Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

Mamy rekuperator od 3 lat. Właściwie to zapomnieliśmy o nim.... (oczywiście co kilka miesięcy trzeba czyścić filtry). Chodzi zwykle na najniższym biegu - NIC nie słychać (mamy go na strychu). Wydaje mi się, że najważniejszy jest odpowiedni projekt. Jak zobaczyłem rury to zdębiałem - jak w jakiejś kotłowni -wszystko jest na strychu więc nie przeszkadza ale wielkością robi wrażenie. Wykonanie firma rekuperatory.pl więc tanie nie było ale jak widzę/słyszę o kłopotach znajomych z rekuperatorami za 10,15 tys. PLN to myślę, że warto było. Podsumowując jesteśmy zadowoleni bardzo, żadnych problemów.

Jestem z warmińsko-mazurskiego a dokładniej z Żuław.

Należę do takich specyficznych ludzi, którzy wpadają w szał jak coś buczy i szumi ;-)

Zastanawiamy się nas WM ale dochodzi jeszcze problem- kto nam zrobi dobry projekt, tak żeby cena była "znośna" za całość i NIE SZUMIAŁO!

Może ktoś coś podpowie. Dom będzie się budował w tym roku. jakieś 125 m2 powierzchni użytkowej.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja przez pierwsze pół roku po budowie (od lutego 2009) wylewałem ok. 5l wody dziennie (z pewnych względów skropliny lały się do wiadra). Potem podłączyłem do instalacji więc nie wiem czy się coś zmieniło ale myślę, że skropliny są i trzeba je odprowadzać.

Panowie i Panie przepraszam ze tak ni z gruszki ni z piertuszki ale mam ostatni dzwonek na to pytanie.

- instalacja do rekuperatora wykonana 2 lata temu wg projektu firmy z Sosnowca ( niestety na nieogrzewanym poddaszu brak innej opcji )

- potem zabudowa poddasza i inne prace - kontakt nam się urwał.

- w tej chwili chcę zabrać się za górną łazienkę i mam ostatni dzwonek na instalację rury do ewentualnych skroplin

- muszę ją prowadzic bo ONI o tym nie wspomnieli ? o cenie tak o skroplinach nie.

Dziękuje za radę pozdrawiam radek

Dziękuję za odpowiedz Arajs.

Czy jest jakiś standard przewodu (rurki) ktora wychodzi z rekuperatora do odprowadzenia skroplin?

nie bardzo wyobrażam sobie codzienne wychodzenie na strych celem wylania 5 litrów wody.

Ścianę w ktorej mogę puścic rurkę mam ytonga 11,5 tylko pytanie czy wystarczy użyc gumowego węża czy jednak rurkę pcv

Najcieńszą z pcv którą znalazłem to fi 32mm ale wygodniej było by puścic w scianie cienszą gumową jakąś zbrojoną.

pcv 32 powinna być uniwersalna (bo chyba nie masz zakupionej lkub na 100% wybranej centrali, jeśli masz to tak jak pisze Piczman, zrób tym co wychodzi z reku), jak nawet wybierzesz reku z inną to bez problemu zrobisz sobie przejście, z wężami może być problem i w trwałych łączeniach i samej trwałosci materiału

ja miałem prosciej bo rurka z reku nikola to 16mm pcv-u, cienka i skromna, łatwa w prowadzeniu w 12cm BK

Dziekuje za informację.

Na dzien dzisiejszy w umowie miałem rekuperator RK 500 SPE 1,8 chyba firmy ekozefir jesli dobrze pamiętam.

Umowa była zawarta w roku 2009 więc podejrzewam ze od tego czasu troszkę się pozmieniało na rynku.

Dzieki Bogu 1 etap to prowadzenie rur i ten etap jest zapłacony i wykonany.

W tej chwili przymierzam się do gornej łazienki i to ostatnia możliwośc na prowadzenie rur a że reku jest nad łazienką to moze jakoś uda się rurki wpusćic w scianę.

Dziwi mnie to ze ONI nic w umowie nie wspomnieli o tym.

Acha i na sam koniec :) widzę ze 2 kopie umowy są w moich rękach czyli jakoś wspaniałomyslnie się stało ze nie podpisałem, tej umowy.

Czytałem u jednego forumowicza ze strasznie się skarżył na jakośc tej centrali a przede wszystkim na sprawność.

Dzikuje raz jeszcze Panowie za pomoc

Tak jak większość pisze ja też mam fi32 - w zupełności wystarczy.

Dziękuję za odpowiedz Arajs.

Czy jest jakiś standard przewodu (rurki) ktora wychodzi z rekuperatora do odprowadzenia skroplin?

nie bardzo wyobrażam sobie codzienne wychodzenie na strych celem wylania 5 litrów wody.

Ścianę w ktorej mogę puścic rurkę mam ytonga 11,5 tylko pytanie czy wystarczy użyc gumowego węża czy jednak rurkę pcv

Najcieńszą z pcv którą znalazłem to fi 32mm ale wygodniej było by puścic w scianie cienszą gumową jakąś zbrojoną.

• 4 weeks później...

Mam +15 C na ostatnim anemostacie a +17 C wylatuje z centrali, 2 C strat na strychu .

Gdyby nie GWC musiał bym wentylację wyłączyć bo centrala prawie cały czas wyłączała by wentylator nawiewny celem odmrożenia wymiennika .

Podobnie dzieje się w większości central wentylacyjnych .

Witam

jestem nowy na forum i czytam i czytam

a nurtują mnie następujące pytania:

planuje zamontowac RENOVENT LARGE 400 - czy ktoś ma i czy poleca?

zastanawiam się nad montażem rur elastycznych - czy ktoś korzysta z tego systemu kilka lat? jak się sprawuje?

i ogólne pytanie do wszystkich korzystających z Reku - czy ktoś kiedyś czyścił rury? jeżeli tak to jak często?

Pozdr

Witam

ja również czytam i czytam...

Cały czas nastawiony byłem na Bartosza ale podobno przy dużych mrozach nie daje rady (opinia mojego instalatora)(zamarza i są problemy),

teraz proponuje Mistrala 400 PRO EC lub MISTRALA 400 DUO EC( mniej problemowy,podobno).

Jaka jest wasza ocena na ten temat?

Pzdr.

Witam

jestem nowy na forum i czytam i czytam

a nurtują mnie następujące pytania:

planuje zamontowac RENOVENT LARGE 400 - czy ktoś ma i czy poleca?

zastanawiam się nad montażem rur elastycznych - czy ktoś korzysta z tego systemu kilka lat? jak się sprawuje?

i ogólne pytanie do wszystkich korzystających z Reku - czy ktoś kiedyś czyścił rury? jeżeli tak to jak często?

Pozdr

Witaj Kolego,

w takim razie czytaj, czytaj dalej

np. tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?108338-Opinie-na-temat-rekuperatora-Brink-Renovent-HR

i tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195641-Wentylacja-mechaniczna-jak-to-jest&p=5177708&viewfull=1#post5177708

Edytowane przez Dareckyy

Witam

ja również czytam i czytam...

Cały czas nastawiony byłem na Bartosza ale podobno przy dużych mrozach nie daje rady (opinia mojego instalatora)(zamarza i są problemy),

teraz proponuje Mistrala 400 PRO EC lub MISTRALA 400 DUO EC( mniej problemowy,podobno).

Jaka jest wasza ocena na ten temat?

Pzdr.

Z tego co wiem to Bartosz nie ma możliwości zamarzania, zresztą kilka postów wyżej pisze o tym kangaxx. Spytaj instalatora ile założył bartoszy? Umowa z Proventem zobowiązuje, ale żeby ludziom takie banialuki wciskać ;-) Poproś go jeszcze o opinie na temat rekuperatora NIKOL ;-) ciekawe czy też zamarza ;-)

Jeśli Mistral nie zamarza to po co producent podaje takie dane?

Rekuperator Mistral 400 PRO EC:

Układ rozmrażania wymienników ciepła:

wyłączenie nawiewu - dopuszczalne tylko w przypadku gdy temperatura powietrza na wlocie centrali (czerpnia) nie spada poniżej -6st C (np. w przypadku zastosowania GWC)

wbudowana elektryczna nagrzewnica wstępna - 1,2kW/230V

kanałowa, recyrkulacyjna przepustnica trójstronna

Żródło: http://www.pro-vent.pl/mistral-pro400Ec,0.html

Witam wszystkich po raz pierwszy.

Czy ktos mógłby mi polecic jakąś solidną firmę która wykona mi projekt i zamontuje WM?

Sytuacja wygląda nastepująco,budowa rozpoczęta pod koniec ub roku.Stan na dzisiaj,to wylane fundamenty i wymurowane m-ki.Projekt domu indywidualny niestety przewiduje tylko wentylację grawitacyjną i jak teraz na to patrzę,to bardzo skromną - na cały budynek jest jeden komin.Jest to ostatni dzwonek,żeby coś z tym zrobic, bo jak się ociepli to mury w górę,a teraz jeszcze można coś zmienic(dom piętrowy z płaskim dachem,więc rozprowadzanie przewodów na poddaszu odpada).

Budowa zlokalizowana w Grodzisku Wlkp. jakieś 40km od Poznania.

Pozdrawiam.