemne uczucie którego raczej nei chciał bym sie pozbywac w nowym domu wiec..dla mnie ze nic nie czuc to wada. Jeszcze jakies zalety? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 01.01.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 (edytowane) Ja tez jestem zadowolony, bo: - zawsze w domu jest swieze powietrze, - bo nigdzie mi zimnym nie wieje, - bo nie musze spac przy otwartym oknie zima (przy WG zawsze musialem, teraz nie musze patrz punkt 1), - bo mi cieplo odzyskuje, - bo sie martwic nie musze czy zamknalem okna czy nie przed wyjsciem (praktycznie otweira sie tylko okno tarasowe zeby wyjsc po drewno do kominka). Pozdrawiam ok w porzadku ,to sa cechy na pewno dla których warto robic WM,jest tylko mały szkopuł. Nie jestem fachowcem od wentylacji ale zartówno w mojej rodzinie jak i wielu znojomych gdzie WG niejako z zasady jest zawsze nie tylko w blokach tez w domkach generalnie wszystkie te zalety o których napisałes odnosnie WM sa spełnione przy WG. Wiec moze to jest tak ze WG dobrze zaprojektowana wcale gorsza nie jest od WM a juz na pewno nie jest gorsza od tej WM która została zle zaprojektowana...a jak wiadomo WG jest raczej duzo łatwiejsza do poprawnego zaprojektowania. Jak czytam ze przy WG wieje lub trzeba w zime okna otwierac to ja nie wiem jak to sie dzieje ale u mnie absolutnie tego niema..no ale niewazne. Jesli chodzi o odzysk ciepła,to jest to solidny argument ,,za,, reku i sam to rozwazam głównie tylko z tego powodu,gdyz planuje domek energooszczedny,ale poczytałem troszke watków i jednak troszke takie reku tego pradu zuzywa-nie jestem w stanie tego policzyc teraz ,ale nie wiem czy bilans zysków odzysku ciepła i strat na pradzie no i inwestycjii jest warty zachodu. Już pomijam ten aspekt ze wiekszosc osób z reku ,montuje go dla komfortu i ten fakt u mnie pomijam bo mi WG zapewnia wystarczajacy komfort,wiec bede brał jedynie pod uwage reku jako kolejny element niezbedny w domku energo. Gdyby każda WG była do niczego to niebyłoby tematu ale skoro mi sie mieszka bardzo komfortowo i to w bloku to...jakby wybór sam sie nasuwa. Oczywiscie to jest kazdego wybór co komu pasuje,ja zawsze wychodze z załozenia ze skoro nie czuje róznicy to nie dopłacam. pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2012. Edytowane 1 Stycznia 2012 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.01.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Minęły święta.W związku z tym a propo świąt .Istniej bardzo poważna wada rekuperatorów,mogąca wpływać wręcz na psychikę naszych dzieci czy wnuków.Mianowicie jak wytłumaczyć brzdącowi ,że Sw.Mikołaj przynosi prezenty wchodząc przez reku a nie jak we wszystkich bajkach przez komin. Szczęśliwego Nowego Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.01.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Już pomijam ten aspekt ze wiekszosc osób z reku ,montuje go dla komfortu i ten fakt u mnie pomijam bo mi WG zapewnia wystarczajacy komfort,wiec bede brał jedynie pod uwage reku jako kolejny element niezbedny w domku energo. Gdyby każda WG była do niczego to niebyłoby tematu ale skoro mi sie mieszka bardzo komfortowo i to w bloku to...jakby wybór sam sie nasuwa. Oczywiscie to jest kazdego wybór co komu pasuje,ja zawsze wychodze z załozenia ze skoro nie czuje róznicy to nie dopłacam. pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2012. Do bloku nie porownuj bo z reguly grzeja Ci sciany zewnetrzne z 3 stron i ilosc ciepla wywyiewanego z mieszkania jest nadrabiana przez sasiadow. Jesli nie czujesz roznicy to faktycznie dziwne, polecam spanie w 2 osoby przy zamnkietym oknie i drzwiach w pokoju 8 m2. Na pewno w WG bedziesz sie rano swiezo czul. Poza tym straty na wentylacji sa tak duze, ze za pare lat nie bedzie juz wiekszego wyboru jak wszystkie media podrozeja, nawet w 5-6 litrowym domku rachunki moga byc ceizkie do zniesienia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 01.01.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Dywagacje czy warto montować reku czy nie, jeśli dom jest na etapie planów, to stracony czas. W przyszłym roku (2013) NIE BĘDZIE SIĘ DAŁO odebrać budynku niespełniającego łącznie warunków EP i przenikalności cieplnej przegród ŁĄCZNIE. Żaden dom z WG tego nie spełni, chyba że kupi się za grube pieniądze sfałszowane świadectwo energetyczne. Lepiej dokształcać się w temacie WM, bo przy odrobinie zdolności można ją samemu wykonać, za stosunkowo niewielkie pieniądze. Wprowadzenie tych przepisów od czerwca 2012 r wymusiła UE, natomiast od 2013r zostaną wprowadzone w życie. PS Nie opisujcie tu bajek, jak to fajnie działa WG, szczególnie w nowych budynkach ze szczelnymi oknami, a jeszcze lepiej rozwala mnie tekst o super działającej wentylacji w blokach Wszyscy moi znajomi z bloków narzekają na zaduch i problemy z wentylacją, a tu nagle okazuje się, że można zrobić zawsze dobrze działającą WG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.01.