michal_ludwin 18.05.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 (edytowane) A jeśli można te normy bardziej po ludzku.Domek ok 140m2.Kubatura ok.400m3.To ile tego świeżego powietrza należy wtłaczać kol.Ludwin. zostałem wezwany po nazwisku więc odpowiadam - przepraszam, że z opóźnieniem. Moim zdaniem najważniejsza nie jest kubatura budynku tylko ilośc i przeznaczenie pomieszczeń jakie będziemy wentylować. Uważam, że do każdego pokoju/sypialni należy doprowadzić co najmniej 50 m3/h [ optymalne dla 2 osób] Pamiętajmy, że przeznaczenie pomieszczeń może się zmieniać [np. za 10 lat z biblioteki zrobimy sypialnię] więc te 50 m3/h się przyda. oczywiście do salonów o większej kubaturze planujemy odpowiednio większy nawiew np. 2x50m3/h Czyli: zapotrzebowanie na wentylację zależy od ilości pomieszczeń [i osób w nich przebywających] oraz od kubatury. Z reguły tak obliczona wydajność wystarcza, aby wg zasady nawiew=wywiew wyciągając powietrze z łazienek/kuchni/toalety/pralni zachować wymagany normą i zgodny ze zdrowym rozsądkiem strumień powietrza. Przykład: Nawiew: parter salon 2x 50m3/h parter gabinet 1x 50 m3/h poddasze sypialnia A 1x 50 m3/h poddasze sypialnia B 1x 50 m3/h poddasze pokój 1x 50 m3/h RAZEM nawiew: 300 m3/h Wywiew: parter toaleta 50m3/h parter kuchnia 75m3/h parter garderoba/przedsionek 25m3/h piętro toaleta 50 m3 piętro łazienka 75m3 piętro garderoba 25m3 Razem wywiew 300m3/h Co do przesuszania to jest przecież regulacja wydajności centrali a kalkulowana wyżej wydajność jest wydajnością MAKSYMALNĄ. Centrale tylko sporadycznie pracują na maksymalnych obrotach poziom wentylacji na biegach "nocnym" i "dziennym" ustawiamy indywidualnie. Przy zakupie central COMAIR wręczamy naszym Klientom gratis prosty higrometr który pozwala obserwować poziom wilgotności w rożnych porach roku. Edytowane 18 Maja 2012 przez michal_ludwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.05.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Dziękuję za odpowiedź.Rozumiem,że norma określająca minimalną krotność wymiany powietrza jako 0,5/h to bezwartościowy bzdet i wentylacją należy sterować tak aby wilgotność powietrza utrzymywać na poziomie 40%. Swoją drogą jestem ciekaw,czy panowie budując dom wymieniają stal zbrojeniową na cieńsze przekroje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 18.05.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Nydar nie zna innych norm, tylko gdzieś tam znalazł wytyczną o 0,5 wym/h.Jest dokładnie tak, jak w praktyce napisał Michał Ludwin, a w teorii tak, jak wkleił Arturo.Teoria i praktyka są tutaj zgodne, żeby nie było niejasności. Nydar - drut zbrojeniowy można sobie dać grubszy, ale z WM potrzeba odrobiny doświadczenia, by umiejętnie wszystko zaprojektować i właściwie podobierać. Jakieś 0,5 wym/h to może sobie stosować prosty instalator, i też zrobi w większości przypadków dobrze. Ale szkopuł tkwi w tym, że nie wszędzie będzie dobrze - dlaczego, to już było wałkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 18.05.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Rozumiem,że norma określająca minimalną krotność wymiany powietrza jako 0,5/h to bezwartościowy bzdet i wentylacją należy sterować tak aby wilgotność powietrza utrzymywać na poziomie 40% Z tą krotnością wymiany to jest śmieszna sprawa: w różnych krajach Europy są różne normy i np. w Belgii wymagana jest praktycznie 2x bardziej intensywna wentylacja niż w Holandii. A do tego w Niemczech norma jest mniejsza nawet niż u nas i widziałem tam instalacje [w niedużych domach] o wydajności jedynie ok 150-175 m3/h. czyli gdzieś tak na poziomie normy higienicznej na mieszkańca. Wniosek: ważne żeby była dobrze zaprojektowana i sprawnie działająca wentylacja mechaniczna.Wydajność maksymalna jest istotna, ale bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.05.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 No ale tak szczerze mówiąc w domu zamieszkałym przez 3-4 osoby o powierzchni około 120m2 spokojnie można to obsłużyć centralką o wydatku 250m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 18.05.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Swoją drogą jestem ciekaw,czy panowie budując dom wymieniają stal zbrojeniową na cieńsze przekroje. chciałbym zauważyć, że w moim przykładzie odnosiłem się do parametrów budynku podanych w pytaniu na początku czyli 140 m2 i około 400 m3 kubatury przy wydajności jaką wyliczyłem, czyli 300m3/h krotność wymiany spełnia wymagania i wynosi prawie 0.8x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.05.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 To może ostatnie pytanie dotyczące norm.Przy kubaturze 400m3.jak powinna być ustawiona centralka wentylacyjna ? Na 0,5 wymiany,a może mniej lub więcej?Czym się kierować? Powonieniem,czy innymi zmysłami.Dlaczego w lecie i zimie mają być różne ilości wentylowanego powietrza?Potrzeby oddychania i świeżego powietrza przecież takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 19.05.