Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacjia instalacji CWU

PawełKarpl

Recommended Posts

Planuję modernizację instalacji C.W.U w domu 2 piętrowym. Obecnie na każdym piętrze jest elektryczny bojler w żaden sposób niepodłączony z C.O. Rachunki za prąd rosną a woda, gdy się jej potrzebuje jest zimna, więc kąpiel trzeba planować wcześniej.

Schemat połączenia instalacji będzie wyglądał jak na szkicu – ale, że nie jestem hydraulikiem chciałem się poradzić.

http://img441.imageshack.us/img441/5543/cwumr.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Z1-Z7 – zawory kulowe

P1, P2 – pompy

ZZ1 – zawór zwrotny, elektrozawór?

ZB1, ZB2 – zawór bezpieczeństwa

Kocioł C.O to starszy piec zasypowy ze sterownikiem elektronicznym, układ zamknięty + naczynie przeponowe + zawór bezpieczeństwa (ta część działa poprawnie od dawna).

1.) Planuje zakupić zbiornik dwuwężownicowy. Obecnie dwie wężownice będą połączone szeregowo w przyszłości będzie dodane inne źródło ciepła np. kolektory słoneczne. Wg informacji znalezionych w sieci dla 4 osób wystarczy zbiornik 300l – jak to wygląda w praktyce? Mam zamiar kupić zbiornik ze stali nierdzewnej licząc na jego większą trwałość niż emaliowane.

2.) W budynku będą wymieniane rury. Z kotła C.O. do wymiennika pójdą rurki miedziane. Obecnie woda jest rozprowadzana stalowymi rurami, nowe montować zgrzewane PP czy coś innego, jakie zastosować przekroje rur na pionach do podanych odbiorników.

3.) Wymiennik dwuwężownicowy będzie zasilany przez pompę P2, która będzie sterowana przez prosty termometr różnicowy porównujący T1 i T2. Jeśli T1 będzie niższa od T2 wtedy pompa będzie wyłączona. ZZ1 ma zabezpieczać wymiennik przed oddawaniem ciepła z powrotem do układu C.O gdy kocioł wygaśnie lub braknie prądu. Teraz nie wiem, co zastosować, zawór zwrotny mechaniczny czy np. elektrozawór włączany z pompą? Jak jeszcze inaczej można zabezpieczyć zbiornik przed wychłodzeniem?

4.) Czy konieczne jest stosowanie do rur zgrzewanych z PP reduktora? Czy stacja filtrów może być zamontowana przed reduktorem, aby zniwelować straty w przepływie związane z zanieczyszczeniem filtrów?

5.) Wysokość pionów to ok. 7,5 m. Na rury będzie założona otulina. Jak wpłynie grawitacyjny obwód cyrkulacji wody na czas jej stygnięcia?