kamilboczek 06.05.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Witam!Na jesieni ekipa budowlana rozbudowała mi dom. Postawili komin z czerwonej pełnej cegły. Paliłem w piecu drzewem (jesionem) przez całą zimę i po pewnym czasie pojawił się problem z tematu. Czy mogło to być spowodowane tym, że do pieca bardzo często dokładane było bardzo mokrym drzewem? Niektóre kloce dosłownie wyciągane były z wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.05.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 tak drewno na sezon 2012/2013 trzeba kupić teraz zbudować tzw. drewutnię i drewno podsuszyć przed sezonem, to jest taki kanon wiedzy opalającego drewnem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 06.05.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Jak się pali wynalazkami to tak się ma. Musisz stosować suchy opał i wysuszyć ten kanał czyli warto przepalać opałem który daje maksymalną temperaturę spalin nie mylić z temperaturą na kotle. Po tych zabiegach możesz to dopiero wyczyścić i wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 06.05.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 kominiarz a jak podniesc tem spalin w piecach na ekogroszek? Tem. na piecu 65C, ale czopuch jakis taki nie za cieply. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 06.05.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 W nowoczesnych kotłach na eko chyba ciężko ot taka budowa nowoczesnych kotłów aby jak najwięcej energii odzyskać dlatego spaliny nie za gorące, w kotłach tzw. śmieciuchach można sobie odpuścić drewno i napalić np. koksem z pełnym dopływem powietrza co na pewno przełoży się na podniesienie temperatury spalin a co za tym idzie i osuszenie kreozotu (sadzy smolistej) w przewodzie dymowym. A czemu w ogóle pytasz, masz problem z kreozotem w kotle na eko groszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 07.05.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Podnieś obroty dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 07.05.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Puki co wszystko jest ok, tylko jakos tak zastanawia mnie ta niska tem czopucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 08.05.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 drewno na sezon 2012/2013 trzeba kupić teraz Drewno na sezon 2012/13 trzeba było kupić przynajmniej rok temu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.05.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Drewno na sezon 2012/13 trzeba było kupić przynajmniej rok temu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.05.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 nie przesadzajmy, w końcu nie będzie z tego drzewa robić klepek podłogowych do palenia wystarczy drewno wycięte poprzedniej zimy i ładnie przez te pół roku dosuszone.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.05.2012 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 każdy pali jak umie...Z suszeniem jest tak, że jego czas zależy od gatunku i stopnia rozdrobnienia. Większość problemów z kominami i samym procesem palenia bierze się z braku świadomości - właśnie od opału zaczynając... Palić można również drewnem świeżo ściętym, ale palenie nawet "dosuszonym" drewnem rodzi problemy i straty ekonomiczne (słaba wydajność). Najlepsze efekty i najmniej problemów jest podczas palenia drewnem wysuszonym. Taki stan drewno w warunkach naturalnych osiąga po 2 sezonach (dąb i grab "męczę" na stosach nawet dłużej). Sprawdzone - nie wyszukane w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 10.05.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 dokładnie jak wyżej ! buk tez musi z dwa sezony leżeć i czekąc na swoją kolej do pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 10.05.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 posiadam kocioł na drewno i palę drewnem już kilka lat. Drewno kupuję na początku roku i tak sosną i brzozą palę w następną zimę, czyli listopad - grudzień. Dąb, grab i inne sezonuję minimum 2 lata. Do tego celu mam drewutnię i "chmurkę". Komin fi 200 mm mam z wkładem żaroodpornym i kwasówki. Dobry jest też systemowy np. Schidla. Komin czyszczę raz w roku i sadzy mam ok. wiaderka 20 litrowego. W "obrocie" mam ok. 35 m3 drewna. Wiele razy spotkałem się z gatką: "Panie ja to palę jakie mam. Mokre to dłużej trzyma żar i rzadko trza dokładać i mniej idzie." Bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.