swistak81 13.03.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Tylko skropliny z reku. Ewentualnie skropliny z GGWC jeśli kiedyś będzie.Przewody mam takie, jakie przyłącza - czyli u mnie fi160.Sama czerpnia i wyrzutnia ma być minimum o rząd większa (czyli fi 200 w tym przypadku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 13.03.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Przewody mam takie, jakie przyłącza - czyli u mnie fi160. Sama czerpnia i wyrzutnia ma być minimum o rząd większa (czyli fi 200 w tym przypadku). Sory ale dopytam przewody czerpni i wyrzutni to .....................; bo sama czerpnia to co masz na mysli (moze link). Pozdrawiam, koleżanka bdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 13.03.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Sama czerpnia/wyrzutnia to wyłącznie to co widać na zdjęciu powyżej. Na allegro pełno tego, znajdziesz. A przewody - o co pytasz? O średnice? O typ? Czy w ogóle co to jest? Bo pisałem, że fi160 co nawet cytujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.03.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 No nie są to bzdury. Może nie widzisz co się dzieje, bo to się dzieje wewnątrz komina. Może jeszcze wiele niedobrego się nie dzieje, ale nie zawsze musi tak być. Popatrz. To jest wyrzutnia ścienna, fotka z tej zimy z 28 stycznia. http://img339.imageshack.us/img339/2306/snc120128154812.jpg Co dzieje sie z wilgocia w wentylacji grawitacyjnej? To jest sedno mojej wypowiedzi. to ze masz mokra elewacje to normalne zapewne bo cieple powietrze ma kontakt ze zmrozona kratke stalowa i lodowatym powietrzem. W kominie nie ma takich samych warunkow, powietrze w ciagu kominowym powoli schladza sie im blizej czesci zimnej (wylotu) i jest "zabierane" przez powietrze z kratek wentylacyjnych. U Ciebie moze byc nawet chwilowo cofane gdy zawieje wiatr i osadza sie na powierzchni kratki lub scianie -moga byc sytuacje takie poniewaz scienne wyrzutnie moga nie byc tak silnie wentylowane jak kratki z dwoch stron na kominie lub z daszkiem (kominek na zakonczeniu komina murowanego), tam na gorze sa "przeciagi". Zeby nie bylo, teraz nie zagladalem do komina z wyrzutnia, ale dla mnie jest to analogia z wentylaja grawitacyjna. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.03.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 W kominie nie ma takich samych warunkow, powietrze w ciagu kominowym powoli schladza sie im blizej czesci zimnej (wylotu) i jest "zabierane" przez powietrze z kratek wentylacyjnych. zaglądałeś kiedyś do takiego komina (działającego ) w silne mrozy jest oszroniony w środku w pobliżu wylotu , a nieco niżej bagno i woda ściekająca na jego dno ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.03.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 W Renovencie HR Large 400 centrala ma srednice pod rury fi 180 mm a w wersji medium 300 fi 160 mmPrzylacze spustu kondenstau ma srednice zewnetrzna fi 20 mm Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.03.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 zaglądałeś kiedyś do takiego komina (działającego ) w silne mrozy jest oszroniony w środku w pobliżu wylotu , a nieco niżej bagno i woda ściekająca na jego dno ... Mam rozumic ze w grawitacyjnej ten proces nie zachodzi? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.03.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Mam rozumic ze w grawitacyjnej ten proces nie zachodzi? Pzdr. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.03.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Mialo byc "rozumiec" a nie "rozumic" , ale chodzi o to czy zima nie ma tego efektu w kominach wentylacji grawitacyjnej? Zmierzam do tego ze takie procesy zachodzace w kominach przy silnych mrozach moga wystepowac zarowno z wentylacja mechaniczna (wyrzutnia w szybie wentylacyjnym) i dzialajaca wentylacja grawitacyjna. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.03.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Zmierzam do tego ze takie procesy zachodzace w kominach przy silnych mrozach moga wystepowac zarowno z wentylacja mechaniczna (wyrzutnia w szybie wentylacyjnym) i dzialajaca wentylacja grawitacyjna. w grawitacyjnej cała wilgoć wylata do komina i tam się kondensuje na zimnych ściankach bliżej wylotu ... w WM z rekuperatorem znaczna część tej wilgoci kondensuje się na wymienniku i wycieka sobie rurką , do wyrzutni w kominie dolatuje znacznie zimniejsze powietrze ze znacznie mniejszym ładunkiem wilgoci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.03.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 No to wlasnie do tego zmierzam caly czas ...Nie mowilem o grawitacyjnej jako takiej ale odnosilem sie do niej jedynie jako czegos co istnieje i nikt jakos nie wyrywa sobie wlosow z glowy dlatego, ze wilgoc skrapla sie w szybie wentylacyjnym komina. Uwazam ze nie ma co traktowac na wyrost tego problemu w wentylacji mechanicznej z wyrzutnia w kominie wentylacyjnym -ot i cale moje "gadanie". Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 13.03.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 No nie są to bzdury. Może nie widzisz co się dzieje, bo to się dzieje wewnątrz komina. Może jeszcze wiele niedobrego się nie dzieje, ale nie zawsze musi tak być. Popatrz. To jest wyrzutnia ścienna, fotka z tej zimy z 28 stycznia. http://img339.imageshack.us/img339/2306/snc120128154812.jpg To jest fotka czerpni i wyrzutni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.03.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 No to wlasnie do tego zmierzam caly czas ... Nie mowilem o grawitacyjnej jako takiej ale odnosilem sie do niej jedynie jako czegos co istnieje i nikt jakos nie wyrywa sobie wlosow z glowy dlatego, ze wilgoc skrapla sie w szybie wentylacyjnym komina. Uwazam ze nie ma co traktowac na wyrost tego problemu w wentylacji mechanicznej z wyrzutnia w kominie wentylacyjnym -ot i cale moje "gadanie". Pzdr. ech ... odniosłem się do tej wypowiedzi z kratkami a nie zauważyłem wcześniejszej piszemy dokładnie o tym samym ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 13.03.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Czyli opcja podpięcia do komina wentylacyjnego będzie ok. Mam tam jeszcze komin ceramiczny z odprowadzeniem skroplin , ale szkoda byłoby go "dziurawić" i wkładać wentylację. Niestety zrobiliśmy go niepotrzebnie, ale skoro juz jest to niech zostanie bez dewastacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 13.03.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 To jest fotka czerpni i wyrzutni? No co ty . Trochę za blisko by były... To są dwie wyrzutnie, jedna z reku, druga z PPC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izydoorek 17.04.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Szukam pomocy w zaprojektowaniu systemu wentylacji mechanicznej z gruntownym wymiennikiem ciepła i podłączeniem do kominka (nagrzenica wodna czy coś w tym stylu). Domek 250m2. Może znacie kogoś kto wykonuje solidnie takie rzeczy w okolicach Krynicy Górskiej? Będę wdzięczna za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 17.04.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Szukam pomocy w zaprojektowaniu systemu wentylacji mechanicznej z gruntownym wymiennikiem ciepła i podłączeniem do kominka (nagrzenica wodna czy coś w tym stylu). Domek 250m2. Może znacie kogoś kto wykonuje solidnie takie rzeczy w okolicach Krynicy Górskiej? Będę wdzięczna za wszelką pomoc Prześlij rzuty to powalczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 21.04.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Miki gdzie w Tychach kupie anemostaty metalowe?w instalbudzie tylko plastik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Miki gdzie w Tychach kupie anemostaty metalowe? w instalbudzie tylko plastik W Mikołowie masz fajną hurtownię Ampar Silesia Miła i fachowa ekipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 21.04.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Dzieki za namiar.wymar anemostatu dobieramy do wewnetrznej srednicy rury ?mam smieszny problem bo ludzie od zabudowy poddasza nie widzieli nigdy w zyciu anemostatu ale to przeszłosc.w tej chwili gosc od łazienki glazurnik pyta co ma z tym zrobic bo otwor w płycie jest w zasadzie był owalny wogole do dupy nie podobnyi zrobił cos takiegohttps://picasaweb.google.com/108457557392712242490/GornaAzienka#5733952529137710034jak to widzisz ?kupic do wewnętrznej srednicy rury i bedzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts