Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przewody mam takie, jakie przyłącza - czyli u mnie fi160.

Sama czerpnia i wyrzutnia ma być minimum o rząd większa (czyli fi 200 w tym przypadku).

Sory ale dopytam przewody czerpni i wyrzutni to .....................; bo sama czerpnia to co masz na mysli (moze link).

Pozdrawiam, koleżanka bdan

No nie są to bzdury. Może nie widzisz co się dzieje, bo to się dzieje wewnątrz komina.

Może jeszcze wiele niedobrego się nie dzieje, ale nie zawsze musi tak być.

Popatrz. To jest wyrzutnia ścienna, fotka z tej zimy z 28 stycznia.

http://img339.imageshack.us/img339/2306/snc120128154812.jpg

Co dzieje sie z wilgocia w wentylacji grawitacyjnej?

To jest sedno mojej wypowiedzi. to ze masz mokra elewacje to normalne zapewne bo cieple powietrze ma kontakt ze zmrozona kratke stalowa i lodowatym powietrzem.

W kominie nie ma takich samych warunkow, powietrze w ciagu kominowym powoli schladza sie im blizej czesci zimnej (wylotu) i jest "zabierane" przez powietrze z kratek wentylacyjnych. U Ciebie moze byc nawet chwilowo cofane gdy zawieje wiatr i osadza sie na powierzchni kratki lub scianie -moga byc sytuacje takie poniewaz scienne wyrzutnie moga nie byc tak silnie wentylowane jak kratki z dwoch stron na kominie lub z daszkiem (kominek na zakonczeniu komina murowanego), tam na gorze sa "przeciagi".

Zeby nie bylo, teraz nie zagladalem do komina z wyrzutnia, ale dla mnie jest to analogia z wentylaja grawitacyjna.

Pzdr.

W kominie nie ma takich samych warunkow, powietrze w ciagu kominowym powoli schladza sie im blizej czesci zimnej (wylotu) i jest "zabierane" przez powietrze z kratek wentylacyjnych.

zaglądałeś kiedyś do takiego komina (działającego ;) )

w silne mrozy jest oszroniony w środku w pobliżu wylotu , a nieco niżej bagno i woda ściekająca na jego dno ...

Mialo byc "rozumiec" a nie "rozumic" ;), ale chodzi o to czy zima nie ma tego efektu w kominach wentylacji grawitacyjnej?

Zmierzam do tego ze takie procesy zachodzace w kominach przy silnych mrozach moga wystepowac zarowno z wentylacja mechaniczna (wyrzutnia w szybie wentylacyjnym) i dzialajaca wentylacja grawitacyjna.

Pzdr.

Zmierzam do tego ze takie procesy zachodzace w kominach przy silnych mrozach moga wystepowac zarowno z wentylacja mechaniczna (wyrzutnia w szybie wentylacyjnym) i dzialajaca wentylacja grawitacyjna.

w grawitacyjnej cała wilgoć wylata do komina i tam się kondensuje na zimnych ściankach bliżej wylotu ...

w WM z rekuperatorem znaczna część tej wilgoci kondensuje się na wymienniku i wycieka sobie rurką , do wyrzutni w kominie dolatuje znacznie zimniejsze powietrze ze znacznie mniejszym ładunkiem wilgoci ...

No to wlasnie do tego zmierzam caly czas ...

Nie mowilem o grawitacyjnej jako takiej ale odnosilem sie do niej jedynie jako czegos co istnieje i nikt jakos nie wyrywa sobie wlosow z glowy dlatego, ze wilgoc skrapla sie w szybie wentylacyjnym komina.

Uwazam ze nie ma co traktowac na wyrost tego problemu w wentylacji mechanicznej z wyrzutnia w kominie wentylacyjnym -ot i cale moje "gadanie".

Pzdr.

No nie są to bzdury. Może nie widzisz co się dzieje, bo to się dzieje wewnątrz komina.

Może jeszcze wiele niedobrego się nie dzieje, ale nie zawsze musi tak być.

Popatrz. To jest wyrzutnia ścienna, fotka z tej zimy z 28 stycznia.

http://img339.imageshack.us/img339/2306/snc120128154812.jpg

To jest fotka czerpni i wyrzutni?

No to wlasnie do tego zmierzam caly czas ...

Nie mowilem o grawitacyjnej jako takiej ale odnosilem sie do niej jedynie jako czegos co istnieje i nikt jakos nie wyrywa sobie wlosow z glowy dlatego, ze wilgoc skrapla sie w szybie wentylacyjnym komina.

Uwazam ze nie ma co traktowac na wyrost tego problemu w wentylacji mechanicznej z wyrzutnia w kominie wentylacyjnym -ot i cale moje "gadanie".

Pzdr.

ech ...

odniosłem się do tej wypowiedzi z kratkami a nie zauważyłem wcześniejszej :bash:

piszemy dokładnie o tym samym ...

pozdrawiam

• 1 month później...
Szukam pomocy w zaprojektowaniu systemu wentylacji mechanicznej z gruntownym wymiennikiem ciepła i podłączeniem do kominka (nagrzenica wodna czy coś w tym stylu). Domek 250m2. Może znacie kogoś kto wykonuje solidnie takie rzeczy w okolicach Krynicy Górskiej? Będę wdzięczna za wszelką pomoc

Szukam pomocy w zaprojektowaniu systemu wentylacji mechanicznej z gruntownym wymiennikiem ciepła i podłączeniem do kominka (nagrzenica wodna czy coś w tym stylu). Domek 250m2. Może znacie kogoś kto wykonuje solidnie takie rzeczy w okolicach Krynicy Górskiej? Będę wdzięczna za wszelką pomoc

Prześlij rzuty to powalczymy :)

Dzieki za namiar.

wymar anemostatu dobieramy do wewnetrznej srednicy rury ?

mam smieszny problem bo ludzie od zabudowy poddasza nie widzieli nigdy w zyciu anemostatu ale to przeszłosc.

w tej chwili gosc od łazienki glazurnik pyta co ma z tym zrobic bo otwor w płycie jest w zasadzie był owalny wogole do dupy nie podobny

i zrobił cos takiego

https://picasaweb.google.com/108457557392712242490/GornaAzienka#5733952529137710034

jak to widzisz ?

kupic do wewnętrznej srednicy rury i bedzie dobrze?