Kasia242 03.01.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Wymyślono proste w budowie urządzenie - centrala wentylacyjna ! ! Proste, sprawdzone, wcale nie droższe i działa ! No własnie nie jest to proste na co wskazuja tematy na samym muratorze,nawet tutejsi fachmani od WM ciagle cos licza itp. sprawdzone absolutnie nie bo ciagle ktos ma tam jakies problemy, jak to nei drozsze? Noz kurde jak mnie takie gadanie wkurza...przesledziłem pełno ofert i przecietnie to jest 3-4 razy drozej wiec po co siac optymizm skoro fakty sa inne? w dodatku jak bym sie zdecydował to nie ma gwarancjii ze mi to zamontuja poprawnie lub w ogole cos bedzie nie tak. Najgorsze uczucie to siedziec w domu i sie dołowac instalacja za 10 tysiecy która ciagle nie działa tak jak bym chciał-komfortowo oczywiscie ze WM działa ,ale mój ruski zegarek z bazaru tez juz 12 rok i działa,WG tez dziala bo miliony ludzi z niej korzystają....to nie tak Montujac reku płacimy naprawde grube pieniadze ,płaxcimy za komfort i zdrowsze poweitzre w domu(czystsze)-ale instalacja za 15-20 tys nie moze tak po prostu nie działac idealniea to sie zdarza. Ja moge za 20 tys wybudowac basen przed domem ,i latem sobie popływac -ok wtedy wiem ze to działa,i moge tak zapewniac innych Nie mam nic przeciwko reku, nawet moze bede zmuszony to załozyc ale po co naciagac fakty. pozdrawiam Edytowane 3 Stycznia 2012 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.01.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Czlowieku, nie chcesz to nie montuj. Wszystko tu juz zostalo powiedziane, sam zdecyduj i sie tak nie nakrecaj. Tylko napisz za 10 lat jak Ci sie dobrze mieszka i jak malo placisz za ogrzewanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 03.01.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 miloszenko to ty sie tak nie nakręcaj,bo albo to jest obiektywne forum albo miejsce na wciskanie naciaganych faktów. Tu na tym forum czytałem 2 dzienniki gdzie ludzie z reku po prostu zrezygnowali(po zamontowaniu)-wiec jak to sie dzieje ze znajdują sie jednostki ktorym to nie pasuje? To nie worek ziemniaków za 3 dychy ze mozesz wyrzucic do smieci ...tu leci gruba kasa.Wiec i wiadomosci powinny byc rzetelne do bólu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.01.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Front247, z calym szacunkiem do Twojego wkladu w ten watek, ale czy Ty jestes specjalista w tej dziedzinie?? Sa tu pewne wzory i zjawiska do zrozumienia, najbardziej doswiadczeni z mozliwych problem rozlozyli na czynniki pierwsze a Ty za wszelka cene szukasz dziury w calym. Zrozum, ze nie musisz miec reku, za pare lat moga kosztowac polowe tego, moze wtedy bedzie to dla Ciebie cena bardziej atrakcyjna. Najwiecej negatywnych opinii o reku slyszalem od tych, ktorzy go nie maja (czytaj: nie wiedza o czym pisza). Kazda instalacja moze byc zle wykonana, co nie znaczy ze WM jest zla sama w sobie !! Nieslyszalem nigdy o naciaganych faktach, faktem natomiast jest, ze u mnie przy WM duszno nie jest, grzyba nie ma, jest zawsze czym oddychac i moge tym sterowac w ramach potrzeb. Biorac pod uwage co ile na budowie kosztuje, to jest to jedna z lepszych inwestycji, wiecej wydalem na zabudowe G-K, nie wspomnie i wykonczeniowce w ogole. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.01.2012 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 miloszenko to ty sie tak nie nakręcaj,bo albo to jest obiektywne forum albo miejsce na wciskanie naciaganych faktów. Tu na tym forum czytałem 2 dzienniki gdzie ludzie z reku po prostu zrezygnowali(po zamontowaniu)-wiec jak to sie dzieje ze znajdują sie jednostki ktorym to nie pasuje? To nie worek ziemniaków za 3 dychy ze mozesz wyrzucic do smieci ...tu leci gruba kasa.Wiec i wiadomosci powinny byc rzetelne do bólu. pozdrawiam Przypominam jeszcze, zeby zwrocic uwage na tytul watku. Jesli chcesz obalac zasadnosc WM jako takiej to takie watki uz byly, odszukaj i tam pisz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.01.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 jak to nei drozsze? Noz kurde jak mnie takie gadanie wkurza...przesledziłem pełno ofert i przecietnie to jest 3-4 razy drozej wiec po co siac optymizm skoro fakty sa inne? Fakty są takie że stawia się kominy i zapomina o temacie. Przeczytaj to co napisałem ze zrozumieniem, masz tyle chęci aby to zrobić ? Jeśli nie interesuje Cię konstruktywna dyskusja to zmień dział, są inne, o basenach też coś znajdziesz. Dowiesz sie wtedy ile kosztuje utrzymanie takiego basenu !!! No ale od dawna wiadomo że ludzie wolą wydać kasę na zupełnie niepotrzebne rzeczy . A w temacie ,,, Jest sobie 20 tyś na wentylację . Siedzi sobie inwestor i myśli, na co wydać te ciężko zarobione pieniądze ? Ma 2 wyjścia : 1. postawić kominy aby zaspokoić siebie i innych że ma wentylację 2. zainstalować wentylację mechaniczną Z której wentylacji jest więcej niezadowolonych użytkowników i jakie są powody niezadowolenia ? Zbadaj to i podejmij właściwą decyzję ! PS. Wpadasz tu i szukasz potwierdzenia swoich przekonań, zobacz co się dzieje jak go nie dostajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 04.01.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Ja dodam od siebie. Wybudowałem jeden komin (żona się uparła, że ogrzewanie gazowe nas zrujnuje i musimy mieć wyjście awaryjne) . Kosztował mnie ponad 4,5tyś. Jeden zlikwidowałem (kosztowałby ok. 3,5tyś). Likwidując oba (jak się to powinno robić) miałbym do dyspozycji 8tyś. Wykonana przeze mnie WM z reku kosztowała mnie niecałe 9tyś (w tym reku za 5200zł). Na jedną rzecz nie zwracamy uwagi. Z reguły przy WG nie mamy jej w każdym pomieszczeniu. Jest w kuchni, kotłowni, łazienkach i TYLE! A co z pokojami gdzie się często przebywa? Choćby salon w trakcie imprezki? Pozostaje otwierać okno. A nawet, jeśli ktoś ma WG w każdym pomieszczeniu to chciałbym znać koszt tylu kominów, i to szerokich kominów, nie wspominając jak wówczas dom wygląda... Ja nie mówię, że rekuperacja jest super i w ogóle. Ja mówię, że wentylacja mechaniczna jest w dzisiejszych czasach niezastąpiona. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez swistak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.01.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Na jedną rzecz nie zwracamy uwagi. Z reguły przy WG nie mamy jej w każdym pomieszczeniu. Jest w kuchni, kotłowni, łazienkach i TYLE! A co z pokojami gdzie się często przebywa? Choćby salon w trakcie imprezki? Pozostaje otwierać okno. Czy wentylacja grawitacyjna to tylko kominy ??? NIE ! Aby działała okresowo potrzebny jest nawiew z zewnątrz . Aby działała cało rocznie potrzebny jest nawiew z zewnątrz + wspomaganie ciągu !!! Podliczcie sobie ile kosztuje więc wentylacja grawitacyjna sprawna i działająca prawidłowo przez cały rok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 04.01.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Czy wentylacja grawitacyjna to tylko kominy ??? NIE ! Ależ oczywiście że nie! Ale widać, że w moim przypadku już likwidacja samych kominów zrekompensowała koszt instalacji. I pozostaje się cieszyć czystymi zaletami nie psiocząc ile to tysięcy kosztowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 04.01.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Jak w wiekszosci przypadko, kazdy powinno sie rozpatrzec indywidualnie. Ja usunalem dwa kominy, nie robilem fundamentow poszerzanych pod nie, nie murowalem kominow i nie wykanczalem klinkierem ponad dachem, nie musialem wykonywac obrobek dekarskich dookola nich. Nie wiem ile oszczedzilem na tym, pewnie kilka tysiecy zlotych. Zostawilem jeden bo musialem do kominka wiec wykorzystalem go tez przy okazji "dziurawienia" dachu do innych celow, antene bezie tez na czym przymocowac Powaznie, niektorzy robia tylko kominku w dachu do pomieszczen suchych wiec niekoniecznie od razu komin trzeba murowac. Jest tylko jeden glowny chyba szkopul - czy to bedzie dzialac caly rok? Ja juz wiem, ze nie - mam znajomych ktorzy wlasnie tak maja zrobione i nie sprawdzilo sie u nich. Ja wydalem ok. 20k zl na kompletna instalacje wentylacyjna z reku -sam niczego nie robilem przy niej oprocz zalozen i wytycznych. Nie podam ile faktycznie mnie kosztowala instalacja po odjeciu kosztow usuniecia dwoch kominow, ale moge oszacowac ze dolozylem ok. 6k zl do tego interesu i zmniejszylem ryzyko przeciekow w dachu do jednego komina -nie wspomne ze do kominki dachowe tez kosztuje gdybym mial miec WG w pokojach tanim koztem. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 04.01.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Fakty są takie że stawia się kominy i zapomina o temacie. Przeczytaj to co napisałem ze zrozumieniem, masz tyle chęci aby to zrobić ? Jeśli nie interesuje Cię konstruktywna dyskusja to zmień dział, są inne, o basenach też coś znajdziesz. Dowiesz sie wtedy ile kosztuje utrzymanie takiego basenu !!! No ale od dawna wiadomo że ludzie wolą wydać kasę na zupełnie niepotrzebne rzeczy . A w temacie ,,, Jest sobie 20 tyś na wentylację . Siedzi sobie inwestor i myśli, na co wydać te ciężko zarobione pieniądze ? Ma 2 wyjścia : 1. postawić kominy aby zaspokoić siebie i innych że ma wentylację 2. zainstalować wentylację mechaniczną Z której wentylacji jest więcej niezadowolonych użytkowników i jakie są powody niezadowolenia ? Zbadaj to i podejmij właściwą decyzję ! PS. Wpadasz tu i szukasz potwierdzenia swoich przekonań, zobacz co się dzieje jak go nie dostajesz Wiem na pewno której wentylacjii jest wiecej w przeliczeniu na 100 mieszkanców:) Jest sobie inwestor który ma 20K w wiekszosci wypadków musi i tak zrobić kominu ale nawet jak nie musi to prosze pokazac ile kosztuje zwykły komin wentylacyjny? 20k a moze 10k:) Konstruktywna dyskusja nie polega na bezkrytycznym uwielbienia czegos,co oprócz kilku istotnych zalet ma takze swoje wady, tylko na szukaniu kompromisów. Spokojnie bo przeciez jestesmy po tej samej stronie:) ja tez chce jak najlepszą wentylacje za jak najmniejsze pieniadze stąd moja dociekliwosc i spojrzenie ,,zimnym ,, okiem,, czego niektórym na tym forum brakuje -nie wiadomo dlaczego:) Badam temat Wm czytam czytam czytam i uwierz ,gdyby to było tak jak napisałes,proste,tanie,i superhiper to bym tu gęby nie otwierał..tylko poszedł i kupił ,zamontował i zapomniał-a tak nie jest:) pozdrawiam p.s. basen to był tylko taki przykładzik jak utopic kase w ,,komforcie,, ,nie zaprzeczysz wszakze ze pływanie to samo zdrowie natomiast basen w domu to ten własnie komfort:) ale to na marginesie Edytowane 4 Stycznia 2012 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.01.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 A kto tu pisał że 20 tyś kominy mają kosztować ? Dalej nie czytasz ze zrozumieniem ,,, Jeśli czytasz tak ostro to poczytaj moje posty, jest w nich zawarte to że nie mam nic do grawitacji, często nawet proponuje takie rozwiązanie z wyszczególnieniem jej wad . Chcesz tanio i dobrze ? Pisz na PW . Tylko nie wierz w wentylację dzięki wybudowaniu kominów, bo to tylko połowa sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.01.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 basen to był tylko taki przykładzik jak utopic kase w ,,komforcie,, ,nie zaprzeczysz wszakze ze pływanie to samo zdrowie natomiast basen w domu to ten własnie komfort:) ale to na marginesie Komfort ? Znając Twoje upodobania odnośnie wentylacji lubisz pływać w lodowatej wodzie. Można i tak Ale spróbuj chociaż raz popływać w cieplejszej a gwarantuje Ci że nigdy nie wleziesz do zimnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.01.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 kilku istotnych zalet ma takze swoje wady, tylko na szukaniu kompromisów. np jakie? wymien wszytskie Ci znane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.01.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Mało kto wie że parterówka a dom piętrowy czy blok to spora różnica dla wentylacji .Wysokość komina jest tu kluczową sprawą . Teraz zakładam WM w domu parterowym z płaskim dachem, zaprojektowano tam kominy wentylacyjne . Ekstremalnie nowoczesny design !Aby to wyglądało jako tako komin musiał by mieć max 4 m wysokości licząc od punktu "0" co daje nam niecałe 2 m od kratki do jego szczytu ! Czy to miało jakiekolwiek szanse zadziałać ???NIE !Nawet podwyższenie tego komina o 2 m i docieplenie nic by nie dało ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 04.01.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Kto ma rekuperator, który już działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.01.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 ja chociaż w zasadzie nie działa bo wyłaczyłem, bo rozebrałem trochę instalacji, kanałów bo w końcu zabrałem się za ich w kołderkę ubieranie no ale tak poza tym to... działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 04.01.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 np jakie? wymien wszytskie Ci znane -cena(zawsze) -brak pewnosci własciwego działania takze w przypadku montazu przez fachowe firmy(niektóre)-ale ryzyko jest -wysuszanie powietrza(ale na to ponoć sa skuteczne metody,czy tanie to nie wiem) więcej minusów nie ma. a przecież chodzi o to by minusy nie przesłoniły nam plusów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.01.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Montowałem ostatnio WM komuś z Zielonej Góry ( tyle że w Lublinie ) .Chcesz z nim pogadać ?Miał z GWC +8 C przy -10 C za oknem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 04.01.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Komfort ? Znając Twoje upodobania odnośnie wentylacji lubisz pływać w lodowatej wodzie. Można i tak Ale spróbuj chociaż raz popływać w cieplejszej a gwarantuje Ci że nigdy nie wleziesz do zimnej A powiem ci ze kapiel w lodowatej wodzie od czasu do czasu chroni przed katarem:) takze warto. Piczman ty jestes od tego fachura i dobrze ze jestes:) ,bo kogo by ludzie ppytali,odwalasz kawał dobrej roboty na forum i nie tylko(czytałem),ale polemika musi byc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts