Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród i dom yuki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sorki Renatka, jakoś umknęło mi pytanko, tak te lawendy mi w głowie utkwiły, że zapomnałam odpisać:)

Między kamykami są deski kompozytowe, takie same będziemy mieć na tarasie:)

Yuczka dzięki ,myślałam,że może te betonowe .U mnie jedna część tarasu będzie z kostki druga drewniana.

Jaśminowiec pięknie Ci kwitnie ja u siebie nie posiadam ale może zastąpi miejsce po ogniku bo przemarzł nie wykopałam jeszcze bo od dołu coś wypuścił.

U mnie rośnie zielsko przez ten deszcz i mam inwazję ślimaków.

Elo :)

A propos jaśminowca, to ja też b. lubię tego krzewa :> W zeszłym roku posadziłem u siebie mały, jeden z ostatnich egzemplarzy w szkółce, trochę sponiewierany... Kwitł wówczas już, a poza tym trochę odchorował zimę i długo był bez liści... Przyznam, że z małżowinką chcieliśmy już go ciachać, ale jakoś tak serca do tego nie było i tkwił sobie w ziemii. Dopiero w połowie maja puścił liście i krótko później zakwitł. I to jak zakwitł - normalnie jego cieniutkie i wiotkie gałązki aż leżały na ziemi ciężkie od kwiatów! Gdzieś miałem fotkę jego - jak znajdę to wrzucę :)

Jaśminowiec to mój ulubiony krzew :)

Edit:

O, znalazłem :)

DSC_0005.jpg

Musiałem mu główny pęd przymocować do podpórki, bo kwiaty go przygniatały do ziemi.

Aha, w tym roku posadziliśmy 2 inne jaśminy i też zaczęły kwitnąć, a dodatkowo na działce obok rośnie ogromny, prawie 2,5m wysoki jaśminowiec, którego chcemy przesadzić do nas na działkę (sąsiad karczuje wszystko dookoła starych zabudowań i chcemy go uratować).

Zapach wieczorem jest po prostu obłędny :)

Edytowane przez Martinezio

Przepiękny jaśminowiec yuko:jawdrop::jawdrop: i tawułki cudne:D

Moje róże już kwitną, ale fakt, ze noce nadal chłodne i wszystko jakoś tak w tym roku powoli rośnie:(

Też mam;)(tawułki)

http://i980.photobucket.com/albums/ae286/yuka5/czerwiec%202012/a5e7cc9c.jpg

Swoją drogą dziwne, niby taka sama nazwa, a takie różne rośliny:rolleyes:

U mnie rośnie zielsko przez ten deszcz i mam inwazję ślimaków.

Ja też powinnam porządek na rabatach zrobić:rolleyes: W ubiegłym tygodniu dopadło mnie jakieś choróbsko, niby niegroźne, ale m. nie chciał mnie z domu wypuścić... Teraz deszcz, albo mecz;) Oj zaniedbałam ten mój ogródeczek...

Elo :)

Edit:

O, znalazłem :)

DSC_0005.jpg

Musiałem mu główny pęd przymocować do podpórki, bo kwiaty go przygniatały do ziemi.

Aha, w tym roku posadziliśmy 2 inne jaśminy i też zaczęły kwitnąć, a dodatkowo na działce obok rośnie ogromny, prawie 2,5m wysoki jaśminowiec, którego chcemy przesadzić do nas na działkę (sąsiad karczuje wszystko dookoła starych zabudowań i chcemy go uratować).

Zapach wieczorem jest po prostu obłędny :)

Marti, Ty to masz wejście:welcome:

Cudny ten Twój jaśminowiec:yes:

Ja też mam u sąsiada takiego słusznych rozmiarów, właściwie to już jest i po mojej stronie:D:D:D Zapach- masz rację:yes: Obłędny

Powiem Ci, ze ten mój sadzony 3 lata temu był taki, jak ta część mniejsza na Twoim zdjęciu:) albo nawet jeszcze mniejszy...

Ja lubię łacińskie, staram się ich uczyć i zapamiętywać, bo w dużej mierze ułatwiają dobieranie gatunków (kiedy polskie nazwy są bardzo zbliżone albo wręcz przeciwnie), można po nich dojść do pochodzenia rośliny czy jeśli się jej nie widzi - wyobrazić :) samo "nana" czy "aureum" dużo mówi. A poza tym dzięki łacinie można do woli korzystać z innych niż krajowe katalogów roślin :).

Yokasta masz 100%racji. Ja nie mówię, że nie lubię łacińskich nazw, ale nie lubię się nimi posługiwać na co dzień. Wolę powiedzieć hortensja niż hydrangea czy dereń zamiast cornus... Wyjątek te hosty/funkie. A aurea czy nana to też przy polskich nazwach się pojawiają;)

Słuchajcie mam taki chwast przy drodze:

http://i980.photobucket.com/albums/ae286/yuka5/czerwiec%202012/dfb81932.jpg

http://i980.photobucket.com/albums/ae286/yuka5/czerwiec%202012/2cb62d58.jpg

Co to może być? Grożne? Bo podoba mi się;)

.... Słuchajcie mam taki chwast przy drodze .....

Ja po kolei :D

Łacina okey, bo to duże uściślenie gdy czasem brak polskich nazw. Ja mam z tym różne. Np. derenie to u mnie w większości derenie, ale już jakoś lepiej mi pasuje Cornus Kousa.

Uważajcie, Kochane, z korzystaniem z zagranicznych katalogów i pomysłów na rabaty. Wiele roślin u nas nie będzie rosło wcale, albo będą marniutkie.

Chwast to nie chwast :) tylko szałwia pospolita dość u nas. Zabieraj ją do ogrodu :) . Okop szeroko i dość głęboko, to nie będzie chorować po przeprowadzce. Kwitnie przepięknie cały sezon i jest wieloletnia. Wieloletnia jest też szałwia omszona, której sadzonki kupuje się za spore pieniążki.

Zrób z niej podstawę ogrodu ziołowego, albo podsadzaj ją pod krzewami i drzewkami.

Edytowane przez pestka56

Ja mam Chandler – wielka i słodka, bardzo obficie plonuje co roku więcej :)

Mila, sorki, coś nie mogę po przeprowadzce odnaleźć mojego kajecika z zapiskami:( Ale się nie poddaję:)

To zapiszę sobie na razie te dwie i tego Chandlera od Pestki, a jak Yuczka znajdziesz to uzupełnię :)