kitesurf 06.05.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Witam. Czy słyszeliście coś o tym, iż od 01.01.2012 roku trzeba mieć jakieś pozwolenia etc. na wybudowanie studni na cele mieszkalne do 30m głębokości oraz poboru wody mniej niż 5m3 / dobę? Tu mam link do ustawy http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20111630981 Ostatnio gdzieś w necie wyczytałem, że ponoć już nie wystarczy samo zgłoszenie zamiary budowy. Czy ktoś ma wiedzę w tym temacie? Pozdrawiam! Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.05.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Witam. Czy słyszeliście coś o tym, iż od 01.01.2012 roku trzeba mieć jakieś pozwolenia etc. na wybudowanie studni na cele mieszkalne do 30m głębokości oraz poboru wody mniej niż 5m3 / dobę? Tu mam link do ustawy http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20111630981 Ostatnio gdzieś w necie wyczytałem, że ponoć już nie wystarczy samo zgłoszenie zamiary budowy. Czy ktoś ma wiedzę w tym temacie? Pozdrawiam! Michał Wiedzy praktycznej nie mam, ale tez widzialem na stronach interentowych firm studniarskich, ze od 2012 trzeba miec projekt robot geologicznych w przypadku kazdej studni. Co gorsze, kara finansowa za nie posiadanie takowego sa baaardzo dotkliwe (40.000PLN). marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 07.05.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Firmy wykonujące studnie tak piszą bo to dla nich dodatkowa kasa ale sytuacja prawna jest niejasna.Nie juz ma zapisu o tych 30m z wyjątkiem wiercenia pod pompy ciepła ale jest art 3 nowej ustawy który mówi że ustawy nie stosuje się do korzystania z wód w zakresie uregulowanym odrębnymiprzepisami Wg mnie i paru innych forumowiczów jest to odesłanie do prawa wodnego w którym cały czas studnię do 30m i o określonej wydajności mozna wiercić bez zadnych zezwoleń i zgłoszeń.Zgłasza sie tylko zamiar obudowy takiej studni. Jeśli ktoś wie cos więcej na ten temat to też chętnie o tym poczytam bo przymierzam sie do wiercenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 07.05.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Część geologiczna nie dotyczy studni na zwykłe korzystanie z wód podziemnych (czyli woda nie na cele przemysłowe, podlewanie upraw rolnych i oczywiście gdy pobór nie większy niż 5m3 na dobę, o 30m chyba zapomniano) Ale od stycznia wymagany jest projekt budowlany (załączony do projektu domu) no i czasem wymagane zgłoszenie przed przystąpieniem do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 22.05.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 czesc, moze to Tobie pomoze.http://www.mos.gov.pl/g2/big/2012_03...560d5b22bc.pdfpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 22.05.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Ciekawy dokument, brylekpl,dzięki, tylko że link coś nie działa, więc pozwoliłem sobie podlinkować ponownie.http://www.mos.gov.pl/g2/big/2012_03/9f7c0584cb7c2a168796dc560d5b22bc.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdydurke 22.05.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Jak juz wspominalem ja otrzymalem przy pozwoleniu na budowe WYMOG aby miec badania geologiczne przed zrobieniem studni. Po telefonie do starostwa okazalo sie ze ten zapis jest wlasnie konsekwencja nowego przepisu obowiazujacego od stycznia. Nie mowie ze panie w starostwie sie nie pomylily ale podobno teraz caly czas tego wymagaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 22.05.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Panie w starostwie niech łaskawie przeczytają sobie interpretacje ustawy wiszącą na stronie ministerstwa środowiska (linki wyżej) ciekawe co na to powiedzą bo jest tam napisane krótko i tresciwie że wiercenie studni nie podpada pod ta ustawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 22.05.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Panie w starostwie niech łaskawie przeczytają sobie interpretacje ustawy wiszącą na stronie ministerstwa środowiska (linki wyżej) ciekawe co na to powiedzą bo jest tam napisane krótko i tresciwie że wiercenie studni nie podpada pod ta ustawę oprocz tej interpretacji dzwonilem jeszcez do wyzszego urzedu gorniczego i tam powiedzieli mi to samo wiec Panie ze starostwa sie oczywiscie myla. Walczylem z tym tematem bo studniarze bali sie wiercic, tudzierz w kolezenstwie z geologami "wymuszaja" robienie projektu za ok 3000PLN. ja wierce w przyszlym tygodniu bez zadnych formalnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 23.05.2012 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Ja też tak mam zamiar zrobić. Interpretacja co rzadko się zdarza jest jasna ,krótka i przejrzysta.Szkoda tylko że nie ma takiej która wreszcie by zakończyła sprawę wymagania pozwolenia na budowę na wiercenie studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdydurke 24.05.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Mozliwe ze padlem tutaj ofiara "pani zosi z urzedu" Mimo wszystko jednak papierkologia ciagnela mi sie duzo dluzej niz zakladalem i jednak zrobilem projekt geologiczny. Cena: 1300 pln. W projekcie mialem mniej wiecej wykazane na jakiej glebokosci bedzie woda i tak dalej. Jakbym mial wiecej czasu to pewnie bym sie klocil w starostwie ale planowalem z budowa ruszyc od poczatku czerwca i sie niestety przeciagnelo. Przynajmniej teraz nikt nie bedzie mi robil problemu. Ale z checia sie dowiem czy ktos wywalczyl ta sprawe u siebie w starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 08.06.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 starostwo jelenigorskie postepuje zgodnie z interpretacja ministerstwa i nie ma z tym zdnych problemow. u mnie studnia wywiercona i woda leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts