Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czujnik ruchu w wymuszeniem włączenia za pomocą włącznika

Recommended Posts

Hej,

Wracam na forum po długiej przerwie i od razu z konkretnym pytaniem :)

Chodzi o to, że w podcieniu wejściowym (na zewnątrz, przed drzwiami wejściowymi do domu) mam trzy lampy. Wszystkie włączane są jednym włącznikiem. Chciałbym dołożyć do tego czujnik ruchu i przerobić cały układ w taki sposób, że jak włącznik jest włączony, to świecą się wszystkie trzy lampy, natomiast jak jest wyłączony, to jedna lampa jest wtedy sterowana czujnikiem ruchu (czyli jak jest ciemno i coś się poruszy w polu widzenia to się na chwilę zapali, a potem sama zgaśnie), a pozostałe dwie są wyłączone.

Jak to zrealizować? Dodam, że lampy mam bez czujnika ruchu, czyli planuję dokupić osobny czujnik ruchu i podłączyć go do jednej lampy. Czy są jakieś takie czujniki, w przypadku których można wymusić włączenie lampy poprzez włączenie włącznika?

Z góry dzięki wielkie za pomoc :)

Pozdrawiam,

Edytowane przez Vafel

No niby tak, tylko że ja już tam mam włącznik dwubiegunowy, ale drugi tor jest już zajęty przez inne lampy. Musiałbym wiercić kolejną puszkę, dodać kolejny włącznik i większą ramkę, a nie bardzo jest tam na to miejsce. Wolałbym załatwić to w taki sposób jak opisałem (nie zmieniając włącznika).

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/be7024bd89cd19a7.html

Ja proponuje zrealizować taki układ. Narysowałem tak na szybko. Dokładniejszy rysunek jak poprzepinać zrobię jak napiszesz dokładny opis instalacji jaką masz, tzn. np: zasilanie-> włacznik->lampa1->lampa2->lampa3

przewód 3x1,5

chce miec sterowana lampę 2 i przy niej bedzie sensor

Edytowane przez fiddle

No niby tak, tylko że ja już tam mam włącznik dwubiegunowy, ale drugi tor jest już zajęty przez inne lampy. Musiałbym wiercić kolejną puszkę, dodać kolejny włącznik i większą ramkę, a nie bardzo jest tam na to miejsce. Wolałbym załatwić to w taki sposób jak opisałem (nie zmieniając włącznika).

To zastosuj podwójny schodowy a nie świecznikowy.

No dobra. To może dokładniej. W tym momencie mam tak. Trzy lampy. Do każdej z nich idzie osobny przewód z puszki. Do dwóch idzie przewód trzyżyłowy, do jednej (tej, która miałaby być sterowana czujnikiem) czterożyłowy. Z drugiej strony do puszki przychodzi przewód od włącznika (jest to podwójny włącznik, ale jedna jego część włącza i wyłącza coś zupełnie innego - na potrzeby tych trzech lamp, o których tutaj mowa mam do dyspozycji tylko jedną częsć tego podwójnego włącznika - nie jest to włącznik schodowy) no i mam w puszce prąd (fazę). Wszystko jest połączone w puszce. Czujnik, który ma sterować tą jedną lampą będzie umiejscowiony tuż obok niej (czy w związku z tym mogę wykorzystać na jego potrzeby tą jedną dodatkową żyłę w przewodzie idącym do tej lampy)?

No to trochę dupa zbita. Miałem nadzieję, że jakoś się to da rozwiązać. Poszukam takiego włącznika trójbiegunowego, ale o ile dobrze pamiętam w tym moim systemie nie było czegoś takiego.

A korzystając z przekaźnika nie dało by się tego jakoś zrealizować?

Dałoby się. Czwartą żyłą podajesz napięcie na czujnik przy lampie, który włącza lampę i równocześnie za pośrednictwem przekaźnika, odłącza od niej żyłę z włącznika (tą wspólną z pozostałymi). Tylko nie masz możliwości ręcznego odłączenia tej lampy - czujnik załącza ją zawsze gdy coś się znajdzie w jego zasięgu. Kwestia estetycznej obudowy przy czujniku i lampie.

O to właśnie mi chodzi. Nie muszę mieć możliwości wyłączenia tej lampy na stałe (a w razie czego zawsze mogę wykręcić żarówkę :)). Dzięki wielkie :)

Czyli jak rozumiem potrzebny mi tylko zwykły czujnik ruchu, przekaźnik i nawet jeśli sam tego nie poskładam do kupy, to każdy średniorozgarnięty elektryk da sobie z tym radę. Czy tak?

No wiem. Ale skoro nie pomyślałem o tym wcześniej (mea culpa) to teraz albo muszę zrezygnować z tego w ogóle albo kombinować.

Na tym fragmencie ściany gdzie są włączniki nie ma już po prostu miejsca na kolejną puszkę. Musiałaby być pod tymi, które są tam teraz (a nie obok nich), a to raczej nie będzie dobrze wyglądało.

Dodatkowej puszki natynkowej nie potrzebuję, bo myślę, że wszystko się zmieści w tej puszce, w której jest obecnie połączone (to jest taka duża puszka na strychu). Pozostaje kwestia kosztów (bo nie wiem ile taki przekaźnik może kosztować), ale dobrze wiedzieć, że to jest w ogóle możliwe.

Dziękuję bardzo za pomoc.

Czekaj, czekaj. Przekaźnik musi być między czujnikiem ruchu a lampą (patrząc po przewodzie), więc jeśli chcesz mieć czujnik przy lampie a przekaźnik w puszce, to będziesz potrzebował dodatkowej żyły. Pamiętaj, że jego zadaniem jest odcięcie żyły, którą płynie prąd w sytuacji, gdy włączone jest zasilanie włącznikiem ręcznym (bez niego czujnik ruchu włączy wszystkie trzy lampy). Poszukałbym raczej czujnika ruchu zintegrowanego z takim przekaźnikiem bądź kogoś, kto Ci go zintegruje. Albo estetycznej puszki natynkowej :)

• 6 years później...
Podępne się. Moj problem jest chyba prostszy. Mam lampę nad wejściem która w tej chwili jest podłączona tak że jak włącznik w domu jest zwarty to lampa działa gdy zadziała czujnik ruchu, a jak rozwarty to nie działa w ogole. Chciałbym uzyskać efekt odwrotny: Lampa działa cały czas jak włącznik jest zwarty i działa na czujke ruchu jak włącznij jest rozwarty. Z włącznika do lampy leci przewód 3żyłowy. Da się to zrobić bez dokładania kabla? Mam możliwość dołożenia przekaźnika do lampy tylko jak to podłączyć?