Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa dachu, 112 letni dom

Recommended Posts

Witam, :welcome:

Potrzebuje informacji.

Chce wyremontować dach, tzn. nowa konstrukcja, blacho dachówka itp.

Wygląd dachu tez się zmieni, zostanie obniżony i poszerzony(wysunięta altana).

Dom jest wpisany do rejestru zabytków.

Co mam teraz zrobić? Gdzie się udać? Zlecić architekta?

Proszę o odpowiedz, najlepiej wszystko napisane w punktach co i jak :)

Pozdrawiam :rolleyes:

Witaj,

Jeśli budynek jest wpisany do rejestru zabytków, to wszelkie plany związane z remontem muszą być uzgodnione z konserwatorem zabytków.

"Zgody wojewódzkiego lub miejskiego konserwatora zabytków wymaga przystąpienie do jakichkolwiek robót budowlanych w zabytkowym budynku. Taki obowiązek nakłada art. 36 ust.1 pkt 1 i 2 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami. Aby uzyskać wymaganą zgodę, należy złożyć konserwatorowi wniosek, w którym wskaże się zakres i sposób prowadzenia prac, przedstawiając jednocześnie dokładny opis kolejnych prac remontowych, a także osobę, która będzie kierować robotami budowlanymi. Ustawa wymaga, aby taka osoba miała uprawnienia budowlane i co najmniej 2-letnią praktykę zawodową na budowie przy obiektach zabytkowych. Ponadto do wniosku należy dołączyć załączniki, które są wskazane w ustawie. Wśród typowych załączników znajduje się dokument potwierdzający prawo do władania nieruchomością (odpis KW), harmonogram planowanych prac, wraz ze wskazaniem terminu rozpoczęcia i zakończenia prac. Konserwator zabytków powinien wydać pozwolenie w ciągu 30 dni od dnia wpłynięcia wniosku.

Należy pamiętać, że zgoda konserwatora zabytków nie zastępuje obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę. Jak wynika z art. 29 ust.2 pkt 1 ustawy prawo budowlane, remont obiektu wpisanego do rejestru zabytków wymaga bowiem uzyskania pozwolenia na budowę." źródło

Konserwator konserwatorem - on tu bardzo ważny, jeśli nie najważniejszy ;) natomiast...

Potrzebujesz jeszcze pozwolenia na budowę - bo to przebudowa. Po coś takiego musisz się udać do Urzędu Miasta - Wydział Architektury i Budownictwa. Tam składasz wniosek z odpowiednimi załącznikami i cierpliwie czekasz. Te załączniki, to: mapka do celów projektowych (robi ją geodeta) i projekt przebudowy (architekt).

Jeśli coś pominęłam lub przekręciłam, to... prawdziwych znawców prawa budowlanego proszę o poprawkę :)

Powiem, jak ja załatwiałam dokumentację potrzebną do mojego remontu - z tym, że... mnie nie był potrzebny konserwator zabytków :)

1. Wydział Architektury - tam dostałam wniosek i wszystkie wytyczne dot potrzebnych dokumentów,

2. Geodeta - mapka do celów projektowych,

3. Architekt/Konstruktor - projekt przebudowy budynku, ale wcześniej ten sam architekt zrobił mi projekt całego budynku mieszkalnego na podstawie inwentaryzacji.

Musisz jeszcze coś wiedzieć... jest to już raczej mniej przyjemna nowinka - załatwianie tej całej papierologii jest czasochłonne i nieco kosztowne. Poza tym, masz na karku konserwatora zabytków - a ci bywają nieugięci w swych decyzjach.