kszysiek20 07.05.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Planuję budowę garażu i ze względu na wąską działkę chcę go postawić w granicy działki. Zgodnie z rozporządzeniem jeśli działka ma szerokość poniżej 16m to mogę budynek postawić w granicy lub w odległości nie mniejszej niż 1,5m. No i tu pojawiły się problemy. Otóż moja działka ma nieregularny kształt. Od strony północnej, gdzie zlokalizowana jest droga, ma szerokość 9,32m. Na wysokości planowanego garażu ma szerokość 11 i 13,5m. Przeciwległy koniec od strony południowej ma szerokość 20,26m. Z kolei boki działki mają od strony zachodniej 26,76m a od strony wschodniej 29,5. Pani Naczelnik powiedziała, że przepisy są niejasne i nie wiadomo gdzie mierzyć szerokość 16m w związku z tym powinienem uzyskać zgodę sąsiada. Sąsiad się zgodził, ale w odległości 0,5m od granicy - czego z kolei zdaniem Naczelnik przepisy nie przewidują bo powinno być albo w granicy albo co najmniej 1,5m. Jeśli zrobię 1,5m to będę miał problem z wjazdem do garażu. Czy znacie jakieś orzeczenia sądu gdzie mierzyć tą szerokość działki dla 16m??? https://picasaweb.google.com/101875401789879506647/DziaKaGdzie16m?authkey=Gv1sRgCLXHn6u3_tWbIg#5739848586644207762 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.05.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Zmiana prawodawstwa miała dać możliwość zbudowania domu ludziom, ktorzy takie możliwości nie mają (bo po odjęciu 4 metrów z każdej strony zostawało niewiele na dom). Tu geneza zmian http://www.taniachata.pl/nowosci/nowe-przepisy-dot-zabudowy-waskich-dzialekI nie dotyczy ten przepis działki która w "jakimś" miejscu ma 16 metrów. Moja działka jest trapezem - jeden z boków ma 17 metrów. To nie jest jednak wąska działka, bo równoległy bok ma metrów 40. Więc wg. mnie Twoja działka wąska nie jest. A pozwolenie sąsiada mnie dość rozbawiło, bo już takie pojęcie nie istnieje i to pozwolenie niczemu nie służy. Albo posadowienie jest zgodne z ustawą prawo budowlane i PZP (wz) albo nie. I zgoda sąsiada nie ma nic do tego. Na Twoim miejscu złożyłabym papiery o pozwolenie z wrysowanym tak jak chcesz - najwyżej trafią do decyzji ministerstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszysiek20 07.05.2012 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Twierdzenie Naczelnik, że potrzebna jest pisemna zgoda sąsiada też mnie rozbawiła, ale potem przestało mi być do śmiechu gdy stwierdziła, że bez niej pozwolenia nie wyda i już! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.05.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Napisz pismo do pani, żeby wskazała Ci przepis mówiący o zgodzie sąsiada. Poleconym z potwierdzeniem odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszysiek20 11.05.2012 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) Czy orientujecie się może, czy są jakieś przepisy mówiące o minimalnych odległościach między budynkami na tej samej działce? Co w przypadku jeśli skorzystam z możliwości budowy garażu w granicy działki zgodnie z warunkami technicznymi Art12 ust3 pkt4 (garaż do 5,5m długości oraz do 3m wysokości) i postawię dwa takie garaże obok siebie - przykładowo dwa identyczne garaże po 3m długości i 3m wysokości, oczywiście każdy z niezależną konstrukcją (osobne fundamenty, ściany i stropodachy) z zachowaniem powiedzmy 1cm odstępu? I jeszcze jedno pytanie - jaka minimalna długość podjazdu do garażu pod kątem 90 stopni? Znalazłem w warunkach technicznych art104 ust1 pkt1 - 5,7m przy prostopadłym dojeździe. A jak to w praktyce wygląda? Jaka optymalna długość dojazdu? Edytowane 13 Maja 2012 przez kszysiek20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.05.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 W ustawie prawo budowlane znajdziesz większość odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azn 25.05.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 krzysiek20> nie ma problemu, budynki mogę być usytuowane "na styk", tak jak np. sytuuje się dwie połowy bliźniaka. Ograniczenia odległościowe związane są głównie z przepisami pożarowymi, kiedy dwa budynki stanowią odrębne strefy pożarowe lub z warunkami doświetlenia w przypadku budynków z pomieszczeniami na pobyt ludzi , ale w tym przypadku możesz o tym zapomnieć. Konieczność zgody sąsiada wynika z tego z paragrafu 12 ust. 4. Sąsiad zostanie włączony do postępowania jako strona, gdyż jest w obszarze oddziaływania. PB Art 5, mówi o ochronie uzasadnionych interesów osób trzecich, które w przypadku sytuowania budynku w granicy mogę potencjalnie być naruszane. Konsekwencją tego jest też fakt, że gdybyś zamiast garażu stawał tam np. budynek bud. gospodarczy normalnie wymagający jedynie zgłoszenia to w tym przypadku zostałby nałozony obowiązek uzyskania pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BreSsoN 29.06.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Jak postawisz zwykly blaszak to nikt sie nie doczepi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts