dimi 07.05.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 WitamChciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych kolegów którzy korzystają z tego forum. Mam zaprojektowany dach dwuspadowy prosty - krokwiowo-płatwiowy o nachyleniu 40st. i z jedna płatwią kalenicową. Rozpiętość wynosi 9,5metra. Cieśla który przyjechał "oglądnąć robotę" - mówi że może taki dach wykonać ale bardzo mocno namawia mnie i przekonuje na dołożenie dwóch płatwi pośrednich (i ewentualnie zlikwidowanie tej w kalenicy). Mówi że to bardzo wzmocni konstrukcję i zapewni 100% pewność że krokwy nie będą się uginać. Słupy podpierające miałyby być oparte na ścianach. Mam pytanie co koledzy wogóle o tym sądzą, czy rzeczywiście warto jest dołożyć te dwie płatwie i czy przy takim rozstawie krokwy mogą bezpiecznie być oparte tylko na murłacie i w szczycie.Dach będzie kryty dachówką. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.05.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Cieśla ma rację. Zmianę musisz jednak uzgodnić z konstruktorem i on to powinien nanieść w projekcie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 12.05.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Witam, lukarna ta większa o mniejszym pochyleniu rozjedzie się bez jętek. Dodatkowe płatwie koniecznie bo inaczej krokwie będą klawiszować w okolicach 5 cm. Jętki też wypadałoby doprojektować. Po prostu projekt jeszcze nie jest gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts