Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ocieplać dach nad poddaszem nieużytkowym?

JK2010

Recommended Posts

Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym o dużej kubaturze (poddasze może zostać przerobione na użytkowe, ale przez najbliższe lata nie ma tego w planach). W projekcie mam 20cm wełny na stropie, a dach nieocieplony. Czy to wystarczy? Znajomi radzą , żeby jeszcze włożyć między krokwie 15cm wełny. Czy jest to potrzebne? Jeżeli tak to tylko między krokwie czy rownież kolejną warstwę na krokwie?

Zależy co zamierzasz tam zimą przechowywać i ...ile masz na koncie. U mnie poddasze będzie pełnić rolę sezonowej graciarni, zimą rower, latem narty itp. i nie zamierzam ocieplać dachu, tylko strop. 15 cm z krokwi dołóż do stropu będzie cieplej i lepiej wykorzystasz wydane pieniądze.

-Michał

Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym o dużej kubaturze (poddasze może zostać przerobione na użytkowe, ale przez najbliższe lata nie ma tego w planach). W projekcie mam 20cm wełny na stropie, a dach nieocieplony. Czy to wystarczy? Znajomi radzą , żeby jeszcze włożyć między krokwie 15cm wełny. Czy jest to potrzebne? Jeżeli tak to tylko między krokwie czy rownież kolejną warstwę na krokwie?

Witam

Jeżeli nie zamierzasz wykorzystywać poddasza nieużytkowego jako np. składzik na różnego rodzaju materiały to wówczas zalecam użycie miękkich materiałów z wełny mineralnej, a więc produktów typowo poddaszowych. W późniejszym okresie wełnę tę będziesz mógł wykorzystać do ocieplenia poddasza użytkowego. Jeżeli zaś przewidujesz składowanie materiałów to wówczas możesz wykonać ażurowy pomost na drewnianych legarach, a pomiędzy legary ułożyć miękką wełnę poddaszową.

Zalecana grubość ocieplenia dla uzyskania odpowiedniego standardu cieplnego przy wykorzystaniu TOPROCKa i SUPERROCKa o deklarowanym współczynniku przewodzenia ciepła równym 0,035 W/mK, wynosi ok. 27cm.

Zależy co zamierzasz tam zimą przechowywać i ...ile masz na koncie. U mnie poddasze będzie pełnić rolę sezonowej graciarni, zimą rower, latem narty itp. i nie zamierzam ocieplać dachu, tylko strop. 15 cm z krokwi dołóż do stropu będzie cieplej i lepiej wykorzystasz wydane pieniądze.

-Michał

Dokładnie, u rodziców (brać poprawkę, że dom stary ~90lat) zrobiliśmy ocieplenie stropu wełną i tej zimy była zdecydowanie odczuwalna różnica w temperaturze na piętrze mimo dość ostrych mrozów.