Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

średnica wiercenia otworu pod puszkę elektryczną.

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie

Jakiej średnicy otwór wywiercić otowrnicą pod puszkę elektryczna standardową do osprzętu fi 60.

Wywierciłem normalnie otwornicą typową do tych puszek - chyba fi 67. Jak wkładam puszki to jest bardzo mało miejsca pomiędzy puszką a ścianą ?

Wydaje mi się że zaprawa tynkarska tam nie wejdzie ???

ile miejsca powinno być pomiędzy puszką a otworem i czym się go wypełnia.

Dzięki, tak będę próbował,

1. Tylko szkopuł w tym, że najkorzytniejszy moment na osadzenie puszki wyznaczy tynkarz, z różnych względów jest najlepiej kiedy to on osadza puszki - wie na jaka głębokość ja osadzić i nie powoduje to wstrzymania jego pracy. A jeśli tak to po rozmowie z tynkarzami różnymi z reguły osadzaja na zaprawę cementową - tą którą tynkują ścianę. i tu problem bo zaprawa cementowa to nie gips i nie wypłynie, efekt będzie taki że puszki się nie da włożyć - tak czuje nie wiem jak jest praktyka.

2. Z własnego krótkiego doświqadczenia wiem że jak się rozrobi gips to jest około 15 minut na jego wykorzystanie, po czym twardnieje na kamień ????

Jakiego gipsu użyć żeby troszkę wydłużyć ten czas. (nie za długo bo puszka nie będzie obsadzona i nie zakrótko bo mi wiadro zastygnie.

3. Czy należy zwilżyć puszkę i dziurę na gniazdo, w otorze jest pełno pyłu po belicie co wy z tym, robicie odkurza się czy co ??

1. Tylko szkopuł w tym, że najkorzytniejszy moment na osadzenie puszki wyznaczy tynkarz, z różnych względów jest najlepiej kiedy to on osadza puszki - wie na jaka głębokość ja osadzić i nie powoduje to wstrzymania jego pracy. A jeśli tak to po rozmowie z tynkarzami różnymi z reguły osadzaja na zaprawę cementową - tą którą tynkują ścianę. i tu problem bo zaprawa cementowa to nie gips i nie wypłynie, efekt będzie taki że puszki się nie da włożyć - tak czuje nie wiem jak jest praktyka.

Co ci za różnica jak to robi tynkarz? Może montować na gumę do żucia, tylko żeby było prosto i nie odpadało.

Ważne jest aby pod puszką coś było.

Należy też uprzedzić tynkarzy, że puszki mają mieć otwory montażowe w pionie/poziomie a zespół np 4 puszek nie może mieć iększej odchyłki na końcach niż 2 mm, bo będą poprawiać do skutku

Tynkarze nie biorą dodatkowej kasy za obsadzanie puszek, ani nie oddają jej jeśli obsadza ktoś inny.

2. Z własnego krótkiego doświqadczenia wiem że jak się rozrobi gips to jest około 15 minut na jego wykorzystanie, po czym twardnieje na kamień ????

Jakiego gipsu użyć żeby troszkę wydłużyć ten czas. (nie za długo bo puszka nie będzie obsadzona i nie zakrótko bo mi wiadro zastygnie.

Nie rozrabia się wiadra gipsu, tylko słoik.

3. Czy należy zwilżyć puszkę i dziurę na gniazdo, w otorze jest pełno pyłu po belicie co wy z tym, robicie odkurza się czy co ??

Omiatasz np szczotką. Jak chcesz możesz odkurzyć. Dobrze jest zwilżyć wodą. Edytowane przez dendrytus

• 2 weeks później...

Otwornica 68mm, obsadź na 8-10mm ponad ścianę, chyba, że będą cieńsze tynki.

Generalnie tynkarze obsadzają puszki jak im pasuje, nie patrzą na to, że aparat będzie sie trzymał właśnie tej puszki, sprowadza się to do tego, iz puszka jest tylko maźnięta gipsem z zewnątrz, a prawidłowo powinna byc zatopiona w gipsie. Najlepszy wg. mnie jest klej gipsowy (wiąże dłużej niż budowlany)