Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród i dom yuki

Recommended Posts

Czy wszystkie cebulowe trzeba wykopywać po przekwitnięciu?

O co chodzi z odpowiednim momentem ścięcia tulipana?

Kiedy wykopywać, te które należy wykopywać?

Dlaczego czosnki po zakwitnięciu przesuszają liście? Można to obrywać?

Yuka, jak osiągnęłaś taki skondensowany bukiet tulipanów? Tak gęsto posadzone cebulki? Przecież "powinno się" odstępy zachować?

Jak widać - w tym temacie jestem zielona ;)

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy wszystkie cebulowe trzeba wykopywać po przekwitnięciu?

Nie, nie wszystkie. Trzeba wykopywać tulipany (chociaż niektórzy też nie wykopują każdego roku). Nie trzeba wykopywać szafirków, narcyzów, hiacyntów, krokusów. O innych nie wiem niestety nic

O co chodzi z odpowiednim momentem ścięcia tulipana?

Jak się okazało po przekwitnięciu trzeba ściąć łodyżkę z kwiatem, a liściom pozwolić zaschnąć i...

Kiedy wykopywać, te które należy wykopywać?

...jak już zostanie ostatni suchy liść wtedy wykopać cebulki, oczyścić, przechować w piwnicy/garażu/innym ciemnym, suchym miejscu i jesienią wysadzić znowu.

Dlaczego czosnki po zakwitnięciu przesuszają liście? Można to obrywać?

Pewnie nie, ale u mnie czosnki jeszcze gorzej niż narcyzy, tzn. nie wyrosły. Ale fakt, tylko raz wsadziłam i nie wyszły... Ja bym pewnie podcinała to co schnie, zeby nie szpeciło, tylko czy im to na dobre wyjdzie?:rolleyes:

Yuka, jak osiągnęłaś taki skondensowany bukiet tulipanów? Tak gęsto posadzone cebulki? Przecież "powinno się" odstępy zachować?

Cebulki sadziłam do koszyczków po kilka szt. do jednego koszyczka. Zaraz pokażę Ci tulipany, których nie wykopywałam w ubiegłym roku i namnożyło się ich. Tylko teraz już przekwitły. Na wielkanoc były ładne:)

Jak widać - w tym temacie jestem zielona ;)

Tzn. jesteś na dobrej drodze:)

Ech piękne te Twoje tulipany, moje przesadzone na nowe miejsce jakieś takie mniejsze łebki mają . Zostawię je i zobaczę co będzie w przyszłym roku jak je zostawię. Zawsze obcinam tylko łodygi a liście muszą same zaschnąć. Ale kombinuję jak koń pod górę by sadzić cebulowe pod innymi roślinami, które wiosną jak najszybciej przykryją zasychające liście

Piękne te kwiaty jabłoni, szkoda, że tak krótko kwitną...właśnie popatrzyłam na moje, te najpóźniej zakwitłe mają większość płatków zbrązowiałych :mad:

U mnie niestety morela zbrązowiała, ale to ta najwcześniej kwitnąca, mam tylko nadzieję że różom nic nie jest:rolleyes: Niektóre już cale w pąkach, a ostatnie 3 noce:mad:

ścinaj bez lisci :D inaczej oslabiasz cebulki :0

ja nawet lodyzek nie obcinam tylko torebke nasienna (głowke)

czosnki calkowicie scinam jesienia albo wiasna one same zanikaja a susz traktuje jak sciołke, zreszta one sa pomiedzy trawami to tak mnie nie rażą

z ziolami poszlam na latwizne, mi sie nie chca nasiona wysiewac wiec kupilam gotowe sadzonki pietruszek, bazylii, miety, szczypioku, rukkoli, kolendry i posadzilam w duzych donicach drewnianych (zamiast kwiatow) bazylie i kolendre jeszcze trzymam w domu. tymianek ladnie mi rosnie na skalniaku a szalwia i lubczyk na rabatach, dokupilam tez hyzop na rabaty. rozmarynu nie uzywam. koperek juz sobie kupie :D

No to i ja się dowiedziałam czemu moje tu;ipany wyglądają jak wyglądają ... Oby w przyszłym roku było lepiej. Dokupię jeszcze i posadzę w kępki - może będzie tak ładnie jak u Ciebie ;)

A czuję się ostatnio nawet znośnie. Jeszcze 4 tygodnie tylko ;) Dobrze że w miarę chłodno jest i nie męczę się aż tak. Jeszcze tyle rzeczy chciałabym skończyć, zrobić etc. Ale chyba każda "ciężarówka" tak ma.

I na koniec mam "kwiatkowe" pytanie. Kupiłam na święta hiacynty w doniczkach. Już dawno przekwitły i tak stoją. Mogę je teraz wysadzić do ogródka? Podlewać? Zasuszyć czy jak??