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Nydar - to nie tak. Bierzesz plan domu, nanosisz sobie nawiewy i wywiewy do poszczególnych pomieszczeń, ustalasz przy nich wymagane wydajności wentylacji, a jak skończysz, sumujesz nawiewy i wywiewy i co wyjdzie większe, to dobierasz taką centralkę - ewentualnie o rozmiar większą. Jeśli wychodzi np. 250 m3, to dobierasz centralę 350, jak 300, to 420 itd. Kubatura ma tu średni wpływ - wentylujemy pomieszczenia, a nie kubaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.05.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Wróżę ci niezłą karierę w polityce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 20.05.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 .Przy kubaturze 400m3.jak powinna być ustawiona centralka wentylacyjna ?zakładam, że to pytanie nie jest "prowokacyjne" i nie chodzi o żadną politykę.jak bym ustawił centralkę w moim teoretycznym przykładzie??zakładam że w tym domu [ 140 m2 i 400 m3 kubatury] mamy 4 osoby. centrala COMAIR HRUC 380 maksymalnie 380 m3/h przy 150 Pa.na pierwszym biegu [tryb nocny] - 125 -150 m3/h [raczej nie mniej niż 100 m3/h] na drugim biegu [tryb dzienny] - 220-280 m3/h [do ewentualnej korekty wg. wskazań higro i poczucia komfortu domowników]bieg trzeci [przewietrzanie] - 350-380 m3/h do tego automatyka/sterownik zegarowy ustawiona mniej wiecej tak:tryb nocny do godziny 7.00 zakładam, że o tej porze domownicy wstają [ dla soboty i niedzieli inne ustawienia]tryb dzienny do godziny 8.30przewietrzanie 15 minut [ najlepiej żeby już domowników nie było ]tryb nocny [nikogo nie ma w domu] do 13.30 tryb dzienny do 21.00 ewentualne przewietrzanie 15 minut tryb nocny do 7.00 nasze urządzenia mają możliwość ustawienia do 6 zmian poziomu wentylacji w ciągu dnia, osobno dla każdego dnia tygodnia więc schemat jak powyżej jest dosyć typowy. Podczas dłuższej nieobecności mamy jeszcze do dyspozycji tryb urlopowy - naprawdę minimalną wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.05.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Można w sposób zawiły i nieczytelny,ale można jasno i przejrzyście.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina87 24.05.2012 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Dziękuję Wam za rozwinięcie tematu i konkretne odpowiedzi. MAm 2 pytanko na jakiej podstawie bez poglądowego projektu wm firmy określają wycenę owej instalacji . Dostałam wycenę na moj domek wm 16 tys zł projekt wykonają po podpisaniu umowy więc na jakiej podstawie mi to wycenili pisałam do nich ale nie otrzymałam odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 26.05.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Na podstawie podobnych, już zrealizowanych budynków. Mi też nie przyszłoby do głowy wykonać kompletny projekt przed podpisaniem umowy - za dużo roboty, a co jak klient weźmie inną firmę? Do wykonania dość dokładnej wyceny wystarczy przemyśleć ułożenie pionów i ogólny zarys instalacji, porównać z już wykonanym podobnym domkiem, dowiedzieć się jaki etap budowy (jeśli np. nie ma wylanej płyty, i można wydać miejsca na rury osłonowe dla przebić, to np. moja firma z automatu 500zł taniej wycenia) - i w ten sposób w kilkanaście minut wycena gotowa.Wykonanie pełnego projektu to conajmniej kilka godzin - bardzo cennych. Przy 16k za całość nie ma wielkiej rezerwy na zrobienie X projektów, licząc że któryś wypali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.05.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Święte słowa Szkic montażowy robi się dla wyceny aby określić przybliżony koszt. A projekt klient może dostać po podpisaniu umowy Bo przed to różnie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 27.05.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 a co jak mam wm plus rekuperator i gazówke w kuchni...??? jak nie ma prądu to nie moge gotowac ...??? (zalozmy ze w kuchni mam tylko wywiew) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 27.05.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Robisz dokładnie to samo, co przy gotowaniu i WG. Po pół godzinie, jak zaczyna śmierdzieć, uchylasz okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.05.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Indiana. Czy ty czytasz to co piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 27.05.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 bardziej mi chodzi oto czy mozna uzywac gazówke przy tylko "wywiewie" - czy kominiarz na takie cos pozwoli ..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 27.05.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 projekt wykonają po podpisaniu umowyKlient COMAIR może zlecić projekt przed podpisaniem umowy, a wstępna wycena odbiega znacznie od finalnej propozycji.Dobry fachowiec wie co i za ile robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.05.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 projekt wykonają po podpisaniu umowy Klient COMAIR może zlecić projekt przed podpisaniem umowy, a wstępna wycena odbiega znacznie od finalnej propozycji. Dobry fachowiec wie co i za ile robi. Ale jak rozumie odpłatnie zleca ten projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts