Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród i dom yuki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

yuczko....pięknie te kwitnące migdałki i jabłonie!!! Szkoda, że tak krótko kwitną! Nawet nie zdążyłam się nacieszyć tym moim migdałkiem tak szybko przekwitł. Kiedy będziesz przycinała swojego teraz?

Yuka, ależ u Ciebie kwieciście. Wszystko tak promienieje.

Jak ja kocham tulipany… mogłabym je oglądać i oglądać… Te Twoje śliczne…

A Twój migdałek szczepiony na pniu czy jako krzew, bo nie pamiętam z wcześniejszych fotek?

I powiedz mi czy pigwowce miały u Ciebie owoce? B u mnie już trzeci raz kwitnie tak obficie jak Twój, ale ma po 2-3 owoce. Tyle, że rośnie między leszczynami, a ich towarzystwo ponoć niezbyt dobre dla innych roślin.

Yuka, to pokaż kiedyś te koszyczki naszprycowane cebulkami "od kuchni" :)

a jak mi wyrośnie tulipan i go zetnę bo będę chciała do wazonu wstawić to jakieś konsekwencje dla cebulek?

Zdjęcia :jawdrop: piękne! :yes:

:hug:

Jak będę wykopywać lub zakopywać tulipany to obfocę i pokażę. A ze ścinaniem Tarcia super wyjaśniła:yes:

(...)

z ziolami poszlam na latwizne, mi sie nie chca nasiona wysiewac wiec kupilam gotowe sadzonki pietruszek, bazylii, miety, szczypioku, rukkoli, kolendry i posadzilam w duzych donicach drewnianych (zamiast kwiatow) bazylie i kolendre jeszcze trzymam w domu. tymianek ladnie mi rosnie na skalniaku a szalwia i lubczyk na rabatach, dokupilam tez hyzop na rabaty. rozmarynu nie uzywam. koperek juz sobie kupie :D

U mnie na rabatach też rośnie szałwia, tymianek, oregano i lubczyk. Bazylię już wysadziłam, ale ja wysadzam po zużyciu liści i wtedy mi odbija (przynajmniej jednego roku tak mi rosła;)) i niestety były jeszcze przymrozki... ale takiej to nie szkoda;)

Pietruchy ja używam baaaardzo dużo, więc posiałam już wczoraj, okazało się niestety, ze miałam tylko końcówkę nasion i muszę dokupić jeszcze. A myślicie, ze dynie mozna już wysiać? Spróbuję w tym roku:rolleyes:

No to i ja się dowiedziałam czemu moje tu;ipany wyglądają jak wyglądają ... Oby w przyszłym roku było lepiej. Dokupię jeszcze i posadzę w kępki - może będzie tak ładnie jak u Ciebie ;)

A czuję się ostatnio nawet znośnie. Jeszcze 4 tygodnie tylko ;) Dobrze że w miarę chłodno jest i nie męczę się aż tak. Jeszcze tyle rzeczy chciałabym skończyć, zrobić etc. Ale chyba każda "ciężarówka" tak ma.

I na koniec mam "kwiatkowe" pytanie. Kupiłam na święta hiacynty w doniczkach. Już dawno przekwitły i tak stoją. Mogę je teraz wysadzić do ogródka? Podlewać? Zasuszyć czy jak??

4 tygodnie to faktycznie już niedługo. A pokoik już przygotowany? Torba spakowana? Bo spodziewasz się, ze wcześniej pojedziesz, nie? Czy już małą nie spieszy się tak?

gratulacje ciężarówki ;)

hiacynty wsadź do ziemi i tak zostaw - możesz je wsadzić w doniczkach, przynajmniej nic ich nie zje ;)

Też mam jednego w doniczce jeszcze, zaraz wysadzę:)

yuczko....pięknie te kwitnące migdałki i jabłonie!!! Szkoda, że tak krótko kwitną! Nawet nie zdążyłam się nacieszyć tym moim migdałkiem tak szybko przekwitł. Kiedy będziesz przycinała swojego teraz?

Ha! Dobrze, ze mi przypomniałaś, chyba teraz trzeba przyciąć?

Yuka, ależ u Ciebie kwieciście. Wszystko tak promienieje.

Jak ja kocham tulipany… mogłabym je oglądać i oglądać… Te Twoje śliczne…

A Twój migdałek szczepiony na pniu czy jako krzew, bo nie pamiętam z wcześniejszych fotek?

I powiedz mi czy pigwowce miały u Ciebie owoce? B u mnie już trzeci raz kwitnie tak obficie jak Twój, ale ma po 2-3 owoce. Tyle, że rośnie między leszczynami, a ich towarzystwo ponoć niezbyt dobre dla innych roślin.

Margaretka, moje migdałki szczepione, ale niziutko, jakieś 15-20cm więc bardziej krzewy przypominają.

Pigwowce tak jak u Ciebie 2-3 owoce na krzewach ciutkę starszych, ale niestety rosną w niezbyt sprzyjających warunkach. Ale mam szpaler z jednej strony pod ogrodzeniem i tutaj liczę na coś więcej, może jeszcze nie w tym roku, bo w tym roku kwitną dopiero pierwszy raz, ale kiedyś na pewno pigwówkę zrobię:D

Mugatko, bardzo proszę:hug:

Zaczynają się już rozwijać pączki, i już nie mogę się doczekać tego zapachu, tym bardziej, ze w przyszłym tygodniu ma być ciepło, to powinnam zdążyć się podelektować:D

Myślę, ze jeszcze chwila i róże wystrzelą!!! Całe obsypane pąkami:D

• 2 weeks później...