Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród i dom yuki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chwast to nie chwast :) tylko szałwia pospolita dość u nas. Zabieraj ją do ogrodu :) . Okop szeroko i dość głęboko, to nie będzie chorować po przeprowadzce. Kwitnie przepięknie cały sezon i jest wieloletnia. Wieloletnia jest też szałwia omszona, której sadzonki kupuje się za spore pieniążki.

Zrób z niej podstawę ogrodu ziołowego, albo podsadzaj ją pod krzewami i drzewkami.

Ha, widzisz, tak coś czułam, że to coś wartościowego może być:yes:

Wczoraj podeszłam raz jeszcze na spokojnie oejrzeć... Rośnie ich tam 5 szt, jedna taka duża i 4 pojedyncze, dosyć małe... Kombiuję teraz gdzie je przeprowadzić;)

Hej yuko, tawułki też masz piękne- moja tawułka była zdrobnieniem od tawuły:D

Wiem, że to dwie różne rośliny, a nazwy rzeczywiście podobne. Sama też mam i tą i tą:cool:

Nie mam pojęcia co to za chwaścior Ci wyrósł, skądinąd bardzo ładny:D

Wiem Agawi, ze miałaś na myśli tawuły, mnie też czasami ciężko przez gardło przechodzi tawuła jak ma zaledwie kilka cm, też wtedy tawułka jakoś tak naturalnie;)A co do chwaściora to Pesteczka ładnie wyjaśnila:yes:

To zapiszę sobie na razie te dwie i tego Chandlera od Pestki, a jak Yuczka znajdziesz to uzupełnię :)

Szukam;)

Chociaż mało intensywnie na razie... Trochę inne zajęcia miałam;) Wczoraj moja córka miała pierwszy poważny bal w swoim życiu:yes:

brzmi kusząco :rotfl::rotfl::rotfl:

Oluś, zaproszenie aktualne:hug: tylko spieszyć się musisz, bo u sąsiada już przekwita, mój zaczął trochę później, ale myślę, że i tak wkrótce zostanie wspomnieniem...

yuko...piękny kącik z jaśminem....cudny!!!! super dobrane roślinki:)

Dziękuję Bogusiu:hug: Ale gdzie mi tam jeszcze do takich zakątkow jak u Ciebie...

ooooooooo znalazłam kolejny wątek ogrodowy :)

Witam się i podczytywać zaczynam :)

Z wnętrz dojrzałam tylko sypialnię, piękną zresztą :)

A rabatki zazdraszczam :)

Witam kolejnego gościa:welcome:

Czekam na listwy albo drzwi do spiżarni... Wtedy coś z wnętrz wkleję, bo głupio tak, już ponad pół roku mieszkamy a tyyyyle braków jeszcze:rolleyes: Co jeszcze uszło tuż po przeprowadzce, to teraz zaczyna razić... Najbardziej na zdjęciach, niestety, bo na żywo już się przyzwyczailiśmy (nad czym ubolewam)

Yuka, ja jeszcze o szałwi. Tak Ci na szybko machnęłam odpowiedź, a ze mnie żaden znawca. Pobiegłam do zielnika teraz sprawdzić moją omszoną i jakoś mam wątpliwości. Liście jakby ciut inne :( Ale mimo wsio wygląda jak szałwia, tyle, że moja jeszcze nie kwitnie.

Wklejam fotki kilku różnych szałwi ściągnięte z Poradnika Ogrodniczego. Porównaj

szalwia_22870.jpg szalwia lakowa.jpg IMGP7073 Salvia nemorosa 'Blauhuegel' - Szałwia omszona.jpg szałwia-4.jpg szalwia-01.jpg

Hmm... Dla mnie dziwne jest to, że ona nie ma żadnego zapachu, a zioła mi się raczej z zapachami kojarzą:rolleyes:

Muszę dokładnie się przyjrzeć:yes:

Przede wszystkim chciałabym się przywitać, bo jest to mój pierwszy post na tym forum :) Mimo tego, ze czytam je już od dawna, jakoś nie miałam motywacji, aby się zarejestrować - ale nadarza się okazja, więc czemu nie?

Ta roślina, oznaczona uprzednio jako szałwia, wcale nią nie jest. Jest to żmijowiec Echium vulgare - charakterystyczna jest kolczasta łodyga w drobne, czarne kropeczki. Jest rośliną trującą, pospolitą jako chwast na trawnikach miejskich, ale używaną również jako ozdobna.

Mam nadzieję, że pomogłam :)

Ostatnio posadziliśmy kilka kloników wzdłuż podjazdu:

palmowy:

http://i980.photobucket.com/albums/ae286/yuka5/czerwiec%202012/dc7d31c1.jpg

http://i980.photobucket.com/albums/ae286/yuka5/czerwiec%202012/0b2993f6.jpg

shirasawy

http://i980.photobucket.com/albums/ae286/yuka5/czerwiec%202012/c3cddfb4.jpg

japoński

http://i980.photobucket.com/albums/ae286/yuka5/czerwiec%202012/dd1dc498.jpg

Zielonokory (widać, że zielonokory?;)) tego przesadzaliśmy, kupiliśmy już chyba ze 2 lata temu i wkopaliśmy w donicy pod płotem, teraz przyszedł czas na przeprowadzkę... Jest już wielki, ciekawe jak to zniesie:rolleyes:

http://i980.photobucket.com/albums/ae286/yuka5/czerwiec%202012/0a0a43b0.jpg