jasiek71 23.05.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 W domu energooszczędnym przy dobrze dobranym GWC klimatyzacja jest zbędna. ja jak bym miał dzisiaj robić GWC to nawet doopy bym sobie nie zawracał... wolałbym założyć za podobną kasę klimatyzator kanałowy w układzie WM i kto wie czy czasem sobie nie założę... miałbym przy okazji dogrzewanie z PC w okresach przejściowych... co do mocy GWC... mam zrobione chłodzenie wodą ze studni... dzisiaj sobie trochę pomierzyłem ... wylewam 180 L wody o temp.9,3* na godzinę... na powrocie ma 17,1* czyli ładuje w nią ok.1,5kw na godzinę... na kanałach mam w porywach poniżej 13* i wydajność sumaryczna z dwóch wymienników ok.600m3/h ( 250m3 z WM i 350m3 z drugiego wymiennika w recyrkulacji ) w domu 100m2 cały czas utrzymuje się stała temp. ok.23,5* łącznie z poddaszem... nie wiem jak liczycie moc GWC bo z moich obserwacji wynika że daleko mu do tego układu chłodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.05.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Twoje pomiary wody chłodzącej są błędne albo ilość powietrza w obiegu nie taka jak deklarujesz.Aby schłodzić 600m3 pow.z 23oC do 13oC nawet w recyrkulacji potrzebujesz ok.4,5Kw.Gdyby uwzględnić,że jednak 40% pobierasz powietrza z zewnątrz(28-30oC) to ilość energii do utrzymania 600m3/h w temp.13oC oscylowała by w okolicach 6-7Kwh(w zależności od wilgotności względnej powietrza zewnętrznego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.05.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Jest jeszcze coś o czym zapominacie. Mianowicie schładzanie domu bez osuszania jest wyjątkowo idiotyczne gdyż powoduje wzrost wilgotności w domu i co za tym idzie zmniejsza istotnie komfort mieszkańców. U mnie wręcz przeciwnie - jest to korzystne zjawisko bo mam bardzo niską wilgotność. Przy korzystaniu z wentylacji na zasadzie: w dzień chłodzenie GWC, w nocy otwartymi oknami nie ma problemu z wilgotnością [rzadko w nocy jest powyżej 24 st]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.05.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 to jest dzisiaj ... porozmawiamy w lipcu/sierpniu o tej wielkiej mocy chłodniczej kiedy grunt będzie miał 14-15* Ja to pisze z doświadczenia bo GWC używam od kilku lat. Widocznie na głębokości 2 m grunt u mnie nie ma 15 st skoro w zeszłym roku przy 40 st w cieniu miałem nawiew z GWC 16 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.05.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Twoje pomiary wody chłodzącej są błędne albo ilość powietrza w obiegu nie taka jak deklarujesz.Aby schłodzić 600m3 pow.z 23oC do 13oC nawet w recyrkulacji potrzebujesz ok.4,5Kw.Gdyby uwzględnić,że jednak 40% pobierasz powietrza z zewnątrz(28-30oC) to ilość energii do utrzymania 600m3/h w temp.13oC oscylowała by w okolicach 6-7Kwh(w zależności od wilgotności względnej powietrza zewnętrznego). wylewa się dokładnie 3 L wody na minutę (butelka 2L w 40 sekund ... ), na zasilaniu jest 9,3 a na powrocie 17,1*... przy włączonym układzie chłodzenia centrala Tywent B3B WX 30 włącza się na najwyższy bieg, na wlocie do domu ma wymiennik który ją dławi na ok.245-255m3/h (mierzone na czerpni ) na głównym kanale było dzisiaj 12,8*... dodatkowo na dole klimakonwektor AUX na pierwszym biegu (350m3 ) w recyrkulacji...( zasysa w holu i wyrzuca trzema anemostatami w kuchni i pokojach ) zasilany jest wodą która powraca z wymiennika przy centrali... wcześniej był zasilany bezpośrednio ale robiło sie za zimno na dole wiec zmieniłem na układ szeregowy... wg mojego liczenia w wodzie jest łapane ok. 1,5 kw ciepła w ciągu godziny, tyle wystarcza na styk aby temperatura nawet nie drgnęła przez cały dzień... mam do porównania swoje GWC rurowe... ale ono nawet teraz gdy grunt jest jeszcze w miarę chłodny nie ma szans do tego układu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.05.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Ja to pisze z doświadczenia bo GWC używam od kilku lat. Widocznie na głębokości 2 m grunt u mnie nie ma 15 st skoro w zeszłym roku przy 40 st w cieniu miałem nawiew z GWC 16 st. ja swoje GWC mam też trzeci sezon... na samym wymienniku to sie zgodzę ... gorzej z temp. na anemostatach... ( w sierpniu 19-20* ) po przełączeniu na czerpnie zewnętrzną jest prawie to samo w nocy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 24.05.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 ja jak bym miał dzisiaj robić GWC to nawet doopy bym sobie nie zawracał... wolałbym założyć za podobną kasę klimatyzator kanałowy w układzie WM i kto wie czy czasem sobie nie założę... miałbym przy okazji dogrzewanie z PC w okresach przejściowych... Jasiek, zwykły klimatyzator jest zbyt banalny jak na Ciebie. Jakby co, to przynajmniej włóż skraplacz do zasobnika CWU - wtedy za jednym zamachem chłodzisz dom i podgrzewasz CWU. I rozwiązanie staje się godne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.05.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 ja swoje GWC mam też trzeci sezon... na samym wymienniku to sie zgodzę ... gorzej z temp. na anemostatach... ( w sierpniu 19-20* ) po przełączeniu na czerpnie zewnętrzną jest prawie to samo w nocy ... Miałem podobnie [straty w kanałach] i dlatego je omijam dmuchając do domu prosto z centrali - trochę huczy, ale daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.05.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Jasiek .Gdybyś miał to całe powietrze w recyrkulacji i gdyby nie zawierało ono ani grama pary wodnej,co jest niemożliwe,to do schłodzenia 600m3/h o 10 oC ,potrzebujesz 2,1KWh energii.To co piszesz zawiera błąd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.05.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Jasiek .Gdybyś miał to całe powietrze w recyrkulacji i gdyby nie zawierało ono ani grama pary wodnej,co jest niemożliwe,to do schłodzenia 600m3/h o 10 oC ,potrzebujesz 2,1KWh energii.To co piszesz zawiera błąd . chyba raczej nie ... przeanalizujmy jeszcze raz... 250m3 powietrza z zewnątrz o temp.28* wpada do centrali z rekuperatorem bez by-passu ... za centralą robi się ok.25*, dalej trafia na wymiennik zasilany wodą o temp.9,3*... za wymiennikiem ma 12,8* na głównym kanale nawiewowym... ( z tego wymiennika leją się skropliny ... ) na dole klimakonwektor zasysa 350m3 powietrza o temp. ok.23* i schładza go do temp. ok.18* po czym wdmuchuje do pomieszczeń ... klimakonwektor jest zasilany wodą która już część chłodu oddała wymiennikiem za reku... woda po szeregowym przepływie przez dwa wymienniki ma 17,1* na powrocie... mi wychodzi ok.1,6 kwh przy przepływie 180 L na godzinę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.05.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Jakby co, to przynajmniej włóż skraplacz do zasobnika CWU - wtedy za jednym zamachem chłodzisz dom i podgrzewasz CWU. I rozwiązanie staje się godne właśnie kombinuję jak sklecić coś takiego z agregatu od lodówki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 25.05.