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Jakie są straty na wentylacji.Można pisać ,że DUZE,jak to zrobił miloszenko i wtedy część ludzi się wystraszy i zamontuje rekuperator,a część ludzi policzy.Biorąc za bazę założenia z postu kolegi Lisa(28.12.2011) i zakładając ,że rekuperator chodzi 24h/dobę przez 240 dni w roku ,liczymy.Dzienne zapotrzebowanie na energię do podgrzania powietrza świeżego to 14,5kw.14.5kw x240dni =3480kw/sezon grzewczy.Koszt energii cieplnej wytwarzanej w przydomowych kotłowniach to ok.0,1-o,15PLN/kw.3480 x 0,15PLN=522PLN/sezon grzewczy.Koszt napędu wentylatorów to ok.150PLN Czysty zysk z posiadania rekuperatora dosyć mizerny przy koszcie urządzenia. 370PLN/sezon grzewczy -198PLN/sezon grzewczy(w zależności czym palimy). Ps.Zależało mi na wyniku dodatnim,więc nie liczyłem podgrzewania wstępnego,przy dużych mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.01.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Jakie są straty na wentylacji.Można pisać ,że DUZE,jak to zrobił miloszenko i wtedy część ludzi się wystraszy i zamontuje rekuperator,a część ludzi policzy.Biorąc za bazę założenia z postu kolegi Lisa(28.12.2011) i zakładając ,że rekuperator chodzi 24h/dobę przez 240 dni w roku ,liczymy.Dzienne zapotrzebowanie na energię do podgrzania powietrza świeżego to 14,5kw.14.5kw x240dni =3480kw/sezon grzewczy.Koszt energii cieplnej wytwarzanej w przydomowych kotłowniach to ok.0,1-o,15PLN/kw.3480 x 0,15PLN=522PLN/sezon grzewczy.Koszt napędu wentylatorów to ok.150PLN Czysty zysk z posiadania rekuperatora dosyć mizerny przy koszcie urządzenia. 370PLN/sezon grzewczy -198PLN/sezon grzewczy(w zależności czym palimy). Ps.Zależało mi na wyniku dodatnim,więc nie liczyłem podgrzewania wstępnego,przy dużych mrozach. Troche naginasz rzeczywistosc. 1 KWh z gazu w moim przypadku to koszt ok. 25 gr. Ale to nie wszystko. Ja nie doplacam za dogrzewanie w mrozy - mam Brinka. Akurat WM mozan dosc codbrze oszacowac, ale jak szacowac straty na WG kiedy okna sa porozszczelniane, przy kazdym wiekszym gotowaniu okno uchylone. Policzyles moze ile da WM jesli za 3-5 lat koszt KWh to bedzie 50-80 gr ?? Nikt CIe nie zmusi do WM, ale zebys potem nie plakal ze masz grzyba albo Ci wieje z kratek... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.01.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Wiec moze to jest tak ze WG dobrze zaprojektowana wcale gorsza nie jest od WM a juz na pewno nie jest gorsza od tej WM która została zle zaprojektowana...a jak wiadomo WG jest raczej duzo łatwiejsza do poprawnego zaprojektowania. Jak czytam ze przy WG wieje lub trzeba w zime okna otwierac to ja nie wiem jak to sie dzieje ale u mnie absolutnie tego niema..no ale niewazne. Jest tylko troszkę tak, jak piszesz. Wentylacja grawitacyjna działa dobrze tylko wtedy, gdy są ku temu sprzyjające warunki -- odpowiednia temperatura na zewnątrz. Jeśli jest wyższa, niż 10*C, to wentylacja nie działa. Więc w zasadzie wentylację grawitacyjną masz tylko przez nieco ponad pół roku -- przez drugie pół roku nie masz w domu wentylacji, musisz dom przewietrzać. Napisałeś trochę o wadach wentylacji mechanicznej, ale trochę na wyrost. Wentylacja mechaniczna wysusza powietrze, a jakże. KAŻDA wentylacja wysusza powietrze. Ale wentylacja grawitacyjna jest znacznie trudniejsza w sterowaniu, o ile można nazwać regulowane nawiewniki czy kratki wentylacyjne sterowaniem albo regulacją... Z wentylacji mechanicznej wieje chłodnym powietrzem, bo zimnym to wieje z nawiewów przy wentylacji grawitacyjnej. Oczywiście zakładam, że montując WM montuje się również rekuperator -- ale inne podejście jest nierozsądne. Poza kosztem eksploatacji i prawdopodobnie wyższym kosztem budowy nie widzę wad wentylacji mechanicznej. Poprawnie zaprojektowanej i wykonanej, rzecz jasna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sidi 01.01.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 w porzdku...ale miało być cos o plusach a tutaj...przy WG jest takze cisza jak makiem zasiał,ja mam u siebie w mieszkaniu WG i od 30 lat nie widziałem grzyba,wiec to oznacza ze WG takze moze byc tak zaprojektowana by grzyba nie było, uzytkujesz reku krótko wiec uwazasz ze zaleta jest to że dom jest jeszcze ,,mokry,, dlatego reku jest ok bo nie czuc ze wysusza powietrze? super:) Moja babcia,potem mama a teraz zona jak cos gotuje to jest to w 99,9% zapach który powoduje że nabieram apetytu,to bardzo przyjemne uczucie którego raczej nei chciał bym sie pozbywac w nowym domu wiec..dla mnie ze nic nie czuc to wada. Jeszcze jakies zalety? pozdrawiam Te zapachy to dla jednych plus dla drugich minus. O gustach się nie dyskutuje. Ja osobiście nie lubię czuć smażonych schabowych w całym domu. Jakbyś nie zaprojektował WG to latem to po prostu nie działa - tego nie przeskoczysz. Największym plusem WM dla mnie jest świeże powietrze non-stop w domu - mieszkałem, spałem w wielu domach WG i nie pamiętam aby choć w jednym poprawnie działał grawitacja - i to nie dlatego, że źle zaprojektowana - tylko dlatego, że ma ograniczenia jakie ma. W ostatnio wynajmowanym domu trzeba było otwierać okna przy każdym większym gotowaniu/smażeniu/pieczeniu. W łazience mimo wentylatora wywiewnego (który to dopiero szumiał!) na kratce grzyby rosły na każdej fudze w kabinie prysznicowej - też trzeba było otwierać okno. W sypialni przed snem z powodu zaduchu też trzeba było otwierać okno - no ale nie za długo, bo dziecko małe. Latem okna pootwierane bo ukrop w domu (mieszkanie pod dachem) a wieczorem zabijanie much i komarów, itd, itp, Miałem tego dość i teraz mam WM - komfort przede wszystkim. Ale nic na siłę - jak chcesz WG to rób WG, potem umieszczaj siatki w oknach, wentylatory w łazience, albo zostawiaj uchylone drzwi do łazienek jak większość w WG robi, a odwiedzający Cię wieczorową porą goście po zapachu będą wiedzieć co miałeś na obiad... także nic na siłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 01.01.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 na kratce grzyby rosły na każdej fudze w kabinie prysznicowej W tej kwestii, to akurat WM nie ma dużo wspólnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.01.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Miloszenko.Sporo ludzi w tym kraju opala jednak węglem i drewnem i wtedy kw.energii cieplnej wynosi 0,1-0,15 PLN.Przy tych paliwach oszczędność z tytułu posiadania rekuperatora jest iluzoryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sidi 01.01.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 W tej kwestii, to akurat WM nie ma dużo wspólnego... A co ma? Pleśnie rosną przy zbyt dużej wilgotności, która utrzymuje się przez dłuższy czas i której WG nie potrafiła odprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.01.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Miloszenko.Sporo ludzi w tym kraju opala jednak węglem i drewnem i wtedy kw.energii cieplnej wynosi 0,1-0,15 PLN.Przy tych paliwach oszczędność z tytułu posiadania rekuperatora jest iluzoryczna. Juz pisalem o tym, wystarczy wegiel w cenie ponad 1000/tone i to sie zmieni. Bedizesz wtedy za 2,3 lata przerabial dom ?? I co CI bedzie po Twoich kominach?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 01.01.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Miloszenko.Sporo ludzi w tym kraju opala jednak węglem i drewnem i wtedy kw.energii cieplnej wynosi 0,1-0,15 PLN.Przy tych paliwach oszczędność z tytułu posiadania rekuperatora jest iluzoryczna. Zakładam z powyższej porady, że nie masz rekuperatora, kratki wentylacyjne zasłonięte na całą zimę, aby nie robiły przeciągów, palisz węglem kupionym 5 lat temu po 400zł/tonę, bądź drewnem 80zł/m3, do tego ktoś za Ciebie i za darmo ten węgiel dorzuca do pieca, sortuje, później sprząta, bądź "gratisowo" piłował, porąbał i poukładał drewno, a piec używany przez Ciebie ma sprawność 110%, jak dobry piec gazowy kondensacyjny. Rekuperator to nie tylko oszczędności (nawet jeżeli są niewielkie), ale i komfort, zwłaszcza w okresie zimowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.01.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Brawo Karlsen nareszcie rozsądne słowa."Rekuperator to nie tylko oszczędności (nawet jak są niewielkie),ale i komfort".Nie jestem wrogiem WM,tylko szlag mnie trafia jak sprzedawcy rekuperatorów drwią sobie z inteligencji rodaków,wciskając frazesy o gigantycznych oszczędnościach.O rewelacyjnych sprawnościach,bo przecież już przekroczyliśmy 100%.I wszystko za okazyjną cenę kilkunastu tysięcy.A tak na marginesie też mam rekuperator tylko trochę inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts