skresz 07.05.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Witam mam na działce starą studnie na 9 kręgów (tyle widać). Studnia ta jest w odległości około 50cm do domu i obok niej wychodzi kran do podlenia ogródka itp. do studni doprowadzony jest tez drenaż wiec woda w niej nie nadaje się do picia lecz chciałem się zapytać jak najlepiej czerpać z niej wodę do podlewania chodzi o coś takiego że wrzucam na stałe pompę do studni, robię wyprowadzenie do kranu na podwórku do którego podpinam np. wąż i jak chce podlewać to załączam wtyczkę i woda leci jak kończę wyłączam wtyczkę i koniec. czy mogę zastosować zwykłą pompę do brudnej wody (nie wiem czy uciągnie wodę) ??? czy zastosować pompę głębinową (czy brud jej nie przeszkadza) Jak toś ma pomysł jak to rozwiązać będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 07.05.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Pompa hydroforowa + wyłącznik brio np WZ750 omnigeny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Dobosz 07.05.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Przy takiej głębokości pompa do brudnej wody powinna wystarczyć. Tutaj istotna jest wysokość podnoszenia (opis na etykiecie każdej pompy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 08.05.2012 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Pompa hydroforowa + wyłącznik brio np WZ750 omnigeny tylko pytanie bo tutaj się zastanawiam nad zabrudzeniami jakie pływają czy nic pompie nie będzie jak się do niej dostanie jakiś syf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 08.05.2012 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Przy takiej głębokości pompa do brudnej wody powinna wystarczyć. Tutaj istotna jest wysokość podnoszenia (opis na etykiecie każdej pompy). tu patrze na taką pompę ale podstawowe pytanie czy jak wcisnę wtyczkę to pompa jest w stanie pompować samoczynnie wodę czy trzeba będzie ją zasysać czy coś z tych rzeczy http://narzedzia.autocentrum.pl/Pompa-zanurzeniowa-RG-DP-1035-N,33665.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.05.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 tu patrze na taką pompę ale podstawowe pytanie czy jak wcisnę wtyczkę to pompa jest w stanie pompować samoczynnie wodę czy trzeba będzie ją zasysać czy coś z tych rzeczy http://narzedzia.autocentrum.pl/Pompa-zanurzeniowa-RG-DP-1035-N,33665.html Tak, taka pompa bedzie dzialac. Wez pod uwage tylko jeden fakt. To jest pompa o stosunkowo duzej srednicy przyylacza (1 1,2 cala) i ma duza wydajnosc ale mala wysokosc podnszenia, czyli da Ci male cisnienie. Woda z weza podlaczonego do takiej poimpy bedzie leciec dosyc intensywnie ale tylko sie bedzie wylewac z weza. Zapomnij o jakims "pistolecie" do weza ogordowego z ktorego woda poleci na pare metrow. Ta pompa ma max wysokosc podnoszenia 8m. Odejmujac troche na opory, i roznice pomiedzy poziomem wody w studni a terenem, to jak uzyskasz 0,5 atm cisnienia w wezu to duzo. Pompy do wody brudnej sa tak zrobione, zeby wypomowowyac duzo wody, ale nie dawac wysokiego cisnienia. Co niejako logiczne, bo sluza do odwadniania jakichs wykopow, zbiornikow itd. Jesli koniecznie taki typ pompy to szukaj wesji z wieksza wysokoscia podnoszenia. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 08.05.2012 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Tak, taka pompa bedzie dzialac. Wez pod uwage tylko jeden fakt. To jest pompa o stosunkowo duzej srednicy przyylacza (1 1,2 cala) i ma duza wydajnosc ale mala wysokosc podnszenia, czyli da Ci male cisnienie. Woda z weza podlaczonego do takiej poimpy bedzie leciec dosyc intensywnie ale tylko sie bedzie wylewac z weza. Zapomnij o jakims "pistolecie" do weza ogordowego z ktorego woda poleci na pare metrow. Ta pompa ma max wysokosc podnoszenia 8m. Odejmujac troche na opory, i roznice pomiedzy poziomem wody w studni a terenem, to jak uzyskasz 0,5 atm cisnienia w wezu to duzo. Pompy do wody brudnej sa tak zrobione, zeby wypomowowyac duzo wody, ale nie dawac wysokiego cisnienia. Co niejako logiczne, bo sluza do odwadniania jakichs wykopow, zbiornikow itd. Jesli koniecznie taki typ pompy to szukaj wesji z wieksza wysokoscia podnoszenia. marcin nie koniecznie taki typ pompy szukam czegoś w miarę taniego i co zdało by rezultat jeśli są inne metody niewymagające jakiś znacznych nakładów finansowych to chętnie z nich skorzystam na działce którą kupiliśmy była studnia i szkoda było ją zakopać teraz już domek stoi wiec może się uda w jakiś sposób ją wykorzystać jak będzie się dało zrobić tak by wyprowadzić z niej wodę na ścianę to już barier a jak woda będzie miała jeszcze dobre ciśnienie to będę w siódmym niebie jest tylko jeden problem nie miałem żadnej styczności z pompami znalazłem jeszcze coś takiego http://allegro.pl/pompa-do-wody-brudnej-szamba-1250w-4500l-h-zeliwna-i2306161241.html niby wysokość ok ale znów mały przypływ w porównaniu z poprzednią ale przyłącze 1cal oraz http://allegro.pl/pompa-do-wody-2950w-z-rozdrabniaczem-waz-20m-i2306157779.html tu jest przyłącze 2 cale wiec chyba opory będą zbyt nuże na redukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.05.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 nie koniecznie taki typ pompy szukam czegoś w miarę taniego i co zdało by rezultat jeśli są inne metody niewymagające jakiś znacznych nakładów finansowych to chętnie z nich skorzystam na działce którą kupiliśmy była studnia i szkoda było ją zakopać teraz już domek stoi wiec może się uda w jakiś sposób ją wykorzystać jak będzie się dało zrobić tak by wyprowadzić z niej wodę na ścianę to już barier a jak woda będzie miała jeszcze dobre ciśnienie to będę w siódmym niebie jest tylko jeden problem nie miałem żadnej styczności z pompami znalazłem jeszcze coś takiego http://allegro.pl/pompa-do-wody-brudnej-szamba-1250w-4500l-h-zeliwna-i2306161241.html niby wysokość ok ale znów mały przypływ w porównaniu z poprzednią ale przyłącze 1cal oraz http://allegro.pl/pompa-do-wody-2950w-z-rozdrabniaczem-waz-20m-i2306157779.html tu jest przyłącze 2 cale wiec chyba opory będą zbyt nuże na redukcji Ta druga pompa po maly potwor. 3KW!! Tym maly staw przepompowac mozna, a nie ogrodek podlewac. 2 cale wąż, to prawie jak strazacki. Tym sie ogrodka raczej nie bedzie wygodnie podlewalo. A kupoiwac duza pompe zey jaa zdlawic? Weze ogrodowe to naczesciej w okolicy 3/4 lub rzadziej 1 cala srednicy. A taki 1" juz jest gruby, sztywny i nieporeczny. Jak brudna jest ta woda. Moze zwykla pompa hydroforowa by dala rade. Taka da ospowiednie cisnienie do weza. Jesli woda jest baaaardzo brudna i zapiaszczona to o ile pompa do brudnej wody da rade pompowac, to potem Ci sie spryskiwacze do weza i tak pozatykaja, wiec co za interes. Kup sobie weza ogrodowego jakiego chcesz. Dlugosc, srednica. Moze pozycz od jakiegos sasaida, ba nawet z wypozyczalni narzedzi taka pompe do brudnej wody. Podlacz i zobacz, czy Ci odpowiada strumien i cisnienie wody, bo tak jak mowilem, tego typu pompy dadza male cisnienie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 11.05.2012 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) Waśnie jestem po testach dwóch pomp do brudnej wody i tak 1. 7500l/h podnoszenie max 5m moc 300w nawet nie zassała wody2. 3000l/h odnoszenie max 15m moc 1250w zassała i woda leci lecz po redukcjach jest już tak jak pisałeś małe ciśnienie teraz patrze na allegro na to http://allegro.pl/pompa-membranowa-gornossaca-200w-tanio-i2316380604.html bo tanie a nie mam o kogo pożyczyć by przetestować jak pracuje taka pompa i co trzeba do niej dokupić by działała w następujący sposób po włożeniu wtyczki do prądu zaczyna pracować jak chce to podlewam a jak nie to ona chodzi bodź się wyłącza(by to funkcjonowało jak kran) znalazłem tez http://allegro.pl/pompa-do-wody-czystej-i-brudnej-dolnossaca-250w-i2314657384.html mógłbym mnie ktoś poprawić jak się mylę bo do tej pompy muszę dokupić jeszcze zawór zwrotny oraz http://www.sklep.tanienawadnianie.pl/wylacznik-cisnieniowy-brio-sk13-p-897.html i wszystko powinno teoretycznie śmigać Edytowane 11 Maja 2012 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 22.05.2012 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 zacząłem to i zakończę otóż kupiłem http://allegro.pl/pompa-membranowa-gornossaca-200w-tanio-i2316380604.html oraz http://allegro.pl/wlacznik-wylacznik-cisnieniowy-brio-sk-13-tanio-i2335102903.html iiii pompa wpięta na stałe w gniazdko fajnie pracuje jedyny bul to 12l/min (sprawdzone ) ale spodziewałem się tego za te pieniądze wiec nie jest źle ciśnienie super i cena wody za 1m3 to koszt 70groszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wray22 18.06.