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 właśnie kombinuję jak sklecić coś takiego z agregatu od lodówki ... A co tu kombinować - dokupujesz zawór i trochę rurek miedzianych, bierzesz chłodnicę ze skutera i agregat, łączysz w obieg i masz. Sterowanie on / off, ustawienie ciśnień na zaworze i ilością czynnika. Ale przemyśl fajniejszy patent: zgrzewasz sobie z jakiegoś elastycznego plastiku sześcian 3m^3, kładziesz na dole rurki, wkładasz do ziemi i obkładasz z każdej strony twardą wełną o grubości pół metra. Rurki podłączasz do chłodnicy z wentylatorem. Wypełniasz wodą. Jak nadejdą tęgie mrozy, zamrażasz wodę z +10 do -5, czyli odkładasz sobie jakieś 3000 kWh zimna. Tracisz 54m2 * 0,1 * dT=15 = ca. 80 W/h, czyli 400 kWh przez 200 dni. Trochę zimna pozostaje do klimatyzacji . Zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Jasiek teraz się zgadza ale 12,8 a średnia z dwóch źródeł, to mimo że mała różnica to wielka w poborze energii do schłodzenia.Suche powietrze schłodzić to pikuś ale powietrze wilgotne poniżej pkt.rosy to już inne moce.Stąd moje wątpliwości.Pomysłu gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.05.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 zgrzewasz sobie z jakiegoś elastycznego plastiku sześcian 3m^3, kładziesz na dole rurki, wkładasz do ziemi i obkładasz z każdej strony twardą wełną o grubości pół metra. Rurki podłączasz do chłodnicy z wentylatorem. Wypełniasz wodą. Jak nadejdą tęgie mrozy, zamrażasz wodę z +10 do -5, czyli odkładasz sobie jakieś 3000 kWh zimna. Tracisz 54m2 * 0,1 * dT=15 = ca. 80 W/h, czyli 400 kWh przez 200 dni. Trochę zimna pozostaje do klimatyzacji . Zadziała? he he ... nawet ostatnio z kimś rozmawiałem jak to się kiedyś lód przechowywało w piwnicach... a już myślałem że jestem odosobnionym przypadkiem żeby te 3000kwh wpompować to jakieś niezłe "bydle" trzeba by wybudować ... oczywiście w chłodnicy glikol a nie woda... i jak zrobić "baniak" żeby go lód nie rozsadził...? może jednak ta izolowana piwnica będzie lepsza... wystarczy w zimie do niej lodu nawieźć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 26.05.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 właśnie kombinuję jak sklecić coś takiego z agregatu od lodówki ... No to przecież tak działa PPC. Jest jeden problem. Tej ciepłej wody zużywa się malutko. 2,5kWh/dobę do ok 8-9kWh ciepła/zimna. Czyli ogólnie mamy chłodzenie 2,5h/24h... z mocą nieco większą niż większość GWC... Powiem tylko, że warto wylot z PPC dać do jednego pomieszczenia (salon lub korytarz). Wówczas ma to sens i działa całkiem całkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 26.05.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 witam, zamierzam zrobic wentylacje mechaniczna z odzyskiem ciepla (reku luna200) domek okolo 110 m2 - ale mam dylemat - bo bede mial gazówke ... co z okapem..?? i czy wystarczy miec w kuchni wywiew (chodzi mi o gazówke) ??? aha jeszcze chcialbym spytac - ile kw pobiera ta luna na najnizszym biegu ..??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynek001 26.05.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Szukam kogoś znającego się w temacie, kto zrobi instalację WM za rozsądne pieniądze w domku 120m2 - dom z poddaszem użytkowym woj. wielkopolskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 18.08.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Szukam kogoś znającego się w temacie, kto zrobi instalację WM za rozsądne pieniądze w domku 120m2 - dom z poddaszem użytkowym woj. wielkopolskie znalazłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mowacki 19.08.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 znalazłeś ? Pewnie po 3 latach coś znalazł, post jest z 2012 Szukam ekipy do wentylacji mechanicznej ze śląska, Inwestycja pod Częstochową. Dom ok. 140m2 kanały po posadzce, otwory przygotowane, projekt jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 19.08.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Sam się nie chcesz za to wziąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts