Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia do 30m głębokości i poboru <5m3/dobę - pozwolenie??

kitesurf

Recommended Posts

Witam. Czy słyszeliście coś o tym, iż od 01.01.2012 roku trzeba mieć jakieś pozwolenia etc. na wybudowanie studni na cele mieszkalne do 30m głębokości oraz poboru wody mniej niż 5m3 / dobę? Tu mam link do ustawy http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20111630981

Ostatnio gdzieś w necie wyczytałem, że ponoć już nie wystarczy samo zgłoszenie zamiary budowy.

Czy ktoś ma wiedzę w tym temacie?

Pozdrawiam!

Michał

Witam. Czy słyszeliście coś o tym, iż od 01.01.2012 roku trzeba mieć jakieś pozwolenia etc. na wybudowanie studni na cele mieszkalne do 30m głębokości oraz poboru wody mniej niż 5m3 / dobę? Tu mam link do ustawy http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20111630981

Ostatnio gdzieś w necie wyczytałem, że ponoć już nie wystarczy samo zgłoszenie zamiary budowy.

Czy ktoś ma wiedzę w tym temacie?

Pozdrawiam!

Michał

Wiedzy praktycznej nie mam, ale tez widzialem na stronach interentowych firm studniarskich, ze od 2012 trzeba miec projekt robot geologicznych w przypadku kazdej studni.

Co gorsze, kara finansowa za nie posiadanie takowego sa baaardzo dotkliwe (40.000PLN).

marcin

Firmy wykonujące studnie tak piszą bo to dla nich dodatkowa kasa ale sytuacja prawna jest niejasna.Nie juz ma zapisu o tych 30m z wyjątkiem wiercenia pod pompy ciepła ale jest art 3 nowej ustawy który mówi że ustawy nie stosuje się do korzystania z wód w zakresie uregulowanym odrębnymi

przepisami Wg mnie i paru innych forumowiczów jest to odesłanie do prawa wodnego w którym cały czas studnię do 30m i o określonej wydajności mozna wiercić bez zadnych zezwoleń i zgłoszeń.Zgłasza sie tylko zamiar obudowy takiej studni. Jeśli ktoś wie cos więcej na ten temat to też chętnie o tym poczytam bo przymierzam sie do wiercenia.

Część geologiczna nie dotyczy studni na zwykłe korzystanie z wód podziemnych (czyli woda nie na cele przemysłowe, podlewanie upraw rolnych i oczywiście gdy pobór nie większy niż 5m3 na dobę, o 30m chyba zapomniano) Ale od stycznia wymagany jest projekt budowlany (załączony do projektu domu) no i czasem wymagane zgłoszenie przed przystąpieniem do wykonania.

• 2 weeks później...
Jak juz wspominalem ja otrzymalem przy pozwoleniu na budowe WYMOG aby miec badania geologiczne przed zrobieniem studni. Po telefonie do starostwa okazalo sie ze ten zapis jest wlasnie konsekwencja nowego przepisu obowiazujacego od stycznia. Nie mowie ze panie w starostwie sie nie pomylily ale podobno teraz caly czas tego wymagaja.

Panie w starostwie niech łaskawie przeczytają sobie interpretacje ustawy wiszącą na stronie ministerstwa środowiska (linki wyżej) ciekawe co na to powiedzą bo jest tam napisane krótko i tresciwie że wiercenie studni nie podpada pod ta ustawę

oprocz tej interpretacji dzwonilem jeszcez do wyzszego urzedu gorniczego i tam powiedzieli mi to samo wiec Panie ze starostwa sie oczywiscie myla. Walczylem z tym tematem bo studniarze bali sie wiercic, tudzierz w kolezenstwie z geologami "wymuszaja" robienie projektu za ok 3000PLN.

ja wierce w przyszlym tygodniu bez zadnych formalnosci

Mozliwe ze padlem tutaj ofiara "pani zosi z urzedu" :)

Mimo wszystko jednak papierkologia ciagnela mi sie duzo dluzej niz zakladalem i jednak zrobilem projekt geologiczny. Cena: 1300 pln. W projekcie mialem mniej wiecej wykazane na jakiej glebokosci bedzie woda i tak dalej.

Jakbym mial wiecej czasu to pewnie bym sie klocil w starostwie ale planowalem z budowa ruszyc od poczatku czerwca i sie niestety przeciagnelo. Przynajmniej teraz nikt nie bedzie mi robil problemu.

Ale z checia sie dowiem czy ktos wywalczyl ta sprawe u siebie w starostwie.

• 2 weeks później...