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Witam podepnę się pod temat. Jakiś czas temu kupiłam stary dom do remontu. Obok domu stoi stara studnia z betonowych kręgów. Kompletnie nie wiem jaka pompa potrzebna mi będzie do tej studni. Z racji tego, że przez najbliższe lata nie zamierzam podłączać się do wodociągu i chce pobierac wode ze studni to szukam pompy, która zasili mi cały dom. Chcę mieć kranik obok domu do ktorego bede mogła podłączyć waż i podlać trawę, kwiatki itp. oczywiście do tego dochodzi kuchnia i 2 lazienki. Na moje oko to tak woda znajduje się na głębokości 8-10m. Bardzo proszę o pomoc w dobraniu pompy. Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 20.05.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Chciałbym odświeżyć temat.Podobna historia:Jest u teściów studnia kopana, betonowe kręgi, głęboka na ok.13m, wody 3m tzn. lustro wody na głębokości 10m.Chciałbym teściowej ulżyć w podlewaniu ogrodu a teściowi w rachunkach za wodę zakładając im pompę do tej studni.Chodzi tylko o podlewanie ogrodu i trawnika. Zatem głębokość zasysania wody ok. 11-12 m + ok.20-25m pompowania od studni do ogrodu w poziomie. Nie znam się na pompach i stąd pytanie: jaką pompę wybrać? Chodzi o taką do której podpięty będzie tylko wąż do podlewania. Czy konieczny jest do tego hydrofor?Czy włącza się ją poprzez włożenie wtyczki do gniazdka czy montuje jakiś włącznik?Na wyjściu myślę o wężu 3/4 cala.Oczywiście szukam czegoś w miarę taniego bo to tyko o podlewanie chodzi. Szukałem już na allegro i znalazłem np. coś takiego:http://allegro.pl/pompa-ppg-glebinowa-do-wody-podlewania-cisnieniowa-i3247405717.htmlhttp://allegro.pl/pompa-do-wody-studni-membranowa-gornossaca-280w-i3247643409.htmlhttp://allegro.pl/pompa-do-wody-czystej-membranowa-gornossaca-red-i3233666812.htmlNiby spełniają wszystkie parametry które powinny mieć.Czy wydajność 1080l/h jest wystarczająco do podlewania ogrodu?Czy pompy membranowe są dobre?Proszę o radę sam się na tym nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 27.05.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Nikt nic nie poradzi w tej sprawie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 27.05.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 To moje przemyślenia, nie poparte doświadczeniem:Hydrofor poprawia warunki pracy pompy, ogranicza liczbę startów/stopów jej silnika. Do podlewania nie musisz go dawać, bo lejesz wodę raczej długo. Jak rozumiem nie chcesz dawać kranu, tylko włącznik. Ale zawsze jest ryzyko, że np. załamie Ci się wąż i ustanie przepływ przy załączonej pompie. Włącznik masz jeden, kran też, ale powszechne są obecnie końcówki węża z możliwością zamknięcia wylotu. Wracanie do włącznika z otwartym wężem, aby wyłączyć wodę wygodne nie będzie. Z tych względów zrobiłbym jednak mały hydrofor. Albo szukał pompy przygotowanej do takich warunków pracy. Ale rozważasz tanie i proste pompy. Zatem ich jakoś i wbudowane zabezpieczenia wyrafinowane nie będą, więc jak masz możliwość, to zapewnij jej dobre warunki pracy. Wydajność podana na tej pompie jest wystarczająca do ręcznego czy półręcznego (jakiś przenośny zraszacz) podlewania, ale komfortu nie zapewni. Pytanie o jej faktyczną wydajność po podniesieniu na 11-12 m i przepchnięciu przez 25+ metrów węża. Spodziewam się, że będzie mało. Ja miałem pompę z wydajnością teoretyczną ok. 2000 l/h i po 50 metrach węża 1/2 to już było moczenie a nie podlewanie: połóż wąż i idź na kawę, po powrocie przełóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.05.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Nikt nic nie poradzi w tej sprawie??? Ja mialem taka pompke membranowa na budowie. Gdzies nawet w garazu lezy (oddam za piwo). Niespodziewalbym sie jakichs cudow ani duzej wydajnosci zwlaszcza przy dlugim wezu i tych 10m do gory. Ot bedzie sobie ciurkalo. Jak poprzednik, WLaczysz pompe a nie otworzysz kranu, i klopot gotowy. Ktos wlaczy. Dziecko se pstryknie. Ja bym to zrobil z 10L zbiorniczkiem i wylacznikiem cisnieniowym, tylko po to zeby pompa nie dostawala za bardzo w tylek. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 27.05.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Ja mialem taka pompke membranowa na budowie. Gdzies nawet w garazu lezy (oddam za piwo). Biorę. Do podlewania ogródka teściowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.05.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Biorę. Do podlewania ogródka teściowej To zapraszam na priv po adres odbioru. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 29.05.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Eeeejjj, to miało być dla mojej teściowej:lol2: Przecież jak się o tym dowie nogi z d... powyrywa:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts