miki121 21.04.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Dzieki za namiar. wymar anemostatu dobieramy do wewnetrznej srednicy rury ? mam smieszny problem bo ludzie od zabudowy poddasza nie widzieli nigdy w zyciu anemostatu ale to przeszłosc. w tej chwili gosc od łazienki glazurnik pyta co ma z tym zrobic bo otwor w płycie jest w zasadzie był owalny wogole do dupy nie podobny i zrobił cos takiego https://picasaweb.google.com/108457557392712242490/GornaAzienka#5733952529137710034 jak to widzisz ? kupic do wewnętrznej srednicy rury i bedzie dobrze? Dotnij sobie kwadrat do otworu jaki masz. Zaznacz środek i odrysuj koło od ramki montażowej, wytnij otwór obsadź ramkę - możesz za pomocą silikonu na ramkę od drugiej strony po odtłuszczeniu blachy naciągnij wewnętrzny przewód i doklej go do ramki - taśmą najlepiej zbrojoną. Potem naciągnij wełnę wraz z zewnętrznym "fartuchem" przewodu i też oklej. Potem dokręć sobie płytę zaślep otwór - możesz styropianem lub taśmą malarską obrób całość przeszlifuj i pomaluj a na końcu zerwij zaślepkę i zamontuj anemostat. Średnica anemostatu fi 125mm z tego co widziałem na ramce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 21.04.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 (edytowane) Dzieki za szczegółową instrukcję montażu kupiłem anemostat w instal..... ale na wieksza srednicę i plastik -dospel- wydaje mi sie osobiscie ze metal będzie ładniejszy dlatego podjade do Mikołowa i zakupie anemostaty metalowe. Acha czy metalowy anemostat jest ok w łazience gdzie bedzie para i tak dalej ? pamietam ze ktos radził przy czerpi i wyrzutni plastik a nie metal aby nie było zaciekow na elewacji. Acha przy okazji gornej łazienki wykonalismy odprowadzenie skroplin fi32 ze stryszku gdzie bedzie reku. jak na razie tylko brak kabla do sterownika bo firma umiesciła go w idiotycznym miejscu gdzie sugerujesz ? wchodzi w grę tylko piętro bo najprosciej do stryszku. Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.05.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 tak z ciekawości - jakie temperatury maksymalne zanotowaliście podczas tych upałów? prosiłbym także podać czy macie GWC u mnie na parterze maks 24,75C, poddasze 25,5C dzisiaj (bez GWC) Ja mam podobne z GWC, tyle że dopiero dziś wstawiłem By-pass . Załączyłem centralę na max i w ok. 5 godzin zbiło mi 2 C . A więc GWC robi swoje a to czuć ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 04.05.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Ja mam wieczorem (czyli w najgorszym czasie) 22,5-23 na parterze i 23-23,5 na poddaszu.GWC daje mi jakieś 1,5-2stopni mniej. Ale gdyby nie rolety zewnętrzne - miałbym ukrop jak w samochodzie...Okien jeszcze nie otwierałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.05.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 tak z ciekawości - jakie temperatury maksymalne zanotowaliście podczas tych upałów? prosiłbym także podać czy macie GWC u mnie na parterze maks 24,75C, poddasze 25,5C dzisiaj (bez GWC) Może lepiej podawać temperatury powietrza wlatującego z GWC bo temp. w domu zależy od jego lokalizacji, osłonięcia okien itd. U mnie z GWC rurowego wlatywało maks 12 st, a w domu miałem nawet 25 st. Przy okazji - gdyby ktoś wiedział gdzie można kupić materiał stosowany do produkcji markiz zewnętrznych do okien dachowych Fakro [są półprzeźroczyste, ale zatrzymują większość promieniowania słonecznego] byłbym bardzo wdzięczny za taką informację bo chciałbym takim materiałem osłonić z zewnątrz okna wykusza [mocowanie na taśmę-rzepa przyklejonego do ramy]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 04.05.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) Może lepiej podawać temperatury powietrza wlatującego z GWC bo temp. w domu zależy od jego lokalizacji, osłonięcia okien itd. U mnie przed GWC 28st, za GWC 14-15st, za bypassem 17-18st, na ostatnich anemostatach ok 20st. Temp. też zależy od wydajności (akurat szło na 50% mocy czyli 125m3/h). GWC mam glikolowe, 150mb rury 25mm. Słaby grunt (sam piasek, słaba wilgotność). Chciałem dodać, że na anemostatach miałem 2 czujniki (po 1 na kondygnację), które leżały na nich. I mierzyły ich temperaturę, nie powietrza. Zresztą ręką było czuć że jest to powietrze chłodniejsze niż 20st. Ponadto dużo tracę w kotłowni na nieocieplonych rurach. W zimie było ok, bo wówczas dogrzewały powietrze. Teraz w lecie nadal ogrzewają... Ja jeszcze w domu nie przekroczyłem 24st. Edytowane 5 Maja 2012 przez swistak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.05.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 w ok. 5 godzin zbiło mi 2 C . A więc GWC robi swoje a to czuć ,,, zrobiłem dzisiaj mały eksperyment ... temp. zewn. 26*, za GWC 10,8*, na anemostatach ok.15*, 380m3/h pomieszczenie/temp. o godz. 7:00/13:00/15:00/19:00 kuchnia okna zachód 23,7/ 23,9/ 24,4/ 24,8 hol 23,6/ 23,9/ 24,0/ 24,3 salon okna wschód 23,7/ 24,3/ 24,0/ 24,0 sypialnia okna zach. 24,6/ 24,8/ 25,0/ 25,1 pokój 1 okna wsch. 24,1/ 24,8/ 24,7/ 24,5 pokój 2 okna wsch. 24,0/ 24,6/ 24,5/ 24,6 od godz. 7:00 do 13:00 wentylacja była celowo wyłączona... jakim to sposobem udało się zjechać o 2* w kilka godzin...? może w nocy przy otwartych oknach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 05.05.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 jakim to sposobem udało się zjechać o 2* w kilka godzin...? może w nocy przy otwartych oknach ? Szczerze - mnie też to zdziwiło. GWC nie ma tyle mocy by tak szybko schłodzić dom. Szczególnie za dnia, gdy cały czas dostajemy sporą porcję ciepła i bytowego i słonecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 06.05.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Szczerze - mnie też to zdziwiło. GWC nie ma tyle mocy by tak szybko schłodzić dom. Szczególnie za dnia, gdy cały czas dostajemy sporą porcję ciepła i bytowego i słonecznego. gwc (oczywiście zależy jaki) może mieć moc nawet większą, kłopot tylko w przekazaniu tej mocy do domu za pośrednictwem wm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.05.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 gwc (oczywiście zależy jaki) może mieć moc nawet większą, kłopot tylko w przekazaniu tej mocy do domu za pośrednictwem wm no jak sobie zrobimy do każdego pomieszczenia oddzielne GWC to będzie w sam raz... tylko czy wystarczy nam podwórka do rozkopywania...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.05.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 jasiek co ty gadasz, jeden gwc wystarczy tyle że większy, średnio licząc 300m rury da ci 4,5kw, a to juz nie jest mało, pomyśl jak to wepchać do domu , robię właśnie takie coś ale większe trochę tylko na razie kłopoty z funkcjami na sterowniku od jangaza są by współpracowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.05.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 jasiek co ty gadasz, jeden gwc wystarczy tyle że większy, średnio licząc 300m rury da ci 4,5kw, a to juz nie jest mało, pomyśl jak to wepchać do domu , robię właśnie takie coś ale większe trochę tylko na razie kłopoty z funkcjami na sterowniku od jangaza są by współpracowało a jakim "potworem" będzie WM aby tą moc przekazać do domu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.05.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 4,5kw, a to juz nie jest mało, pomyśl jak to wepchać do domu daj ze dwa klimakonwektory o wydajności 700m3/h każdy i po kłopocie... może łatwiej i taniej przerobić jakiś agregat chłodniczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.05.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 potwor nie potwór, w lecie byle klima wieje 5x tyle co wm i nikt nie woła że potwór , ważne że nie służy do tego centrala do wm, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.05.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 ważne że nie służy do tego centrala do wm, powiedz to tym co przez WM z GWC chcą chłodzić dom... ja twierdzę że nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.05.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 a ja twierdzę że tak, tylko że sam gwc nie wystarczy, poza tym czym jest gwc z nagrzewnicą jak nie klimakonwektorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.05.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 gwc z nagrzewnicą jak nie klimakonwektorem tyle że klimakonwektor wystarcza na jedno pomieszczenie... zasilany jest wodą lodową o temp. 6* my mamy do dyspozycji co najwyżej 13-15* w lecie ... na wlocie do pomieszczeń mamy już 19-20* jaka to "ogromna" moc chłodnicza przy wydajności max 500m3/h puść minimum przez reku w dzień a na max przez by-pass w nocy... efekt ten sam co z GWC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.05.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 tyle że klimakonwektor wystarcza na jedno pomieszczenie... zależy jaki duży ...jaka to "ogromna" moc chłodnicza przy wydajności max 500m3/h przecież pisałem że od tego nie jest centralka puść minimum przez reku w dzień a na max przez by-pass w nocy... efekt ten sam co z GWC... nie ten sam bo w dzień puszczasz tyle że max a nie min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.05.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 najpierw budujemy GWC... potem stwierdzamy że nie daje rady ... potem usprawniamy dom... (poprawiamy szczelność, instalujemy rolety/markizy, poprawiamy izolację na strychu...) po tym wszystkim dochodzimy do wniosku że GWC już nie jest konieczne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 08.05.2012 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 tak samo jak klima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts